H  A   N  N  A       M  E  N  T  


12. FEJEZET






(Szerző: Dreska Ildikó)



„Építs egy életet, hagyd, hogy összetörjön, darabokra hulljon, aztán építs fel egy újat, egészen addig, amíg eljutsz oda, ahova mindig is vágytál. Oda, ahol jól érzed magad, ahol boldog vagy. Odáig nagyon sok világot kell felépíteni. Falakat húzni, téglákat pakolni, kudarcot vallani, nehézségeket leküzdeni, megoldásokra találni... Erről szól az út, meg arról, hogy a régi házból mindig tudd, hogy mit viszel magaddal.”


Nincs március 15.-e! Ez csak a kabátja. Egy csepp Magyarországgal.
                                           

Tartalom:

Boldog amerikai jogosítvány tulajdonos lett, Anya írásai a MAVI oldalán, Csúcsra tartás: Mount Hood, Mit jelent a szabadság? magamat és az amerikában élő magyarokat kérdeztem, Bepillantás a biológia laborba, Dal a Lewis&Clark-BON étterméről, Adrien Brody anyukája





Boldog amerikai jogosítvány tulajdonos lett

EBBEN A FEJEZETBEN! =katt rá! már beszámoltam az amerikai jogosítvány megszerzésének menetéről és feltételeiről, amit szeretnék majd kiegészíteni az újabban begyűjtött információkkal.

Mielőtt azonban ebbe belekezdek, ismét köszönetet kell, hogy mondjak!

Nagypapának és Tücsinek, mert ha ők nincsenek akkor a lányom még csak nem is álmodhatott volna a jogosítványról.

Tücsi volt a Hanna-jogosítvány megálmodója, a motivátor.
...és egyben ő töltötte be a gépjárművezető szakoktató szerepét is.
( Az USA-ban élő szabályok szerint: elméleti vizsgát követő egy hónap után lehet a gyakorlati /vezetős/ vizsgára jelentkezni.
Gyakorolni bárkinek az autójával lehet. Fontos szabály, hogy a tanuló vezető mellett ülnie kell egy jogosítvánnyal rendelkező, 21. életévét /Amerikában ekkortól beszélünk nagykorúságról/ betöltött személynek.

Tücsi fotója: Koncentáció, vezetés közben

A gyakorláshoz szívességből, nagypapa ajánlotta fel a gépkocsiját.
A nagykorú  oktató személy szerepét pedig Tücsi töltötte be, akinek a nagykorúságáig még pár hónapot várni kell.
Parányit izgultam, hogy ne kerüljenek a rendőr bácsi útjába...

A vizsga minden gond nélkül zajlott, egy orosz származású vizsgáztatóval, aki azért vont le hibapontot, mert Hanna tanuló vezető gyorsabban vette be a kelleténél a kanyart.
De kit érdekel?
A lényeg a sikeres vizsgában van!
Balesetmentes vezetést!

 
A mindig kreatív, meglepetésekben bővelkedő és igyekvő Tücsi ajándéka, az újdonsült jogosítványt birtoklónak. Malacos vágódeszkán, tejszínhabos GRATULÁLUNK felirat, eperrel.


...Akkor most beszámolok arról, hogy nem is tudom miért gondolom még mindig, reményteljesen azt, hogy Magyarországon bármi is a "szeretünk és mindent megteszünk érted kedves állampolgár" szellemében működik/zajlik?

Picit fentebb, az általam belinkelt, 10. számú fejezetben még meglepetten és elégedetten veregettem meg a telefonkagyló túlvégén csücsülő okmányirodai ügyintéző vállát.
A : - No lám! Eddig is "megbecsülték" a lányomat, eztán meg már egészen biztosan meg is fogják! egyek és testvérek vagyunk érzetével dőltem hátra a fotelben.

Aztán a héten kaptam egy infót, egy nem régen végleg hazaköltözött fiataltól, akivel futtattak egy jó nagy kört az amerikai jogsijával kapcsolatban. "Meglőtték, megnyúzták,  megsütötték és még majdnem meg is ették..." 

Így elhatároztam, hogy újra felhívom a központi okmányirodát  nagy Budapesten, és az információ csere előtt feltétlenül kérem a beszélgetés rögzítését.

Középkorú, vidám, barátságos ügyintéző csicsorog a vonal túloldalán. Amikor sanda gyanúsan rákérdezek, hogy tuti-e a biztos, vagyis csettintésre megy a honosítás, mindenféle rész- meg egész vizsga nélkül?, akkor ezt válaszolja: 
- Anyuka drága, nem lesz gond!
- Eü. vizsgálat a háziorvosnál, az amerikai jogsi hiteles fordítása ( ami egyébként egészen biztosan valami elmebeteg ötlete volt, hogy fordíttatni kell újabb jó pénzért a gyerekem nevét, születési helyét és idejét, a jogsi számát, meg a személygépkocsi rajzos ikonját ??) és a honosítás 6200 ...
A gyerkőc egyébként minden nyári szünetben, sőt a végleges hazaköltözését követő 12 hónapon belül hivatalosan használhatja az amerikai jogosítványát idehaza.

Anya biztosra akar menni, ezért hivatalos állásfoglalást is kér T. Hivataltól.
Csodák csodája, meglepően gyorsan, két órás fénysebességgel landol B ügyintéző levele anya postafiókjában, a következő szöveggel:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Tisztelt Asszonyom!

Amerika egyik tagállama sem csatlakozott az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, ezért az eljárás során mindenképpen be kell mutatni az eredeti, amerikai jogosítványt, magyarországi tartózkodási hely igazolását, érvényes személyazonosság igazolását, 1. csoportú orvosi alkalmassági véleményt és a jogosítvány hiteles magyar nyelvű fordítását.

A tanfolyammentes vizsga elrendelése (valószínűleg szükség lesz elméleti és gyakorlati vizsgára is) 2*4500 ft, a vizsga is külön díjas az NKH-nál és ha hozza a vizsgaigazolást, maga a honosítás díja 6200 Ft.

A tanfolyammentes vizsga elrendelésének ügyintézési határideje 21 nap, csakúgy, mint az okmány kiállítása.

Az eljárás ideje alatt, míg a magyar jogosítványt kézhez nem veszi, az amerikait megtarthatja, de a magyar okmány kézhezvételét követően a külföldit le kell adnia.

Amennyiben bármilyen további közigazgatási ügyintézéssel kapcsolatos kérdése merül fel, vagy ügyintézése előtt tájékozódni kíván, hívja a ....... Ügyfélvonalat."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A "valószínűleget" olvasva elborult "kissé" az agyam.  Itt olyan nincs, hogy valami egyértelmű!

Nyugodtan, higgadtan és udvariasan megírtam a hölgynek, hogy éppen két órája beszéltem a megadott telefonszámon a kolléganőjével, rögzített beszélgetés formájában, és ő kétszer is megerősített abban, hogy NEM, semmiképpen nem kell újra vizsgázni.

Hamarosan érkezett a kedves, barátságos, "oldjuk meg közösen" válasz:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Tisztelt Asszonyom!

Honlapunkon (http://www.kekkh.gov.hu/hu/vezetoiengedely_honositas) minden információt megtalál.


Üdvözlettel:....."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nem is értem? miért gurul el egyre többször a gyógyszerem az itthoni mederben folyó dolgoktól? 

Van értelme egyáltalán ezzel foglalkozni?
NINCS!


Ki-be kacsintó napfényben



Anya írásai a MAGYAROK A VILÁGBAN  oldalán



Csúcsra tartás


Egyetemi hajtás-pajtásban, nem árt egy kis kikapcsolódás...

A hétvégi csúcsra tartás képei:

USA, Portland, Oregon állam
MOUNT HOOD
( A fotókat készítette: Tücsi és Hanna )




A szunnyadó vulkán, 3429 méterével, Oregon állam legmagasabb pontja



































miközben a college udvarán: 
" ...már nyílnak a völgyben a kerti virágok..."
és
sokszor egy szál pulcsiban járnak a diákok







Mit jelent a SZABADSÁG?




"Fiatalkorodban mindig azt mondják neked, hogy a világ olyan, amilyen, ezért el kell fogadnod a szabályokat és nem feszegetni túlságosan a határokat. De ez egy beszürkült élet. Az élet sokkal több lehet, miután felfedezel egy egyszerű igazságot, azt, hogy körülötted mindent, amit életnek hívsz, olyan embereknek alakítanak, akik nem okosabbak nálad, és változtathatsz ezen, formálhatod ezt. Saját dolgokat készíthetsz, amiket mások használnak majd. Nem szabad eleve elrendeltnek, megváltoztathatatlannak tekinteni a sorsunkat, az életünket. Változtass, fejlessz, alkoss maradandót! És ha ezt felismered, teljesen új ember leszel."



Jobs - Gondolkozz másképp c. film

Eső előtt-eső után


ÉN, A SZABADSÁGRÓL...


A szabadság érzése talán a legösszetettebb érzés a világon! A szabadság minden másodpercünkben, tevékenységünkben és minden érzésünkben ott van. 

Bárhol vagyok, bárkivel találkozom, bármit csinálok, bármit és bárhogyan gondolok, mindenbe bele van szőve a szabad - nem szabad, elfogadott - nem elfogadott, lehet - nem lehet, muszáj - nem muszáj. 

Teljes és igazi szabadságról csak akkor beszélhetünk, ha bármit és bárhogyan szabad, úgy, ahogy a kedved tartja.

Éppen ezért én azt gondolom, hogy nincs és valószínűleg nem is létezett soha ember , aki elmondhatja, hogy - nem csak a pillanatok szabadságában -, hanem teljes/egész szabadságban élte az életét!

Ez nyilván azért is van, mert senki sem egyetlen lakója ennek a Földnek, és semmi sem úgy alakul, építkezik, hogy csupán egy ember elképzeléseinek alárendelve működjön.

Még két embert sem találnánk, akiknek a szabadság az élete minden pillanatában, egyazon dolgot jelent. Éppen ezért elég nagy galiba származna abból, ha mindenki a szabad akarata szerint élné az életét.

Elnézünk, tolerálunk, engedünk, elviselünk, elfogadunk, megértünk, átengedünk, kibírunk.... kevésbé - vagy jobban távolodva mindattól amit, és ahogy mi szeretnénk.

Természetes és mesterséges szabályok halmazában élünk.

Ha esni kezd az eső, akkor menedéket keresel, mert nem akarsz bőrig ázni.

Ha igazán szabad vagy, akkor megtehetnéd akár azt is, hogy egy forgalmas út közepén, széttárt karokkal kiállsz az esőbe. Nem foglalkozol azzal, hogy rád ázik a ruhád, a vízcseppek elmossák a sminkedet, és az sem érdekel, hogy az emberek értetlenül, " ez nem normális"-sal a szájukon vigyorognak feléd. Behunyod a szemed, kizárod a külvilágot és élvezed, hogy szabad vagy. Élvezed, hogy azt teszed, amit abban a pillanatban szeretnél. 

Ezzel az egyetlen "jól érzem magam"-mal máris természetes és mesterséges szabályokat szegtél.

Mert nem szokás esőben direkt ázni, nem illik elmosott szemfestékkel mutatkozni az emberek előtt, és tilos az úttest közepén élvezni az életet, mert a közlekedési szabályok ellen vétesz.

A lányom azt mondta nekem, hogy amíg az emberek között élünk, addig sosem lehetünk szabadok.

A természetben, a civilizációtól távol azonban kialakíthatunk magunknak egy idilli világot, ahol csakis a természet törvényeinek kell megfelelnünk. Vagy eleve csak az ösztöneinknek.

A természet törvényei természetesek. Általuk kerek és egész maga a természet.

Te döntöd el, hogy ha vihar közeledik és villámok cikáznak a fejed felett, akkor tovább ücsörögsz-e egy nagy fa tövében, vagy pedig az ösztöneid menekülésre bírnak. Te döntöd el, hogy futsz-e ha megtámad egy vadállat ( ahogyan azt szintén ösztönszerűen a többi állat is teszi ), vagy elfekszel a fűben, és felszolgálod magad.

Te döntöd el, hogy az általad el nem fogyasztott gyümölcs maradékot / vagy dolgod végeztével a saját ürülékedet, otthagyod-e ahova éppen pottyan (mert a természet adta - a természet kapja ), vagy hulladéklerakó telepet építesz.

Te döntöd el: mikor kelsz, fekszel, mit csinálsz, hova mész, meddig maradsz, kivel találkozol. A természet pedig adja hozzá a természetes velejárókat. Eldönti lesz-e mit innod, ha megszomjazol, találsz-e élelmet, süt-e a nap, fúj-e a szél, megmozdul-e lábad alatt a talaj, megcsíp-e egy szúnyog.

A vissza a természethez! gondolata régóta foglalkoztat, ám erősen társas lénynek tartom magam, és azt hiszem, nem tudnám sokáig elviselni a magányt. Ha mással/másokkal élek, akkor pedig máris alkalmazkodom, tolerálok, elviselek... szabályozom és szabályoztatom önmagam. Nem a saját, hanem a csoport, közösen alkotott szabályrendszere szerint élek.

Így vagy megszokom, vagy megszököm a jelen helyzetemet és megbékélek azzal a szabadsággal, ami ebben az életben, a mostban, és az ittben jár nekem.

...és arra törekszem, azon munkálkodom, sokszor azért lázadok, hogy minél többet valósíthassak meg a "nekem így jó, saját szabadság"-ból.

A harmadik és talán a legdominánsabb dolog amitől függ a saját szabadság, az nem más, mint a lélek szabadsága. 

Ahol mi magunk korlátozzuk, vagy szabadítjuk fel önmagunkat.

Mi magunk döntjük el, hogy görcsösen félünk, önmarcangolunk, önbizalomhiánnyal gúzsba kötjük a gondolatainkat, mások elvárásai szerint éljük az életünket, túlélünk.

Mi magunk döntjük el, hogy elfogadjuk-e a bőrünk színét, a szemünk vágását, az alkatunkat. Mi magunk döntünk, hogy kiállunk- e az álláspontjaink mellett, merünk-bízunk-nyitott szívvel és lélekkel élünk.

A legtöbbször a hibát nem a környezetünkben, hanem saját magunkban kell keresni, ha nem érezzük magunkat elég szabadnak...mert könnyen előfordulhat, hogy mi magunk állítjuk fel az akadályokat.

Muszáj megtanulni, hogy  - a szabadságból minél többet kaphassunk -,  a rossznak hitt dolgokat a fény felé kell fordítanunk, és addig bontogatnunk, amíg meg nem találjuk benne a a jót. 

Hinni kell abban, hogy minden esemény, pillanat az életünkben okkal történik, és megtanít bennünket valamire. Hinni kell ezekben az üzenetekben és megköszönni, hogy a mi ajándékaink.



A szabadság, versben is:


Dreska Ildikó

Karnyújtásnyira


Lebegni, lebegni
puhán szállni,
Ágakon kikötni,
madárfészkekbe látni,
Megfogni egy gólya
hosszú lábát,
Hallgatni fecskék
szárnyának csattogását.
Repülni, repülni
szállni messze, messze,
Nagyot szippantani,
mindent elengedve,
Tussal az égre írni,
lüktető szavakat elsírni,
Boldogan egy vágyat kacagni,
ellopni,mit nem vesz el senki és semmi.
Lehunyva szemem,
fényekkel dobálózni,
átkarolva az időt,
egy hátsózsebbe nyúlni.
Ott szivárványhártyám 
a végtelenség kikötője,
Pupillámon, erek úsznak vörösödve.
Karomon a szél 
ujjlenyomata,
Felém biccent
egy kőris illata.
Az ágak kosarában,
már oly közel vagyok,
hogy egy karnyújtásnyira 
elérem a Napot.
Mindig tisztogatom
az öreg lámpás ragyogó fényét,
hogy csak én tudjam,
mikor, merre néz szét.
Megvárom, míg
bodros haja ősz lesz,
addig ketten őrizzük
az ásító Földet.




Az Amerikai Egyesült Államokban 

élő magyarokat kérdeztem: 


Szabadság/szabadság korlátozása
az USA-ban...




"Mit jelent a szabadság itt az Egyesült Államokban? Félelem nélkül élni, saját felelősséged szerint cselekedni. "

"Szabad országban, szabad ember, szabadon teszi amit szabad ! "


"Minden meg van engedve, ami nincs megtiltva!"

"Szerintem itt a szabadság sok szempontból látszólagos, majdnem olyan mint valami propaganda. És nem valóságos ha őszintén ránézünk."


"A nagy szabadságjogok rendben vannak.

De mégis sokkal kisebb a szabadság az USA-ban, mint azt elvárnánk, a helyi közösségek (megye, város stb) rengeteg értelmetlen korlátozást rendelnek el. 

Pl.: Kaliforniában a tengerpartra nem szabad kimenni napnyugta, este 8 - 10óra után, (helye válogatja) egészen reggel 5 vagy 6 óráig, vagy napkeltéig...

A városi, megyei és állami parkokra is van hasonló korlátozás."

"Van olyan tengerpart, ahol a (kötelező) fürdőruha felsőről még azt is előírják, hogy a mell mekkora hányadát kell, hogy eltakarja."

" A TV az élő adást kis késleltetéssel adja, hogy közbe lehessen avatkozni, ha valami "inappropriate" dolog kerülne adásba."

"Sokszor a felelősségi, kártérítési perek veszélye kényszeríti ki az "önkéntes" korlátozást."

"A Missouri állambéli Hattiesburgban, tilos a jövendőmondás. Sok vállalkozás szűnt meg, amikor bevezették a törvényt, miszerint: aki pénzért jósol másoknak, 1000 dollár büntetést fizet."

"Szabadság itt?? 
Ez vicc! Nagyon sok minden korlátozva van sajnos! Pld. elmentek egy szórakozó helyre, és kb. este 10 körül kezdődik a hangulat, éjfélkor már táncolni is kedved van, de 1:30-kor jön a pincér hogy az utolsó italt rendelheted. 
Ha 20 percen belül nem iszod meg, elviszik előled. "

"Nem érdekel senkit hogy a legújabb divat szerint öltözök, vagy mikor milyen kedvem van .Nincs szomszéd aki lesi, hogy mikor hova megyek, vagy ha látja is, nem érdekli."


" Öltözködhetsz, ahogy akarsz, de megkérdőjelezem, hogy milyen munkahelyre vesznek fel ha nem a cég, vagy az iparág normáinak felelsz meg. Próbálj elmenni egy interjúra plfőkönyvelőnek:  fekete rúzzsal-körömlakkal, fülbevalókkal az orrodban, nyelvedben, stb."

"Munkahelye válogatja. Sok helyen van "dress code", azaz előírt öltözködési norma."

" Szabadság! Én is a lehetőségek sorát hoznám fel, az újrakezdést, az önkifejezés számtalan módját. Mondjuk ugye pénz mindenhez kell, nem is kevés. Picit visszatérve az önkifejezésre, itt tényleg sokkal jobb a helyzet. Pl. én egy Apple interjúra várok. Az Apple-t nem érdekli, ha nyakig ki vagy varrva, tele vagy piercinggel és rózsaszín a hajad. Őket az érdekli, hogy mennyire vagy csapatjátékos, mennyire vagy segítőkész és barátságos. Itt Amerikában már egy csomó munkahely eljutott arra, hogy inkább azt nézzék mennyire vagy tehetséges, rátermett az adott munkakörre, mik a belső tulajdonságaid, hogy viszonyulsz az emberekhez, stb. Otthon még egy Mekibe se nagyon dolgozhatsz, ha van látható helyen valamiféle testmódosításod (nem is kell nagyon durvának vagy kirívónak lennie)."

"Szerintem a szabadságot akkor lehet érezni, ha van munkád, nincsen tartozásod, meg tudsz venni minden szükséges dolgot magadnak, meg tudod fizetni a kikapcsolódásodat."

"Hatalmas a tér, ahol az ember megválaszthatja milyen klímában akar élni, és milyen emberekkel akarja magát körülvenni. "

"Lehetőség van az újrakezdésre (pl. ha valaki anyagi csődbe kerül, csődöt jelent, majd pár évre rá újra építheti a hitelét, vagy ha befuccsol a karrierje, kitanulhat egy új szakmát még idősebb korban is.)"

" Aki törekszik, vagy nagyon tehetséges az sokra viheti (iskolai ösztöndíjak, állás ajánlatok, saját sikeres cég, vagy karrier formájában). Azt gondolom M.o-on nagyon sok tehetség el van nyomva, ill. nincs lehetőségük prosperálni. Ezert van, hogy a több diplomás magyarok végül külföldre mennek takarítani." 

"Azt hiszem bárhol is élsz a világon, ha szereted, amit dolgozol, ha szabadidődben azt csinálhatod, ami energiával tölt fel, ha harmonikus a családoddal és a barátaiddal a kapcsolatod, akkor szabad vagy. Minden más csak az adott helyre vonatkozó szabályok betartására és az ott élők elvárásaihoz való megfelelésre vonatkozik.  Az igazi szabadság belőlünk indul. "

" Miért érezheti itt magát valaki szabadabbnak? Aki ide vándorol az majdnem olyan, mintha új életet kezdene egy kisbaba testben, vagy mintha tiszta lapokkal kezdhetne, kicsit maga mögé tudhatná a múltat. Ez jelenti itt az igazi szabadságot. Pl. tegyük fel egész életedben csúfoltak valami testi fogyatékosság miatt, vagy azért mert az apád részeges volt...
Kijössz Amerikába, egy vadiúj környezetbe, egy hatalmas országba és senki nem ismer, és újra írhatod az életedet. Újra válogathatod az ismerőseidet, és úgy eltűnhetsz a múltad elől, mintha valóban egy előző élet része lenne. 

Rengetegen, politikai menekültként jöttek ide, lehet,  hogy otthon eladták volna gyerekként szexrabszolgának, vagy háborúznia kellene, vagy verné a volt férje.

Az én esetemben nem kellett "idemenekülnöm valami elől", de amikor ide kerültem éreztem, hogy bizonyos gátlásoktól megszabadultam."

"Az, hogy a törvényeket betartatják, az-az én véleményem szerint sem szabadság korlátozás. 

A szabadság korlátozása az, hogy milyen törvényeket hoznak. 

Ha nem lennének törvények- szabályok, akkor az anarchiába fulladna.

A törvények szükségszerűen korlátozzák a szabadságot.

A kérdés,  hogy csak a minimálisan szükséges mértékben, vagy azon felül is korlátoznak?"

"Én személy szerint tényleg a szabadságomat kaptam Amerikától. Itt nem kaptam idézést a rendőrségtől, nem igazoltattak utcán, vonaton. Nem csengettek fel éjjel, hogy otthon vagyok -e, pedig semmi törvénybe ütközőt nem követtem el, csak volt egy disszidens férjem, akitől nem akartam elválni. "


"Amíg "politikailag korrekt", addig bármi lehet a véleményed... erős öncenzúra van." 



"A szabadság az egy érdekes téma!

Nos, az amerikai ("Declaration of Independence") Függetlenségi Nyilatkozatban ez áll: "Mi a következő alapvető igazságokban hiszünk: Minden ember egyenlőnek lett teremtve: a Teremtő mindenkinek bizonyos átruházhatatlan jogokat adott, melyek között van az Élet, a Szabadság, és a Boldogság keresése; és ezeknek a jogoknak a fenntartása/biztosítása érdekében az ember a földön létrehozott vezetőségeket/kormányokat.

Miután bármilyen vezetőség, vagy kormány- e jogokat nem megvédi, hanem elveszi/tönkreteszi, az embereknek joga van arra, hogy megváltoztassák, vagy eltöröljék azt a kormányt/vezetőséget."

Itt azt szeretném beszúrni megjegyzésként, hogy a jog az nem egyenlő a szabadsággal, ugyanis a "Declaration of Independence" hiába jelentette ki, hogy minden ember egyenlő és minden embernek joga van a szabadsághoz, a rabszolgák mégis elnyomás alatt voltak még nagyon sok ideig! Egy jog akkor válik csak szabadsággá, amikor megküzdenek érte.

A szabadságért vérrel kell fizetni, és miután egy nép megfizette az árát, utána meg kell védeni. A szabadságot feladni bármikor nagyon könnyű. De visszavenni nehéz. Ezért kell megvédeni. Egy vár védelméhez az kell, hogy a védelem legalább olyan erős legyen, mint a kincs, amit benne rejtegetnek. Képzeljünk el két bankot: az egyik bankban mindig 300 millió dollár van, a másik bankban pedig maximum 30 ezer dollár csücsül. Nyilvánvaló, hogy azt a bankot, amelyben több pénz van, azt erősebbre és biztonságosabbra kell csinálni, mint a másikat, amiben kevesebb pénz áll. Ugyanígy, egy ország, amikor elkezd gazdagodni, akkor egyre többen próbálják majd megtámadni és betörni, és az embereknek, akik benne laknak folyton egyre erősebbeknek és ravaszabbaknak kell lenniük azért, hogy képesek legyenek megvédni a kincset.

A szabadság az pénzt is jelenthet. A gazdagság/pénz is egy fajta szabadság. A pénzt is nehéz megszerezni, de könnyű elherdálni vagy elpazarolni. Minél több pénze van valakinek, annál több mindent tud venni. Egy szegény ember például nem mehet el nyaralni Dél-Amerikába, viszont egy gazdag ember oda megy, ahova akar. Megteheti, mert van pénze rá. Ugyanúgy, ahogy a szabadságot lehet örökölni, a pénzt is lehet örökölni. Ha egy nép megküzd a szabadságért utána a leszármazottaik is élvezhetik azt a szabadságot. Például a feketék mai napon is szabadok, mivel kivívták nekik ezt a szabadságot. Ha valaki nagyon gazdag, akkor valószínű, hogy a gyerekei is gazdagok lesznek.

A szabadsággal természetesen az is jár, hogy az embernek szabad hibáznia. A hiba elkövetésére való szabadságra sokszor nem gondolunk, de ez is egy fontos alapelv. Ha valakinek nincs szabadsága arra, hogy hibát ejtsen, mert megbüntetik minden egyes kis hibáért, akkor annak az embernek tulajdonképpen nincs szabadsága! Mindannyian emberek vagyunk és hibázhatunk. De némelyik országban a hibákat nagyon megbüntetik, és azokban az országokban ahol hibázni tilos, ott kicsi a szabadság!

A szabadsággal felelősség is jár. Akinek szabadsága van, annak felelőssége is van, és ez visszafele is igaz: Ha valakitől elveszik a felelősséget vagy ha valaki önkéntesen átruházza másra a felelősséget, akkor ezzel a saját szabadságát is feladja! Az autóbiztosítás és egészségbiztosítás és minden fajta biztosítás azon alapul, hogy valaki nem akar felelős lenni magára, és ezért inkább eloszlatják a felelősséget több ember között. Így viszont sokszor az ártatlan ember is szenved azért, mert egy másik hibázott. Amennyiben minél több ember a mások hibái miatt szenved (adózik), annál kisebb a szabadság abban az országban. A szabadságot fel lehet adni önkéntesen vagy pedig elvehetik fegyverrel. Az utóbbi példa a kommunizmus.

Elizabeth Warren, amerikai szocialista szenátor szerint "a gazdagok az áruikat az állami úton szállítják, amit mindenki használ. Viszont ezt az utat nem ők fizették, hanem a nép. Olyan embereket bérelnek fel a gyáraikba, akiknek az egyetemi végzettségéért mások fizettek. Biztonságban dolgozhatnak a rendőrség és katonaság miatt, amit szintén a nép tesz lehetővé." Valamint azt is mondta, hogy "senki nem ért el semmit önmagától. Minden haladást másoknak köszönhetünk!" Ez természetesen így igaz. Ez a számítógép, amin éppen gépelek nem lenne itt előttem, ha egy csomó ember nem dolgozott volna rajta. Ez sok-sok ezer embernek az együttes munkájából jött létre. Ugyanúgy az utakon szállították és amíg a kirakatban állt, a rendőrök vigyáztak rá. Viszont az az érdekes, hogy Észak Koreában ugyanúgy vannak rendőrök, katonák, és van sok ember és nem gondolom, hogy azok az emberek kevésbé intelligensek mint pl az amerikaiak. Szerintem bármelyik ember ott ugyanolyan gazdag lehetne és ugyanolyan jól élhetne mint akárki Amerikában. Szóval, ha nem buták és van ételük, vannak utak, hidak, autók, rendőrök és minden, ami kell az élethez, akkor mégis miért olyan nagy a szegénység ott? A válasz: A szabadság hiánya miatt! Hiába vannak utak és hidak. Hiába van egy millió katona és rendőr - ezek alapvető dolgok, ami nélkül nem működne egy ország. De csupán ez nem elég ahhoz, hogy egy ország felvirágozzon. Ahhoz szabadság kell.

Sajnos Amerika az elmúlt pár évtizedben elkezdett az ellenkező irányba haladni. A szabadság helyett egyre több és több szabályt állítanak fel, amelyek korlátozzák a szabadságot, és noha jelen pillanatban külsőleg nem látható, de a papírokon már meglátszik a probléma: kezd eladósodni az ország. Gerald Ford óta, aki a 38. elnök volt minden elnök választással megduplázódott Amerika adóssága, és érdekes módon ha a kettő hatványát vesszük (2^N) ahol N az elnök száma, akkor megkapjuk azt, hogy mennyi a federal government adóssága. Obama a 44. elnök és az adósság 2^44 dollár körül van jelenleg. Ha ez így folytatódik, akkor 3 elnök múlva Amerikának nagyobb lesz az adóssága mint az egész világ évi ipari termelése. Érdekes, hogy az eladósodás hajszál pontosan azzal együtt történik, hogy az amerikai kormány egyre több szabadságtól megfosztja a népet.

( Zsolt Nagy - Perge )




A fegyver tartás, de egyben a fegyver nélküliség is félelmet szül? A félelem megbénítja a szabadságot...


"Valamikor réges-régen Mo-n is, a szabad ember pl. kardot, fegyvert tarthatott és jogszerűen megvédhette magát, vagyonát. 
Ez az USA-ban  megvan ez nem kiváltság, hanem alapvető emberi, állampolgári jog (ha nincs kizáró ok, persze). 
Akar passzióból is gyűjthetek, tarthatok bármit. Akár fegyvert, ha nekem úgy tetszik. Az emberi méltóság és szabadság itt kezdődik."


"Viselhetsz fegyvert. Amióta elfogadták a concealed carry törvényt, azóta a középületek mindegyikén, és a magánépületek (egyetem, bevásárlóközpont) legtöbbjén ott a tábla: "Fegyverrel belépni tilos!"

Ahol nincs "concealed carry" engedélyezve, ott szabadon viselhetsz fegyvert, csak azt láthatóvá kell tenni."



" A fegyver valóban szabadságot ad, ha betörnek hozzád, önvédelemből rálőhetsz az illetőre. Sok háznál tábla is jelzi, hogy a tulajdonosnak fegyvere van, és önvédelemből nem fél használni. Fegyver használatra vonatkozó szabályok a világban: http://en.wikipedia.org/wiki/Overview_of_gun_laws_by_nation

"20 év alatt soha nem láttam fegyvert senki kezében. És éltem NY-ban, LA-ben, Coloradóban, és FL-ban. Amerikában csak az elmúlt 20 évben kezdtek elterjedni az iskolai lövöldözések. Bebizonyosodott, hogy az esetek 100%-aban ezek az őrült lövöldözők pszichiátriai drogokon voltak, és azok mellékhatása az öngyilkosságra és erőszakra való hajlam. Tehát én nem a fegyvertartást,  hanem a pszichiátriai drogok túlhasználatát kérdőjelezném meg. 
"I prefer dangerous freedom over peaceful slavery." - Thomas Jefferson, letter to James Madison, January 30, 1787
Nagy emberektől, rövid idézetek  a fegyvertartással kapcsolatban: 


" A férjemmel mi is tartunk itthon fegyvert. Igaz,kb.fél óra lenne, mire előveszem, mert 8000 lakat alatt van. De ettől függetlenül, soha nem voltam félelemben."

"Californiában, a házad előtt a füvön, vagy a területen agyon is verhetnek , de ahhoz hogy lelőjék az illetőt, ahhoz a házban kell lenni. Szóval a ház előtti verekedés esetén, a támadót és a lakót is börtönbe viszik."

"Nem kell ezt a fegyver dolgot túlmisztifikálni...a fegyver egy tárgy-mint egy fejsze, balta vagy kalapács. Lehet élni velük, és visszaélni is."

"Az emberi méltóság első számú kritériuma,  hogy jogomban áll megvédeni magam bármivel. És jogomban áll kalapácsot, kisbaltátkonyhakést,  vagy puskát birtokolni. "

" Floridában a kocsidban  is lehet pisztoly ha van engedélyed rá!"





21 éves kor alatti alkohol fogyasztásra vonatkozó szabályok az USA-ban:



"A legtöbb helyen korlátozzák, hogy mikor vásárolhatsz alkoholt. Pl. nálunk a boltban este 9 után nem szabad.

A szomszéd városban, van ahol egész vasárnap nem vásárolhatsz, és étteremben sem fogyaszthatsz alkoholt."

" Szabadság? A keleti parton, délen sok államban a saját udvarodban sem ihatsz alkoholt. Közterületeken meg felnőttek sem. Viszont papír zacskóból lehet inni a sört, azt nem kifogásolhatja a rendőr. 21 év alatt nem tudsz sehol sem alkoholt venni."


" Sok államban nem árulnak alkoholt supermarketekben, de minden nagy élelmiszer áruház mellett ott van egy liqueur store. 12 óra előtt nem vehetsz alkoholt. Itt Jerseyben sem lehet alkoholt fogyasztani közterületen, de ha megveszed az üveg sörödet, és abból a papír zacskóból iszod amibe a boltban beletették, a kutya nem szól rád. De ha a 18 éves gyerekednek kerti partyt tartasz, és alkoholt fogyasztanak a fiatalok, a szomszéd kihívhatja rád a rendőrt, és be is visznek bilincsbe. Az, hogy a törvényeket betartatják, az-az én véleményem szerint nem szabadság korlátozás. Ha nem lennének törvények-szabályok, akkor még az ősembernél tartanánk."


"Ez a 21 év alatt nem lehet inni, elég érdekes. Cigit pl. vehetsz 18 éves kor fölött. 
Viszont, ha 21 év alatt rajta kapnak alkohollal, lecsuknak, perkálsz és ki is rúgnak...Ez nekem kicsit furcsa. Nagyjából ha nem nézel ki legalább 35-nek, elkérik az ID-t.
Nekem az a véleményem, hogy itt (legalábbis egyes részeken) elég szélsőségesek a dolgok, vagy nagyon sok a (látszólagos/névleges) szabadság, vagy nagyon sok a tiltás."


"Az alkohol és a 21 év alattiak kapcsán egy történet:

A laborunkban dolgozott egy undergrad egyetemista, egy 20 év körüli fekete fiú. Kedves, okos, tanulni vágyó... 

Rendeztek a haverjaival egy bulit a korabeli egyetemistáknak. Vettek sört (talán mást is), és a buli résztvevői ittak.

Valahogyan megjelent a rendőrség.
Fiatal korúnak, 21 év alattinak, alkoholt adni szabálysértés, talán $170 volt a bírság érte. De ezt vagy személyenként, vagy italonként számolták. Így a fiatal egyetemista $ 10,000 fölötti bírsággal nézett szembe... Nem volt más választása, otthagyta az egyetemet, és beállt a hadseregbe, hogy ki tudja fizetni...
Egyel kevesebb fekete, egyetemet végzett polgár, egyel több fekete katona..."



"Autót szabad vezetni 0.08% vér-alkohol szint alatt (azaz egy átlag férfi megihat három pohár bort, vagy három rövidet, vagy három itteni üveg sört). De ha egy felbontott italos üveg van a kocsidban, azért letartóztatnak. Akkor is ha az üres.
"open container" törvény."


" Ha vásárol valaki alkoholt, csak a csomag tartóban lehet a kocsiban. Hiába original, bontatlan. Több száz éves törvények uralkodnak itt Amerikában. "



"21 éves kor előtt nem ihatsz sehol. Részegen fiatal korú nem járkálhat az utcán és nem randalírozhat."



"18 éves fiatalok titokban isznak a tengerparton, és titokban egy barát házánál. Ha elkapja a rendőr, beviszik a börtönbe. Még akkor is, ha csak egy üres üveg volt a kezében. Óvadék fejében engedik ki, és a vétségéért cserébe ingyen munkát kell végeznie, és minden nap 21 órára otthon kell lennie."



Amit a lányom mesélt...

  • A 21 év alatti amerikai diákokat egyáltalán nem kell sajnálni. Semmi sem jelent számukra problémát. Semmiben nem szenvednek hiányt. ( Látja ezt a mindennapi életben,  még akkor is, ha egyetlen buliban sem vett részt, és nincs semmi káros szenvedélye. ) Hétköznap is zajlik az élet...
  • Az egyetemen a professzorok legtöbbje nyitott, külön kérdezhetsz, türelmesen meghallgat, válaszol, akár többször is elmagyaráz. Sokat adnak a kritikus gondolkodásmódra, bármi is a véleményed, szabadon elmondhatod. ( Tehát uu. működik minden, mint Szingapúrban. Magyarországon ez teljesen másképp van. )
  • Portlandben bárhogy lehet öltözködni, bárhogy lehet kinézni. Elképesztő extrém emberek járnak, kelnek az utcákon, és senki nem botránkozik meg rajtuk. Az egyetemen azokat a ruháit díjazzák, amiket titokban csempészett a bőröndjébe, mert én már régen kidobáltam őket. És a legmenőbb az a narancsságra - zsiráfos pizsamája, amit nem is akart elvinni, mert cikinek érezte.
  • A sulijában nincs olyan, hogy valaki nem megy be órára, nincs olyan, hogy elkésik, nincs olyan, hogy nem ír házifeladatot és nem jellemző, hogy puskáznak a diákok. (Magyarországon mindezeknek az ellenkezője működik)
  • Bár ő még csak 19 éves, tehát kiskorú, még a 18-as karikás moziban is minden alkalommal elkérik a ID card-ját, mert fiatalabbnak nézik.
  • Magyarországon úgy gondolom jóval szabadabban élt 16 évig, mint a kortársai, de legalább sosem kellett hazudnia és mindig megbeszélt velem  mindent. Szingapúrban egy erősen beszabályozott és szigorú világ vette körül, mégsem panaszkodott miatta sosem. Az USA-ban van amit jobban szabad, mint Magyarországon, van amit kevésbé. Visszafogott, csendes és eléggé magának való lány, aki az életnek nem ezen a terén feszegeti a határokat.    


Tücsivel készített-amerikai süti

Eper-reggeli, Amerikában
Polip...(Tücsivel étteremben)



Bepillantás a biológia laborba





Dal a Lewis&Clark BON étterméről

 ...ahol Hanna is lelkesen dolgozik.
Ez a hely számára munka, de szórakozás is egyben.


Az iskola üzenőfalán ez a névtelen üzenet várta a munka végén: 

." Hanna and Maysie working at the bon... such beauties. Thanks for the rice."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése