H  A  N  N  A      M  E  N  T  



13. FEJEZET

( Szerző: Dreska Ildikó )




Hanna és Murphy kémiát tanul
...vagyis Hanna csak tanulna...mert Murphy unatkozik, és szokásához híven ráfekszik a füzetre, és ráteszi a mancsát Hanna kezére, hogy ő ne tudjon házit írni. 




"Az ember valahogy megszületik – kórházban, otthon, félúton; vagy ahogy adódik. Kommunikál a környezetével, előbb-utóbb megtanul egy nyelvet. 
Éhes vagyok, pisilni kell, unatkozom. Jól érzem magam, szeretlek. Persze ez nem elég: megtanítják neki, hová is kell tartoznia. 
Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja. 
Pirosfehérzöld-ezamagyarföld. 
Először még talán elcsodálkozik – török gyereket, vágott gólyát nemigen lát, meg hát a föld is barna inkább, fekete, mindenféle; azután megértetik vele, hogy minden többet jelent önmagánál. Absztrakt gondolatok, de a gyerek fogékony, és hogyan is szállhatna szembe az egész világgal? 

Az ember óvodába, iskolába jár. Munkája ez. 
Apró papírzászlókat színez.
Régvolt költők, bálvánnyá szobrosodott egykori politikusok integetnek: hazámhazám-temindenem! Leborulok a nemzet nagysága előtt! Egy egész történelem épül arra, hogy bizonyos embereknek inkább van joguk bizonyos helyeken lenni, mint másoknak. 
Itt, most, nekünk. 

Gyönyörű bolygó ez a Föld, hiszen megannyi hazából áll, és minden haza szebb és fennköltebb, mint más, hasonló hazák. 
Miért? Ez nem kérdés. Ez nem lehet kérdés. Az absztrakció válik a valósággá. 

Megy, mendegél az ember – gyalog, biciklin, autón; vagy ahogy adódik. Előbb-utóbb valahol megállítják, papírjait firtatják, csomagjába néznek.
Határhoz ért. A táj továbbra is ugyanolyan. A fák ugyanúgy nőnek.
De mégis jön egy rakás ember – idegenek, útonállók –, és azt mondják: itt valami megváltozik. Innentől más a világ.
Valakik, valahol úgy gondolják, innen csak az mehet tovább, aki megfelel az általuk támasztott elvárásoknak. Aki az, amit ők akarnak. Akinél nincs olyasmi, ami szerintük nem lehetne. Aki fizet azért, ami nála van.
Abszurd helyzet, mégis megszoktuk, nem lepődünk meg, nem kérdezünk.
Az ember büszke. Van is mire. Van két szép, hosszú lába, azokon jár. Kezével fog, szájával beszél. Van agya, hogy mindezt összehangolja. Hogy fogalmakat alkosson vele.
De ez kevés. Kell egy saját, külön büszkeség.
Az ő lába nagyobb, keze ügyesebb, szája szebb szavú – az agya, az pedig nemcsak agy, de mondjuk, magyar.
Mások meg, szegények, ugye, nem magyarok.
És mivel irigykednek ránk, hát bántani akarnak minket. 
Mi védekezünk. Mert mi valamiért összetartozunk. Mi, egy nemzet tagjai.

Vannak kérdések. Rublikák egy népszámlálásban.
Egy-kettő-magyar-katolikus. Zsidó-ateista-három-négy.
Kitudja-miértfontos-miközödhozzá: ez a rubrika nincs.
Hová tartozol?
Kire lősz majd, ha például a hazádért háborúba hajtanak? 
Te vagy a fegyver? A lövedék?
Vagy a csatamező mindkét szélén csak hasznos idióták vannak?
Netán a valódi frontvonalak nem ott húzódnak?
Mert az ember – ember.
A hátad mögött, hátadnak fegyvert szegezve gyakorta veled egy nyelven beszélő barbárok állnak.
Az ellenség. Mögötted?
A fegyvert önmagadra szegezed? Ez is a haza.
Ezzel a hazával nem szembefordulni: önárulás.
Szembefordulni: privát pokol – vagy másik haza.
Többnyire semmi extra, semmi kénköves.
Megszokható, belakható, már-már otthonos cella.
A haza neve lehet: halál. Munka. Hit. Fegyelem. Hatalom. Pénz. Magyarország? Lehet az is.
A haza neve esetleges. Persze lehet, ím, itt e kő is. Ha még látható.
Egy egész világ; de –Danton tévedett – adott esetben mégis, ha kell, elvihetjük a cipőnk talpán.
A haza neve: haza.
Hazám.
Anyaföldem.
Honom.
Hol élned, dolgoznod, halnod kell. Balsors tép közben. Régen. Tulajdonképpen meg is lehet szokni."

( Konok Péter: Honvágy)



Ablakból: tavaszodás


Tartalom:

Saját muslica tenyészet, Tavaszodás, 50th Annual International Fair, Hogyan lehet boldogulni az USA-ban semennyi, vagy kevés nyelvtudással?(kint élő magyarokat kérdeztem), FOS amikor egy szó mást is jelent, Portlandi-oregoni vegyes érdekességek, Magyar származású hírességek az USA-ban, Tipikus lányom-tipikus menyasszonyi ruhában, A polgármester úr is az LC-re járt




Saját muslica tenyészet

Ebben a fejezetben ITT! már írtam róla, hogy genetikán muslicával kísérleteznek.

A kísérlet eredménye sok-sok muslica gyerek:






Átalakulóban










Tavaszodás














és a college udvarán...











50th Annual International Fair

A Golden Affair

image

A nemzetközi diákok bemutatkozása: divatbemutató, étel kóstoló, tánc, zene






























































Hogyan boldogul/boldogult az 

Amerikai Egyesült államokban az,

aki kevésbé, vagy semennyire nem 
beszéli/beszélte a nyelvet? 

( Az USA-ban élő magyarokat 
kérdeztem )




"Alap angol nyelvtudással jöttem, de az is kevés volt. A családnál, ahol dolgozom, csak angolul beszélnek hozzám. A legtöbbet a kicsiktől tanultam, tanulok. Most már sokkal jobban megy és sokkal több mindent megértek."



"Angol nélkül érkeztem 14 éve. ESL órákra jártam heti 2x. Másfél évig + ami rám ragadt. 2007-ben visszamentem és lediplomáztam a fogorvosi egyetemen. Addigra már elég jól tudtam, de az egyetem is nagyon sokat hozzá adott a tudásomhoz. Igazából Amerikaiak között voltam és lassacskán megtanultam. Szótárral jártam az első évben."

"Csak egy szemernyit beszéltem a nyelvet ,szinte semennyit. Ahova érkeztem tréningre, az emberek  kedvesek voltak. Hol mutogattak, hol tanítottak szavakra. Hoztam magammal zsebkönyvet, ha vásárolni mentem, vagy étterembe, vittem magammal. Bár párszor megmosolyogtak. Később már a férjem tanítgatott."


" A megoldás az ESL  és gyakorolni kell. Az Amerikaiak türelmesek, és bólogatnak:) sokszor fogalmuk sincs mit mondasz. Sokat segít gyerekekkel beszélgetni, olvasni, tévézni."


"Mi a férjemmel nem beszéltük a nyelvet. Én az elején elbujdostam a szomszédok elől, nehogy hozzám szóljanak és én meg nem értem őket, nem tudok válaszolni. Aztán lassan, mondatokat tanultunk meg. Végül szerencsére kaptam egy állást, ahol amerikaiak vettek körül. Ott aztán megindult az angolom. A férjem a tévének tudja be a tudását, persze ő is amerikaiak között dolgozott."



" Én mikor kiköltöztem szinte alapfokon se tudtam kommunikálni. Rengeteg sorozatot néztem angolul, először magyar,  majd angol felirattal. Próbáltam magazinokat olvasni. Aztán elmentem dolgozni, ahol 2 hét tréninggel kezdtem. Minden nap mikor hazamentem még órákig szótáraztam és magoltam a szükséges szavakat,  kifejezéseket. Hétvégenként a Hello ELO angol kezdőknek füzeteit bújtam és tanultam. Ma már csak ragad rám az angol mint a kosz."

" Egy jó nevű, nyelvi tagozatos gimiben végeztem Pesten, és utána kerültem ki Amerikába. Otthon nagy volt a mellényem a nyelvtudásom miatt, Amerikában inkább meghúztam magam.

Amit otthon évekig tanultam, az itt pár hónap alatt rámragadt."


" Nyelvtudás nélkül kezdtem, és  már nem fiatalon. Nehéz volt de az akarat és elszántság , hogy itt szeretnék  élni, átsegített minden akadályon. Még ma is akadnak néha gondjaim, de azt hiszem amíg élek tanulok." 


"Angol nélkül jöttem én is. Az aurpair tréningen csak én nem beszéltem angolul, nehéz volt az elején. Sokat néztem filmeket, sorozatokat angol felirattal. Jártam angol órakra heti 2x. A tv sokat segített, de igazából mikor megismerkedtem a férjemmel,  akkor kezdtem el jól beszélni, sokat segített. Emlékszem az elején mindig leraktam a telefont, mert nem értettem hogy mit mond, szegény hívogatott, mert nem értette, hogy mi van."



"Nekem éltek itt kint rokonaim, akik nagyon sokat segítettek."

"10 hónapot jártam nyelviskolába, még Angliában. O nyelvtudással kezdtem ott. Szóval nagyon alap volt a tudás amikor kijöttem. A férjem nagyon türelmes volt velem, lassabban beszélt, megmagyarázta más szavakkal amit nem értettem, viszont ha valamit rosszul mondtam, nem javított ki (azt mondta, ő értette mit akartam mondani), viszont így sok dolog rosszul rögzült. Tv-t néztem folyamatosan felirattal, újságot olvastam. Viszont a legtöbbet az segített, hogy hoztam otthonról magyar nyelvű könyveket, amiket itt megvettünk angolul, és egyszerre olvastam a kettőt. Pontosabban kiolvastam először magyarul, majd utána elkezdtem angolul. Egyszerre lapoztam a két könyvet, amit nem értettem angolul, meglestem magyarul. Online sulik nem jöttek be, ESL iskolák tőlünk 50 mérföldre vannak." 



" Én Magyarországon nagyjából öt évig tanultam általánosban és gimiben angolt. Aztán kijöttem Amerikába és rájöttem, hogy - bár azt hittem nagyon jól beszélem a nyelvet - , hát mégsem. Nagy nulla a magyar nyelvoktatás."

" Szerintem, ha a mindennapjaidban kénytelen vagy angolul beszélni, hamarabb ragad rád  nyelv, mint otthon, bármelyik nyelviskolában. Amúgy Missouriban, sokan "country"nyelven beszélnek. Aztán van a "nagyvárosi".  Mind a kettővel bajban voltam, ha valaki leállt velem beszélgetni. A tesóm pedig Angliában tanult angolt, ha beszél hozzám, nem értem egy szavát sem, vagy csak minden másodikat."

"Én 15 éves koromban érkeztem Amerikába, szinte semmi angol tudással. Egy bentlakásos magániskolába küldtek, ahol kénytelen voltam megtanulni angolul. 3-4 hónap alatt egész jól kezdtem gagyogni angolul és az iskolát sikeresen elvégeztem és felvettek az egyetemre."

"Angol tagozatos gimibe jártam Magyarországon, megvolt a felsőfokúm mikor kijöttem. Nem csaltam, nem úgy vettem a nyelvvizsgámat. Itt jöttem rá, hogy elképesztő hiányosságaim vannak. "



Buddy és Garner , ők is a Lewisre járnak



Amikor egy szó mást is jelent




Részlet a suli újságból



Portlandi-Oregoni érdekességek


- A legalacsonyabb hőmérséklet, amelyet valaha jelentettek, −19 °C volt 1950. február 2-án. A legmagasabb hőmérsékletet, 42 °C-ot, 1965. július 30-án mérték.
- 365 napból, átlagosan 155 napot esik az eső. 

- A világ legrövidebb folyója az USA Oregon államában található D River, amely mindössze 40 méter hosszú.

- Ünnepnapok :
Az Amerikai Egyesült Államok három legnagyobb országos ünnepe a függetlenség napja (július 4.), a hálaadás napja (november havának negyedik csütörtöke), valamint karácsony első napja (december 25.), amelyek nem csak a szövetségi közigazgatásban dolgozók, hanem mindenki más számára is szabadnapok.

- Fontosabb szövetségi ünnepek:
- Újév napja (New Year's Day) - január 1. 

- Martin Luther King-nap (Martin Luther King, Jr. Day) - harmadik hétfő januárban

- Elnökök napja (Presidents' Day) - harmadik hétfő februárban

- Emlékezés napja (Memorial Day) - utolsó hétfő májusban

- Munka napja (Labor Day) - első hétfő szeptemberben

- Függetlenség napja (Independence Day) - július 4.

- Kolumbusz-nap (Columbus Day) -második hétfő októberben

- Veteránok napja (Veterans' Day) - november 11.

- Hálaadás napja (Thanksgiving Day) - negyedik csütörtök novemberben

- Karácsony első napja (Christmas Day) - december 25.

- Oregont nem véletlenül becézik beavere államnak, ami magyarul azt jelenti, hogy hód állam. A Willamette alföld a Willamette folyó és mellékfolyói mentén elhelyezkedő földsáv, aminek termékeny talaja és enyhe éghajlata vonzza a hódokat.
- A Crater tó, Oregonban található és az USA legmélyebb tava, 589 m. 

- Oregon mezőgazdaságában a vezető szerep a mentáé, szederé, málnáé, mogyoróé, szilváé, babé, hagymáé és mindenféle üvegházi terményé.
Állattenyésztésében a szarvasmarha-tenyésztés áll az élen.
- Az oregoni gyümölcsök felülmúlhatatlanok. Igaz, hogy Californiában hossszabb az érési szezon, de Oregonban mégis jobb a termények minősége.
- A világ legnagyobb lazac halászata, Oregon államban található.
- Portland-ot tartják a világ leg"zöld"ebb városának. A Washington Parkban levő rózsakertje világhírű, ahol 7000 tő rózsát tartanak számon (550 fajtából)
- Portland híres a csípős ételeiről.

- Portland híres szülöttei (de csak, néhány...)
Stephen King
Ray Dolby amerikai feltaláló ( Dolby-hangrendszer kifejlesztője )
Joel David Moore színész (Avatar)
Kaitlin Olson színésznő
Sally Struthers
Thomas Mann színész (Project X )
Kim Rhodes színésznő ( Another Worl)
Mitch Pileggi színész ( The X Files )
Barbara Niven színésznő (Tökéletes befejezés )
Michael Cassidy színész ( Argo )
John Robinson színész (Lords of Dogtown)
Jane Powell színésznő ( Royal Wedding)
Laura Allen színésznő ( All My Children)
Matt Lattanzi színész ( Roxanne)
Bret Harrison színész ( Orange County)
Alex Frost színész ( Elephant)
Michelle Clunie színésznő (Közönséges bűnözők)
Preston Bailey színész
Anne Schedeen színésznő ( Embrió)
Max Records színész (Ahol a vadak várnak)
Matt Groening író
Erin Chambers színésznő ( Happy Feet)
Jeff Richards színész
Erin Way színésznő ( The Collection)
Daniel Kountz színész ( Halloweentown II: Kalabar bosszúja)
Mayo Methot színésznő (jelzett Nő)
Carey Hayes író
Margaux Hemingway színésznő ( Rúzs)
Bruce Abbott színész ( Re-Animator)
Bob Steele színész ( The Big Sleep)
Zachary Ray Sherman színész ( Archie Final Project)
Lisa Foiles színésznő ( Lococycle)
Phyllisha Anne színésznő, ( Space Nuts)
Renn Woods színésznő ( The Jerk)
Erin Matthews színésznő ( Valentin-nap)
Dana Vespoli színésznő (Naked and famous)
Carrie Finklea színésznő ( Elephant)
Kevin O'Rourke színész ( The Aviator)
Kett Turton színész ( Wrath of the Titans)
Gordon Scott színész ( Tarzan and Trappers)
Bonnie Root színésznő ( Coming Soon)
Debra Lamb színésznő ( Beverly Hills Vamp)
Kirk Thornton színész ( Lupin III: The Castle of Cagliostro)
Ona Munson színésznő ( Elfújta a szél)
John T. Woods színész



A college saját erdős-futópályája


A (sok közül), néhány magyar származású híresség az USA-ban:


- Kováts Mihály, aki szerepet vállalt az új világ építésében, az amerikai lovasság megalapítója, és részt vett a Függetlenségi háborúban.
- Haraszthy Ágoston volt az USA első, véglegesen letelepedett magyar származású polgára (1840-ben Wisconsinban telepedett le). Ő az a második magyar, aki anyanyelvén írt könyvet az Egyesült Államokról (az első Bölöndi Farkas Sándor, aki hazatért).
1849-ben költözött Kaliforniába, és megalapította a Buena Vista Vineyards-t. 100 ezer tokaji szőlőtőkét hozatott be. A kaliforniai bortermelés atyjának hívják. 
- A magyar emigráció első nagyobb hulláma650-700 ezer kivándorlóval, az 1849-50-es években, a szabadságharc leverése után érkezett meg az Államokba.
- Újházy László, az 1850-es években alapította New Budát, Iowa államban.
A második leghosszabb ideig létező magyar település Árpádhon (ma: Albany) volt (1896-ban alapították Louisianaban.
- A következő bevándorlási hullám az 1956-os forradalom után indult el. Több mint 40 ezren érkeztek az USA-ba.

- Ernie Kovács (Kovács Ernő) komikus stílusa számos TV-programot ihletett meg.

- Fried Vilmos a 20th Century Fox stúdiót alapítója.

- Zukor Rudolf a hollywoodi filmgyártás atyja, és egyben a Paramount Pictures egyik atyja.

- Bánky Vilma a némafilm-korszak sztárja.

- Drew Barrymore édesanyja magyar.

- Tony Curtis szülei Magyarországról vándoroltak ki.

- Peter Lorre (Löwenstein László) és Lugosi Béla, akik több rémfimben is játszottak.

- Lukács Pál a régi filmek csillaga.

- Kertész Mihály filmrendező.

- Gábor Zsazsa és testvére Gábor Éva színésznő.

- Harry Houdini, Magyarországon született.

- Benedek László rendező.

- Joe Eszterhas forgatókönyv író.

- Andrew G. Vajna producer.

- Ladislav Farago forgatókönyv író.

- Engert Péter, producer, rendező, színész, forgatókönyv író.

- Csupó Gábor rajzfilm készítő, rendező.

-William S. Darling (Sándorhelyi Béla Vilmos), látványtervező.

- Geza Herczeg forgatókönyv író.

- Michael Curtiz rendező.

- John S. Toldy forgatókönyv író.

- Vincent Korda rendező.

- Emeric Pressburger forgatókönyv író.

- Paul Lukas (Lukács Pál), színész.

- George Pal, producer, effektus-specialista.

- Adolph Zukor, alapító.

- Rózsa Miklós, zeneszerző.

- Robert Pirosh, forgatókönyv író.

- Vértes Marcell, jelmeztervező.

- Alexander Trauner, látványtervező.

- Joseph Kiss, látványtervező.

- Ernest Laszlo, operatőr.

- Goldie Hawn, színész.

- Zsigmond Vilmos, operatőr.

- Elek Zoltán, sminkes.

- Paul Newman, színész.

- Kevin MacDonald, dokumentumfilm-készítő, rendező.

- Adrien Brody, színész.

- Gene Simmons, a KISS együttes gitárosa.

- Tommy Ramone (Erdélyi Tamás) a Ramones együttesben játszott.

- Paul Simon szülei magyarok.

- Joe Muranyi, a Louis Armstrong zenekarban játszott.

- Solti György, Doráti Antal, Széll György, Rozsnyai Zoltán karmesterek.

- Kennedy P. József, amerikai-magyar vegyészmérnök, kémikus az MTA tagja.

- Kiss László (Leslie Kish), amerikai-magyar statisztikus, a mintavételi eljárások módszertani fejlesztője, az MTA tagja.

- Kosztarab Mihály entomológus, a pajzstetvek kutatója, az MTA tagja.

- Neumann János matematikus.

- Wigner Jenó, Szilárd Leó, Teller Ede fizikusok.

- Joe Medwick és Charles, a baseball magyar hősei.


- Estée Lauder kozmetikumai világhírűek.

- Charles Simonyi a számítástechnikai üzletben tevékenykedett.

- Soros György tőzsdei guru.

- George Pataki, New York állam kormányzója volt.

- Tom Lantos képviselő.



Tipikus lányom-tipikus menyasszonyi ruhában 






Tücsi szalagavatós ruhájában, és kapucnis pulcsiban...a ruha alatt narancs pizsama és szürke rövidujjas póló :) igazából nem vártam mást...de legalább felpróbálta.



Portland polgármestere is a Lewisre járt

https://www.lclark.edu/live/news/29305-the-pioneers-of-city-hall?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=Chronicle+Spring+2015



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése