H A N N A   M E N T  



29. Fejezet 

(Szerző: Dreska Ildikó)



"Egyszer az életben minden embernek meg kellene tapasztalnia a vadonbeli, egészséges élet unalmas magányát, mindenkinek éreznie kellene, milyen az, ha csakis önmagára számíthat, mert csak így ismerhetjük meg valódi, rejtett energiáinkat."



H A N N A   M E N T   C O S T A   R I C A




Miért pont Costa Rica?


... azért mert még sosem járt Közép-Amerikában, és ha már Észak Amerikában leledzik, akkor érdemes átugrani, főleg ha van rá lehetőség.
... lehetőség pedig Jordy által adódott, aki a szingapúri UWCSEA-s évek alatt volt nagyon jó haverja. Két év elteltével, most újra találkoztak.
... Jövő nyáron Jordy jön látogatóba, Magyarországra.


Ez nem egy hotelben alvós, bulizós, városnézős, tengerparton napozós Costa Ricai kicsit több, mint egy hét volt, hanem egy mindenhol alvós, hátizsákos, túrázós, mindent élőben nézős, mindent egyenesben megtapasztalós.



TÖRTÉNÉSEK

-Utazás előtt másfél nappal kitört a Turrialba vulkán 

(..majd visszautazás előtt 1 nappal, ismét...)


...ami San Jose-t is érintette, ahova Ő készült. A repteret lezárták/ majd a legtöbb járatot törölték. 
Onnantól fogva bőszen kutattam a vulkán mozgolódására és a helyzet alakulására vonatkozó híreket. 

http://www.ticotimes.net/2016/05/12/turrialba-volcano-spreads-ash-across-central-valley-airport-remains-open



http://www.ticotimes.net/2016/05/20/flight-delays-cancellations-latest-turrialba-eruptions


http://news.nationalgeographic.com/2016/05/160521-turrialba-volcano-erupts-costa-rica-flights-ash/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20160521news-volcanoa&utm_campaign=Content&sf26704886=1

Hannának óriási szerencséje volt, mert minden baj, késés és járat törlés nélkül megúszta.
A vulkán kitörés miatt a hurrikán veszély lehetősége is jócskán megemelkedett (nem gondoltam, hogy a kettő szoros kapcsolatban van, pedig igen). 

Míg drága lányom átvette a costa ricai, nem gondolunk a bajjal csak elvagyunk lazán életritmust, addig én gyakorlatilag végigvirrasztottam ezt az időszakot. Felregisztráltam egy costa ricai hír oldalra, hogy mindig frissen érkezzenek onnantól-errefele a történések.


- Három napra nyoma veszett...

- ...az volt a kérésem  , hogy minden nap írjon egyetlen egy sort. Csak annyit, hogy "Minden OK."

Az első két napban ez még működött, aztán egészen váratlanul nyomuk veszett....nem említette, hogy mennek bárhova ahol nem tud üzenni...ezért komolyan aggódtam. Három napig semmit sem tudtam róla. Elképesztő nehéz ezt átélni fényév távolságra a lányomtól, a kényelmes és biztonságos szobából. 

Én ilyenkor átmegyek semmi-sem-lehetetlen-anyuba, és gyakorlatilag meg elméletileg is: nem ismerek határokat. 
Valószínűleg a pánik vetkőztet ki, mert az összes létező, lehetséges és nem lehetséges, meg alig létező kapcsolati tőkémet képes vagyok bevetni. 
Így történt itt is, mert a három nap után az a sor érkezett a lányomtól: 
- Basszus Anya! Itt már mindenki tudja, hogy Te létezel!
...És a "három napig a dzsungelben voltunk, nem volt net." mondattal le is zárta az én majdnem agyvérzést kapok időszakomat.


- Zika és Dengie...

- A másik kérésem azt volt, hogy legyen szíves ne csodálja most azt, ahogyan a szúnyogok feltöltik magukat a vérével, és ne sajnálja őket agyon csapni. Jelenleg az esőzések miatt igen magas a Dengie lázas megbetegedések száma, és ott van az új vírus a ZIKA is.
Saját tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy míg a costa ricaiakat nem eszik meg a szúnyogok, irtó szerek használata nélkül sem, addig a lányom naponta többször kilónyi mennyiségben permetezte magára a szúnyogirtót, ennek ellenére a fél lányt felfalásra került.
(Jelenleg még éppen ZIKA vírus megfigyelési időszak alatt vagyunk, mert ennek a lappangási ideje: 5-21 nap között van.)


- Kullancsok..

- Nagyon megkértem, hogy nézze magát kullancsilag. Costa Ricán brutálisan sok a kullancs (lakásbanágyonkanapénföldön mindenholis mert az állatokaalakásbanvannak és behordják). Míg az ott élőkkel ezek a dögöksem foglalkoznakaddig Hannának atáskája,ruhájamindene televoltvelük, és magában is talált.


- Evett az égvilágon mindenfélét, mindenfélekörülményekközött. Csapvizetivott.



Rettenetesen bíztambenne, hogy Ázsiában mármindenen keresztülment a szervezete amin csak lehetett, és úgy vélem ez így is történhetett, mert semmi, de semmi baja nem lett.


- A vadállatokkal való bensőséges kapcsolattartást is megúsztuk. 



Tudom, hogy nehéz volt megállnia, de örülök, hogy mégis sikerült.





É R D E K E S S É G E K


- Magyar állampolgároknak nem kell vízum Costa Ricába történő beutazáshoz, amennyiben turistaként nem tartózkodnak ott 90 napnál hosszabb ideig.

- Sok érdemleges látnivaló van kis területen. Elsősorban a lenyűgöző természeti értékei miatt érdekes az ország. Vannak esőerdők, vadvilág, vulkánok, szép strandok. A kis országméret dacára földrajzilag meglepően változatos ország. Costa Rica területének negyede természetvédelmi oltalom alatt áll, az ország az ökotúrás programok választékát illetően az egyik legfejlettebb turista desztináció a világon.

- Costa Rica (jelentése gazdag part) a közép-amerikai földrajzi régió része. Délen Panamával északon Nicaraguával határos. Costa Rica területe 51.100 négyzetkilométer, tehát majdnem fele akkora, mint Magyarország. A lakosság száma 4,6 millió, a köztársasági államformájú ország fővárosa San José.
- Éghajlata trópusi, az ország legtöbb területén a december és április közötti időszak a szárazabb, és a május november közötti időszak az esősebb, úgyhogy

Hanna pont kifogta az esős időszakot. Szerencsére a legtöbbször, csak délutánonként esett. ( Lányom elképesztő nehezen viselte az ottani meleget. A Hanna ment Szingapúr...blogban nagyon sokszor írtam arról, hogy a trópusi klímát nem neki találták ki ).

- A közép-amerikai országok közül a fejlettebbek közé tartozik. Régebben ,,Közép-Amerika Svájcának" nevezték, de ma már gazdasági teljesítményével nem különösebben tündököl a régióban. Az országban az árak a turista számára is drágábbak, mint a többi közép-amerikai országban. (Hanna szerint nagyon drága.)

- A közbiztonságról csak annyit, hogy igyekeztek nem sok időt tölteni a városokban, mert Hannára messziről felfigyeltek a bőrszíne és európai vonásai miatt. Mindenki dudált, integetett és kacsintgatott neki.

De viccet félretéve, ez nem az a hely ahol egy fiatal lánynak egyedül lehet utazgatni...( több olyan helyzet is adódott, amikor Őazértféltmert a vendéglátójátláttafélni.)

- Costa Ricában a costa rica-i colon (CRC) a hivatalos fizetőeszköz. Ő Kaliforniában váltott colont, de rájött, hogy C.Ricában sokkal kedvezőbben váltják.


San Jose

San Jose





- Nincs kötelezően előírt oltás, de ajánlott a DTP és a Hepatitisz A,B. Hannának azért még érvényes a sárgaláz oltása, és karácsonykor megkapta a Hastífusz elleni védőoltást is a biztonság kedvéért.
M É G    T Ö B B     É R D E K E S S É G



- Costa Rica a világ egyik legboldogabb országa. Van, ahol magasabb a GDP, nincsenek hetekig tartó esőzések, és ötezernél kevesebb rovarfaj él, mégis az itt élők a legelégedettebbek a sorsukkal.



Hanna azt mondta, hogy rendkívül nyugodtak, egyetlen egyszer nem találkozott rohanással, kapkodással. 


Vidámak, rendkívül kedvesek, segítőkészek, barátságosak. 

- Imádják a focit. Elképesztően tudnak ünnepelni.

- A bőrük csodálatos, nem csak a bőrszín miatt, hanem mert sehol egy pattanás, egy ragya. Csak tökéletes bőr. A nők rendkívül szépek. 

- Nincsenek utcanevek és házszámok. Sehol. Még a fővárosban, San Joséban sem. De ez senkit nem zavar. 

- Ünnepeik:

január 1. - Újév napja

március 19. - San José, a főváros védőszentjének ünnepe

április 11. - Juan Santamaría napja

május 1. - a munka nemzetközi ünnepe

július 25. - Guanacaste elfoglalásának napja

augusztus 2. - a Los Angeles-i Szűz (Costa Rica egyik Védőszentje) napja

augusztus 12. - Anyák napja

szeptember 15. - A Függetlenség napja

október 12. - A Kultúrák napja (Kolombusz ünnepe)

december 25. - Karácsony

Húsvét 

- Sok a transzfesztita.

- A WC-ben nem lehet lehúzni a papírt, azt egy külön edényben gyűjtik.

- A kerekesszékesekre mindenhol gondolnak. A járdák, a parkok, a boltok, a közlekedési eszközök, mint az ő helyzetük figyelembevételével került kialakításra.

- Kevesen beszélnek angolul.


A lányom szerint csodálatos hely, elképesztő természeti értékekkel, mindent átható nyugalommal és Pura Vida életérzéssel.


San Jose-ban


- A nemzeti parkok számát tekintve Costa Rica az első Közép-Amerikában a maga 32 parkjával . Emellett 8 biológia rezervátummal és 64 tájvédelmi körzettel rendelkezik. Ha ezek összterületét viszonyítjuk az ország teljes területéhez, akkor elmondhatjuk, hogy Costa Rica a Föld leginkább természetvédő országa, mivel területének 26%-a védett. És tényleg védett, ugyanis Latin-Amerikában Costa Rica az egyetlen ország, ahol az erdők részaránya nem csökkent az elmúlt évtizedben, hanem nőtt. 



A gondot csupán a turizmus mérhetetlenül magas szintje jelenti. Évente 2,2 millió turista érkezik az országba, akik átlag 8-9 napot töltenek itt. Ez kimagasló nem csak Közép-Amerikában, hanem világviszonylatban is. A turizmus termeli meg az ország GDP-jének 21%-át, ami ugyancsak első helyet jelent a világon.


- A becslések szerint az országban él a világ növény- és állatfajainak öt százaléka. Ezen belül Costa Ricában található a Föld lepkefajainak csaknem 10 százaléka, többnyire vulkanikus talajából pedig a növények olyan széles skálája táplálkozik, hogy csak az ehető gyümölcsök száma eléri a 150-et. 
Az ország valódi paradicsom az ornitológusok számára, akik 850 madárfajban gyönyörködhetnek, de a 160 kígyófaj feltehetően a hüllők szerelmeseinek elvárásait is kielégíti.


T Ö R T É N E L M E


" Történelme jelentősen különbözik a latin-amerikai országok jellemző sorsától. 
Már önmagában az is mutatja ezt, hogy Costa Ricában a Kolumbuszék általi felfedezés óta nem történt semmi világtörténelmi szempontból említésre méltó esemény. A címerükben sem található semmi harcias dolog, ha csak a három vulkánt nem minősítjük annak. 

1502-ben fedezték fel Costa Ricát, Kolumbusz volt állítólag a névadó. Kb. hatvan évig a spanyol udvar megfeledkezett a felfedezett helyről, aztán eszükbe jutott létezése és küldtek oda egy kormányzót. Ez az ember hozott két tucat telepest otthonról, és amúgy megpróbált békésen ellenni a helyi indiánokkal, nagy kincsvadászatba sem vetette be magát. A későbbiekben a kormányzók és a spanyol betelepülők már nem voltak annyira barátságosak az indián őslakossággal, aminek következménye nem volt más, mint az őslakosság lélekszámának folyamatos és drasztikus csökkenése, egyszerűen megfogalmazva: kihalás. A kihalást nem csak az erőszak váltotta ki, hanem az európaiak által behozott betegségek, amelyekhez az indiánok szervezete nem volt kellően immúnis."



"A gyarmat majd három évszázadon keresztül a guatemalai gyarmati adminisztrációhoz volt csatlakoztatva. 1821-ben Costa Rica egyetlenegy puskalövés nélkül lett független, és sajátos módon attól kezdve gyakrabban uralta békétlenség az országot. A terület leggazdagabb spanyol földbirtokosai, urai könyörtelen harcba hajtották magukat egymás ellen. 



A 19. század közepe táján az országon kívüli közép-amerikai kalandorok is szemet vetettek Costa Ricára. 

Az országnak azért valahogy sikerült megvédenie függetlenségét anélkül, hogy harcmezőkön kelljen jeleskedni. 

A kávé világkereskedelmi karrierje tette mozgalmasabbé az ország életét. A kávétermesztő arisztokrácia még a politikai uralmat is megkaparintotta egy időre. A 19. század végén azonban liberális felfogású elnökök háttérbe szorították a kávés arisztokráciát és elkezdték rendbe hozni az országot, pl. bevezették az ingyenes oktatást."

"1948-ban volt ugyan egy másfél hónapig tartó polgárháború, de a politikai elit és a nép megrögzött békeakarata diadalmaskodott, a demokratikus berendezkedés stabilizálódott. Costa Rica a demokrácia, a semlegesség, a fegyverek nélküli külpolitika révén "Közép-Amerika Svájca" lett, üdítő kivételként a régióban, ahol folyton mindenféle rémes diktátorok, hadurak, tábornokok, basáskodtak."

COSTA RICA, MA...

"Costa Rica egyik legnagyobb mai problémája az, hogy egyre jelentősebb tranzitországgá vált a Kolumbiából Mexikóba és az USA-ba irányuló drogkereskedelemben.

A tranzit jelleg erős mellékhatása az, hogy belföldön is megnőtt a drogkereskedelem (főleg a kokain). 

Costa Ricának nincs egyáltalán hadserege, ezért a drog elleni küzdelem a nem túl hatékony rendőrségre nehezedik. 

A Costa Rica-i kormányzatok állandó dilemmája az, hogy a vidéki szegénység csökkentéséhez szükséges pénzeket a külföldi befektetőkkel végrehajtott beruházásokkal lehetne megszerezni, viszont a beruházások rombolnák az ország környezetvédő szerepkörét, amelyre épül a gazdaságilag nagyon lényeges ökoturizmus. Például az ország északi részén aranylelőhelyek vannak, de a bányák megnyitása két kihalóban lévő állatfajt veszélyeztet. A természetvédő lobbik folyamatosan ekézik a politikusokat, azzal vádolva őket, hogy korrupt érdekeikért akár hajlandók háttérbe szorítani az ökológiai szempontokat."



Kishaver


T U R I S T A    E T I K E T T


"A helyiek (a tico-k) kevéssé időtudatosak, azaz a pontosságnak nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, és a lassú életritmust preferálják (hora tica, azaz Costa rica-i időérzet).

Jóllehet Costa Ricában a macho viselkedés nem annyira erőteljes, mint máshol latin-Amerikában, de azért a férfi kíséret nélkül utcán közlekedő turista lányoknak számítani kell a beszólásokra, füttyentésekre, dudálásokra. (Megjegyzés: a férfi kíséret sem tartja vissza őket.)

A tico-k nagyon adnak az öltözékükre, a ruhájuk tisztaságára, ezért lesajnálják a rosszul öltözött, koszos, szakadt ruhában mutatkozó külföldi turistákat. 

A turista ne számítson arra, hogy a helyiek mentalitásában jelentős helye van az állatok szeretetének. A tico-k jellemzően nem tartanak kutyákat, annál több a kóbor kutya az utcákon. 

A costa ricaiak 80 százaléka római katolikus, de latin-amerikai átlaghoz képest meglepően laza a vallásosságuk. Az egyháznak Costa Ricában nincs igazán nagy befolyása, bármennyire is szeretné. 

Az abortusz illegális, de nem veszik szigorúan a törvény betartatását. 

A szolgáltatásokban, turizmusban dolgozó helyiek nagyon kerülik a vendégekkel való konfliktusokat. számítani kell arra, hogy megalkuvóan viszonyulnak a turistával való vitatkozásban, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a turista panasza megoldást talál. Kerülni kell a helyiekkel való heves vitatkozást, kiabálást.

Ne feledjük Costa Rica egy semleges, hadsereg nélküli ország, a kapitulációhoz jobban értenek, mint a támadáshoz, vagy a védekezéshez. 

Ha nem is beszélünk spanyolul a köszönési formák mellett tanuljuk meg azt a kifejezést hogy pura vida (szó szerint tiszta élet). A pura vida valójában lehet köszönés, kellemes érzés, lelkesedés, elégedettség kifejezése, vagy akár mondattöltelék. "



Legnagyobb álma az volt, hogy a vadonban lajhárt lásson....sajnos csak így látott. az úton...

G A S Z T R O N Ó M I A


"A Costa Rica-i konyha egyszerű és eléggé egészséges.
Rendben a rizs és a fekete bab domináns
A nemzeti étkük a gallo pinto (tarja kakas), amiben persze szintén van rizs és bab. 
A reggelihez rizses-babos ételt esznek, tojást sütve rajtuk. 
A vészjósló elnevezése ellenére érdemes megkóstolni a Sopa negra-t, szóval a feketelevest, amelyben fő szerepe van a rizsnek és a babnak, de van benne paradicsom, tojás, friss koriander is.

A helyiek, a tico-k ebédre leginkább valamilyen casado-t esznek. Ez sült húst vagy halat tartalmazó egytálétel, van bennük még bab, párolt zöldségek (yucca, édesburgonya vagy főző banán) és persze rizs.

A Costa Rica-i konyhában a Mexikóban uralkodó tortillák alárendelt szerepet kapnak.
A tamalesek is népszerűek, ezek kukoricás táskák banánlevelekkel bevonva.

Kedvelt édességük a Tres leches (háromszori tej), ami egy habos sütemény normál és kondenzált tejjel. 
A dulce de leche (a tej édese) itt is népszerű, gyakran gyümölcsökkel fogyasztják. 

A konyhájuk nem csípős és a mi ízlésünknek nem kellően sózott
A legtöbb helyen kínálnak chillit az étel felturbózásához. 

A fűszerek közül leginkább a koriandert vetik be. Az vendéglőkben gyakran raknak ki az asztalra egy fűszerszószt, a salsa lizano-t, ami emlékeztet a worchester szószokhoz.

Az ország karibi vidékein a konyha változatosabb, mint az országbelsőben. 
Itt kókusztejjel, gyömbérrel és szerecsendióval dobnak fel sok ételt. 
A halak és a tenger gyümölcsei miatt a karibi partvonalon komolyabb gasztronómia élmények is átélhetők. Népszerű a ceviche, ami egy saláta, benne fűszeres nyers hal vagy valami tenger gyümölcse, citromlé, hagyma és koriander.

A helyiek gyakran a gyümölcsöt is megsózzák, például a mangót és a narancsot."



Jordyék kutyusa

San Jose 

A fővárost 1737-ben alapították. 1155 m tengerszint feletti magasságban található. Klímája kellemes. Különböző stílusok egyvelege, megtalálható itt a hagyományos spanyol építészet, és az ultra-modern trendek. 


Ezt kellett volna látniuk szép időben...

"Ez a háromkráteres közép-amerikai vulkán a világ leghatalmasabb gejzírje; ma már csak egyikük működik.



A Costa Rica-i Poás vulkán 1910-ben vált híressé, amikor 6,4 km magas gőzoszlopot lövellt az ég felé, és ezzel elnyerte a világ legnagyobb gejzírje címet. Azóta többször is előfordult, hogy 300 m magasra tört fel belőle a forrásban lévő víz.



Az ilyen, gejzírhez hasonló viselkedést a vulkáni tevékenység csökkenéseként értelmezik. Ilyesmi akkor következik be, amikor a felszíni víz leszivárog és érintkezik egy nagyon forró, bár kihűlőben lévő megolvadt kőzet hőforrásával.

A tűzhányó három krátere közül kettő már régen nem működik. Az egyik kialudt vulkáni kúp kráterében tó jött létre. A másikban törpeerdők vannak, és szinte állandóan felhők borítják.

A nyirkos sötétségben itt mohák, zuzmók és orchideák teremnek meg, a „szegényember esernyője” nevű, széles levelű növénnyel együtt. Madárvilága is csodálatosa: bíbortorkú, zöldkoronás és szikrázó kolibrik, gezerigók, és a gyönyörű farktollaikról híres quetzalok alkotják.

A legalacsonyabb fekvő és még mindig aktív kráter azonban megőrizte pokoli jellegét – 1,6 km átmérőjű és 300 m mély, kietlen, holdbéli táj. Az alját esőverte hamu borítja, amelyet füstölgő salakkúpok és a kráter gőzölgő faláról lemosott lávatömbök tarkítanak. Forró vizű iszaptó fortyog a mélyben, amely fehérről zöldre változtatja a színét, amikor kénes gőzök törnek a felszínre, és a vizet kénsavas oldattá alakítják.

Az utóbbi néhány évben a Poásnál fokozódó gejzírszerű működés jelei kezdtek mutatkozni. A kitörések közti szünetek rövidülnek, a kiáramló kéngáz és gőz pedig savas esőt eredményezett, ami nagy károkat okozott a helyi kávéültetvényekben. Egyúttal megnőtt a száma bőr- és légzőszervi megbetegedések a mezőgazdasággal foglalkozó lakosság körében.

A tudósok élénk érdeklődést mutatnak az utóbbi időben a kráterben felfedezett olvadt kéntavacskák iránt, amelyeknek valószínűleg nincsen párjuk a világon. Akkor alakultak ki, amikor a mélyebben fekvő, megolvadt kőzetek elpárologtatták a felszínen összegyűlt vizet.

A Poással szomszédos Turrialba vulkán időnként hatalmas mennyiségű finom homokot lövell a levegőbe; a tetejéről egyébként egyaránt látható az Atlani- és a Csendes-óceán.

A gőznyílások (fumarolák) engedik ki a vulkánban keletkező túlnyomást. A Poás működő kráterén keresztül távozó gázoknak rendkívül magas a kéntartalmuk, ami aztán kénné kristályosodik, és lerakódik.

Az utóbbi időben megfigyelték, hogy esetenként, meghatározott körülmények között ezek a lerakódások leomlanak, és fortyogó kénnel teli mélyedéseket, gödröket alakítanak ki, amelyek később kisebb-nagyobb tavacskákká bővülnek.

A Földön ez egyedülálló jelenség, de a Voyager űrszonda által küldött képek alapján a tudósok feltételezik, hogy a Naprendszer más bolygóin is hasonló folyamat zajlik.




Ők pedig ezt látták...:( 
a vulkán felé....






















Kóbór Kutyák Földje

Carrizal- Alajuela

Hanna, Costa Rica: Kóbor kutyák földjéről szóló promóciós videójában (0:31.-nél)
https://www.facebook.com/PlayGroundMag/videos/1163230983716776/?pnref=story
(facebook fiók szükséges a megtekintéséhez)




Ők a Föld legszerencsésebb kóbor kutyái! 
152 hektáros területen szabadon kószálhatnak, lelkes önkéntesek, adományokból  látják el őket élelemmel, innivalóval, és szükség esetén gyógykezelik őket.
Nagyjából 800 kutya él kutya földön, de több, mint 8000 állat fordult már meg itt. 
Costa Ricában 2003-ban tiltották be a kóbor, de egészséges állatok leölését. Mára több, mint 1 millió kóbor kutya él Costa Rica szerte.

Bárki ellátogathat a Kóbor Kutyák Földjére, és örökbe fogadhat egy kutyust.



Hanna és Jordy
















Carara National Park


A Csendes óceán partján található, kb. két órára San Josetól. A park 5242 hektáros.


Egyedülálló, mivel az Amazonas és a közép-amerikai ökoszisztémák konvergálnak, itt alkotnak elkülönült biológiai tartalékot.



Csodálatos flóra és fauna.



Ez a nemzeti park ad otthont számos ökológiai rendszernek, mint mocsaraknak, lagúnáknak, erdőknek.


Néhány itt fellelhető élőlény:
Majmok, krokodilok, tatu, pekarit, oposszum, boas, aouti, farksodró, Tayra, hosszúfarkú macska , hangyász,  örvös peccary, fehérfarkú szarvas, nyílméreg béka, több kígyófaj, amerikai kócsag, tüzescsőrű arasszári, hosszúcsőrű szúnyogkapó, barnahátú hangyászmadár, tukán, vöcsök, gémek, jégmadár, kolibri, lajhár, jaguár, ozelots , Ara papagály, gyíkok. 

Igen kevés az aljnövényzet, így könnyebb észrevenni az állatokat.
























































Nauyaca vízesések
Dél-Costa Rica


Egy kb. 8 méter széles kanyomban találhatók a vízesések.
Az egyik 45 méter magasból zuhog alá, a második lépcsőzetes és 20 méter magasságból esik.
A vízesés alján egy kb. 1000 m2-es és 6 méter mély medence található, és vannak egyéb, kisebb medencék, ahol fürdeni is lehet.

Itt végül nem jutottak el a legmagasabb vízesésig, mert nagyon magasra kellett volna még gyalogolni 6 km-en keresztül a rettenetesen forró és párás időben.


Manuel Antonio Nemzeti Park



Latin Amerika egyik legszebb strandja

Ez a legkisebb Costa Rica nemzeti parkok egyike, amely magában foglal 1700 hektáros földterület és 136.000 hektárnyi óceánt.


Az egyik legnagyobb biológiai sokféleséggel rendelkező park a bolygón. 
Buja trópusi erdők, lagúnák, mangrove és tiszta, fehér homokos strandok alkotják.  109 emlősfaj és 184 madárfaj él itt.
















Tisza cipőben...tisza cipővel...mindig jól jár...








Alap esetben ez a víz, csodaszép türkíz kék...most azonban tele van sáros hordalékkal...






Miravalles vulkán-Tenoriao vulkán Guanacaste

és 

majdnem Nicaragua



Az utolsó két napon Jordy apukájához látogattak el, és autózgattak, közben pedig csodálták a tájat. A két fenti vulkánt akarták megnézni, de a fotókon látható módon nagyon zavaros volt az idő, így csak messziről szemlélhették.
Nicaragua határáig jutottak, de onnan már nem mehettek tovább.









Hálás köszönet  a szép emlékekért Jordynak, és az egész családjának!

...és hálás köszönet Costa Ricának, hogy vigyázta a lányomat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése