H   A   N   N   A        M   E   N   T  



39. FEJEZET
                


(Szerző: Dreska Ildikó)


Tavaszi szünet Chicagóban


Szédítő magasságok, félelmetes mélységek, felhőkarcolók, filmes helyszínek, híres emberek, világhírű műalkotások, villámlások, köd és mindig fújó szél.


Elérkezett a várva-várt tavaszi szünet, egy hét kicsi tanulás és sok világlátás. Ezúttal a barátai meghívására, Chicagóba utazott.

Chicago Illinois államban fekszik, a Michigan tó partján. Területe a két szomszédos államba Indianaba és Visconsinba is átnyúlik.

(Windy City) A szelek városa, vagy szeles város.

2,7 millió lakosával, az USA harmadik legnépesebb városa. 
Közvetlen vonzáskörzetében (Chicagoland) 9,6 millió ember él.

Chicago egy 2010-es felmérés szerint az Egyesült Államok dugóktól leginkább sújtott városa.
Chicagot helyesen így kell ejteni: Sikágó (az "á" betűre helyezve a hangsúlyt).

Néhány híres hollywood-i film, ami Chicagóban játszódik: 
The Blues Brothers (1980.)
Aki legyőzte Al Capone-t (Robert de Niro-val, 1987.)
Pop, csajok, satöbbi (John Cusack-kal, 2000.)
Batman: Kezdődik! (2005.)
A Szökevény (1993.) egyes jelenetei
Aludj csak, én álmodom (1995.)
Transformers 3 (2011.)
A vér szava (Patrick Swayze-vel, 1989.)
Mama pici fia (1991.)


Chicago a felharcolók szülővárosa. 

A világ első felhőkarcolónak nevezett épülete, a Home Insurance Building Chicagóban nőtt ki a földből 1884-ben, de sajnos a 12 emeletes, 42 méter magas épületet 1931-ben lerombolták.
1975-ben készült el a Sears Tower.

Az USA legmagasabb építményének címéről a chicagói székhelyű Tall Buildings and Urban Habitat tanácsnak kellett döntést hoznia.

Végül a vitát a két épület tetején lévő antenna megítélése jelentette.
A Sears (Willis) Tower antenna nélkül 442 − a később rászerelt antennával együtt 527 − méter magas, szemben a hajdani One World Trade Center 417/541 méteres magasságával.

A testület elfogadta a One World Trade Center építészének érvelését, mely szerint az antenna az épület szerves része, nélküle nem érné el a szimbolikusan az amerikai függetlenség kikiáltásának évére utaló 1776 lábnyi magasságot, így a Sears (Willis) Tower a második helyre szorult.


A Willis Tower teteje a legmagasabb Illinoisban. 
Ez a tengerszint feletti 708 m-t jelent, míg a természetes legmagasabb pont a 376 m magas Charles Mound.

A torony teteje kb. 10 cm-t tér ki a függőleges iránytól a kissé aszimmetrikus tervezés miatt. Ezt fent érezni is lehet. A terhelés nem egyenletesen oszlik meg az alapon.

Minden egyes vihar során, 2–6 alkalommal csap villám a Willis Tower antennájába. Ez évente körülbelül 50–110 villámcsapást jelent.

A 103. emeleten, az utca szintjétől 412 m-re található, Amerika legmagasabban lévő mosdója.

2006. május 23-án a rendőrség letartóztatott hét embert Miamiban, azzal a váddal, hogy a torony ellen terrortámadást terveztek.

A tornyot kétszer mászták meg, elsőként 1981. május 25-én Dan Goodwin, másodszor Alain Robert 1999.-ben. Goodwin hét és fél óra alatt érte el a torony tetejét. Robert állítása szerint ez volt élete egyik legnehezebb megmérettetése, mivel az utolsó 20 emelet ablakai csúszóssá váltak a köd miatt. A torony tetején mindkettőjüket letartóztatták birtokháborítás vádjával.

A toronyban két lift működik, 60 másodperc alatt viszik fel a látogatókat.

A város másik ikonikus épülete, a John Hancock Center valamivel alacsonyabb (344 méteres, 100 emeletes). A korábban Observatorynak nevezett, manapság 360 Chicago néven futó 94. szint új attrakciót is kínál, szintén nem a tériszonytól sújtottaknak. A Tilt nevű fejlesztés az ablaktáblákat nagyjából 30 fokban az utcaszint fölé forgatja, a nekik támaszkodókkal együtt. 

Chicago folyóján sok híd halad át, ezek közül is a leghíresebb a Michigan Avenue híd.
Ide, a Michigan-tó partjára jönnek tanulni a világ nagy épületeinek jövendőbeli tervezői, hogy elámuljanak a neoklasszikus vagy éppen art deco remekműveken.

A Chicago folyó eredetileg a Michigan-tóba ömlött, ám a város robbanásszerű fejlődése kapcsán komoly közegészségügyi problémákat okozott, hogy a szennyvíz az ivóvizet adó tóba folyt. Ezért nekiláttak a folyásirány megfordításának, amelyet második nekifutásra a meder mélyítésével, valamint a Mississippi folyó vízgyűjtőivel összekötő csatorna építésével értek el. Az átadásra végül 1900-ban nagy titokban került sor. A visszafelé folyó Chicago által szállított szenny­víz ugyanis végső soron St. Louisban landolt, amely azonnal pert is indított az ügyben. 100 évvel később az amerikai mérnökök szövetsége a fejlesztést a 20. század meghatározó teljesítményei közé választotta.

A város néhány híres szülötte: Ernest Hemingway, Harrison Ford, Walt Disney, Hugh Hefner,  Dick Butkus, CM Punk, Charles Tillman, Phillip Kaufman, Hillary Clinton, Gillian Anderson, John Cusack, Chaka Khan, R. Kelly, Donald Rumsfeld, Eddie Vedder, Twista, Kanye West, James Belushi, John Belushi, Timothy Zahn, John C. Reilly, Sindney Sheldon, Robin Williams, Harold Ramis, Billy Zane, Robert Zemeckis, Michael Clarke Duncan, Michael Madsen, Tom Berenger, Lawrence Tureaud , Michelle Obama. 



Itt éltek/élnek: John Malkovich (színész), Miles Davis (jazz trombitás), Nat King Cole (zenész), B.B. King (blues zenész), Muddy Waters ( blues zenész), George Pullman (vasúti iparmágnás, a hálókocsi feltalálója), Enrico Fermi (atomfizikus), Moholy-Nagy László (Bauhaus alapítója, igazgatója), Jane Addams (Nobel békedíjas szociológus, szociális munkás), Saul Bellow (Nobel díjas író), Al Capone ( az 1920.-as évek legrettegettebb gengsztere), Hyman G. Rickover (admirális, a nukleáris meghajtású hajók szülőatyja), Frank Lloyd Wright (építész), Iggy Pop (zenész), Jean Baptiste Pointe du Sable ( a város első alapítója). stb.





 A 103. emeletről − napos időben négy amerikai államot − Indiana, Illinois, Michigan és Wisconsin – is látni lehet. 





 Magyar Tisza cipő,  Chicagó utcái felett.












Azon tűnődtem, milyen érzés lehet ezeknek az óriásra nőtt épületeknek a tövében állni. Ahol bent szorul a levegő, ahol csak szeletekben látni az égboltot. Olyan lehet talán, mint egy labirintus....ahol hiába nyújtózkodik az ember, esélytelen, hogy átlásson a következő utcába.

A 412 méter magasan fekvő, Skydecknek keresztelt szintre öt éve újabb látványosságot készítettek: 4 üvegkalitka nyúlik az utcaszint fölé, az ide kilépők szó szerint a lábuk alatt érezhetik a mélységet.
A város ikonikus épületei közül kiemelkedik a Tribune Tower, ma számos médiavállalat központja. 
Ennek megtervezésére pályázatot írtak ki, a világ legszebb irodaépületét keresve. A nyertes a New York-i tervezőpáros, John Mead Howells és Raymond Hood, az aktuális modern trendekkel szembemenő neogót épülete lett, amelyet 1925-ben adtak át.

A földszinten francia templomra emlékeztető bejáraton juthatunk be a 141 méterig törő épületbe, amelynek tetején a francia Rouen-i katedrális inspirálta torony emelkedik.
A bejárat mellett a Chicago Tribune újságírói által a világ számos helyéről idehozott faldarabok és kövek találhatóak, többek közt a Tádzs Mahalt, az Hagia Sofiát, a Parthenont vagy épp a Westminister Abbey-t idézve meg.
A Tribune Towerrel szemben helyezkedik el a Trump Tower. 

A Trump-tornyot eredetileg a világ egyik legmagasabb épületének szánták, de a 2001-ben történt New York-i katasztrófa (terrortámadás) miatt a névadó Donald Trump meggondolta ezt a tervét.


Mellette a Wrigley cég egykori központja áll, amely a sevillai építészetet vegyíti a francia reneszánsszal. 

Tőle nem messze a Mari­na Towers sokkoló parkolóit figyelhetjük meg: a köralakú építmény alsó szintjein ugyanis nyitott autóbeállók sorakoznak, amelyek messzi­ről nézve úgy tűnnek, mintha semmi nem védené meg az itt parkoló autókat. A látványos megoldás számos filmben is szerepet kapott.

A Soldier Field Stadium, a Chicago Bears rögbicsapatának otthona, az ókori görög szentélyt idéző, dór oszlopfőkkel tarkított hatalmas bejáratra ráépülve egy 61 ezer férőhelyes, modern sportlétesítmény húzódik.

A Water Towert, azon kevés műemlékek egyike, amelyek túlélték az 1871-es tűzvészt.

A Daley Plaza előtt található Picasso név nélküli köztéri szobra. Picasso nem fogadott el fizetséget alkotásáért, ragaszkodott hozzá, hogy ajándékba adja a „gengsztervárosnak”.

Belvárosának szíve, a Loopnak becézett kerület alatt húzódik a Pedway.
A föld alatti, gyalogosok számára is igénybe vehető rendszer számos középületet köt össze és különösen havazás vagy heves esőzés idején válik népszerűvé. A télen fűtött, nyáron hűtött hálózat nem csupán az egyes helyszíneket és metróállomásokat fűz össze, hanem boltokat, éttermeket is rejt.
A gyalogosok mellett, a turistabuszok is nagy hasznát veszik Chicago föld alatti hálózatának.

Al Capone neve egybeforrt Chicagóval, és a város első számú közellenségének tevékenységét még most is számos helyszín őrzi − így például a Holy Name Cathedral falában emlékül hagyott golyó, amellyel egyik riválisát végezte ki. 

Az 1920−33 közötti szesztilalom idején hatalmas befolyásra szert tett gengszterfőnökről ma már inkább anekdotázva mesélnek a helyiek, annak ellenére, hogy nem túl áldásos tevékenységének következményeként évtizedeken keresztül a bűn városaként emlegették világszerte Chicagót.
Itt kapott helyet a Millennium Park, amely a város számos ikonikus helyszínének − a téli korcsolyapályának, a környezetet visszatükröző AT&T Cloud Gate-nek, a Harris Theaternek, a hatalmas szabadtéri színpadot felvonultató Jay Pritzker Pavillonnak  ad helyet. 

Lakónegyed
 
Chicago utcáin













A Museum of Science and Industry tárlatain, a repülés történetétől kezdve a tornádók kialakulásáig és az emberi test titkáig találunk ismeretterjesztést. Hanna szerint egyedülálló.






Cantigny Park - Wheaton


A park, ami azért jó, mert rajtad kívül - ilyen hidegben- nem sétál senki...most is megvan az őszi?, téli ? szépsége. A linkre kattintva meg lehet nézni mennyire gyönyörű tavasszal és nyáron.





















Lovastúra az erdő mélyén


Természetesen a legkisebb kapta, a legnagyobb pacit. A paciról tudni kell, hogy szépen, komótosan sétálgatott az erdőben, mindig lemaradva a többiektől...és amikor ezzel szembesült, akkor vad vágtába kezdett, hogy beérje, és megelőzze őket. Önálló döntéseket hozott.


Az erdő legénysége, testközelben. Ha lovon ülsz, a többi állat nem menekül, de még csak arrébb sem megy. 

Starved Rock State Park - Illinois

http://www.starvedrockstatepark.org/history/

Az egyetlen, esőmentes, napsütéses napon...


















 








A professzor farmján

Adott egy professzor úr, és adott egy mindennel felszerelt, szuper jó farm. 
Azaz farmerségre hangolódás.





- Időjárás: míg Oregonban már tavasz van, és virágba borultak a fák..., addig Chicago még hideg téli álmát alussza. Fúj a szél, váltják egymás a hatalmas villámlással tarkított viharok. A köd nyomasztóvá és sötétté varázsolja a várost.

- Hihetetlenül drága!

- Egy hét alatt rendőri igazoltatás 4x.

- Gépkocsi elszállítás 1x. 
Éppen akkor értek a parkolóba amikor vontatták a kocsijukat, így ki tudták nyomozni, hogy kik vitték el. A kocsira több mint egy órát kellett várni a temető melletti, biztonsági üveggel védett épület előtt a dermesztő hidegben. A golyóálló mellénybe magántelefonálgató, bunkó nagyhasú jó, hogy nem hányta nyakon őket a stílusával.  
Bár ők odaértek, az autójuk még mindig elveszett valahol az éterben, így kénytelenek voltak kihívni a rendőrséget. 
Úgy látszik arrafelé is nehéz a maffiózókat kordában tartani, mert kiderült, hogy erre a kocsibegyűjtős cégre rengeteg panasz van...így kaptak egy cetlit, hogy ők is csatlakozhatnak a panasztevők közé, hátha ?! egyszer bezárják őket.
Ez a kis kaland 200 dollárjukba került.

Így megy ez Chicagoban.... ( is )

... a chicagoi élményeket pedig zárja, ez a kis- és nagylányoknak szóló üzenet:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése