H A N N A      M E N T     


18. FEJEZET




(Szerző: Dreska Ildikó)







Kiss Judit Ágnes

Indián

Ne kérdezd, hová, az út vezet.
Vakondtúráshoz, hogy nehéz fejed
ráhajtva hallgasd, miként nő a fű,
s bábból a lepkék hogy bújnak elő.

Ne kérdezd, hová, az út vezet.
Talán egy hangyabolyhoz, hogy kezed
csuklóig fúrd bele, és hagyd, hogy fájjon,
hogy érezhesd: még itt vagy a világon. 

Ne kérdezd, hová, az út vezet. 
Vad erdőbe, hogy végre elfeledd, 
honnan jöttél. A fákban nincs harag, 
csak válaszolj, ha megszólítanak. 

Ne kérdezd, hová, az út vezet. 
Mély barlangba, mert ott rejtik neved. 
S ha álmaidban egyszer megkapod, 
ne szólj, ringasd, mint méh a magzatot.


C A L I F O R N I A









Hogy-hogy itt?


Tücsi és nagypapa - Hanna érkezése előtt nem sokkal- véglet Kaliforniába költözött, Oregonból.

...Hanna nagyon szerencsés!, mert az Ő vendégszeretetüket élvezhette két és fél hétig.

Nagyszerű, és még annál is nagyszerűbb emberek!



Murphy köszöni, jól van!


A gyanúsan néző...
Vérfarkas póz
Saját birtok póz

Az operaház fantomja

Egy fantasztikus előadást néztek meg a csodaszép Segerstrom Hall színházban, Costa Mesa-ban.
http://www.scfta.org/Plan-Your-Visit/Campus/Segerstrom-Hall.aspx





Sokat sütöttek/főztek:

néhány a repertoárból...természetesen minden: csak vega!














Azt is megnézte, hogy milyen egy kórház belülről...

...sajnos nem önszántából és nem önkéntességi alapon...hanem mert bizony a szemével baj történt. Sajnos elég komoly baj, és úgy néz ki, hogy ez egy maradandó történet.

Ismét egy elképesztő kórházi, orvosi és biztosítós tortúrán vagyunk részben túl, félelmetes tapasztalatokkal.

- Három kórház: amiből az első kettő hibás diagnózist adott.

- Kétfajta szemcsepp, amiből remélhetőleg a második már jó lesz.

- Egy rajtunk spórolós, konkrét válaszokat nem adó, fél vállról vevő, itthoni - ugyanakkor nagynevű nemzetközi biztosító, akikkel a kaliforniai útra az utas biztosítást kötötte.

- Baromi sok idegeskedés, áttelefonált és átchatelt éjszakák - hajnalok Magyarország- Kalifornia, valamint biztosító / és a szobám között.

Nem tudom megint hány hónap, hány levelezgetés, hány telefon vár ránk, hogy megtérítsék a kiadásokat. Ami bődületes, felfoghatatlan, elképesztő... igazából nem tudom hova űberelni.

Nálunk egy maszek alapon történő terhesgondozás és szülés kerül annyiba, mint itt egyetlen egy, nem szakorvosi, csak sürgősségi, műszerek nélküli - ránézéses szemvizsgálat.

Ígérem részletesen beszámolok mindenről, és nem homályosítom ennyire a dolgokat...de ezt csak akkor tehetem, ha sikeresen lezárult az ügy. Ami várhatóan 2016. legkorábban januárban várható.

Amit másodszor állapíthatok meg:

nem szabad itthon sírni az eü. ellátás, a költségek miatt...nem szabad azt mondani, hogy de Amerikában azért több a több, mert többet keresnek...

nem tudom elképzelni, hogy aki pld. annyit keres mint az én lányom az egyetem mellett: nettóban 8,5 dollár/ óra (amit én az ottani árakhoz képest enyhén szólva brutális kizsákmányolásnak érzek) vagy ennél valamivel többet, az hogyan tud egy vacak, sima, egyszerű orvosi vizsgálatot, vagy egy pici flakon szemcseppet megvenni?

Fogalmam sincs, hogyan-miből oldják meg a komolyabb bajokat? ...és hogy őszinte legyek állandóan csomóban van és lesz is a gyomrom, még akkor is, ha nekünk az ösztöndíjban van biztosításunk (mert van egy 20%-os önrész, és itt nincs olyan, hogy valaminek a felső ára....kényük-kedvük szerint akár százszoros haszonnal dolgoznak, és az esetek 98%-ban ott helyben meg sem tudod, hogy mennyibe fog kerülni a kezelésed, csak majd küldik a számlát 30 nap múlva...). Jelenleg is csak alap, lista árakat tudok/ha tudok...de ezek is rémisztőek.

Ha ezt valaki úgy meséli el nekem...egyszerűen nem is hiszem el!





...Nekem meg nem marad meg itthon a kis cserépnyi cikász pálmám... 

itt meg, egy egész kertnyi van belőle...



















Museum of the American West, Los Angeles






















































Az egyik legnagyobb élmény: Shirts worn by Heath Ledger and Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain film)
































Hanna munkát kapott egy Los Angeles-i börtönben!
Márti csíkosban ment az interjúra, így őt egy másik állásba helyezték.








Museum of 

Death, Hollywood Blvd.

Ami egy igen gyomrot és lelket próbáló múzeum. A fotózás pedig valószínűleg éppen ezért, tilos.
Továbbiak itt: http://www.museumofdeath.net/











Hollywood felé...











Griffith Observatory
http://www.griffithobservatory.org/about/history.html







Los Angeles, kilátással...

"Los Angeles - az "Angyalok városa" - az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa, a népessége tekintetében. A város nem csak egy fontos kereskedelmi és kulturális központ, de egyben a világ szórakoztató iparának a fellegvára is. Los Angeles lakosainak száma körülbelül 4 millió fő, de ha ehhez hozzászámoljuk a város metropolis övezetét is, akkor ez a szám meghaladja a 17 millió főt is. Azáltal, hogy a város az Egyesült Államok egyik jelentős bevándorlási központja, mind etnikai, mind kulturális szempontból nagyon összetett. Los Angelest 1850-ben alapították, majd 1892-ben kőolajat is találtak itt, így 1923 a város adta a világ petróleum termelésének a negyedét. Mindennek ellenére, egyesek szerint, nem fejlődött volna ilyen mértékben, ha 1913-ban nem épül ki a város vízhálózata, a Los Angeles Aqueduct 223 mérföld hosszan. A II. világháború alatt számos ismert személyiség is itt telepedett le, mint például Thomas Mann, Bertold Brecht vagy Lion Feuchtwanger. 


Éghajlati szempontból Los Angeles mediterrán klímájú, viszont közel fekszik az Egyenlítőhöz, ezáltal a telek enyhék és nedvesek, nyarak pedig forrók és szárazak. A város az óceánhoz közelebb eső részein a szelek kiegyenlítik a időjárást, viszont a nyári hónapokban a hőmérő higanyszála sokszor túllépi a 30 fokot is. Ilyenkor komoly gondot okoz a mindig jelen levő szmog. Az éjszakai órákban sem csökken a hőmérséklet 18 fok alá nyáron, télen pedig 8-10 fok a jellemző. 

Los Angeles számos kerületre, városrészre van felosztva, melyek elnevezésüket leginkább arról a faluról kapták, amelyet a város terjeszkedése során magába foglalt. Ezektől az elnevezésektől sok esetben eltér az a név, amelyet a helyi lakosság hagyományosan használ. Los Angeles elővárosai közé tartoznak az egyenként is jól ismert települések mint Pasadena, Ontario, Fontana, San Bernardino vagy Moreno Valley. 

Bár Los Angeles önmagában hatalmas város, mégis érdemes egyik-másik városrészét gyalogosan bejárni, hiszen számos olyan épület van, amelyeket nem lehet másképp jól szemügyre venni. Az egyik ilyen városrész a Downtown, vagyis a belváros. Ez, a felhőkarcolók világa, melyek közül a legmagasabb a U.S. Bank Tower, más néven a Library Tower, amely 310 méter magas. 

Los Angeles főutcája a Main street melyen több jelentős intézmény is áll, mint például a KortársMűvészeti Múzeum (Museum of Contemporary Art), amely fantasztikus kollekciónak ad otthont, vagy a Los Angeles-i Központi Könyvtár (Los Angeles Central Library), amely jelenleg a világ legnagyobb könyvtára a maga 2 millió kötetével. A Fő utcán találjuk a Városháza (Los Angeles City Hall) 1928-ban épült, 28 emeletes impozáns épületét. 

Kevés hely van a világon, ahol kifejezetten gyermekek számára hoznak létre múzeumot. Los Angeles-ben viszont van ilyen, a Los Angeles-i Gyermekmúzeum (Los Angeles Children's Museum), amely rengeteg családot vonzz. Music Centernek nevezik azt a hatalmas kulturális komplexumot, amelyben színház, előadótermek sora várja látogatóit. 

A város peremén találjuk a Központi Vásárcsarnokot (Grand Central Market), Kis-Tokiót (Little Tokyo), a Kínai negyedet (China Town) és az El Pueblo-t. Ez utóbbi a város legrégebbi lakónegyede, melynek története a XVIII. századig nyúlik vissza a spanyol gyarmatosítók idejére. Ennek a lakónegyednek a szélén találjuk a híres Union Stationt, az 1939-ben épült pályaudvart, melyet több filmben is láthattunk. Nem nehéz kitalálni, hogy a város zömében japánok által lakott negyede a Little Tokyo. Itt található egy hatalmas bevásárló központ is a Village Plaza, valamint a Japán-Amerikai Nemzeti Mózeum (Japanese American National Museum). Ugyanígy a Chinatown a Los Angeles-i kínai diaszpóra által lakott negyed. Itt mindig nagy a nyüzsgés, ahol olcsón lehet hozzájutni a legkülönbözőbb árucikkekhez. 

Ha a városközpontból dél-nyugati irányba indulunk el, a város egyetemi és kulturális központjába jutunk, ennek neve Exposition Park and University of Southern California. Emellett több múzeum is ebben a negyedben van, mint például a Kaliforniai Tudományi és Történelmi Múzeum (Californian Museum of Science and History), a Természettudományi múzeum (Natural History Museum of Los Angeles) valamint a Kaliforniai Afro-Amerikai Múzeum (California Afro American Museum). A múzeumokon és az egyetemen kívül itt találjuk a Los Angeles Memorial Coliseum-ot is, amely egy hatalmas sportközpont, itt rendezték meg az 1984-es olimpiai játékokat is. 

Los Angeles legnagyobb parkja a Griffith Park. A város lakosai ide jönnek, ha szeretnének a természetben kikapcsolódni, pihenni. A természetes környezeten kívül a parkban áll a Griffith Obszervatórium, a Görög színház (Greek Theatre) amely az egykori görög amfiteátrumok mintájára készült, a Los Angeles-i Állatkert, a Közlekedési Múzeum (Travel Town) valamint az egykori Vadnyugatot bemutató Autry Museum of Western Heritage. 

A város keleti felében három fontos kulturális központ is található. Paul Getty olajmilliárdos hozta létre aGetty Center-t, amely egy képtár, ahol számos, kiemelkedő művészeti értékkel bíró műalkotás tekinthető meg. A Tolerancia Múzeuma (Museum of Tolerance) a rasszizmus és a Holocaust témáját dolgozza fel. Az Armand Hammer Museum of Art and Culture múzeumban számos műalkotás mellett Monet és Van Gogh festményeket is megtekinthetünk. A Westwood Village Kalifornia legnagyobb egyetemi központja, ahol évente több mint 40 ezer diák tanul. "

"Los Angeles hatalmas városának légiforgalmi igényét csak öt reptér képes kiszolgálni, amely rekordnak számít, hiszen ilyen nagy számú reptere egyetlen amerikai városnak sincs. Az öt reptér közül leginkább a Los Angeles-i Nemzetközi Reptér fogad külföldi járatokat, ez a reptér világ színvonalon az 4. helyen áll az éves forgalmát tekintve. 
Az 1928-as megnyitásakor a repteret Mines Field néven ismerték, a II. Világháború alatt pedig katonai reptérként működött. Polgári légiforgalmat 1961 óta bonyolít. 
A reptér 9 terminálját egy "U"-alakú két szintes folyosórendszer köti össze."

"Los Angeles a csillogás, a gazdagság és a sztárok városa. Óriási autósztrádák, szmog, hangzavar, luxusnegyedek a külvárosokban, szerencselovagok, sztárok, csillogó üzletek mind-mind Los Angeles jellemzői. A turistalátványosságok nagy része rendkívül giccses."





"Los Angeles 10 ezer kilométerre van Budapesttől.

Los Angeles teljes, eredeti spanyol neve nem komplikált: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula.

Los Angeles-ben az alábbi törvények vannak életben:
- állatoknak tilos nyilvánosan üzekedni, párosulni, párzani ha kevesebb mint 457,2 méter (1500 láb) közelségben van vendéglő, iskola vagy imahely
- a bíróságon a tanúk padján tilos sírni
- tilos két babát egy időben fürdetni a kádban
- házibuliban nem kérhető belépődíj
- varangyos békát tilos megnyalni:

"... törvénybe foglalták a varangyok megnyalásának tiltását, de igazából abszolút érthető a dolog, ha tudjuk, hogy a rendelkezés a drogtörvény hatálya alá tartozik. A varangyos békák szemei és fülei mögött elhelyezkedő mirigyek termelik az úgynevezett bufotoxint, ami házi kedvenceinkre is annyira veszélyes (nagyobb testű kutyák halálát is okozhatja, ha megesznek egy varangyot). A bufotoxin embernél persze nem életveszélyes, ellenben erőteljes hallucinogén. A 70-es években gyakoriak voltak az olyan abúzusok, ahol droghasználók varangyméreggel próbáltak kábítóhatást elérni. Még mielőtt bárkinek eszébe jutna egy kis ingyen-drog után nézni, eláruljuk: a bufotoxin nagyon kellemetlen hatású, szorongásos rohamokat, halálfélelmet, hányingert és hányást, lidérces rémképeket okozhat - mint ilyen, nem igazán felszabadító/bódító hatású."

"Tudni kell, hogy a 405-ös autópályát el kell kerülni reggel 8-10 között és délután 5-7 között. Ez a világon a legzsúfoltabb autópálya, 8, helyenként 10 sávos és mégis mindig dugó van."

"Nagyon melegben nem ideális kirándulni, mert könnyen találkozhat az ember csörgőkígyókkal ."

" A közbiztonság a környéktől függ. A nagyon biztonságostól az életveszélyesig minden van."



"A Los Angeles-i tömegközlekedést Amerika egyik legrosszabbikának tartják! Ennek egyik oka, hogy míg pl. New York is egy nagyváros sok emberrel, csak ez a sok ember sokkal kisebb helyre van összezsúfolva, ezért ott macerás lenne mindenkinek kocsival járni, éppen ezért a tömegközlekedést sokan használják, és így jól ki van építve. Ezzel szemben Los Angeles óriási területen fekszik, mindenkinek van autója, sőt egy családon belül általában minden családtagnak van egy! "


Los Angelesben játszódó, nálunk is ismertebb filmek listája (a forgatás helyszínének megjelölésével):

King Kong (1933) Shrine Auditorium, 665 W. Jefferson Blvd., Downtown LA
Casablanca (1942) Van Nuys Airport, 6590 Hayvenhurst Ave., Van Nuys
Love Me Tender (1956) Malibu Creek State Park, 1925 Las Virgenes Road, Calabasas
Vertigo (Szédülés, 1958) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA
The Graduate (Diploma előtt, 1967) Doheny Library and Von KleinSmid Center, USC
They Shoot Horses, Don’t They? (A lovakat lelövik, ugye? 1969) Santa Monica Pier
Chinatown (1974) Bradbury Building, 304 S. Broadway, Downtown LA; Echo Park Lake, 1632 Bellevue Ave., Echo Park
King Kong (1976) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA
Rocky (1976) Olympic Auditorium, 1801 S. Grand Ave., Downtown LA
A Star Is Born (Csillag születik, 1976) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA
Annie Hall (1977) restaurant at 8301 Sunset Blvd., West Hollywood
Grease (1978) Venice High School, 13000 Venice Blvd., Venice
E.T.: The Extra Terrestrial (1982) (repülő kerékpáros jelenet) White Oak Boulevard, Granada Hills; private home, 7121 Lonzo St., Tujunga
The Terminator (1984) Griffith Park Observatory, Griffith Park; Second Street Tunnel, Downtown LA
Police Academy 2 (1985) Third Street Tunnel, Downtown LA
Beverly Hills Cop II (1987) Hollywood Roosevelt Hotel, 7000 Hollywood Blvd., Hollywood
Witches of Eastwick (Eastwick-i boszorkányok, 1987) Greystone Mansion, 905 Loma Vista Drive, Beverly Hills
Rainman (Esőember, 1988) Westin Bonaventure Hotel, 404 S. Figueroa St., Downtown LA
Back to the Future (Vissza a jövőbe, 1989) Gamble House driveway, 4 Westmoreland Place, Pasadena
Die Hard 2 (Drágább, mint az életed, 1990) LA City Hall, 200 N. Spring St., Downtown LA
Pretty Woman (Micsoda nő, 1990) Cicada restaurant, 617 St. Olive St., Downtown LA; Las Palmas Hotel, 1738 N. Las Palmas Ave., Hollywood; Regent Beverly Wilshire hotel, 9500 Wilshire Blvd., Beverly Hills
The Bodyguard (Több mint testőr, 1993) The Mayan Theatre ,1038 Hill St., Downtown LA
Forrest Gump (1994) Santa Monica PierPulp Fiction (Ponyvaregény, 1994) Hawthorne Grill, 14763 Hawthorne Blvd., Hawthorne
Independence Day (Függetlenség napja, 1996) Fourth Street Viaduct, Downtown LA
Titanic (1997) S.S. Lane Victory, Berth 94, San Pedro
American Beauty (Amerikai szépség, 1999) private home, 11388 Homedale St., Brentwood; private home, 330 S. Windsor Blvd., Hancock Park; Carl’s Jr., 20105 Saticoy St., Canoga Park
Charlie’s Angels (Charlie angyalai, 2000) Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens, 1151 Oxford Road, San Marino; Cabrillo Marina, Via Cabrillo Marina, San Pedro
Mulholland Drive (A sötétség útja, 2001) Pink’s, 709 N. La Brea Ave., LA
Spider-Man (Pókember, 2002) Museum of Natural History, 900 Exposition Blvd., Exposition Park
Terminator 3: Rise of the Machines (2003) Bloomingdale’s, Westfield Century City shopping center, 10250 Santa Monica Blvd., Century City; Griffith Park
The Aviator (2004) Grauman’s Chinese Theatre, 6925 Hollywood Blvd., Hollywood; Southwestern Law School, 3050 Wilshire Blvd., LA; Woodland Hills Golf Course, 21150 Dumetz Road, Woodland Hills; Pantages Theatre, 6233 Hollywood Blvd., Hollywood; private home, 211 Muirfield Road, Hancock Park
Pride & Prejudice (Büszkeség és balítélet, 2004) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA
Dreamgirls (2006) Alexandria Hotel, 501 S. Spring St., Downtown LA


"Beverly Hills a város egyik leggazdagabb negyede, ahol minden megtalálható, amire csak vágyhatnak a luxus iránt rajongók. Két fő utcáján a Rodeo Drive-on, és a Wlishire Boulevard-on márkás és méregdrága üzletek vannak, itt a divatvilág legizgalmasabb ruhakölteményeit is meg lehet találni. Természetesen nem csak ruhaboltok vannak a híres utcákon. A márkás cipő, ékszer és ajándékboltok sokasága várja a vásárlókat. Elegáns kávézókból és éttermekből sincs hiány.

Ki ne hallott volna még a híres Jimmy Choo márkáról, vagy a Louis Vuitton-ról? A Szex és New York kedvelői számára biztosan ismerősek ezek a divatmárkák, csakúgy mint a Gucci, a Prada, vagy a Dior. Ezekben a neves boltokban a legújabb kollekciók darabjait is megvásárolhatják az ide látogatók, természetesen méregdrágán.

A vásárlókörúthoz egy jó szálloda is dukál. Aki a milliomosok mekkájában szeretne megszállni, az választhat az 5 csillagos, Beverly Hills Hotel és a Beverly Hilton hotel között. Persze több híres szálloda is van ebben a városrészben, de ez a kettő nagyon ismert. Többek között a Beverly Hilton hotel ad otthont a Golden Globe díjátadónak is. Aki olyan luxusra vágyik, mint a sztárok, annak nem kérdés, hogy ez a legideálisabb szálloda.

Beverly Hills-ben rengeteg óriási luxusingatlant láthatunk. Los Angeles-ben és a környékén számtalan drága ház akad, de az ingatlan árak talán itt a legmagasabbak. "

Hollywood



Hollywood neve, leginkább a filmgyártással kapcsolatosan, hiszen ez a világ filmgyártásának a fellegvára, Los Angeles észak-nyugati városrésze.


Az Egyesült Államok kulturális fővárosa megtisztelő címén New York városával osztozik, hiszen Hollywood nem csak a filmgyártásáról híres hanem fontos képzőművészeti, zenei és építészeti központ is.





















Los Angeles talán leghíresebb sétánya a Hollywood Boulevard, mögötte a csodálatos Hollywood Hills magasodik, rajta Los Angeles jelképével, a HOLLYWOOD felirattal.

A sétány fő nevezetessége a Walk of Fame, az a járdaszakasz, amelyet a leghíresebb sztárok kéz-, láblenyomata, és aláírása díszít.



















egy kis ázsia...








...a legjobb!!!






















Útközben...









Minden szinten, szinte minden.




Természet pötty a rengetegben...















































































A part...














Állat temető


Utca részlet...






Upper bay ecological reserve
http://ocparks.com/parks/newport/



























































San Diego


"SanDiego a Csendes-óceán partján fekszik, az USA- és egyben Kalifornia legdélnyugatibb városa. Kiterjedése alapján az USA-ban a 8., Kaliforniában a 2. legnagyobb település.


A terület története nagyon régre nyúlik vissza, már i.e. 18000 környékén is lakott volt. Az első európai felfedező azonban csak 1542-ben érkezett.
Az itt élő őslakosok egészen 1769-ig háborítatlanul éltek, akkor azonban kezdetét vette az első katolikus misszió, majd ezt követték az első telepesek is.

San Diego az 1840-es évekig Mexikóhoz tartozott, csak a Mexikói–amerikai háborút követően került az USA-hoz.

Az aranyláz kezdetéig egy viszonylag jelentéktelen kis falu volt, majd gyorsan fejlődésnek indult. Az arany eltűnésével azonban a lakosság is megfeleződött.

A város életében nagy fordulatott hozott Pearl Harbor 1941-es bombázása, melyet követően kiváló adottságai miatt a várost, illetve annak kikötőjét választották a Csendes-óceáni flotta főhadiszállásává. Ez rengeteg beruházást hozott a régióba, melynek hatása a mai napig érezhető."








Point Loma-félsziget

"Cabrillo National Monument: A belvárostól nyugatra a Point Loma Peninsula félszigett déli részén helyezkedik el a Cabrillo National Monument. Tulajdonképpen ez egy világítótorony (1855-ben épült), melynek csúcsán figyelhető meg Juan Rodríguez Cabrillo emlékműve, aki felfedezte a területet. Szépen kidolgozott teraszáról télen, decembertől februárig, a szerencsésebb látogatók megtekinthetik innen a szürke bálnák vonulását, hiszen a félsziget környékén van a gigantikus emlősök vonulási útvonala."






























































































Nagypapa és Tücsi, akiknek nagyon hálás lehet a lányom

"Ez a legnehezebb manapság, ugye tudod?… Hogy hiányzik – nem is a szeretet – hanem a jóság. Ha valaki jó hozzánk, hirtelen melegünk lesz. Érezted már?… Hogy átsuhan rajtad valami megnevezhetetlenül kellemes érzés. Sőt, meg is lepődsz, hogy ilyesmi van még egyáltalán. Egy jó szó, egy jó tett – és szinte megszédülsz… Érezted már?"




















USS Midway Museum
http://www.midway.org/


























































































































































































Queen Mary

http://www.queenmary.com/

Queen Mary egy Cunard Line (más nevén Cunard White Star Line) óceánjáró. 1936 és 67 között közlekedett az Atlanti - óceán északi részén. A John Brown & Company cég építette Clydebankben (Skócia), első tagjaként a Cunard tervezett heti kéthajós Southampton-New York-i expressz járatának. 


A hajó a kontinentális Európában az 1920-as évek végén és az 1930-as évek elején épült szuper-óceánjárókra adott brit válasz volt.










A hajót Mary of Teckről (V. György brit király) feleségéről nevezték el. Ezt a nevet a vízre bocsátásig szigorúan titokban tartották és addig csak „Cunard No. 534” néven emelgették.


A legenda szerint Viktória királynőről akarták először elnevezni , követve a cégnek azt a hagyományát, hogy a hajóinak neve „-ia” végződésű. De amikor a cég képviselői a király hozzájárulását kérték, hogy a hajót az ország „legnagyobb királynőjéről” (angolul „greatest queen”) nevezzék el, azt a választ kapták, hogy Mary of Teck örülne ennek. 

A cég ezt a történetet később cáfolta és az is egy másik verziót tesz valószínűbbé, hogy korábban uralkodói neveket csak a királyi flotta fő hajóinak adtak. A Queen Mary név inkább kompromisszum lehetett Cunard és a cégébe akkortájt beolvadt White Star Line cég között egy semleges megoldásban, hiszen a White Star Line hagyományosan „-ic” végződésű nevet adott saját hajóinak.



A hajó építése 1930 decemberében kezdődött, de egy évvel később a gazdasági világválság közepette leállt. Cunard a brit kormányhoz folyamodott kölcsönért, hogy befejezhessék , és sikerrel járt, sőt a kapott pénz arra is elegendő volt, hogy váltótársat is építsenek a hajónak. A kölcsön egyik feltétele volt, hogy a Cunard vegye át a pénzügyileg gyengélkedő legfőbb versenytársát, a White Start.


A Queen Mary 1936.május 27-én futott ki első útjára Southamptonból. Ekkor a világ második legnagyobb óceánjárója volt a francia Normandie után.



A Queen Mary 311 méter hosszú, a névleges hasznos térfogata 81 237 bruttó regisztertonna. Összehasonlításképp, a Titanic 270 méter hosszú volt és a névleges hasznos térfogata 46 000 brt.


1939. szeptember 1.-jén, a II. világháború kitörésének napján a Queen Mary elindult szokásos útjára New York felé. Mire megérkezett, kitört a háború, és a hajó azt az utasítást kapta, hogy maradjon ott korábbi nagy vetélytársával, a Normandie-val együtt. 



A Queen Mary-t, Ausztráliába rendelték, hogy ottani és új-zélandi csapatokat szállítsanak. Álcázó festést kaptak, emiatt a tengerészek közt a „Szürke Kísértet” gúnynév terjedt el. Egyetlen úton 15 ezer embert is szállíthattak. A Queen Mary lett a háború egyik leggyorsabb, legnagyobb csapatszállító hajója.


Hitler 250 000 dollárnak megfelelő összeget és Vaskeresztet ígért annak , aki elsüllyeszti.

1942 októberében a Queen Mary véletlenül nekiütközött a HSM Curacoa könnyűcirkálónak és elsüllyesztette. Ezzel 338 ember halálát okozta, a hajónak ugyanis megtiltották a megállást és mentést. Ugyanazon év decemberében a hajó egy 23 méter magas vízfallal - egy un. gonosz hullámmal - ütközött és majdnem felborult, miközben éppen 15 ezer katonát szállított. Az incidenst akkor titokban tartották. Az incidens ihlette Paul Gallicót, hogy megalkossa a Posszeidon - kaland (The Poseidon Adventure) című írását, ami a későbbi híres katasztrófafilm alapjául szolgált.



A Queen Mary 1967-ben vonult nyugdíjba. Azóta Long Beach-ben horgonyoz.


Ma hotel, múzeum és rendezvényközpont.

A hajóról az terjedt el, hogy több pontján kísértetek járnak. Beszámolók szerint néha gyermekhangok hallatszanak a valamikori gyermekőrző szobából és vízhangok a kiürített úszómedencéből. Van, aki szerint John Peddar tűzoltó kísértete is a hajón jár, akit 1966-ban, 18 éves korában a gépházban halálra zúzott egy rácsapódó vízbiztos ajtó.



Az S.O.S. Titanic című 1979-es film bizonyos részeit a Queen Mary-n vették fel.









































Beach




































Angeles Crest Highway










































A szomszéd háza...gyorsrajz




Long Beach-ből - Portland-be












...és megkezdte az egyetem második évét Amerikában....

a történet hamarosan folytatódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése