H   A   N   N   A     M   E   N   T 




25. FEJEZET





(Szerző: Dreska Ildikó)



"Az erdőben lehet igazán kapcsolatba lépni azzal, ami örök, és ami fontos."


Fariah Nur fotója
Redwood National Park

Egymásra nézés...

Ez a fotó egyébként nekem olyan mint egy üzenet, egy jel, egy bizonyosság.
A Gondviselésről.
Arról, hogy -legyek nyugodt-, bárhol jár ez a lány...vigyázzák minden lépését.
Köszönöm.



Tartalom:
Egyetemi pillanatképek, Tavaszi szünet a föld legmagasabb fáinak árnyékában-Redwood National Park California





Egyetemi pillanatképek


Kémikus piros tojás
Kitavaszodás a suli udvarán...

Kémia előadó

A kémia labor, ahol asszisztensként dolgozik

A suli foci pályája

Tavaszi szünet, a föld legmagasabb fáinak árnyékában...
Redwood National Park

Into the Wild...


Elkövetkezett a tavaszi szünet ideje. A hétvégét is beleszámítva, picivel több mint egy hét, iskola és munka mentes nap...

Az utolsó pillanatban jelentkezett a suli egyik Spring break trip-jére.

Minden flottul meg volt szervezve, a kirándulás-túrázás-kajakozás teljes anyag, szállás, ellátás, felszerelés, ruha szükségletét (csak a bugyija és cici fixe volt saját) is a suli fedezte. 

Van az egyetemnek egy: két jó nagy tornateremnyi raktára, ahol mint egy áruházban, úgy sorakoznak a kiránduláshoz, túrákhoz, szabadidős tevékenységekhez szükséges felszerelések és ruhaneműk.
Ők kaptak egy nagy táskát, és közösen végigmentek, a túravezető pedig diktálta, hogy miből-mennyit kell pakolniuk.



Egy hét távol a civilizációtól, a semmi közepén, 8 órányi autóútra Portlandtől...



Hideg volt, szinte egész nap esett, nagy sár, a szállást én egy istállóhoz tudnám hasonlítani, ahova felállítottak néhány deszkából összetákolt emeletes ágyat. De ez így volt tökéletes.

Közösen főztek. A tortilla tortáját minden nap felemlegették, amit pedig ott helyben talált csak ki. A feladat az volt, hogy paprikából, paradicsomból, babból, avokadóból, tortijja-ból valami különlegeset kellett készíteni. Ha T, akkor Torta.

Reggel indultak a túrákra és késő délután értek vissza, utána mókáztak, csapatépítő játékoztak, hernyófoci (hálózsákba nyakig felhúzott cipzárral, a földön hasalva, gurulva kellett focizni (3:0-ra nyert a leányzóm csapata, és Ő rúgta mindhárom gólt), kártyáztak, táncoltak, magyar zenéket hallgattak ( a Punanny Massif számait már mindenki imádja Amerikában )...


A természet lélegzet elállító volt, friss levegő, égig érő fák, összetákolt hidak, kalandos helyek -néha derékig gázolva a folyóban, egészen az óceánig. Gyönyörű virágok, páfrányok, mohák, sosem látott gombafajok (gombaszakértésre is szert tett ), jávorszarvasok, csúszó-mászók, hiúz, medve (szerencsére rájuk csak a táblák figyelmeztettek, és nem sikerült velük az összefutás).

Úgy ment, hogy nem ismert senkit. Úgy érkezett vissza a suliba, hogy lett jó pár új barátja. 
Volt egy csomó sikerélménye, lelkes volt, mindenben részt vállalt, szuper jól érezte magát.


A visszaérkezés napját követően újra összejött a csapat, minden eszközt rendbe raktak, kitakarították a buszokat, beszélgettek, hülyéskedtek, játszottak.

...és a túravezetők a nap végén felkérték, hogy csatlakozzon a suli túra csapatának vezetőségéhez, mert szerintük itt a helye.... ezért most a tervei szerint elkezdi a túra vezető asszisztensi kurzust is a jövő szemeszterben. 

Ez az a hely, ahol rengeteg mindenbe bele lehet szerelmesedni, csak győzzön mindent kipróbálni és megvalósítani az ember...


Fariah Nur fotója
Fariah Nur fotója

Fariah Nur fotója






A szállás: hártya vékony falakkal, fűtés nélkül, nulla közeli fokokkal.



A kaliforniai Redwood Nemzeti Park 1968. január 1-jén jött létre a Prairie Creek Redwoods, a Del Norte Coast Redwoods és a Jedediah Smith Redwoods állami parkok összevonásával. 


Területe 455 km². Elsődleges feladata a világon egyedülálló, csak itt élő parti mamutfenyő (Sequoia sempervirens) megmaradt példányainak megóvása. A különleges óriások nemcsak hatalmas termetük, hanem hosszú életük miatt is figyelemreméltóak, kb. 1500 évet élnek. 

A Föld legmagasabb fái itt élnek a nemzeti park területén, mint például a 115,55 méteres Hyperion, a 112,77 Sztratoszféraóriás vagy a 112,11 méter magas “Tall tree”, melynek törzsátmérője 13,5 méter.






A parti mamutfenyő több millió évvel ezelőtt az egész mérsékelt égövben elterjedt volt, de még néhány pár száz évvel ezelőttig Kalifornia csendes-óceáni partjainál egy 700 km hosszú és 20 km széles erdősáv húzódott. 

A kemény, vörös színű faanyag rendkívül értékes volt, így a telepesek megjelenésével, a fakitermelés miatt az évszázadok alatt 455 négyzetkilométernyire zsugorodott az erdő területe. 

Számukra ma a legnagyobb veszélyt az éghajlatváltozás jelenti. 

A parti mamutfenyők életében központi szerepet tölt be a Csendes-óceán hideg vize és a kaliforniai szárazföld belsejéből áramló meleg levegő találkozásakor keletkező köd, mely segít a vízveszteség pótlásában. Azonban a ködös órák aránya folyamatosan csökken, mely főleg a facsemeték túlélésére van negatív hatással.




A parti mamutfenyő élőhelye erősen behatárolt. Ott kezdődik, ahol az óceán sós vize már nem érezteti hatását a talajban. 



A védett részekhez tartoznak az erdőkön kívül a patakok, tölgyerdők, prérik, tengerparti élőhelyek.

Több mint 800 növényfaj otthon, ebből 620 őshonos.

A park területén nagyjából 202 őshonos állat él: A Roosevelt jávorszarvas, a hegyi oroszlán, hiúz, fekete medve, foltos bagoly, coho lazac, acélfejű pisztráng, Steller oroszlánfóka, és a veszélyeztetett kaliforniai barna pelikán.

Az itteni erdőben nem csak fekete, de barna és világos szőrű medve is él. A hímek elérhetik a 160kg-ot is, a nőstények pedig a 100 kg-ot. 36km/h sebességgel képesek futni, nagyon sportosak, úsznak és fára másznak.



A mamutfenyők tobozai a nedvességben megduzzadnak, és a szorosra záródott pikkelyek nem engedik ki a magokat. Ezért a populáció fennmaradásában fontos szerepet játszottak az erdőtüzek, hiszen a fák ilyen alkalmakkor hullajtják el magjukat, és emellett a tüzek elpusztították az idegen növényeket. 
Miután a favágók megakadályozták a tüzek terjedését, megakadt a természetes körforgás, és az erdőkben elterjedtek az idegen fajok. 
Ma már a nemzeti park dolgozói mesterséges erdőtüzekkel segítik a mamutfenyő szaporodását, a természetes ökoszisztéma fennmaradását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése