H  A  N  N  A      M  E  N  T 
                                          

10. FEJEZET



( Szerző: Dreska Ildikó)


"Csak két láb kell. Két olyan erős láb, amit nem tudnak kirúgni alólad, vagy ha mégis, képes újra felkelni, lábra állni, lépni egyet, leporolni magát, és ezredszer is folytatni az útját. Akkor is, amikor újra meg újra elgáncsolják, akkor is, amikor már senki sincs ott, hogy támogassa. Ne akarj mást, csak ezt. Merd használni. Tudd, hogy elbír, hogy benne van a következő lépés. Hogy képes a folytatásra."





Tartalom:

 A hazalátogatás két éle, Első év/ II. szemeszter tárgyai, A Davis ösztöndíjas diákok ilyet kapnak, Változatok Murphyra, Már félig amerikai jogosítvány tulajdonos - és interjúk közlekedés- és rendőr témákban egyenesen Amerikából, Cyanocitta stelleri, Csobbanás a fényben, Ne legyél beteg Amerikában!



A hazalátogatás két éle:


...Sokszor folytatok magamban un . lélek-bugyor kutatásokat. A lassan három év gyerektávollétes időszakban elképesztő sok állapot-formáción vagyok túl, utólag szembe is röhögöm, meg szembe is sírom magam egyes kezdetleges megnyilvánulásomon, túlreagálásomon és hiperaggódási szakaszomban. 
Olyanra még nem emlékszem, hogy megveregettem volna a vállam, azzal a mondattal a fejemben, hogy : - Ó anya, milyen okosan gondoltad, milyen ügyesen aggódtál, milyen előrelátóak voltak a félelmeid és mennyire bölcsen álltál hozzá a helyzethez!

Inkább azt gondolom: - A szerencsétlenje sok mindenen keresztül húzta magát, vinnyogva meg mindenféle hiányokkal küszködve, anyasorsot prüszkölve DE azért picit büszke vagyok rá, mert kezd megvilágosodni, megbölcsülni és elképesztő változások, újfajta látásmód és gondolkodás látott napvilágot benne. 
Fejlődik, alakul, de még mindig nem az igazi!
Úton van! - na ez a legjobb kifejezés.

( hihetetlen, hogy mennyi bevezetőt tudok írni, mire rátérek a lényegre...:)

Lényeg a lényeg, hogy egy ilyen bölcseleti, filozofálgatós, lélekbugyor kutatós, éjszaka és hajnal közti lebegés állapotában, megfogalmazódott bennem egy tény. 
Egy tény, amit már sokszor éreztem:

Miszerint - ahogy a címben is írtam- a hazalátogatásoknak két éle van.

Az egyik él, amit valószínűleg mindenki lát vagy ha nem lát, akkor gondol és elképzel: hogy mennyire jó amikor hosszú hónapok után a rég nem látott csimotámmal találkozom. Jó a gyereknek és jó az anyának.

A másik él, ami egyre jobban kivilágosodik és tényesül bennem, hogy - csúnya, vagy nem csúnya - de a mi esetünkben ennek egészen biztosan van negatív oldala is.
Nyilván gyereke és szülője válogatja, de nálunk a gyereke válogatja oldalról mindenképpen egyedi elbírálás alá esik.

...most amikor hazajött decemberben, azt éreztem, hogy olyan jól érzi magát Amerikában, hogy nincs is igazán honvágya, és talán nem is vágyik annyira haza. Elvan, jól van, megszokta, rendben van a kis élete. 
( Nyilván, ezek az időszakok töltenek és nem a depisek. Azon még soha nem bosszankodtam vagy féltékenykedtem, hogy nem mardossa a magyar-itthonért a hiányérzet. Ennek inkább örülök, ha így van! ).


Ezek a rövidebb-hosszabb hazalátogatások nem tudom miért,- nem tudom mindenkit, vagy csak őt, de - egyértelműen kizökkentik
Mintha átdobnák egy palánk túl oldalára, ahol minden más, mint az előbbi pillanatban.
...és napokig, hetekig tart a visszaszokás a régibe, egymás tanulása, egymásra hangolódás, régi jól ismert-elraktározott emlékek újraélése, megszokott de rég nem látott  helyszínek-helyzetek újra felfedezése...
Sokáig keverednek a dolgok fejben, szívben, érzésben, megszokásban.
Mire elfogadod, újra érzed a palánk túl oldalán lévő mindenféle dolgokat.

Aztán egy reggel megint arra ébredsz, hogy felszállsz a repülőre és nemsokára megint átdobnak a palánkon. Csak most ismét egy új helyzetbe, új emberek közé esel.

Úja kizökkensz, bimbózódás közben szétbombázódnak a szirmaid, a megszokott rapityára törik benned, és amiben tegnap már éppen elhelyezkedtél, helyet törtél és találtál magadnak, az megint NINCS.


Arcon nyal egy újabb valóság. Te pedig azt sem tudod hova legyél ebbe a rohadt nagy,  és új valóságban.

Az én csimotám ilyenkor nem happy energy bomb-ként landol a palánk túloldalán, hanem depi-nemtudom hol a helyem-nem tudom ki vagyokként. 
....és az első "megérkeztem skypes szombati" beszélgetésnél elképesztően frusztrál a kép és hangulat amit látok, és ami átjön Amerika irányából.
... mivel egy anya sem boldog, ha megzuhanva látja a gyerekét, így azonnal ki tudnék futni a világból...meg sem állva a Semmi-ig. 

Egyszóval jó lenne megoldani, helyére tenni bizonyos helyzeteket (pld. ezt is) és megtanulni  mindenkorra és végérvényesen, a "pozitívot látunk és ismerünk fel" tudományát.

Minden megoldás érdekel!
Gondolkodás mosást és öblítést kérek a gyerekemnek infrásan, vénásan, gyógyszeres kiszerelésben, kézrátéttel, vagy bármilyen formában!

Egyébként nem tudom, hogy hasonszőrű helyzetben, másoknál ez, hogy is van???


A suli udvara és a suli busza


Első év/ II. szemeszter tárgyai
- Angol nyelv és irodalom: témakör a Víz ( kötelező tárgy bármilyen major esetén )
- BIO 151 Genetika és Evolúciós Biológia
Mendel alapelvei, populációgenetika, és az evolúció. Elvek,  genetikai elemzés eukarióták, gének működése, mutáció, eredet, variabilitás. Evolúciós folyamatok. Laboratóriumi összpontosít genetikai projektek. Előadás és laboratóriumi.
- CHEM 120 Általános kémia II.
Kémiai egyensúlyok, kinetikai, termodinamika, elektrokémia, leíró szervetlen kémia, koordinációs kémia, nukleáris kémia. Heti laboratóriumi gyakorlatok hangsúlyozva kvantitatív technikákat.
- MATH 132 Kalkulus II. ( másnéven: rettegett matek )
Határozott integrál továbbfejlesztése, technikák, integráció, alkalmazások, határozatlan formák, és a nem megfelelő integrálok. Szekvenciák, sor állandók, power series, Taylor polinomok és sorozatok,  differenciálegyenletek.

Suli udvar részlet...


A Davis ösztöndíjas diákok ilyet kapnak:

ITT! a két év Szingapúrt taglaló blogban írtam már arról, hogy Hanna kétféle ösztöndíjat kap.  Az ösztöndíja kb. 70%-át magától az egyetemtől , a maradék 30%-ot, pedig Shelby Davis úrtól, aki az United World College-ben végzett tehetséges diákokat támogatja. 
Ő alapította a DAVIS ösztöndíjat.






Változatok Murphyra:

Ő, Tücsi és nagypapa kutyuja és egyértelműen mindenki imádja.








Már félig amerikai jogosítvány tulajdonos:

...amikor hazajött a téli szünetben, akkor hozott magával egy KRESZ könyvet is. Amerikai KRESZ-t.  Kicsi volt, vékony volt...nuku műszaki rész, nuku eü. rész.
Itthon nem sok időt szánt a könyv tanulmányozására, de nem baj, mert végül Budapest-Portland közötti repülős-útidő alatt kivégezte.
Amikor visszaérkezett Amerikába, rá talán három napra jött egy üzenet tőle, hogy megvan a jogsija, legalábbis a KRESZ vizsga része,
1 hibaponttal. 
Először azt hittem viccel...de nem.

Már egy ideje törtük a buksinkat, hogy miképpen és persze hol? tudná megszerezni a jogosítványát, hiszen most már harmadik éve nincs fele/negyed annyit sem egyfolytában itthon, ami elegendő idő lehetne a magyar jogosítvány megszerzéséhez. 
Az idő pedig megy, felnőtt-19 éves...és bármikor akadhat kocsifüggő helyzet.

... így jött az ötlet, hogy : talán kint kellene nekifogni? 


Miután feleszméltem, hogy a csimota már fél-jogsi tulajdonos, akkor elkezdtem itthon utána járni, hogy ér-e majd valamit az amerikai jogsi. Mert ugye mint tudjuk, szép hazánk szeret etalont és megismételhetetlenül tökéletest játszani a világ előtt és hátrasorolni minden mást... ami bárhol becsületesen megszerzett, működik, elfogadott és értékelt.

Félve hívtam fel a megyei okmány irodát, ahol nem jártam sok, sőt semmilyen sikerrel :egyes-kettes és hármas ügyintézőnél sem.
Halvány lilájuk sem volt, hogy mi van az amerikai jogsival, de úgy gondolták, hogy szerintük dobja ki, ha hazaköltözik.

A neten rátaláltam, hogy ezzel a témával - talán hiteles szervként - egyedül a központi okmányiroda foglalkozik nagy Budapesten...így ott próbáltam puhatolózni az ügyben.
El sem hittem, amikor az ügyintéző közölte, hogy az amerikai jogsi minden további nélkül honosítható. 
Kell hozzá a kinti jogosítvány hiteles másolata, eü. orvosi vizsgálat és 6.000 magyar forint eljárási díj.
Ha ez így van, és így is marad, akkor mindenképpen remek hír!

.... és akkor nézzük mi  a különbség az amerikás és a magyaros jogosítvány szerzési folyamat között:

- Kint bemész a vizsgáztató cég székhelyére, kitöltesz egy adatlapot, aztán leültetnek egy számítógép elé és oldogatod a feladatokat. Majd következik a kiértékelés, és még ott helyben megtudod, hogy átmentél, avagy nem. Innentől fogva máris fél-jogsi tulajdonos vagy és kezdődhet a vezetés.

- Itt nincs oktató autó, és nincs oktató sem. Szerzel egy autót, ami bárkié lehet és vezetgetsz. Egyedül nem teheted ezt meg, egy 21. életévét betöltött személynek, melletted kell ülnie.

- A KRESZ vizsgát követő egy hónap múlva már mehetsz is a vezetős-gyakorlati vizsgára. Itt uu. van rutin meg vezetős rész. A saját vagy kölcsön kocsival érkezel a vizsga start helyére, beül melléd a vizsgabiztos, és adja az instrukciókat. 
Az én csimotámnak még ez van hátra.

- Az óriási különbség tehát kint, hogy egyrészt töredék idő alatt (akár egy hónap) és az itthoni árak töredékéért (neki kb. 90 usd-jébe került, de hallottam, hogy van olyan állam, ahol csak 15 usd) tartod kezedben büszkén a jogosítványodat.


aztán még egy nagy különbség: 

 1 gallon (1 US gallon = 3.78541178 liter)  üzemanyag, kb. 3 USD 

Az Amerikában élő magyarok lelkes csoportja segítségével, ismét kutatómunkába fogtam, hogy beszámolhassak az amerikai KRESZ, szabályok és szokások rejtelmeiről a közlekedésre vonatkozóan.
( szeretném megköszönni a segítségüket ! )

Íme itt olvasható a KRESZ könyv, mégpedig kaliforniai változatban. Ugyanis tudni érdemes, hogy államonként változók lehetnek a jelzőtáblák, szabályok, ezért sok esetben nem fogadják el X államban szerzett jogsidat Y államban, csak egy fix ideig.
Tehát, ha valaki mondjuk Oregon államban szerezte a jogosítványát és elköltözik Kaliforniába, akkor újra végig kell csinálnia a jogosítvány szerző herce-hurcát.


A közlekedési jelzőtáblák igen egyértelműek és egyszerűek.






- "Az irányjelzőt elvileg kellene használni, de sokszor nem használják."

- "... nem minden államban van  "keep right" szabály, vagy legalább is, nincs nagyon betartva. "



- " Bármikor lehet jobbra fordulni a legtöbb államban, akkor is ha piros
 a lámpa! "

- "Simán beáll egymás mellé két kocsi a highway-en és egyforma sebességgel mennek,  bedugaszolva az egész mögöttük menő forgalmat."



-  "Ne felejtsük el az iskolabuszt. Szent dolog. Nagyon kell figyelni rá és ha megáll ki/bepakolni-ne merd kikerülni!"

- " Nincs jobb kéz szabály. Sokkal gyakoribbak a Stop táblás kereszteződések, aki előbb odaér,  az mehet először tovább. A legrosszabb dolog ami történhet, hogy két kocsi egyszerre ér oda, és akkor az egyik udvariasan átengedi a másikat."



- "Nincsenek rendőri ellenőrzések véletlenszerűen."

- "Ha a rendőr megállít gyorshajtásért lehet, hogy ki tudod dumálni magad, hogy ne kapjál büntetést, ha jó kedvében találod. De nem kell, és nem szokás őket lefizetni."



- "Az Exit rendszer az országutakon nagyon jó. Minden exit meg van számozva, és egyértelműen ki van táblázva, mi merre van."

- "Nagyobb városokban van "car pool" sáv, ahol csúcsforgalom idején csak olyan kocsik mehetnek,  amelyikben több mint egy ember ül. Ezzel szorgalmazzák az embereket, hogy fogjanak össze ismerősökkel, és együtt utazzanak a munkahelyre stb. Így csökkentik az autók számát az utakon. "



-" Sokan kritizálják az amerikai KRESZ táblákat. Mert hogy "idiótáknak találták ki őket". Pl.: kint van egy hagyományos "behajtani tilos tábla" és mellette egy másik tábla, hogy "Do Not Enter"."

- "Reggel iskola nyitáskor, és délután iskola záráskor,  önkéntes rendészek (általában nyugdíjas bácsik és nénik) terelgetik az autókat, és a gyerekeket az iskola közeli kereszteződéseknél.  Ilyenkor fokozottan csökkentett a sebesség korlátozás, és villognak a figyelmeztető lámpák."



- " Mondva csinált dolgok miatt senkit nem buktatnak meg a vizsgán, itt nincs jogsi maffia. "

- "A nagyobb autópályák leágazásánál az van kiírva,  hogy South 90 vagy North 90, és fogalmam sincs merre kell menni a másik városba. Mert nem a város nevet teszik ki. Hanem hogy West, meg East...."



- " A legtöbb autó automata váltós, és az emberek nagy százaléka nem tud vezetni manuális gépkocsit. Amikor manuálison tanultál és át kell váltani az automatára, azt is meg kell szokni, mert az egyik lábadra,  úgymond nincs szükség, mert nincs kuplung. "

-  " Miért járnak nagy autókkal az Amerikaiak?  Amerikában,  úgy tűnik minden nagyobb mint Európában. Ide jött sok ezer ember és itt volt ez a hatalmas tér. Nagy távolságok vannak. A bolt messze van, ezért praktikusabb ritkábban, sokat vásárolni. Ehhez nagy hűtőszekrény is kell, és nagy csomagtartó. Hagyományosan az embereknek sok gyerekük volt, és a sok gyerekhez szintén nagy autók kellenek,  nagy mosógépek, nagy szárítógépek. Nagy házak, nagy kert. stb... Valahogy így képzelem a dolgot."



- " Kézi váltós autót kell venni a gyereknek, így a haverjai nem fogják vezetni csak ő! ( itteni népi mondás) ... és a kézi biztonságosabb,  azt mondják."

- "Nálunk New Yorkban, azért van úgy, hogy a rendőrök leellenőriznek minden kocsit. A lejárt regisztrációt, és műszaki vizsgát nézik. Benéznek a kocsi ablakán, hogy mindenki használja-e biztonsági övet."



-  Gépjárművek és fogyasztásuk: www.kbb.com

-  " Ha meghibásodik az autó vagy bármi gond van, akkor ki kell hívni a Sárga Angyalt. "



- "Igen elterjedt a SUV ,  ami nagyobb autó. Többen azért veszik, mert lehet vele vontatni hajót stb... Ha hegyes-dombos részen lakik valaki, akkor jobb a 4 kerék meghajtás. Több embert/gyereket lehet benne szállítani. "

- "Ha elmész egy autós boltba, és mondjuk veszel egy új ablaktörlőt,  akkor az eladók kicserélik neked teljesen ingyen. "



- "A stop táblánál érkezési sorrendben lehet továbbhaladni."

- "Nem minden autópályán van így, de jó, hogy a kijáratok száma az autópálya mérföldjével egyezik. Tehát, ha pl. a 351-es kijárathoz mész és épp elhagytad a 343-as kijáratot, akkor tudod, hogy 8 mérföld van még hátra."



- "New York City-ben, eltérően a legtöbb amerikai településtől, tilos pirosban jobbra fordulni. De a város határán kívül szabad. Westchesterben (New York északi szomszédja) gyakran látunk kocsikat, akik türelmesen állnak a piros lámpánál a jobbra forduló sávban, miközben a helybéliek dudálnak, hogy menjenek már."

-  " A rendőrök nagyon rendesek. Számtalan sztorit hallottam,  ahol a megérdemelt büntetéstől eltekintettek. Egy szóbeli büntetéssel, sokszor meg lehet úszni a dolgot. "



- "Amerikában rengeteg ember vezet az utakon jogosítvány és /vagy biztosítás nélkül. Ezért van,  hogy az autóbiztosítás egyik része az "uninsured motorist coverage" tehát arra az esetre biztosít, ha egy biztosítással nem rendelkező személlyel van baleseted. Az is előfordulhat, hogy egy ilyen személy balesetet okoz, és ott a helyszínen felajánlja, hogy lerendezi veled a dolgot, azért, hogy ne hívd a rendőröket stb. "

- "Soha nem kell készpénzben a helyszínen fizetni, a ticketet,  az ember vagy postán kifizeti vagy elmegy a bíróságra, ha úgy érzi, hogy a büntetés nem igazságos, és  ha akarja, tárgyalást is kérhet."



- " Itt csak korrupt rendőrök kérnek,  vagy fogadnak el pénzt."

- " A legtöbb államban,  a rendőrök megbüntetik a jogsi nélkül vezetőket, sőt akár börtönbüntetés is jár. "



- " Érvényes jogosítvány nélkül vezetés büntetése, többféle kategóriába esik. Legenyhébb kihágás az, amikor valaki otthon felejti az érvényes jogosítványt és ezt később bizonyítani tudja. Lejárt jogosítvánnyal már komolyabb a probléma. Más államban kiadott,  vagy külföldi jogosítványt nem fogadják el, ha valakiről kiderül, hogy az állam állandó lakosa (lakást bérel, telefont, TV-t fizet, stb), de az azért jó pont, ha az idegen jogosítvány még érvényes. Mindenféle jogosítvány hiányában vezetni,  már nem közlekedési kihágás, hanem bűntett, és még börtön is járhat érte. Akik illegálisan tartózkodnak az USA-ban, azok számára külön veszély az, hogy a rendőrség értesítheti az Immigration Dept-ot, és kitoloncolhatják az országból."




Csipetnyit arról, hogy mit tapasztaltak az amerikában élők, kis hazánk-rend őreiről:

Nem nagyon akartam ezt a témát feszegetni, de legyen ez amolyan "barack nyomás a buksira" - ciki és elgondolkodtató - így látnak minket - ez marad meg rólunk - szösszenetnyi összefoglaló!

"A rendőrök nagyon rendesek!" Általánosan ez volt az USA-ban élők véleménye, az amerikai rend-őreiről. Ha nagyon - nagyon gondolkodom, akkor sem emlékszem, hogy valaha is hallottam volna ezt a mondatot itthon a mi rend-őreinkről.

"Nekem évekbe telt,  hogy úgy tudjak itt Amerikában elvezetni egy rendőr autó mellett, hogy ne érezzem úgy,  mindjárt leállítanak valami hülyeségért,  és megbüntetnek. Magyarországon nem sokat vezettem de amikor igen, akkor voltak rutin megállítások, és szó szerint tényleg mindent átvizsgáltak és láttam rajtuk,  hogy fogást próbálnak találni rajtam. Úgy közelítenek meg minden embert,  mintha eleve bűnöző lenne."


" Nekem is volt többször,  hogy félreállítottak és egyszer meg akartak büntetni valamelyik hátsó  lámpáért... mondtam nekik, hogy hívjak fel az autó bérlő céget és írják nekik a csekket. Borzalmas szemetek és kekeckedők a kis 20 évesek.... azt hiszik, hogy hatalmas hatalmuk van."

"Otthon hetente megállítanak, főleg olyan kölcsönzős autóval, amit kis családi vállalkozástól kölcsönzök.
A legszarabb az volt mikor Húsvétkor fél óráig csesztettek, hogy biztosan ittam és valljam be. Háromszor fújatták meg a szondát velem.  Kértem a szolgálatos tiszt számát, mire, elköszöntek."



Tipikus családi autó
Tipikus nyugdíjas autó

Magyarországi, egyszer volt dolgom rendőrökkel élményem
( saját-babát várós anyás-élményem)


Nekem egyszer volt dolgom magyarban a rendőrökkel (szerencsére), és gondoltam beszámolok róla:

... anno, időszámításunk előtt,  a megboldogultban éppen Hannát vártam, és hát utolsó hetek, nagy has, hólyagnyomás..., magyarán: nagy Budapestre utazván, pisilnem kellett. Babát várósan, sokkal kevésbé tudja ezt tartani az ember...Istenem! megálltam egy olyan helyen, ahol egyébként nem szabadott volna...de ott volt végre egy, talán pisildét rejtő épület. 

Dolgom végeztével, boldogan, tolva a nagy hasamat és benne a szintén boldog gyerekemet lejtek kifelé (mert ha anya boldog-gyerek is az), mit látok: már ott motoszkál a kocsimnál a rend őre. Elmagyarázom, hogy van ez terheséknél, de csak néz rám bambán, se szíve-se lelke-se esze és még terhes sem volt...elhúzza a száját és egy sárga csekket nyom a kezembe.

Nem mondhatnám, hogy elveszett ember lennék, bármilyen helyzetben...ennek ellenére ott, és akkor nem tudtam semmivel sem meghatni. Még szerencse, hogy mindig több út kínálkozik egy probléma megoldására, és mindig van egy B vagy C verzió.

Két nap múlva már ott melegedett a levelem a főnöke asztalán, amiben elsírtam a velem történteket...erősen kiélezve a terhes nők érzéseire,  a bennük rejlő változásokra és ezekkel járó problémákra. 

Elengedték a büntetésem.
Szerencsém volt. 

...Meg nekik is, mert a C verzió, a személyes megjelenés lett volna, a tőlem megszokott hegyi-beszéddel és úgysemadom-fel-lel!


Cyanocitta stelleri

( Bóbitás szajkó )

Észak-Amerika madárkája.
Testhossza 30-34 centiméter, testtömege 100-140 gramm, szárnyfesztávolsága változó, de általában 40-48 centiméter között van. Feje és nyaka szürke színű, míg szárnya, farka és hasa sötétes kék színű. Inkább csoportosan élő faj, ritkán válik el csoporttársaitól. 
Étrendjének két-harmada növényi, míg egyharmada állati jellegű táplálékból áll. Ritkán megeszi más madarak tojásait is. Táplálékát a földön és a fákon keresi.
Fészkét általában 3-12 méter magasba, egy üres fára készíti, csésze szerkezetűre tartós anyagokból, mint például: sár, ágak. Fészekalja 2-6 tojásból áll, melyet a tojó egyedül költ 17-18 napig.
Gyakran megfigyelhető kemping és piknik helyeken, mint szedegető madár. 













 Képkockák


csobbanás a fényben...
















 Ne legyél Beteg Amerikában! 
...azaz megérkezett a Biztosító számlája!

Ez még a   ITT A 3. FEJEZETBEN!  írt betegséggel kapcsolatos biztosítós hercehurcánk. 

Ha jól emlékszem 2014. szeptember elején lett beteg, most meg 2015. februárt írunk...(Mert úgy néz ki, itt is igen lassan, komótosan őrölnek Isten malmai, meg itt is nagyon résen kell lenni, hogy a tapasztalatlan első bálozók ne legyenek átpalizva.)

Amerikában:
Szeptember óta... elképesztő sok reklamáción, levél váltáson, biztosítótól kapott ígéreten van túl. Nem én...hanem a lányom! ( és ez igen nagy szó, és igen nagy különbség, és még igenebb és nagyobb előrelépés).
Most aztán élőben, egyenesben belekóstolhatott a ...hogy megy ez a világ, ....mit jelent felnőttnek lenni, ....mit jelent nem hagyni magunkat, .... és mit jelent megnyerni egy biztosítós csatát világ-végén, anyu nélkül....

Itthon: 

Mert nálunk, mióta a világ-világ, ez úgy működött, hogy :
1. Adott egy ügy. Bármilyen. Bármekkora. 
2. Család:  ügyet kezelésre és megoldásra áttol, "mindentmegold-anya" asztalára. 
3. Onnantól fogva gond, idegeskedés család részéről  letudva, karosszékben hátradőlés...békés kivárás szakasza. 
4. Anya meg intéz, utánajár, jogszabályokat búj, tárgyal, nem ad fel (soha!) és megold.

Amerika és Magyarország között:

Ám bizonyos helyzetek, bizonyos távolságok, és az angol nyelv tökéletes tudásának hiánya lehetetlenné teszik, hogy anya mindenhol ott-toppon legyen. 
És nem akarom elkeseríteni a naccsigát, de egyre többször lesz egy így!
Aminek -valljuk be- már éppen itt is van az ideje!

...és akkor érkezzenek a tények:

Bemásolom (de már magyarra fordítva), a biztosítótól kapott dokumentumot. Az orvosi vizsgálat és 4 db teszt ára ennyi. (kezelést, gyógyszert nem kapott).


Természetesen nem torokgyullantása volt, hanem vírusos kéz-száj-körömfájása.
A tesztek eredménye negatív.  ... és szerény véleményem szerint egyik sem indokolt egy akkor még torokfájásos-lázas tünet esetén. 
A kéz-láb-körömfájás tünetei csak később jelentkeztek, amikor már világossá vált, hogy college szintű járványról van szó.
Gyógyszer, kezelés nem volt rá. Azt mondták elmúlik. Így is lett.
De azért ez a móka, sokba fájt! 
Legalábbis a biztosító úgy ügyeskedett volna, hogy sokba fájjon. 

Mert az égvilágon minden költséget ránk akartak terhelni, annak ellenére, hogy az ösztöndíjában benne van a biztosítás.

--------------------------------------------------------------------------------------
 Szla kelte: 2014/10/21 ( másfél hónappal az orvos látogatása után érkezett )
Összesen fizetendő összeg
91,62 $   
Nem fedezett összeg
$ 61,49    
Biztosító által térített összeg
$ 30,13  ( még ezt sem akarták visszatéríteni, mondván, hogy csak azután téríthető bármi, miután az orvosi vizsgálatok és kezelések összege elérte az önrészt, ami 100 USD/szemeszter). 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Részletezve:

Orvosi vizsgálat, ami információ cseréből állt:                             
4659 (akut felső légúti fertőzések, kmn lokalizációjú)   
AZ Orvosi vizsgálatért fizetendő összeg:
$ 15,00 
Nem fedezett összeget  
$ 15,00

1. Laboratórium 
87880 (Streptococcus ELISA teszt) 
A vizsgálat összege:
$ 25,00 
Nem fedezett összeget                 
$ 12,63 
Biztosító által térített összeg: 
$ 12,37         ( még ezt sem akarták visszatéríteni, mondván, hogy csak azután téríthető bármi, miután az orvosi vizsgálatok és kezelések összege elérte az önrészt, ami 100 USD/szemeszter).                              

2. Laboratórium 
87070 (bakteriális kultúra) 
Fizetendő összeg 
11,62 $                            
Nem fedezett összeget 
2,74 $                               
Biztosító által térített összeg: 
8,88 $            ( még ezt sem akarták visszatéríteni, mondván, hogy csak azután téríthető bármi, miután az orvosi vizsgálatok és kezelések összege elérte az önrészt, ami 100 USD/szemeszter).                      

3. Laboratórium 
85007 (differenciális WBC vérkép, mikroszkópos vizsgálatával) 
Fizetendő összeg 
15,00 $                                    
Nem fedezett összeget 
$ 11,45                                     
Biztosító által térített összeg: 
3,55 $         ( még ezt sem akarták visszatéríteni, mondván, hogy csak azután téríthető bármi, miután az orvosi vizsgálatok és kezelések összege elérte az önrészt, ami 100 USD/szemeszter).                           

4. Laboratórium 
86308 (mononukleózis teszt) 
Fizetendő összeg 
25,00 $                                        
Nem fedezett összeget 
$ 19,67                                             
Biztosító által térített összeg: 
5,33 $             ( még ezt sem akarták visszatéríteni, mondván, hogy csak azután téríthető bármi, miután az orvosi vizsgálatok és kezelések összege elérte az önrészt, ami 100 USD/szemeszter).                                   

-------------------------------------------------------------------------------------
Mint írtam, arra hivatkoztak, hogy az önrész egy tanévben 100 USD
Amíg ezt a bűvös határt nem éri el az önrész összege, addig nem lép érvénybe a biztosító %-os térítési formája (amit itt táblázatban láthattok).

De aztán kiderült, hogy egyáltalán NEM! így van, mert nem szakorvoshoz ment el, hanem az iskola orvosához, egy általános betegséggel, így ebben az esetben nincs önrész, hanem mindent kell téríteni a biztosítónak!


De ők ezt az egész történetet, mégsem így gondolták...

No, ez a futam 4 hónapba került, sok kitartásba, türelembe.

... végül sikert elkönyvelve.

Majdnem teljes sikert, mert még 15USD-t nem fizettek vissza.
Indok: A 15 USD a labor kezelési költség?
Ami hülyeség, mert az benne kell, hogy legyen az egyes labortételek árában.
Úgyhogy, folyt. köv...!!!
Egyébként megérdemelnék, hogy az egész, - több hónapos levelezést ide bemásoljam!

Tanulság: Soha ne hagyd magad átpalizni, pontosan nézz utána mindennek ( az apró betűs részeknek is ), legyél tisztában a jogaiddal és lehetőségeiddel, ha valamit nem értesz: kérdezz,  és soha ne intézz semmilyen ügyet nyom nélkül szóban, csakis írásban, hogy mindig tudj valamire hivatkozni!


( mert egyébként a biztosítónak sehol nem lehetett fellelni az emailes elérhetőségét, csak a telefon számát... illetve van a honlapon egy reklamációs űrlap amit ki lehet tölteni...( hogy kitöltötted, annak sincs nyoma ) DE utána szerencsére egy ügyintéző a saját emailjéről írva veszi fel veled a kapcsolatot, ha eljátszod, hogy nincs saját telefonszámod.
... Onnantól fogva egyenesben vagy, mert rendelkezésedre áll a levelezés, amiben hitelesen és pontosan nyomon követhetők az események és bizonyítékként használható.

Ebben a történetben csak az a szomorú, hogy ez egy torokfájásos, egyszerű betegség volt ( drága amerikai pénzért ) de mi van egy komolyabb, ennél sokkal súlyosabb pénzteherrel járó baj alkalmával? Akkor hogy a jó fenébe hitelez a diák négy-öt hónapokra, - amíg végre valahára megtéríti a biztosító - , az orvosnak előre kifizetett összeget?


Bemásolom az LC ösztöndíjas diákjai, biztosítási tervének egy részletét.





Megjegyzés: Egy amerikai biztosan azt mondaná erre a biztosítós ajánlatra, hogy nagyon szuper, és nála sokkal, de sokkal több az önrész, és talán azt sem érti, hogy miért zajongok én egy 91,62 USD-s számlán...( ez azért magyarban kb. egy negyed havi nettó fizetés jelen árfolyamon számolva ) 

...ami pedig benne van az ösztöndíjban, az benne van az ösztöndíjban, és nincs olyan, hogy a biztosító, vagy bárki mást ezt jogtalanul felülbírálja és önhatalmúlag ellentétesen döntsön.

Éljenek az írásban kötött szerződések! 
Bízom benne, hogy a továbbiakban nem kell soha többé ezzel a témával foglalkozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése