H A N N A     M E N T  




 16.FEJEZET



(Szerző: Dreska Ildikó) 

                                                                   
Szülőváros





Elhiszed-e, hogy él bennem egy város,
amelyben minden múlt idő jelen?
Itt alszik, virrad, ami meghatároz,
mert belőle bomlott ki életem.
Lelkem lüktet az utcák vérkörében, 
amíg az emlékezet körbejár, 
hogy bolyongásaiból hazaérjen. 
Az otthon csöndje egy kicsit halál, 
mintha az üzetést tagadná benne 
a falakat számláló oltalom. 
Kezdet és vég itt hág a végtelenre: 
ez a város a szülővárosom. 
Se több, se jobb, mint akármelyik város, 
amit az idő rombol, épít, öl, 
de az egyetlen, ami értem áldoz, 
az egyetlen, mely engem örököl, 
s az egyetlen, amit hordok magammal, 
míg létezem: a megtartó teher. 
Bárhol megszokjuk egymást a falakkal, 
de otthont beléjük csak ő lehel.

                                                                       ( Gál Éva Emese)



Az első amerikai év, utolsó napjain... 



Kisujj ki...azaz csak elegánsan, nőiesen...



Feketézés, " magyaros-otthon-szettel" Tücsiéknél


Tartalom:

Első év - dékáni dicsérettel kitűnő, Kémia és matematika tutornak jelölték, Annual World Traveler 2015 fotó pályázat-Usa-Portland II. helyezés, Kémikus-szitakötők, Kicsit más... és
ami nagyon nem tetszik Amerikában, Hanna 8 szemű alkalmi barátja, Clutch - Mastodon - Big Business koncerten, Ha a magyar lányok főznek Amerikában..., Jövőre minden más lesz!, Amerikai finomságok




Varga Hanna Photography: A college kertje 



Első év: dékáni dicsérettel kitűnő

Elképesztően nehéz egyetemi éven van túl. De a kitartó, rengeteg időt felemésztő és szorgalmas munkának meglett a gyümölcse.
Ebben a félévben is, - akár csak az elsőben - mindenből "A" lett,
ami az ötöst jelenti.
Nem is akármilyen teljesítménnyel: 97-100%-kal!
Minden tárgyból.

Ezért felkerül a dékáni listára, ahol az egyetem él-lovasai kapnak helyet.

Mindenképpen ki szeretném emelni a matematikát, ami nálunk az IB nemzetközi érettséginél a mumus volt, mert ebből nem lett kiváló (7-es), csak jó (5-ös).

Amerikában első félévben a Calculus I-et, másodikban pedig a Calculus II-t tanulta (amiről azt tartják, hogy aki Calc.I-ből "A" volt, az ebből "C" lesz). Itt az egyetemen végre kapott egy nagyon jól magyarázó, lelkes és segítőkész matek tanárt, aki kihozta belőle az "állatot" matekból. Volt értelme tanulni, órákig gyakorolni, és nyolc-tíz oldalas házikat írni...

Szingapúrban mindez nem sikerült. Valami hiányzott. A jól magyarázó tanár.

...és az első egyetemi év után nyugodtan elmondhatjuk, hogy az IB nemzetközi érettségi, csak bemelegítés volt. (lehet persze kivétel, ez a választott szaktól függ: de hogy a kémiás-bioszos-matekos-fizikás vonalon ez így van, az egészen biztos).

Nagyon büszkék vagyunk a lányunkra!



tanul 


Kémia és matematika tutornak jelölték

Kémia és matek tutornak azt a néhány embert jelölhetik, akik a 2014/2015-ös tanévben a legkiválóbbak voltak, és legkimagaslóbb eredményeket érték el.

Nagy örömünkre, őt is tutornak jelölték.

A jelölést egy szóbelis-elbeszélgetős rész követte, és ezután születik majd döntés arról, hogy ki nyeri el ezt az egyetemi posztot.

A feladata tulajdonképpen kémia és matek korrepetítor lesz. Másod évesként, a jövő első éveseit fogja Chem 110 és 120-ból és Math Calculus I-II-ből korrepetálni.



Varga Hanna Photography


Annual World Traveler 2015 fotó pályázat, Usa, Portland - II. helyezés

Hát mit mondjak?

Nagyon örültünk neki :)





Kémikus - szitakötők


kémia labor pillanatképei...


Ő a középső szitakötő 














Kicsit más...

Az UWCSEA és Szingapúr még gyakran és kellőképpen anyáskodott a gyerekem felett. Sokszor éreztem, hogy ha nem is teljesen, de egy zárt burokban vigyázzák a lányom, ami még közel sem készíti fel a felnőtté válásra. (de annál persze sokkal jobban, mintha itthon élt volna...) 

Az igazi csaták,- az igazi "kiállok magamért" helyzetek, a "mindent magamnak kell megoldani- utána járni - kigondolni-előre tervezni", mert "helyettem ezt senki más nem teszi" - az USA-ban zajlottak/zajlanak.

Itt nincs gardírozó un. helyettes szülő, támogató célszemélyzet.

Az én visszahúzódó, szerény és sokszor magának való lányom azt hiszem itt nyílt meg végre jobban. Megy, kérdez, intézkedik, kiáll a tervei mellett, ha kell finoman reklamál.
Voltak erős helyzetek, amikor nem adta fel, pedig nem igazán kapott tanácsot. Küldözgették jobbra-balra-középre, mert senki nem volt illetékes. Fáradhatatlanul kereste a megoldásokat.

Igazi önállóságról, igazi felnőtt életről egyértelműen itt beszélhetünk. Amerikában.

A másik sarkalatos pont az egészségügyi állapot. Sokkal jobb a klíma, levegő és sokkal ideálisabb az egész környezet számára itt, mint Szingapúrban.

DE, hogy írjak valami negatív élményt is:

Ami egyáltalán nem tetszik viszont Amerikában,(a begyűjtött infóim alapján minden egyetemen ez a jellemző):

Az a kurzus regisztráció. Amikor önhibádon kívül (mert mindenki más napon és időpontban kezdheti meg a regisztrációit) hiába terveztél előre, nem tudsz felregisztrálni a következő évi nagyon fontos kurzusodra, mert az, már a te regisztrációs napod előtt betelt.

Hiába próbálod határozottan, aztán már kétségbeesetten bekönyörögni magad /több irányból is, bebizonyítani, fontos, hogy tovább haladj, és nem tudsz egy évet kihagyni ebből a tárgyból... mert ha ez történik, akkor nem tudod teljesíteni a majorodat. Nem érdekel senkit, hogy te mit terveztél, hogy nemzetközi ösztöndíjas diák vagy, meg az sem, hogy így nem sok értelme van folytatnod az egészet. 

...és végképp bosszantó, hogy a felregisztráltak közül van aki nem is ezt a pályát szeretné magának, csak úgy gondolja, hogy a picit szeretne belelátni, vagy betudja egy természet tudományos kötelező tárgynak...miközben az aki az elejétől fogva célirányosan tanul, miatta csúszik le a kurzusról.

Az is magas számomra, hogy ha ekkora igény van egy adott kurzusra, akkor miért nem készül fel erre az egyetem, miért nem iktatnak be több helyet, vagy tanórákat?

Miért kell a biológia és kémia labornak egyazon nap, egyazon időpontjára esni, amikor logikusan sokan együtt tanulják ezt a két tárgyat?

Hanna nagy nehezen az utolsó helyeket meg tudta csípni tenger biológiából, fizikából. A kötelező tárgyak közül a nemzetközi kapcsolatokat fogja tanulni, amiről szintén lecsúszott, de sikeresen bekönyörögte magát.
Viszont kémiánál van labor is, ahol nem tudnak egy emberrel többet beültetni, így az a hely várat magára.... tele van bizonytalansággal, idegeskedéssel az egész jövő tanév kezdete. Pedig nem hiszem, hogy ennek így kellene lenni.

Pont a kémia miatt, amiből az évfolyam elsők között van, tutornak jelölték...

Nem tudom, hogy alakul...csoda történik és megoldódik, vagy sem...de finoman szólva, bosszantó.

Amikor az ember gyereke egyetemet választ, és végül leteszi egy mellett a voksát, akkor azt feltételezi, hogy majd csak az lesz a dolga, hogy becsülettel tanuljon, és nem azért kell küzdenie, hogy tud-e tanulni? Részt tud-e venni az előadásokon.

Az ösztöndíj négy évre szól, és nem ötre vagy még többre... neki négy év alatt kell befejeznie a tanulmányait, és egész eddig azért küzdött, hogy célirányosan haladjon.

Kiélhette volna a Liber Arts sulik adta lehetőséget is akár: hogy két évig mindenféle kedvére valót tanul, és utána specializálódik. 

De az ő tanulmányaiban négy évre is feszített a tempó, ez nem megengedett.

A következő fejezetben - valamikor szeptember környékén - talán már kiderül, hogy mikén lesz a hogyan-tovább, és az iskola lép-e bármit is az ügy megoldása érdekében.


Varga Hanna Photography: A college kertje 


Phidippus audax

Hanna alkalmi barátja... egy nyolc szemű ugrópók

"Az ugrópókok, másodlagos szemeiket mozgásérzékelésre használják. A két elülső-oldalsó szem az állat előtt, míg a hátsó-oldalsó szemek az oldalt vagy a pók mögött észrevehető mozgásokra érzékenyek. A nyolcszemű ugrópókok szinte 360 fokos szögben látják a világot maguk körül.

Ha ránézünk egy ugrópókra, és amikor az visszanéz ránk, észre lehet venni a két nagy fő szemet elöl. Ezeknek nagyon szokatlan struktúrája van. Nagy, helyhez rögzített lencséjük van és vékony, bumeráng alakú retinájuk, amely lehetővé teszi a nagy felbontást, valamint színesben és UV-ben is látni lehet a segítségével.” A két fő szem retinái emellett, egy-egy hosszú, mozgatható csőben ülnek a pók fejében. Ez a cső azért mozgatható, hogy körülnézhessen vele az állat.

Az ugrópókoknak nem csak a látása éles, hanem társaságkedvelők is, és láthatóan kielégíthetetlen a kíváncsiságuk az ember, és minden más iránt is. Ha egy pók rád néz, szinte biztos, hogy ugrópók

Reagálnak saját tükörképükre, és rovarokat mutató filmeket is figyelnek. Amikor mozgó tücskökről mutattak nekik videót, megtámadták a képernyőt, koppant a csáprágójuk rajta. A természetben is leginkább úgy vadásznak, mint ahogy macska lopakodik az egér után: követi, majd ráveti magát.”










Clutch - Mastodon - Big Business koncerten

Már nagyon ráfért egy kis lazítás....koncerten voltak Tücsivel.

Clutch: https://www.youtube.com/watch?v=K0dDSDBBkOY
https://www.youtube.com/watch?v=rWnSU0nSwfs

Mastodon: https://www.youtube.com/watch?v=s6WGNd8QR-U


Hanna és Tücsi





















és az ajándék...


Ha a magyar lányok főznek Amerikában...



Vega tészta



Hanna, madárteje (első készítés)






Márti nokedlije - Hanna gomba pörköltje és sütije


Jövőre minden más lesz

A következő tanévet kíváncsian és picit félve várjuk. Már most tudjuk, hogy rengeteg változásnak nézünk elébe.

  • Reméljük az iskola pozitívan intézkedik és fel tudja venni a kémia kurzusait. 

  • Bízunk benne, hogy továbbra is megkapja az ösztöndíját. Ugyanis Amerikában minden évben újra indul az ösztöndíj procedúra. Tehát a diák négy évre nyer felvételt, de az ösztöndíjat minden évben felülvizsgálják. Nem jellemző, hogy a beválogatott+ösztöndíjas diákoktól megvonnák a támogatást...de biztos, ami biztos. 

  • A legnagyobb változás az lesz, hogy Márti (Tücsi) és Béla bácsi, azaz "Nappapa" végleg elköltöznek Oregonból - Californiába. Ők voltak a második CSALÁDJA Amerikában. Nagyon-nagyon sokat köszönhetünk Nekik. Nehéz is lenne felsorolni...Volt egy csupaszív, vidám barátnője/tesója és egy nappapája. Tartozott valahova, valakikhez.
...és persze ott volt Murphy kutya, a halak, a macskák. Volt egy ház, ahol a világ végén is otthon érezte magát, saját szobája, egy konyha ahol főzőcskéztek, egy udvar ahol kertészkedtek.
Nagyon sok időt töltöttek együtt, gyakorlatilag péntek estétől - vasárnap estig náluk lakott, és néha még valamelyik hét közbeni napon is.

Nekik köszönheti azt, hogy lett jogosítványa Amerikában, sok szép helyre eljutott, és ami nekem legalábbis a legfontosabb, hogy nem volt egy percig sem honvágya. 

...nagyon sokat szoktam azon gondolkodni, hogyan lehet az, hogy a lányom, - számukra idegen ember, akihez sem rokoni sem ismeretségi szálak nem fűzik őket - odacsöppen, ők pedig, mintha teljesen természetes lenne azonnal családtagként kezelik. Önzetlenül, jószívűen, szeretettel.

Béla bácsi és Tücsi ritkaság számba menő jósága az élő példa arra, hogy milyen jó lehet a külhonban élő magyarok kapcsolata egymással.

A megélt pillanatok, az élmények és együtt töltött idő igazi kincs! 
Hálásak vagyunk! Nagyon!



Hanna-Tücsi-Nappapa

A tüneményes "Nappapa"
  • Jövőre ugyan abban a művész házban fog lakni ( a két személyesben ), új szobatárssal, akit még nem ismer.

  • Új tanév, és egy új magyar lány, Ella érkezik az egyetemre. Aki székesfehérvári, UWC-s volt, és az anyukájával már jó ideje tartom a kapcsolatot. Őrülten kicsi a Világ, csak mi gondoljuk azt, hogy hatalmas. 



Amerikai szuper egészséges (?) -finomságok (?)












Lewis & Clark lett a legzöldebb kollégium

Oregonban van egy tó, ami pont úgy működik mint egy kád

Ahol a medencék véget érnek, kezdődik a sivatag

10 magyar szokás amit feladtam az USA-ban

http://matadornetwork.com/abroad/9-culture-shocks-americans-will-hungary/


Vége az első tanévnek...kezdődik a nyár...itthon, Magyarországon. 

A nyári élményekről a 16. fejezet mesél majd!
 ...valamint tartozom még egy hírrel mindazoknak akik IB nemzetközi érettségivel rendelkeznek/rendelkeznek majd a jövőben. Ugyanis nagyon sokáig harcoltam és szembe mentem Magyarországgal az IB nemzetközi érettségi itthoni elismerésével kapcsolatban. Dióhéjban csak annyit, hogy SIKERES VOLT A KÜZDELEM! 



Már itthon...


"Túl tágas és izgalmas hely a világ ahhoz, hogy egyetlen helyen legyünk otthon benne, ha ugyan mi vagyunk otthon valahol, s nem az otthon van bennünk, amit kicsomagolunk hol itt, hol ott, többé vagy kevésbé."

                                                                                                                /Parti Nagy Lajos/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése