H A N N A      M E N T 


2. FEJEZET

( Szerző: Dreska Ildikó )


" Ez itt a kész átverés show, a csillagok és nagyon apró betűk és company, és egyéb policyk országa."
  ( Egy vélemény -  a sok közül - az USA-ról - Idézet egy amerikában élő magyartól )

! 
Mindenki másképp látja az Amerikai Egyesült Államokat. 
Meginterjúvoltam az ott élő magyarokat. Érdekes kis összeállítás született.
Lásd.: tovább ebben a fejezetben!


Tartalom: GRÖNLAND A FELHŐK ALÓL, PORTLAND, ELSŐ-MÁSODIK  HETI ÉLMÉNYEK, USA ( A KINT ÉLŐ MAGYAROK SZEMÉVEL), LEWIS AND CLARK 


Grönland a felhők alól:

Ez itt kérem szépen: Grönland. Szerintem álmában nem gondolta, hogy valaha is látja.
Látta. Ilyen: " Portland felé fél úton..."






Portlandhoz közeledve


A nem muszáj, de kötelező helymeghatározás:

PORTLAND, Oregon államban, az USA északnyugati részén helyezkedik el.

A város teljes területe 376,5 km², ebből 347,9 km² szárazföld és 7,6%-át, azaz 28,6 km²-t víz borítja.
A várost keleti és nyugati oldalát a Willamette folyó szeli ketté, ami északról folyik a városközpontba, és a Columbia folyóba ömlik. Az Egyesült Államok legzöldebb városának is hívják és legismertebb beceneve a "The Rose City" (a rózsaváros).
1851-ben alapították a várost, s Multnomah megye székhelye lett, nyugaton Washington megyébe, délen pedig Clackamas megyébe nyúlik át. 

Portland vulkanikus területen fekszik. Az ún. "Boring Lava Field" 32 kialudt vulkáni kúp legnagyobbika a Mount Tabor, melynek középpontja délkelet-Portland területén van.Ez aktív, de most éppen szunnyadó vulkán a Mount Hood, pedig Portlandtól keletre fekszik és ez látható a város szinte minden részéről. A másik aktív vulkán Washingtontól északra a Mount Saint Helens.
( Anya megjegyzése: úgy látszik a vulkánok nem csak az elmúlt két évben játszottak szerepet az életünkben. Remélem ŐK, még nagyon sokáig szundikálnak! )

Vulkánra látás a suliból
Éghajlata mediterrán, és négy évszak van :) ...és nagyon sokat esik az eső, nyilván ettől olyan szép zöld minden. 

Röviden ennyi, mert még úgyis nagyon sokat fogok részletesen írni róla...



Első- második heti élmények: 

Lewis and Clark College fotója

Teljesen olyan érzés, mintha már hónapok óta távol lenne. Már most így az elején annyi minden történt, olyan szédületes tempóban zajlanak az események, annyi rengeteg új dologgal, váratlan helyzettel találja szembe magát, hogy elképesztő!

Meg mondom őszintén, én azt hittem, hogy ez már egy sokkal nyugisabb hely lesz, mint Szingapúr... mert, hogy azt képtelenség űberelni... Hát nem, kéremszépen! 
Egyértelműen látszik, az ösztöndíjért bizony mindenhol a világon keményen meg kell dolgozni és küzdeni!...és nem elég csak nagyon jól tanulni (ami ugyebár az ösztöndíj egyik alapfeltétele)...

Minél komolyabbak, időigényesebbek és nehezebbek a tárgyaid, annál nagyobb kihívás az egyetemen tanulás és elvárásoknak megfelelés.

Persze itt is vannak ( mint bárhol a világban!!!) láblógatós, az égvilágon semmire sem jó, de azért "érdekes"  kurzusok/ büfé szakok. ...és persze nagyon  sokan elvannak a minimálisan kötelező 12 kreditjükkel, és nem igazán erőltetik meg magukat...( ez persze az ő dolguk...) DE  ! Szórakozni, lustizni, bulizni  jöttünk, vagy inkább újra és újra próbára szeretnénk tenni magunkat,  és elérni valamit az életben?  Hm...Ha már egyszer nekünk dobtak egy amerikai ösztöndíjat... 

Úgyhogy kemény időszaknak nézünk ismételten elébe, azt hiszem!

Felgyorsult idő, felgyorsult események, felgyorsult érzések: 

Volt már teljes elveszettség, őrültekháza, egyedül vagyok-nem ismerek senkit , nehéz beilleszkedni, el vagyok havazva, minden szokatlan, ez már nem UWC, más mint Szingapúr és HONVÁGY érzés... amit egy anyás-skypes, jó határozott és lélekfelpofozós beszélgetés: a helyére billentett, illetve billent minden egyes kibillenés esetén! 

Ha egyedül vagy az azért van, mert egy hét alatt nem köttetnek még puszi barátságok! Ez nem ugyan az, mert ez más! Az elhavazás néha természetes, hajolj le a hólapátért, vagy várj türelemmel amíg a hó elolvad! A szokatlan azért van, hogy megszokd!, Persze, hogy ez nem Szingapúr, mert nem oda szólt a repjegyed! Ha elveszett vagy nézd meg nem vagy-e a fürdőkádban? Az őrültek házában az a jó, hogy senki sem normális! Honvágyolás ellen gondolj anyád azon pillanataira, amikor elgurul a gyógyszere! 

Kell, és muszáj újult erővel és kivont karddal, állig felfegyverkezve megindulni a gyerekemnek, hogy leküzdje az ágyúkkal és hadsereggel felé tartó bizonytalanságokat és az "esszarvú" lóval felé robogó nehézségeket.

Elképesztő nehéz. Elismerem. Tudom. Meg: dehogy is tudom, soha a büdös életben nem éltem egy percet sem távol az otthonomtól. 


- Az első héten csak az elsős  nemzetközi diákok érkeztek meg, akik meglepően kevesen vannak ebben az iskolában. Nagyjából 9-en és van kb. 40 ázsiai cserediák, akik csak egy évre jöttek.

- Az orientációs héten rengeteg program, előadás, intéznivaló, tájékoztató volt. Gyakorlatilag minden percük be volt osztva.


- A campus sokkal nagyobb mint gondolta és még annál is szebb, amilyen a képeken.

- Az első hét után végre bejutott a városba, mert meglátogatta a szingapúri rajz tanárúr fia, Dawid, akivel már Szingiben is jó barátságban volt és így pár dolgot megismerhetett Portlandban.

Dawiddal egy kis Szingapúr érzés
- A portlandi könyvesboltban , mit találtak...


- Portland nagyon szép, jó érzés ott lenni és nagyon hasonlít a kedvenc helyére Perth-re. (Ausztrál beütés)

- Rengeteg a hajléktalan, közülök sok a fiatal.

- Elképesztően liberális!

- Rengeteg az érdekes, furi, elképesztő, hippi, laza alak.

- Barátságosak, jópofák.

- Bármit fel lehet venni, bárhogy ki lehet nézni! Senki nem fog ujjal mutogatni rád!

- Mindent megtehetsz amit Szingapúrban nem.



- Elképesztően drága: sokkal jobban, mint Szingapúr, a többi ázsiai országról pedig már nem is beszélve....

- Nagyon jó turkálók vannak, és arra az egy pólóra bukik a fél kollégium amit én itthon trógernek neveztem és törlőrongynak akartam használni. 

- Itt is megkérdezték tőle, hogy tudja-e, hogy hasonlít Kristen Stewartra?



- A szobája kb. 10 nm2-es, egyszerű és nem olyan modern, mint a szingapúri volt. Egy amerikai lánnyal osztoznak benne, akivel nagyon jól kijönnek. A WC és fürdő a folyosón van és közös. Az ágyát megcsinálta emeletesre, és berendezett alá egy olvasó sarkot. 
Az íróasztala az ablak előtt áll és a parkot látja. A szekrénye nagyon pici és szűkösen tudott bepakolni, de már szerzett dobozokat. Itt nagyon klassz, mert a nemzetközi diákoknak van egy doboza ahova összegyűjtik a már nem szükséges dolgokat vagy amiket nem tudtak hazavinni a suli végén, így a gólyák ezt megöröklik.  Ezért boldog ideiglenes tulajdonosa lett egy teafőzőnek, egy pici könyvespolcnak, pár tároló rekesznek, lett tányérja és párnái.


- Lehet rajzolni az ajtóra. Saját Tropicariummal rendelkeznek. Van saját-házi cápájuk, polipuk, tengeri csillaguk, csikóhaluk, medúzájuk, és meghatározhatatlan típusú sárga haluk.


- Nagyon klassz a ház ahol lakik. Ez a művész ház, és vannak közös programok, alkotások és itt van a rajz stúdió is. (már batikoltak, tolltartót készítettek) és itt csak művészek laknak, mindenki ért valamihez, nagyon színes társaság.

- Sajnos egyáltalán nem találkozik azzal a kevéske nemzetközivel sem: mert az ő házában és a közelben egy sem lakik, és egy sem hallgatja azokat az órákat amiket ő.  

- A házában él egy szitározó fiú, akinek elképesztő jó meditációs barlang az egész szobája és rögtön rám gondolt, egyrészt a hangszer, másrészt a szoba hangulata miatt.

- Voltak nagyon jó koncertek a koliban, ahol a diákok mutatták meg egy Ki mit tud? keretében a muzsikájukat. 



- Most adta le az önéletrajzát, hogy dolgozni tudjon a college-ban, mivel ez is feltétele az ösztöndíjának. 
( heti 20 óra!!! )
Remélhetőleg kap munkát, mert sajnos az elsősök még nincsenek toppon a lehetőségek terén, illetve itt a legtöbb álláshoz gyakorlat szükségeltetik és legalább két referencia (mintha hatalmas könyvtáros, irodai munkás, telefonos munkatárs stb...munkatapasztalattal rendelkezne egy 18 éves diák) így a többi évfolyam elkapkodja a jobb és jobban fizető helyeket. De idővel mindenki okosabb és ügyesebb lesz! Így ő is. Most nagyon boldog lesz, ha takaríthat a rajz stúdióban vagy zöldséget pucolhat a konyhán.





- ...és segítség!!! a Szingapúrban, az ösztöndíj részeként kapott grafikus számológépet itt nem szabad használni! ( mert van tárhelye és lehet vele netezni - bár az övével egészen biztosan nem). Úgyhogy még fogalmunk sincs honnan lesz egyszerűbb grafikus számológépe. 

- Művtöri egy moziszoba szerű oktató teremben van, ahol nagyon kényelmes kagyló székeket helyeztek el. Ha besötétítenek, akkor  egy nagy "elektronyos" tábla előtt búgó, lágy hangon magyaráz a prof. Ezért könnyen le lehet menni "Alfába".

- Még nem igazán tudok infót írni a tanárokról és a többi tárgyról. (matek Calculus I, kémia, angol irodalom, rajz, stb..stb..)

- Rajzból (grafika) is felmentést kapott, pedig először elutasították, annak ellenére, hogy az IB-je 100%-os lett, mert itt nem gyakorlat minden tárgynál, hogy 7-es jegyek esetén felmentést lehet kapni egy-egy szemeszter alól. Ilyen tárgy a művtöri-rajz is. 
De újra bepróbálkozott, elküldte a portfólióját. Ezt követően minden komment nélkül, behívatta a tanszék professzora és részletesen végigmentek azon, hogy miket tanult kint Szingapúrban 2 éven át, elemezték a portfólióját,  és a kritikus gondolkodását is tesztelték. Magyarán vizsgázott.
Az eredmény örömteli:első szemeszter kurzus felmentés!
És Hajrá!!! A prof. kiemelten értékeli az állatvédelemmel kapcsolatos munkákat, tapsolja a vega életmódot, az állatokhoz fűződő testvéri viszonyt és máris meginvitálta a 400 valahányas kurzusra (majd) ami nem más, mint az Medical ART (mégpedig kifejezetten állatorvosi  és anatómia rajz. ) 

- A kurzusoknak szigorú szabályai vannak: egyetlen egyszer lehet igazolás nélkül hiányozni, késés az óráról beleszámít az értékelésbe ( minél több perc-annál több levonás) , házi feladat késése beleszámít az értékelésbe,
szöveges házi feladat-egyik óráról a másikra 50-100 oldal!, írásbeli házi feladat rengeteg. 
Úgyhogy aki azt meri mondani, hogy könnyű az USA-ban az összes egyetem (nem büfé szakon), annak kitépem a haját!
( Tessék jönni, csinálni, és utána mondani ). 

- Már betegek is voltunk/vagyunk. (de erről majd később). Lázmérőt vigyetek! Sajnos itthon maradt és nem volt senkinek az egész magasságos collegeban, hétvégén meg nincs nurse, így csak saccperkb. magas lázzal küzdött. És saccperkb-ra szedte a kölcsönbe kapott lázcsillapítót.  

- Szabadidő mint olyan aránya,  egyenlőre  úgy néz ki,  közelít a nullához

- Van SIM kártya a telefonba. 10 usd a SIM kártya és 25 usd-t kell havonta rátölteni (ezért 25 percet !! beszélhetsz, de ha téged hívnak is kell fizetni és korlátlan az sms küldés). A telefon csak SOS helyzetben kellett volna, Szingapúrból soha nem telefonált és mi sem nem telefonáltunk soha, de itt meg ez volt a legkedvezőbb amire talált eddig, így most gondolkodik valami kevésbé 25 usd-s feltöltési lehetőségen, mert ez nekünk brutálsok. (talán skype telefonszám).




Mi jut eszedbe arról, hogy USA?
( Válasz adóim, hosszabb-rövidebb ideje az USA-ban élő, vagy már ott is született magyarok voltak. ).
Köszönöm szépen a tömeges véleményt:) 

Ez mind, mind az Amerikai Egyesült Államok:


- szabadság, függetlenség, ország, lakóhely, lehetőség, álom, boldogság, nyugalom, hazaszeretet, taco bell, walmart, filmszerű, LA, in god we trust, nyc, pálmafák, vanília illat, tini terhesség, valóság showk, college football, amerikai zászló, mackó naci, autók, brokkoli, ranch, corndog, army, üdítős műanyag poharak, dupla ágymatrac, tax, faházak, Ford, ahány szoba-annyi fürdő, ahány ember-annyi kocsi, iskolabusz, Apple, reklámok, sorozatok, Hálaadás, black friday, zacskós és fagyasztott kaja, all you can eat étterem, dollár tree, doritos, thanks, Hey how are you, napsütés, Fwy-autópálya, mosolygós arcok, suburb de minden közel van, tengerpart, barátságos eladók, szomszédok akiket sosem látsz, senki sem sétál néha az utcán, gyereket vinni az iskolába kocsival-hálóingbe, póló-rövid nadrág-papucs, peanut butter, óceán, mosómedve, pow-wows, Victorian style házak, bean pie, idétlen reality shows, nők hajcsavarókkal az utcán, lógó gatyájú punkok, golden corall, BBQ, kaszinók, perfect-inseam-size-jeans-nem kell felhajtani a farmert, root beer (yuck), savanyú káposztás hot-dog, monster-trucks, RVs, fogadott hazám ami akkor amikor a szülőhazám kiüldözött-szeretettel befogadott és azóta is otthon-megélhetés, az évek során szüleim nyugvóhelye, fiaim-unokám szülőhelye, hazugságok, hamisságok, telhetetlenség, kétszínűség, agymosás, gyönyörű tájak, választék, sosem fogja helyettesíteni az igazi hazámat, önkénteskedés, segítőkészség, többnyira tiszta és ingyenes mosdók/WC-k az útmenti pihenőhelyeken-benzinkúton-üzletekben, kényelmes cipők W-s méret is, ingyenes online bankolás, nemzetségek, kultúrák kavalkádja, optimizmus, aktív-derűs idős emberek, megvesztegetés hiánya a közhivatalokban-orvosi rendelőkben-kórházakban, végtelen országutak, fegyverek,
 összetartás a bajban, hurrikánok, tornádók, thrift stores, cornbreadNekem ez az orszag nagyon sokat adott, hitet az emberekben, sok mosolyt, bizalmat, biztonságot, és persze a férjemet!Attitude is everythink! Hozzáállás, hozzáállás, hozzáállás , location, location, location, home staging, open house, life long learning, nagy utazás, kreativitás, FOB, Bay Area, Frisco, cabel car, BART, Golden Gate, Napa, földrengés, Cedar Gable, financiers, fish&chips, pumpkin,Victoria's Secret, Airbnb, Tupperware, Xcare4you, Believe-Love-Faith, credit card, mexican train domino, Rich Dad, Cashflow&Levering, Tesla, In-N-Out,Thanskgiving, Agape, Hála, értékelik a pontosságot és megbízhatóságot a Credit infóvalnyüzsgés, életerő, friss levego , négysávos utak, Montana, big sky country, diverzitas, liberalizmus, Lakota Indianok, Crow Indianok, lobster, a csodalatos state parkok mint a Yellowstone es Robert Moses/Fire Island State Park, YMCA, NYC Chinatown- Hop Kee étterem, egzotikus gyümölcsök és ételek,  sokszinűség, s, ghetto fabulous emberek, non-stop nyitvatartás, patriotizmus, tolerancia- néha annak hiánya, házadó (? property tax), kandalló, emberi jogok fenntartása, Hollywood, Hummers, gift-with-purchase, diversity,rasszizmus, perfekt fogsorok (mindenkinek van fogszabályzója gyerekkorban, vagy felnőttként), block party, soccer mom, swim taxi, community sport(minden gyerek sportolhat nem csak a szuper atléták), carpool, community pools-summer swim team (minden kis "falunak" van külön strandja és úszócsapata),  horribilis orvosi számlák, rossz szakmunka, silány munkák


Személyes érzések from US....
(Szerző egy amerikában élő kedves barátnőm: Adrienne)


Péntek délután 5 óra 55 perc. Az esélytelenek nagy nyugalmával ülök a forgalomban San Francisco zsúfolt autópályáinak egyikén. Éppen haza felé menet feltöltődve Caterina képzéséről. Nézem magamat valahonnan kívülről, ahogy ott ülök az autómban a hat sávos utak egyikén. A forgalom szinte alig mozdul, kamionok között állva várom, hogy beinduljon az előttem tornyosuló autósor. Senki sem dudál, vagy őrjöng. Mindenki türelmesen vár és haladunk szépen nincs feszko, mindenki nyugodt átmosolyog a másikra, sőt ha sávot akarok váltani oly magyarosan, hogy hátha előbb érek előzékenyek és beengednek.
Amikor az ember azt választja, hogy elmegy idegenként idegenbe, alkalmazkodni kell. Ez sokak számára nagy kihívás. De persze mindig akadnak olyanok is, akik viszonylag könnyen veszik az akadályt. Ehhez a vezetési stílushoz könnyen alkalmazkodom
Hazánktól távol egy új világba csöppenünk, ahol gőzerővel otthont építünk, többnyire a semmiből, távol a megszokottól, szeretteinktől, a segítő kezektől. Bizony nem könnyű, de fel kell tudni vállalni, még mielőtt elkezdünk a bőröndünkbe pakolni. Viszont itt idegenben is vannak bőven lehetőségek, melyeket okosan kihasználva idővel szépen előre lehet lépni. Hamar megszerettem a helyet, ahol reggelente napsütésre ébredek és ahol számtalan új élménnyel gazdagodom nap mint nap.
Miért jó itt élni? Ahogy mondtam, szeretek napsütésre ébredni. A napok egész évben színekkel, élettel teliek. A tavasz illata már február elején száll a levegőben . A sütibe a kertből szedem az illatos, zamatos citromot. A boltokban, ahol egész évben friss gyümölcsöt és zöldséget árulnak, a pénztáros mindig mosolyogva köszönt és segít, ha szükséges.
Az utcákon havonta forgatnak egy-egy újabb filmet. De az a tény, hogy itt óceán, sivatag és hófedte csúcsok élnek egymás mellett, egy órányi autóútra egymástól, az magáért beszél. Kalifornia egy olyan állama az Egyesült Államoknak, ahol sikeres a természet és az emberi alkotás összhangja. Ez pedig mindenképpen értékelendő. Persze itt is minden a pénzről és a kapcsolatokról szól. Hogy a negatívumokról is szóljak: sokak ijedelmére, itt néha megremeg alattunk a föld. Erdőtüzek pusztítanak, nem kímélve a természetet és az ott élőket. Gyakran hetekig nagy szmog ül a város felett vagy éppen a sivatag felől érkező forró szél seper végig az utakon, nagy porfelhőt hozva magával. Ami hiányzott eddig a masszázs a virágzó cseresznyefám alatt anyukám sóskalevese. Talán minden pótolható, kivéve egy dolgot. Amikor bepakoltam és repülőre szálltam, el kellett búcsúzni a szeretett családtól, a tőlük kapott melegségtől, a régi barátoktól. Elárulom, hogy a kerítés itt sem kolbászból van.
A munkahelyek öt óra után sem ürülnek ki, a legtöbb embernek keményen és kitartóan meg kell dolgoznia a sikeréért.
Nagy városban nagy a kínálat és nagy a konkurencia. Ezzel számolni kell. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis miért itt? Azon a helyen, ahol az emberek egy úton járnak és nem keresik a kiskapukat más utak felé? Ahol a környezet építő, pozitív, inspiráló és az infrastruktúra adott? Ahol a rendszer működik és az emberek betartják a szabályokat? Ahol a kemény munka learathatja többszörösen is a gyümölcsét? A kérdéseimben elrejtettem a válaszokat.
God bless America!


Lewis and Clark:
Az iskola névadói és történetük: 


Clark


Lewis


"1804. május 14-én, indult útnak két amerikai felfedező. Ők voltak az elsők, akik szárazföldön átvágtak az USA keleti partjától a nyugati, csendes-óceáni partig, amely akkor még nem tartozott az Amerikai Egyesült Államokhoz.

Sőt, nemcsak átvágtak, hanem vissza is tértek, amivel komoly félelmeket sikerült eloszlatniuk, s expedíciójuk hozzájárult ahhoz, hogy az USA egyre inkább kiterjesztette fennhatóságát a nyugati területekre. Először a „Közép-Nyugat”, majd a „vadnyugat” került az „amerikaiak” kezére.

Louisiana megvásárlása

Az Egyesült Államok hosszas próbálkozások után, 1803-ban vásárolta meg Franciaországtól az akkori Louisianát. A hangsúly az „akkori”-n van, hiszen ez az elnevezés sokkal nagyobb területet jelentett 1803-ban, mint a ma Louisianának nevezett szövetségi állam területe. A „francia Louisiana” fennhatósága jelenleg tucatnyi szövetségi államot tenne ki: többek között beletartozott akkoriban Iowa, Missouri, Arkansas, Louisiana, Kansas, Nebraska, Montana is e régióba. Az Egyesült Államok területe nagyjából megduplázódott ezzel a vásárlással, amelynek körülményei igencsak furcsák voltak.

Az eladó ugyanis szorult helyzetben volt: Napóleon Franciaországát angol blokád szorította vissza az öreg kontinens szárazföldjére. A Nelson nevével fémjelzett angol flottával a franciák nem vehették fel a versenyt, s így tengerentúli birtokaikat, köztük a mai USA középső részét sem érhették el. Az eladás tehát már régóta esedékes volt, ám a tranzakciót az amerikaiaknak Talleyrand francia külügyminiszterrel kellett lebonyolítaniuk...

Talleyrand kezdettől fogva tudta, hogy el kell adni a területet, ám ebből nem a francia államkincstár számára szeretett volna nagy bevételt, hanem saját zsebeit akarta teletömni. A puritán és kissé együgyű amerikaiak ezt nehezen fogták fel, és az első tárgyalás után hangos botrányt csaptak a korrupt francia külügyminiszter kapzsisága miatt. Végül azonban józan belátásra tértek, és a második fordulón már ügyesebbek voltak: egyes források szerint a vételár fele Talleyrand-nak jutott, méghozzá közvetlenül…

Az elnök emberei

De térjünk vissza Lewishoz és Clarkhoz! Az ő útjukat az inspirálta, hogy a francia birtokok megszerzésével kitágult az USA horizontja, s főleg az északi részeken, már nagyon közel kerültek a Csendes-óceáni partokhoz. (Délen még a spanyolok tartották magukat, később pedig a mexikóiakkal kerültek szembe az amerikaiak.)

A vásárlás után néhány héttel az akkori amerikai elnök, Thomas Jefferson megszavaztatta a kongresszussal, vagyis a törvényhozással, hogy 2500 dollárt adnak egy nyugati felfedezőút finanszírozására. Az útra „intelligens katonatiszteket” kerestek, akik tíz-tizenkét emberrel nekivágnak az ismeretlennek. Feladatuk már ekkor is az volt, hogy a nyugati óceánig eljussanak. A katonáknak tanulmányozniuk kellett az indián törzseket, növénytani, geológiai és állattani jegyzeteket is készíteniük kellett. Az elnök Meriwether Lewis kapitányt szemelte ki az expedíció vezetőjének. Lewis pedig hadnagyának William Clarkot választotta.

Az indulás

A végül 33 fősre gyarapodó csoport 1804. május 14-én indult útnak. A társulat igen vegyes összetételű volt: York, a rabszolga és Sacagawea, egy indián asszony is velük tartott, amikor Clarkék elindultak Camp Dubois-ból. Hamarosan találkoztak Lewisszal is, aki a Missouriban lévő Saint Charlesban csatlakozott hozzájuk. Végül a Missouri folyó mentén, nyugatra haladva negyvenre nőtt a létszám. A Corps of Discovery (Felfedezőtestület) névre keresztelt csapat egyetlen tagját veszítette el: 1804. augusztus 20-án Charles Floyd őrmester hunyt el, alighanem vakbélgyulladás miatt.

A csapat a Missouri folyón egészen a mai Kansas City-ig jutott el. Majd a mai Omaháig mentek tovább, ez Nebraska fővárosa jelenleg. Ekkor még mindig a Missouri mentén haladtak, de immár észak felé. Ezután nyugatra fordultak, és átvágtak a Sziklás-hegységen. Leereszkedtek a Clearwater és a Snake folyókon és végül a Columbia folyó mentén jutottak el Portlandig. Portland ma az USA csendes-óceáni partvidékének északi részén fekszik, s Oregon állam legnagyobb városa. Ez a település még a szárazföld belsejében, a Columbia partján van, de a Corps of Discovery folytatta útját, és nem sokkal ezután elérték az óceánt – ekkor már 1805 nyarát írták.

-A visszatérés

Minthogy a visszaút téli időszakra esett volna, a csapat elhatározta, hogy megvárja a hideg idő elmúlását. Így csak 1806. március 23-án vágtak neki a visszaútnak, és szeptember 23-án értek haza. Az expedíció politikai és tudományos szempontból is nagy jelentőségre tett szert. Erősítette az amerikai igényeket az oregoni területekre, amelyeket később az USA meg is vásárolt Angliától, és így kijutott a Csendes-óceánhoz - Kanadától délre. Másrészt számos új növény- és állatfajt fedeztek fel az út résztvevői. A földrajzi és irodalmi leírások is sokat gazdagodtak azáltal, hogy Lewis és Clark papírrra vetette tapasztalatait."

( Forrás: www.ng.hu)

3 megjegyzés:

  1. kurvajóóóóóóóóóóóóóóóóó

    VálaszTörlés
  2. Szia Ildi
    elkepesztoen jo a blog, nevetek is meg sirok is neha.
    Koszonom hogy irhattam az interjura.
    puszi

    VálaszTörlés
  3. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
    ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
    GooooooooooooooooooooooD!!!

    :)

    VálaszTörlés