H A N N A         M E N T



8. FEJEZET




( Szerző: Dreska Ildikó )


Dsida Jenő 



Hideg téli est


Életünk hulló karácsonyfáján
halkan repesnek a lángok.
Fölöttünk és bennünk hömpölyög
a hidegáramú csönd.

Mosson ki, vigyen magával
fodros hátán mindent, ami volt:
esdő várakozások meddőségét,
kulcsoltkezű, hasztalan imákat. 

Hópárnás nagy fenyők alatt 
üljünk le a törpék közé, 
burkolózzunk a hallgatásba 
s húnyjuk le félig a szemünket. 

S míg csillagok kezdenek pislákolni, 
töprengjünk az eljövő felől: 
HOGYAN KELLENE MEGSZÓLALNI? 
S MINDENT ELÜLRŐL KEZDENI? 





Tartalom:

Vége az első szemeszternek, az összes vizsga eredménye "A" lett, Hannáról a Gépnarancsban, Sokfotós-kirándulós: Multnomah vízesések, Seattle, EMP zene-sci-fi, pop cultura múzeum, Washington megye, Karácsonyra hangolódás Amerikában, A burger már hason szúrva érkezett-gyilkosság az étteremben, 
 Munka közben-Hannás lesi fotó, Az USA nemzeti karácsonyfája, Ünneplés a Fehér Házban, Ahány ház-annyiféle karácsonyfa, A Capella kórus a Lewis&Clarkon, Kuckó fotó, A Lewis&Clark év búcsúztató videója, Utógondolat és Anya évzáró beszéde :) 



Vége az első szemeszternek és már tudjuk a vizsgák eredményét is: 

Az összes vizsgája "A" lett, ami a legjobb kategória, és hogy még érthetőbb legyen egy laikus számára: akkor lehet ezt az eredményt kapni, ha valaki 90-100% között teljesít. 

Ezért ismét nagyon büszkék és boldogok vagyunk!

Elképesztő hamar eltelt az első félév az egyetemen. 
Itt egyébként nincs vizsgára felkészülést adó időszak, csupán két nap volt, ami inkább lelkileg segített rákészülni a megmérettetésekre. 
Ahogy már többször írtam, folyamatosan kell tanulni, folyamatosan van szigorú számonkérés, és aki becsülettel tanult év közben, annak nincs izgulni valója a záróvizsgákon sem.

Nálunk az egész amerikás - egyetemesdi úgy indult, hogy Pre-med orvosi előtanulmányok-biológia major és művtöri-rajz minor hármas szakot visz végig Hanna. 
De az amerikai egyetemek rendszerében az a jó, hogy a második éved végéig még változtathatsz, meggondolhatod magad. 
Így picit módosított: egyenlőre a művész vonal parkolóba téve, mert most őt jobban érdekli a kémia, matek, fizika és biosz. Ezért biológus-vegyész-molekuláris biológia és biokémia hármas vonal mentén halad tovább, megspékelve a mérnöki szintű matek tanulmányokkal és természetesen a fizikával. 
Aztán, hogy mi lesz végül a fő- és mellék irány, az majd idővel elválik, alakul, formálódik és vélhetően virágot bont a gondolataiban...


Hannáról a Gépnarancsban:

"Évente nagyjából 150 milliárd állat leli halálát az emberi önzőség, nemtörődömség és mohóság miatt. A kampány a művészeket is megihlette, és egy magyar fiatal leányzó, Varga Hanna műve lett a francia 269Life egyik kiemelkedő alkotása. 

(No lám, a magyarok mindenhol ott vannak.) A művet amúgy Szingapúrban is kiállították." 

(Rehák Eszter Melisande cikke.)

http://gepnarancs.hu/2014/12/a-veganok-szama-269/


Sokfotós-kirándulós:  

Néha hétvégén nem lakik a collegeban, hanem drága nagypapának és Tücsinek köszönhetően, családnál lakik és élvezi az ő végtelenül kedves vendégszeretetüket.
Egészen másképp ismeri és tapasztalja meg Amerikát. 
Hiszen nem csak a college-s életbe lát bele, hanem egy magyar család, amerikai hétköznapjaiba is. Ami sokkal tisztább, teljesebb képet ad Amerikáról és az ottani életről.

Azt gondolom nagyon szerencsés, hogy ilyen csodálatos emberekkel találkozott, és általuk megannyi élménnyel lehet gazdagabb.
Arról nem beszélve, hogy a közelségük feledteti picit az otthon hiányt. Lelkileg is elképesztően töltik és erősítik. 

Megérdemlik, hogy ebben a blogban, legalább két fotó erejéig bemutassam őket:


Sorban: Hanna-nagypapa és Tücsi 





Egyik hétvégén autóba ültek: nagypapa, Tücsi, Hanna és Murphy a kutyijuk, hogy kiruccanjanak. 


ÚTON...
(OREGON megye-WASHINGTON 
megye)
















Multnomah falls


30 perces autóútra található Portlandtől.  Oregon állam legnagyobb vízesése. A Multnomah falls 611 méter magas. A vízesést áthidalja a Benson bridge, 542 méter magasságban. Simon Benson egy portlandi üzletember építtette a hidat 1914-ben. 

























HÍD OREGON-WASHINGTON államot átszelő, Columbia határfolyó felett...

Bridge of the Gods



























SEATTLE...


"Több mint félmilliós lakosú város a Cascade-hegység és a tengeröböl közötti keskeny sávon fekszik. Keleti szélén nagy kiterjedésű édesvizű tava a Washington Lake
Az Egyesült Államok északnyugati régiójának (Pacific Northwest) legnagyobb városa Washington államban, King megyében, Puget Sound és a Washington-tó között terül el, 174 km-re délre a kanadai határtól.

- 1851-ben telepedtek meg először európaiak a mai Seattle helyén.
- A város, 1897-es az alaszkai aranyláz idején indult rohamos fejlődésnek.
- A város központja Pioneer Square.
- A város 1889-ben leégett.
- Az igazi lökést a fejlődésben mégis az első világháború jelentette, amikor a hajóépítésnek köszönhetően, Seattle lett a környező területek ipari központja.
- A XX. század elejétől a Boeing légitársaság biztosította a város lakóinak jólétét.
- Az 1960-as években minden ötödik polgár ennél a cégnél dolgozott.
- A
későbbi években a Microsoft járult hozzá újabb munkahelyekkel a város gazdasági virágzásához.

A déli városnegyedben van a Boeing repülőgépgyár hatalmas telepe, ahol a többi között a 747-es típus "Jumbo-jet"gépek készülnek. 

A várost az 1850-es években alapították, nevét a környék legendás indián vezéréről, Seattle törzsfőnökről (Noah Sealth) kapta.
Seattle (vagy Sealth , Seathl néhol See-ahth ) (c.1786 – 1866. június 7.) a Suquamish és Duwamish indián törzseknek volt a főnőke, akik a mai Amerikai Egyesült Államok Washington államának területén éltek és élnek. 


Népei egyik legnagyobb tiszteletének örvendő tagja volt.
Áttért a római katolikus vallásra, és megnyitotta az utat a fehér telepesek számára földjeiken keresztül, melyben szerepe volt David Swinson "Doc" Maynarddal kötött barátságának is. Maynard ötlete volt a csendes óceán partjára tervezett új kikötővárosnak róla való elnevezése.


Seattle törzsfőnökről: 

Valamikor 1786 körül születhetett a Washington állambeli Blake-szigeten Apja, Schweabe a suquamish törzs főnőke, míg anyja, Scholitza a duwamish törzs egy tagja volt.
Már fiatalkorában kitűnt ügyességével, harcratermettségével, kiváló szónoki és vezetői képességeivel a más törzsekkel vívott csatákban, illetve az ellenük indított rajtaütésekben.

A helyi őslakosokhoz képest a maga majdnem 180 centiméteres magasságával kitűnt a többiek közül, hangja a legendák szerint több mérföldre is elhallattszott.

Kétszer nősült, első felesége belehalt első lányának születésébe.

A második feleségétől több fia és lánya is született, közülük a legismertebb Angéla hercegnő (Princess Angelina) volt, aki, mikor létrehozták a Port Madison indián rezervátumot, nem volt hajlandó elköltözni a mai Seattle területéről. 
1896-os haláláig a város egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő lakosa volt, halála után több utcát is elneveztek róla szerte a városban.

Seattle törzsfőnök az egyik fia elvesztése után ismerkedett meg a kereszténységgel, és valamikor 1848 tájékán tért át a római katolikus vallásra, gyermekeivel és feleségével együtt, miáltal a fehérek rövid idő alatt elfogadták az indiánok elsőszámú képviselőjének a tárgyalásaik során. 1866. június 7-én halt meg a Port Madison indián rezervátum területén.

Személyisége és tettei nagyban megosztották kortársai véleményét róla, mind az indiánok, mind a fehérek között. Míg ő maga két törzs feje is volt, és az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendett, addig más források, így a különböző Klallam törzsek vezetője, Phillip Howell szerint Seattle nem volt több az indiánok szemében, mint „egy vicc, egy gyáva, megalkuvó alak, egy áruló”, amiért belement az érdekegyeztető tárgyalásokba a fehérekkel, hosszú ideje indiánok lakta területeket is átengedve nekik. 


A Suquamish törzsi tanács kulturális ügyekért felelős tagja, Peg Deam szerint "olyan helyzetbe került, ahol nehéz - nem egyszer fájdalmas - döntéseket kellett hoznia.


Sokaknak szakadt meg a szíve, amiért szakítaniuk kellett addigi életmódjukkal.
A telepesek belekényszerítették ezekbe az apró földdarabkákba az indiánokat, elszigetelve őket egymástól. De, mint törzsfőnök, már akkor előre láthatta ezt, Ezért úgy vélem, a helyes döntést hozta.""


Seattle város a grunge és a garage rock zenei stílusok szülőhelye, a Starbucks - a világ legnagyobb kávézóláncának székhelye.


1999-ben Seattleben ülésezett a WTO, mely ellen azóta is minden idők egyik legnagyobb méretű, legtöbb embert megmozgató és legerőszakosabb anti-globalizációs tüntetése zajlott le.


Seattle-ben működik a Washington Egyetem.
Az intézmény nagyon szoros kapcsolatot ápol a Pécsi Tudományegyetemmel, így rendszeres az oktatók és a hallgatók cseréje.


A Microsoft céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon.

Seattle a kávé világközpontja. nem mindig volt ez így. A helyzet az 1970-es évek elején megváltozott, amikor egy szenvedélyes kávészeretőkből álló csoport elindított egy forradalmat.
A Seattle's Best alapítói többek közt ebből a csoportból váltak ki. 
Északnyugat olyan versenyképes kávéstílusok szülőföldje volt, hogy kávéversenyt rendeztek. 
Az első helyezett jutalma a „Legjobb csésze kávé Seattle-ben” díj volt. Sokak örömére a Seattle's Best - ami akkor még igen kicsi kávévállalat volt – első helyezést ért el. 
Így lett Seattle a kávé világközpontja

Steve Abel és Steve Eliot 1992-ben alapította a Seattle Chocolates-t. Gyermekkori álmuk volt, hogy csokoládét készítsenek a saját csokoládégyárukban. Az első év folyamán a Seattle Chocolates több mint kétmillió csokit gyártott, kiváló minőségű szarvasgombából.
A Seattle Chocolate hitvallása:„Dolgozni a csokoládéiparban mindennapos kényeztetés.” 

A vállalat kiterjedt terméke a csokoládén kívül, a szarvasgomba, a desszerthéj, és a szarvasgombabár. Ezen termékek szerte a világon elérhetőek.

Az emberek a SeaBear termékeket szerte a világon megtalálhatják. 
1957-ben kezdődött, amikor Tom Savidge és felesége Marie, házuk hátsó udvarában építettek egy füstölőházat, és az itt füstölt lazacot, a Washingtoni Anacortes kocsmáiban árusították. 
Így megszületett a Specialty Seafoods. 
Majd a lazacnak, hogy az tovább megőrizze minőségét hűtés nélkül, új csomagolást találtak ki: a Gold Seal zacskót, amiért az, szabadalmat kapott. 
Ma a SeaBear termékeket 50 államba szállítják. 
A gyártók mások, de az elv ugyanaz, mint amit, a céget alapító Tom és Marie Savidge vallottak: „Készítsünk olyan ételt, amit az emberek szeretnek.”


Seattle a kilátóból: 

A Space Needle 1961-ben készült el Edward E. Carlson tervei alapján az 1962-es világkiállításra. 
Az épület 184 méter magas. Tetejére a gyorsliftek 43 másodperc alatt szállítják az utasokat, akik választhatnak a tető két gyűrűje közül: Aki csak a kiállításra kíváncsiak, az első gyűrűbe kell menniük. Fölötte, a második gyűrűben található a forgó étterem, amely egy óra alatt teljesen körbefordul.


Híres seattleiek

Jimi Hendrix - amerikai gitáros, énekes, zeneszerző, a valaha élt egyik legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros
Chester Carlson - az elektrofotográfia (ma xerográfia), azaz a ma használatos fénymásolási eljárás feltalálója
Robert Franklin Stroud - az alcatrazi madárember
Minoru Yamasaki - japán-amerikai építész, többek között a 2001-ben elpusztult World Trade Center tervezője
Bill Gates - a Microsoft Corporation alapítója, a világ jelenlegi leggazdagabb embere
Paul Allen - a Microsoft társalapítója, a Seattle Seahawks (NFL) és a Portland Trail Blazers (NBA) sportcsapatok jelenlegi tulajdonosa
Kenny G - zenész (szaxofonista)
Kurt Cobain - a Nirvana együttes frontembere
Layne Staley - az Alice in Chains volt frontembere
Chris Cornell - a Soundgarden és az Audioslave volt frontembere
Duff McKagan - a Guns N' Roses és a Velvet Revolver basszusgitárosa
Macjlemore - eredeti nevén Ben Haggerty amerikai hip-hop/rap énekes és zenész.


A Grace klinika - a híres sorozat ebben a városban játszódik.
Sötét angyal - a népszerű sci-fi sorozat ebben a városban játszódik 2019-ben.
A dumagép - a vígjátéksorozat is itt játszódik.
Azok a csodálatos Baker fiúk - a film a városban játszódik, külső jeleneteit ott forgatták.
Twin Peaks - a kultuszsorozat egy Seattle-höz közeli városkában játszódik, Twin Peaks-ben.















SEATTLE ESTE...
és életében először ült óriáskeréken
















SEATTLE : 
EMP - ZENE, SCI-FI, POP CULTURA MÚZEUM


Bővebb infó : ITT!
































KARÁCSONYRA HANGOLÓDÁS AMERIKÁBAN: 









ÉTTEREMBEN:
A BURGER MÁR HASON SZÚRVA ÉRKEZETT...



VEGÁK PIZZÁJA: 



Az egyetemi konyha hősnője, talpig kitchenes viseletben: 

Lesi fotó-csak vidáman.



Az USA 2014.évi nemzeti karácsonyfája



"Washingtonban a Fehér Ház mellett 1923-tól kezdve minden évben felállítanak egy magas fenyőfát.

Franklin D. Roosevelt óta pedig hagyomány, hogy minden elnök beszédet mond a kivilágítási ünnepségen.

2014. december 4-én Obama elnök avatta fel az ünnepi fát, melyet egy nagy koncert követett, olyan híres amerikai előadókkal, mint Tom Hanks, Rita Wilson, Patti LaBelle, Fifth Harmony, Chely Wright, NE-YO, Nico & Vinz, The Tenors, és persze a Mikulás."





Ünnepi díszben a Fehér Ház






Érdekesség:

A Fehér Házban, legelőször 1889.-ben állított karácsonyfát, Benjamin Harrison.

További fotók, videók és más érdekességek az ünnepekről az elnök és családjának otthonában: http://ow.ly/Gad3Q (fotók: Fehér Ház és © AP Images)





Ahány ház-annyiféle fa!
Itt bármi lehetséges, mert ez Amerika:

"Nem sokkal azután, hogy Thomas Edison szabadalmaztatta az első kereskedelmileg életképes villanykörtét, felfűzött egy párat, és 1880 karácsonyán kiakasztotta őket menlo-parki laboratóriuma elé. Eleinte nemigen utánozták, mert a legtöbb ember akkor még félt az elektromosságtól. Azt hitték, hogy a vezetékeken keresztül mérges gázok szivárognak az otthonaikba. Azóta persze mindez radikálisan megváltozott, és az amerikaiak karácsonykor a legfantasztikusabb fény-showkkal világítják meg otthonaikat."
            

Hangolódásként egy elképesztő (nekem vicces) videó: http://bit.ly/13BJfRl




















Teljesen hétköznapi ház-kert dísz


A CAPELLA KÓRUS A LEWIS & CLARKON: 




Ismét egy Hannás- college-s - kuckó fotó: 




A Lewis & Clark év búcsúztató videója: 





UTÓgondolat:


Megérkezett a világvégi "NAGYkisLÁNYOM"! A mi családunk legszebb karácsonyi ajándéka! Így, nem kérek semmit - mert mindenem megvan!

Végre, egy hónapig nem felesben, -Ma.o-USA között - dobog a szívem, hanem mozgató rugóit egyesítve, ismét egészben funkcionál! ...

Ilyen ez az anya-szakma, a világvégi gyerek nélkül "teljestelen".

Anya évzáró beszéde


Ismét szedte a sátorfáját, egy elképesztően kalandos, fordulatokkal, izgalmakkal, sosem unatkozással, örömökkel és könnyekkel teli év.

Más éppen benne lenni és megélni a dolgokat - és más visszatekinteni a már megtörtént múltra. A történések ilyenkor összezsugorodnak, olyan picikére, hogy minden, egészestől belefér egy zsebkendőben.
Azt hiszem, az évek előrehaladtával egyre világosabban látok dolgokat, egyre bölcsebb és tapasztaltabb leszek.

...Igazán majd nagymami koromra tetéződik azt hiszem a bölcsességem, amikor majd jókat mókázok csiga-dioptriás szemüvegem mögül a zsebkendőbe csomagolt, és nosztalgiázás miatt visszabontogatott éveken.

Elképesztően nem unalmas az élet, elképesztően nem lehet hátradőlni, és elképesztően sok benne a váratlan.

Visszatekintéskor hálásan gondolok azokra a dolgokra, eseményekre, melyek mindig a jó és helyes út irányába pofozgattak, terelgettek - és bár néha (mindig!) túl sokat aggódtam, ma már látom, hogy teljesen felesleges volt, mert úgyis minden irányíthatatlanul sorsszerű.

Köszönet a Gondviselésnek (én így hívom), hogy mégis..., akkor is..., mindig..., egészen végig..., ott volt..., kézenfogott..., vigasztalt..., erőt adott..., segített..., mellettem volt... és mindazok mellett, akik fontosak nekem.

Köszönök mindent a családomnak ( szűkebb - tágabb körben egyaránt ), mert néha velem élni kész művészet.

Köszönöm a lányaimnak, hogy vannak, hogy büszke lehetek rájuk azért, amilyenek, amit elértek, amit tesznek és amire tanítottak és folyamatosan tanítanak engem és másokat. Köszönöm, hogy nagyon jó gyerekek!

Köszönök mindent, két országnak: Szingapúrnak és az Amerikai Egyesült Államoknak, azt hogy felkarolták/felkarolják, elismerik, segítik, támogatják és elképesztő lehetőségekkel ajándékozták/ajándékozzák meg a lányomat. ... és köszönöm, hogy büszkék rá, olyan büszkék, mintha a saját gyermekük lenne.
Köszönök mindent két iskolának: az United World College of South East Asia, Singapore-nak és a Lewis & Clark College, USA-nak.

Köszönöm a szingapúri magyarok, az amerikai magyarok és a portlandi református egyház segítségét.

Hálás köszönet a tényleg angyal: Tücsinek, nagypapának, Murphynak és a halaknak, Oregon Cityben.

Köszönök mindent kedves barátaimnak és ismerőseimnek, akikkel személyesen, szóban, írásban sokat eszmecseréztünk, együtt gondolkodtunk.

Köszönet Eszter, UWC-s anyunak, aki már harmadik éve a szingapúros-amerikás lélek gereblyézős barátnőm.

Köszönet azoknak az embereknek, akikkel a 2014-es évben ismerkedtem meg, és bizony nagyon a szívemhez nőttek.

Köszönet azoknak is, akik kevésbé nőttek a szívemhez, de mégis úgy érzem, okkal találkoztunk, mert megtanítottak néhány ismeretlen dologra.

Bízom abban, hogy az élet nem áll meg: erőtől duzzadva, akarva, új célokat kitűzve és azokat megvalósítva, értelmet-értéket adó lábnyomokat hagyva megy tovább!

Azt kívánom, hogy a Világ a JÓ irányába változzon! A szomorúság, betegség, bánat, nélkülözés, magány, elesettség, háborúk könnyei felszáradjanak! Tudjunk JÓT és JÓL tenni, szeretetben, békében, együtt.

Mert ez most, és itt, a mi közös életünk, amiben minden úgy történik, ahogyan mi alakítjuk! Ezért az Életért, ezért a Világért: TE, Ő, MI, együtt vagyunk felelősek!

Vigyázzunk rá!


Aranyosi Ervin

Üzenet a léleknek


A világban számos tragédia zajlik,
éhezés, háború, s megannyi csapás.
Az emberek lelke a rossz felé hajlik,
mert a hangulatuk mitől lenne más? 
S ha te mégis, mégis boldog tudnál lenni, 
s vígan, álmodozva, szíved még szeret, 
s hálás vagy uradnak, hogy még van mit enni, 
s van minek örülnöd, – ez egy üzenet! 
Nem számít, mit gondol, ki kedvedet látja, 
ki “átéli” mindazt, mit nyújt a világ! 
Attól fél a télben nem lesz bő kabátja, 
s úgy szeretné fájó lelkét adni rád. 
Kicsit bolondnak néz, mert kilógsz a sorból, 
ám ne törődj azzal, éld az életet! 
Varázsolj világot a belső valódból, 
teremtsd valósággá, adj hozzá teret! 
Ne vonódj be abba, mit a tömeg gondol, 
ne legyél részese annak, ami van! 
Meríts inkább erőt belső hatalomból, 
– ne mást utánozz le, kissé naivan! 
Lelked mélyén ébred szeretet és béke, 
– érezd! – mélyen, benned, máris létezik. 
Mert a szeretetnek van igaz értéke, 
és az emberiség erre éhezik. 
Ha benned elindult a lélek változása, 
sugározd ki bátran, más is értse meg! 
Legyen a világra hitednek hatása, 
változzon a világ, amíg még lehet! 
Hidd el, többet érsz el vágyad erejével, 
a világ a belsőd szerint változó. 
Szándékod a rosszak ezreivel ér fel, 
egy szebb, új világot, szép csodát hozó! 


Folyt. köv. 2015-ben a 9. fejezettel, amiben majd a Magyarországon töltött egy hónapról mesélek.


Boldog Karácsonyt és szép-új esztendőt, minden kedves blog olvasónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése