H A N N A      M E N T    

7. FEJEZET

( Szerző: Dreska Ildikó )



" Az-az ember, aki a tömeget követi: soha nem fog messzebb jutni, mint a tömeg.
Aki viszont hajlandó egyedül sétálni, sokkal valószínűbb, hogy olyan helyekre is eljut,
ahová még nem jutott el senki."

                                                              (Einstein)
LC fotója

Tartalom: 

Konyhai assistant-nak lenni, jaj de jó!, Regisztráció, Amerikai foci, Mit lehet itt tanulni?, Tények és számok, Murphy, Enyhén szólva hűvösödik, volt egy kis szuper vihar, amerikai utcakép, Postaláda, Betekintés, Death with dignity law, Monika Lewinsky, Flatizza, Egy héten egyszer léböjt kúra, Fall Ball, Azt hiszem berendezkedett Amerikában, Nem mindenkinek van saját barna-arab medvéje, ...és nem mindenhol mókus, a hulladékmanagelési szakreferens, Zene-neuropszichológia és a mi Bartók Bélánk, Éhezők viadala, Vikingek, Átlagos matek házi, Könyvtár, Kuckó részlet, Hálaadás, Black Friday, Visszaszámlálás, Lewis&Clark Alumni Event in Abu Dhabi



Varga Hanna fotója


College hírek:

- Konyhai assistant-nak lenni,  jaj de jó!

 "Igazából ez volt az a munka, amit senki nem szeret elvállalni. Én korábban azt gondoltam, hogy ez lesz az a munka, amit legutoljára hagyok, ha majd választani lehet. De aztán úgy alakult, hogy nem is adódott más munka lehetőség, így választási lehetőség sem.
De most már egyáltalán nem bánom. Nagyon szeretem, nagyon élvezem, és kikapcsol. Pörgős, érdekes emberrel találkozom És ráadásul a négy órás munka időben van  15 perc kaja szünetünk,  amiben bármit- bármennyit ehetünk. 
Hűtő pultot takarítok, készítem a salátákat, önteteket. Porciózom, mosolygok, ha valami elfogy szaladok a séfhez.  Péntekenként pénztárosként üzemelek. Egy pultnál kezelem a kaja jegyeket, bonyolítom a kártyás és kp-s fizetéseket. Jó érzés, hogy a kollégáim szeretnek és tudják, hogy ha valakit helyettesíteni kell, akkor rám mindig számíthatnak."


College udvar részlet


- Regisztráció:

Hihetetlen! Nem régen még az első szemeszter tárgyaira regisztrált, most pedig már a második szemeszter regisztrációs idejét éljük/éltük. Természetesen megint elképesztő izgalommal..., mert még mindig nem érthető, hogy miért van az, hogy mindenki máskor regisztrálhat? Így aki előbb kapott regi időt, az több eséllyel kerül be az áhított kurzusra.  
És....regisztráció startolás lehet akár az órád -,  netán dolgozat írás-,  vagy  munka közben is...amikor kirohansz a WC-re a laptopoddal, hogy a remegő mutatóujjaddal ráfeküdj a startra...Na nála pontosan így történt.
Szerencsére, megint sikerült felregisztrálni az összes tárgyra. 
Következő szemeszter tárgyai: 

Matek :

Smith féle Calculus II. Állítólag a matematika egyik leg-gatya felkötősebb része!( Ingtegrál technikák, integráció, alkalmazások, határozott integrál, határozatlan formák, nem megfelelő integrálok, szekvenciák, sor állandók, power series, Taylor polinomok és sorozatok, differenciál egyenletek.)

Kémia:

 kémiai egyensúlyok, kinetika, termodinamika, elektrokémia, leíró szervetlen kémia, koordinációs kémia, nukleáris kémi+ labor - hansúlyozottan kvantitatív technikák.

Biológia: 

Genetika és evolúciós biológia (Mendel, populációgenetika és az evolúció, genetikai elemzések- eukarióták, gének működése, mutációk, variabilitás, evolúciós folyamatok + laboratórium - összpontosítás a genetikai projektekre).

Angol nyelv és irodalom (témakör: a víz). 

Bízom benne, hogy jól fordítottam, mert szakmailag egyikhez sem értek!


LC fotója - még LC szurkoló kutyu is van!

- Amerikai foci: 

Ez volt az évad utolsó játéka. Ezért úgy döntött, hogy mivel még sosem látott ilyet, hát nem hagyja ki.
Bővebb infó a mérkőzésről : ITT!

Egyébként a suli sportos oldala ITT tekinthető meg! 








- Monika Lewinsky  a Lewis&Clark College volt diákja. (azáldóját...), megnéztem: nincs a famous alumni tagok között. 


College udvar részlet


- Mit lehet itt tanulni?

Alapképzésben: összesen 29 szakot lehet majoron, és 26 szakot minoron tanulni.
Ezzel párhuzamosan lehet folytatni pre-med orvosi, jogi, mérnöki, tanári, üzleti, vállalkozói előtanulmányokat is. ( hogy érthető legyen, itt a négy éves alapképzés után lehet csak ezek felé az irányok felé menni ). 
Bővebben: ITT!

Ezen kívül jogi tanulmányokat is lehet folytatni az alapképzés után. Bővebben ITT!
És másoddiplomás, vagy mesterképzések is folynak a collegeban: ITT!
...és 25 tengerentúli/off campus programot kínál: ITT!

- Tények és számok:

Undergraduate : ITT!
Graduate : ITT!
Law: ITT!


College udvar részlet
- Murphy: 

Vasárnap kutyázott. Tücsiéknek új kutyuja van, Murphy a neve.
Okos, tündéri, kövér és nagyon jól tűri a fürdetést és hajszárítózást is. 
Kutyu hiány pótolva, feltöltődés maximumra tekerve.



- Enyhén szólva, Hűvösödik: 

A fűtés a szobájukban, olyannyira jó, hogy állandóan nyitva van egy résnyit az ablak. Igazából nem is értem, hogyan fűtenek, mert egy picike radiátor van az ablak alatt, és pont azon szörnyülködtünk, hogy ez hogyan fog télen bemelegíteni egy szobát.
Most már kint egyértelműen hideg van, sokat esik és sokszor van nagy köd.
Ezt az időjárást is szokni kell, két évig nem volt része, még csak hasonlóban sem. De ezt sokkal jobban tolerálja, mint a szingapúrit.











- Volt egy kis szuper vihar :

Oregon államnak ezen a részén eddig állítólag nem szokta a tél nagyon megmutatni magát. Most azonban a Csendes Óceán felől egy igen aktív vihar söpört végig. Nagyon nagy széllel, másfél méternek ígért hóval (ami aztán nem következett be), ónos esővel, áram kimaradással és iskola bezárásokkal.

Néhány kép Oregonból:









- egy kis amerikai utcakép:

Takaros kis házak, rendezett-kerítés nélküli kertek, nagy és még nagyobb autók.


Mindig a legnagyobb autó a legmenőbb. Főleg Amerikában.

Őszintén szólva, nekem bejön ez a stílus.

Készülődés a karácsonyra: "jégcsap" az eresz alatt, szarvasok és fenyődíszek  a kertben. Este természetesen mindez világol is.




- Postaláda: 

Ez itt a postaláda részleg. Mindenkinek van saját fiókja. Ide jönnek az üzenetek, ha valakinek valamilyen küldeménye érkezett. A csomagokat a postázóban lehet átvenni a bedobott értesítők ellenében. 





- Betekintés: 

Egy kis college folyosó, a belőle nyíló kreatívnyi szoba ajtóval. 





- Zene-neuropszichológia és a mi Bartók Bélánk: 

...nagyon érdekes interaktív-zenei-közös éneklős, ugyanakkor tudományos, kivesézős, elemezgetős előadás, ahol pld. zeneszerzők agyáról készült infra képeket is elemeztek, és szó esett Bartók Béláról. 


- Nem mindenkinek van saját, barna-arab medvéje:

 Arab barátai meglepték egy új szobatárssal. Most már neki is van  házi állata. ... ügyesen ül, csendes, vidám és  szobatiszta.




- ...és nem mindenhol mókus, a hulladékmanagelési szakreferens: 


Portlandban azonban minden lehetséges. Környezetbevonásos gazdálkodás folyik. 


Lewis&Clark fotója



- Hálaadás ( Thanksgiving day )


Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep.  Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok, gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme a pulyka. A  hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik.

Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi.





Története: 1620 volt az az év,  amikor több, mint száz ember - akik megkérdőjelezték az anglikán egyház hitének alapelveit- , a Mayflower nevű hajóval keltek át az Atlanti-óceánon, hogy letelepedjen az Újvilágban. Ezek a kivándorlók, nem ismerték kellőképpen az itteni éghajlatot és talajt, ezért nem tudtak elegendő növényt termeszteni ahhoz, hogy megéljenek. A kolónia fele megbetegedett és nagyon sokan meghaltak. 
Az itt élő indiánok,  csupán az elkövetkező tavasszal tanították meg őket, hogyan kell kukoricát termeszteni. Majd szépen sorban, megmutatták a többi növény termesztésének tudományát, és a halászatot, vadászatot is.

1621 őszén már bőséges kukorica, bab, és sütőtök termésben volt részük. Volt miért hálát adni a telepeseknek. A hála jeléül pedig ünnepséget szerveztek, amelyre 90 indián őslakost és a helyi vezetőket is meghívták. A meghívottak szarvast, pulykát és egyéb vadakat vittek magukkal, amit majd együtt megsütöttek. Emellett kukoricafélék, pépes ételek, és pattogatott kukorica gazdagította az ünnepi étlapot.

Ezt követően minden évben ünnepeltek. 
Az Egyesült Államok függetlenségének kihirdetését követően történt, hogy a kongresszus javasolt egy napot minden évben, amikor az egész nemzet megünnepelheti a Hálaadást.
George Washington volt, aki  a november 26-át javasolta. 
1863-ban véget ért a véres polgárháború, Abraham Lincoln arra kérte az amerikaiakat, hogy november hónap 4. csütörtökén tegyenek mindent félre és akkor ünnepeljék meg a Hálaadást.


 Hálaadásnapi imák

Ezt a hagyományt sok család követi. A nap kezdetén általában minden évben ugyan az a személy mondja el az imát. (de van ahol, minden évben más/vagy ahol minden családtag elmondja a többiek előtt az ő saját imáját)





Hálaadásnapi vacsora

Gorgonzolás-körtés saláta

Hozzávalók:
1 fej megtisztított, megmosott, megszárított és felaprított saláta
1 / 4 csésze gránátalmamag
1 / 3 csésze morzsolt gorgonzola sajt
2 kimagvalt, felszeletelt körte
1 / 2 csésze kandírozott pekándió

Az öntethez:
2 evőkanál pezsgőecet
1 evőkanál méz
2 teáskanál teljes kiőrlésű mustár
1 evőkanál darált mogyoróhagyma
1 / 3 csésze pirított mogyoróolaj
csipetnyi só és bors

Elkészítése

Ennek az egyszerű hálaadásnapi előételnek az elkészítéséhez, a megmosott és felaprított salátát, a körtét, gránátalma magot, kandírozott pekándiót és a gorgonzola sajtot egy nagy tálba helyezzük. Az öntethez, a mustárt habverő segítségével felverjük a mézzel, hagymával és az ecettel. Folyamatos keverés közben, lassan belecsurgatjuk a mogyoróolajat. Ízesítsük sóval és borssal, majd az öntet felét öntsük a salátára.


Sült pulyka pikáns zöldségekkel

Hozzávalók:
1 egész pulyka
2 teáskanál szárított bazsalikom
2 evőkanál fokhagymapor
1 teáskanál őrölt zsálya
3 / 4 csésze olívaolaj
1 teáskanál só
1 / 2 teáskanál fekete bors
2 csésze víz

Elkészítése:

Ezt a klasszikus pulyka ételreceptet nem csak könnyű elkészíteni, de ugyanakkor nagyon ízletes is. Először tisztítsuk meg jól a pulykát. Melegítsük elő a sütőt 165 °C-ra és helyezzük a megtisztított pulykát egy lefedhető serpenyőbe. Egy külön tálban keverjük össze a fokhagymaport, bazsalikomot, zsályát, sót, borsot az olíva olajjal, és kenjük be vele a nyers pulykát. Öntsünk két csésze vizet a serpenyő aljára és fedjük le. A pulykát három órán át hagyjuk sülni. Azután kivesszük a serpenyőből és fogyasztás előtt harminc percig hagyjuk hűlni. (Időnként a páclével még megkenhetjük a pulykát.)


Áfonyaszósz gyömbérrel

Hozzávalók:
1 mag nélküli nagy narancs, beleértve a darabokra vágott héját és bőrét is
1 tasak friss áfonya
3 / 4 csésze cukor
1 / 3 csésze apróra vágott kandírozott gyömbér

Elkészítése:

Egy konyhai robot segítségével a narancsot apróra vágjuk. Ezután hozzáadjuk az áfonyát, a cukrot és a kandírozott gyömbért, majd mindezt jól összeturmixoljuk. Kivesszük a turmixból, egy tálra kihelyezzük és tálalás előtt hűtőszekrénybe tesszük.


Édes burgonyapüré kókusztejjel

Hozzávalók:
3 közepes édesburgonya
3 / 4 csésze kókusztej
1 evőkanál darált friss gyömbér
1 / 2 teáskanál só

Elkészítése:

A közepes méretű burgonyákat villával megszurkáljuk. 220 fokos előmelegített sütőben puhára sütjük őket. Amikor kihűltek, meghámozzuk és áttesszük egy közepes méretű mikrohullámú sütőbe való edénybe. Burgonyatörővel alaposan áttörjük. Most egy külön edényben jól összekeverjük a kókusztejet, a sót és a gyömbért. Melegítsük fel ismét a mikrohullámú sütőt, és még körülbelül tíz percre tegyük vissza sülni.


Sütőtökkrémes pite

Hozzávalók:
2 csésze hideg tej
2 csomag azonnal keverhető vaníliás puding
1 csésze sütőtök konzerv
1 teáskanál sütőtök pitéhez való fűszer
1 csésze hűtött tejszín az öntethez
1 sült pite héja

Elkészítése

Egy kisebb tálban összekeverjük a tököt, a töltelékhez valót, a fűszereket és a tejszín öntetet két csésze tejjel. Turmixxal, a legkisebb sebességen körülbelül egy percig keverjük. Öntsük az egészet egy piteformába majd tegyük a fagyasztóba néhány órára.

 
Egyéb finomságok: 

 Pálcikákra felhúzott főtt, majd grillezett csemegekukorica,  Mac and cheese, ami gyakorlatilag főtt tészta sajtos öntettel, rakott brokkoli-zöldbab, kukoricakenyér,  tradicionális sült ropogós alma- Apple Crisp.



Ő a négy napos szünet jelentős részét Tücsiéknél töltötte. Ahol többek között sütöttek-főztek, de még bőven volt más élményben is része...amit a következő fejezetben fogok elmesélni.
Ismét hálás köszönet Tücsinek és nagypapának az égvilágon mindenért! Angyalok!

A két lány munkájának eredménye, képekben: 










- Black Friday:

Ez a nap a Hálaadás csütörtökjét követő péntek. Nevezhetnénk az őrület napjának is. Ezen a napon a kereskedők rengeteg terméktől szabadulnak meg,  jelentős nyereséget termelve. A számlakönyvekben a fekete (a nyereség színe a könyvelésben) győzedelmeskedik a piros felett (a veszteség színe). 
Ezzel a nappal kezdődik meg a karácsony előtti nagy bevásárlási láz. 
Vannak vevők, akik már előző nap éjszaka vagy péntek hajnalban megkezdik a sorban állást a boltok előtt, nehogy lemaradjanak a 40-50-70-80%-os akciókról. A legtöbb áruház hajnali öt órakor kinyit, de vannak  akik még előbb. Az emberek nagy része csak azért vesz ki szabadságot, hogy ezen a napon jelentős árkedvezménnyel tudja megvásárolni szeretteinek a fenyőfa alá kerülő ajándékot.

Óriási a tömeg, mindenhol dugó van. Olvastam róla, hogy nem egyszer az emberek teljesen bevadultak, egymáson átgázolva, úgy küzdöttek a polcokhoz jutásért, mint az életükért.
Hiába erősen fogyasztó és felhalmozó társadalom vagyunk!


- Átlagos matek házi egyik óráról a másikra: 

...általában négy-öt oldalnyi. (és ez csak a matek)  És ahogy írtam, itt nincs olyan, hogy nincs kész a házi. ...és a házi feladatokat is osztályozzák.








- A könyvtár: Legtöbbször itt tanul.




- Kuckórészlet: 

Apa, anya, tesó fotója, Into the wild, gyorsrajzok, és egy kis Ázsia.



- Visszaszámlálás:

Elképesztő hamar, már majdnem elrobogott az első szemeszter... nemsokára hazalátogat.
December 18.-tól, majdnem egy hónapig, újra négyen leszünk!!!!





Lewis&Clark College Alumni Event in Abu Dhabi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése