H  A  N  N  A     M  E  N  T



45. FEJEZET

(Szerző: Dreska Ildikó)



" Ha cserbenhagy az erőd..., Győzd le önmagad!"

Reptéri unalom űzés...
Tartalom:
Az udvarlás amerikai fokozatai, A hely ahonnan elképesztő nehéz lesz elszakadni, Doktorandusz csalogató-így harcolnak az  amerikai egyetemek a diákért, Beacon Rock State Park-Washington, A Lewis&Clark példaértékű fosszilis tüzelőanyag felhasználási politikája, The Grotto-Portland, Hogyan motivál egy amerikai egyetem?, Alumni honors banquet, Filmszerepben, Diák navigátor, Madárhátról Coloradó csodái, Madárhátról Chicago, Fodrászkodás,
Champurrado-zás, Frozen Yoghurt-ozás, Kultúrsokk és fordított kultúrsokk, Marokkói étteremben


Pucér nénis rajzkurzuson...

Az udvarlás amerikai fokozatai

Adott egy antiszociális, morc, vad, barátságtalan amerikai, szerencsétlenül foltosbundás macska akit eddig soha, senki nem tudott megszelídíteni, de még megsimogatni sem.
Történt egy szép napot, hogy látogatóba érkezett Európából, Magyarországról, Fejér megyéből,  - ássunk még mélyebbre - Székesfehérvárról egy lány, akibe macskamód beleszeretett. 

Olyannyira, hogy alig győzte kifejezni hódolatát és odaadását. 



Lewis & Clark College - Portland - Oregon
A hely, ahonnan elképesztő nehéz lesz elszakadni...

https://www.youtube.com/watch?v=p7PYweOlq4Y
https://www.youtube.com/watch?v=Tfy5g7slNUY

Doktorandusz csalogató - így harcolnak az amerikai egyetemek a diákért


Nem tudom Magyarországon  mi a trendi? ( azt hiszem jobb is...) Csak képzelem... 
... szóljon ez a rész ismét Amerikáról. Mert megérdemli!



Az előző fejezetekben hosszasan taglaltam a PhD. szintű tanulmányok bemeneti követelményeit, és arról is beszámoltam, hogy - nagy örömünkre - Hanna már egészen biztosan doktorandusz kutató-vegyészmérnök (megújuló energiaforrások) hallgató lesz pár hónap múlva. 

Az elmúlt egy hónapban, két egyetemre látogatott már el. 
Valójában itt szembesült azzal a ténnyel, hogy mennyire harcolnak a jó diákokért, és mi mindent elkövetnek azért, hogy a diák az Ő intézményüket válassza.

Az egyetemeknek van fix. látogatási ideje, lehetőség szerint megpróbálják erre a napra ütemezni azoknak a diákoknak az érkezését akiket Ők első körben megcéloztak. PhD. képzéseknél itt 1-3 főről beszélünk/kutatási szakterület.

(Hannának nem felelt meg az egyik egyetem kijelölt időpontja, így Őt egy általa kiválasztott egyedi időpontban várták. Annak ellenére, hogy egyedüli látogató volt, semmiben nem szenvedett hátrányt. Sőt! Úgy fogadták, mintha egy egész delegáció érkezett volna. )

Az egyetem gondoskodik a repjegyről, a tranzitról, az egyetemen belüli fuvarozásról (minden háztól-házig).
Mindennel felszerelt luxus kategóriájú lakosztály. Előre lefixálva étel allergia, vega életmód, esetleges kívánság lista. Reggeli, ebéd, vacsora, luxus étteremben világhírű főséf jutalom falatkái. 
Előzetes felmérés arról, hogy a látogatás során szüksége lesz-e nyomtatóra, laptopra, irodaszerre, de nyugodtan írja meg bármilyen extra igényét.

Pontosan megszervezett napirend, mindenki időben a helyén, minden olajozott, nulla holtidő. 
Rendkívül segítőkészek, mindenki kíváncsi rá, minden professzor - minden PhD. hallgató akivel találkoznia kell hihetetlenül érdeklődő, barátságos, lelkes. Nulla távolságtartás, nulla fennhéjazás. Azonnal nullára redukálódó izgalom. 
Hosszas beszélgetések, érdekli Őket, hogy Te! mit szeretnél, Neked! mik az elképzeléseid. 
Érdekli Őket milyen ember vagy, mivel ütöd el szívesen a szabadidődet, miről és hogyan gondolkodsz, hogy érzed magad Amerikában...


Ez állt az L.C.-s ültetőkártyáján :)
Végigvisznek az egyetemen, megmutatnak mindent, és minden kérdésedre fáradhatatlanul válaszolnak. Meglátod a XXI. szi-i, világszínvonalú, "a világon csak itt és még egy-két helyen van ilyen" gépekkel felszerelt -tátva marad a szád vegyi laborokat. 
Elmesélik, hogy hány és hány óriás cég áll támogatóként az egyes kutatások mögött. 
Nincs olyan, hogy nincs. 
Képben vannak a tanulmányaiddal, a munkásságoddal, olyannyira hogy Ők már pontosan kidolgozták, hogy miért illenél bele a megálmodott csapatba.
Mi az az extra, az a szín ami még hiányzott, de benned ott van.

Elbúcsúzáskor ilyen-olyan ajándékok, tájékoztatók, ismertetők, hogy egészen biztosan a nyugati partra visszatérve se felejtsd el Őket. 

Két napos tenyerükön hordozós álom, amiből jó felébredni, mert utána is tudod és érzed, hogy ez az amiért tanultál, amiért dolgoztál. Megérte.

...és akkor térjünk rá az anyagiakra. Amerikában egy PhD. hallgató ingyen tanul, nagyon sokat dolgozik a kutató laboratóriumban (8-10-12-14 bárhány órát, hétvégén is!),
szabadság egy évben 2 hét! , egészségbiztosítását fizetik, havi 2500-3000 dollárt kap a kutatói munkájáért cserébe/hónap. 
Ebből kb. 600-700 dollár a havi szállásdíj, a maradékból eszik, esetleg autót fenntart és ha van szabadideje akkor kikapcsolódik. A több szem-többet lát tapasztalata alapján ebből az összegből elég szépen félre lehet tenni.

Találkozott több diákkal. Boldogok, tele vannak tervekkel, kiegyensúlyozottak, jól érzik magukat és imádják azt amit csinálnak.

Hogy is van ez Magyarországon?


Beacon Rock State Park - Washington állam

A Columbia folyó partján fekszik, Washington államban ez a mintegy 5100 hektáros terület, amit az indiánok "Che-Che-op-tin"- nak a világ "köldökének" neveztek.

A Beacon Rock  848 láb magas, bazalt, vulkáni mag. 1805. -ben Lewis&Clark expedíciója vezetett ide, és eredetileg Beaten Rocknak nevezték el, majd később a Castle Rock nevet kapta, míg végül Beacon Rock lett belőle.



Henry Biddle 1915-ben megvásárolta a sziklát 1 dollárért, és az elkövetkező három évben 51 nyomvonalat, korlátot és hidat készített. A háromnegyed mérföldes út 1918.-ban készült el, és felvezet egészen a csúcsig. 
Az USA hadseregének haditengerészete meg akarta semmisíteni a Beacon Rockot, azonban a Biddle család közben elkezdett azon munkálkodni, hogy ez a terület állami park legyen.
Tervük sikerült, 1935.-ben állami parkká nyilvánították.


  

Észak Amerika egyik legmagasabb külön álló monolit sziklája. 



  












A Lewis&Clark példaértékű fosszilis tüzelőanyag felhasználási politikája

A Lewis&Clark college nem csak szavakkal, de tettekkel is odafigyel a környezettudatos életmódra, a környezetvédelemre és energiaforrásokkal való helyes gazdálkodásra. Még akkor is elkötelezett marad ebben az irányban, amikor a jelen politikai rendszer aláássa a klímaváltozás elleni küzdelmet.
A Lewis & Clark fosszilis tüzelőanyag-forgalmazási politikája mostantól az alábbi irányelveket tartalmazza:

A Lewis & Clark adománya nem juthat el a közvetlenül - fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó vállalatok, különösen a szén, az olaj és a földgáztartalékok ("fosszilis üzemanyagok") legnagyobb tulajdonosaihoz.

A Lewis & Clark új alapokra helyezve a hangsúlyt, azonnal megkezdi a beruházásokat azokon a területeken melyeknél a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatoktól való függőség megvalósul.


A következő öt évben (a 2022. december 31-e előtt) a Lewis & Clark megszünteti a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatoknak az expozíciót, közvetett módon, nyilvános összevont stratégiákon keresztül. Ezenkívül a kollégium kilép minden olyan korlátolt felelősségű társasági befektetésből, amely a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó társaságokat érinti.

A kollégium meglévő ESG (Environmental, Social and Governance) politikájával összhangban a Lewis & Clark aktívan együttműködik a meglévő befektetési menedzserekkel, hogy ösztönözze őket a fosszilis üzemanyag-mentes befektetési lehetőségek elfogadására.


A Lewis & Clark közösség tagjai arra törekedtek, hogy 2012-től elszakadhasson a kollégium a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásától.

A Sierra Club nemzeti magazinja 2017-ben, - és ezt megelőzően hat egymást követő éven át - az L.C-t nevezte ki az Amerikai Egyesül Államok "legzöldebb top 5 egyetemének. 2015-ben Lewis & Clark a Princeton Review "Zöld Főiskolák" listáján szerepelt.

The Grotto - Portland

Sziklába vésett, katolikus szabadtéri szentély. 1924-ben épült, és 62 hektáros botanikus kert öleli körbe.





Lifttel lehet feljutni az ima terembe...











Hogyan motivál egy amerikai egyetem?
  • Büszkék és boldogok, hogy a lányunk náluk tanul. Ennek minden egyes levelezésnél,  a hivatalos igazolások kiadásakor is hangsúlyt adnak.  Még a magyarországi NAV-nak - évente küldött - iskolalátogatási igazolás is ezzel a mondattal fejeződik be. 
  • A barátságos, kiegyensúlyozott légkör, a professzorok segítőkész és mindig pozitív hozzáállása folyamatos inspiráció. 
  • Veled együtt örülnek, ha sikereket érsz el. 
  • Jutalmaznak.
  • Rengeteg a lehetőség, szabad ötletelés-megvalósítás, megálmodott projektek. Mutass valami újat, hozz valami színt, gondolkodj, légy kreatív, lépd meg amit más nem lépett.
  • Házi feladat és tananyag nagy része elektronikusan érhető el. (saját kód, saját jelszó).
  • Készségeket is tanítanak (gyakorlatilag minden ezen alapul): kritikus gondolkodás, érvelés, prezentáció.
  • Minden gyakorlatias, minden tanulmányhoz egy önálló vagy közös, kisebb-nagyobb projekt társul. Nincs magolás, minden a tanulás+tapasztalás egyvelegén alapul.
  • Az egyetemi évek alatt komoly gyakorlatra tehet szert az ember. A diplomája nem egy könyvből megtanult tudásanyagról szól. Mire végez és jól csinálta: már volt tanársegéd, tanár, asszisztens, kutató egy group tagjaként, és önálló kutatóként is tevékenykedett. Mire a diák lediplomázik már több éves munkatapasztalata  van.
  • Annyi és annyiféle a lehetőség akár a tudományos, akár a közösségi életben, hogy általában azon kell szomorkodni, hogy nem lehet ennyi remek pacit megülni egyszerre.
  • A kiemelkedő képességű diákok számára mindig van A-tól- Z-ig,  mindent fedező ösztöndíj rendszer. 
  • Bármilyen jellegű gondod, bajod, panaszod van meghallgatnak, és minden esetben törekednek a megoldásra.
  • Egyáltalán nincs alá- és fölérendeltségi viszony a diákok és professzorok között.
  • A professzorokat bármikor felkeresheted, személyesen is kérhetsz segítséget. Az emailekre, a kérdésekre munkaidő után, hétvégén és a szünetekben is készséggel válaszolnak.
  • Mobilitásra nevel: a helyiek nem közelség alapján választanak egyetemet, hanem szak és rang szerint. Középiskola után az egyetemre készülők önálló életet élnek. Ez egyszerűvé teszi számukra azt, hogy bárhol, bármilyen távolságban könnyedén elvállaljanak majd egy számukra felajánlott állást.
  • A diákok értékelése folyamatos és kemény. Mindig van házi feladat. Az éves érdemjegy a házi feladatok, a röpdolgozatok, a nagy dolgozatok, a vizsga és az órai munka függvényében alakul. Szokás az érdemjegyeket görbéhez igazítani, azaz kiváló csak a legjobb 5% lehet, illetve a legrosszabb 5% biztosan megbukik, az elért pontszámtól függetlenül. Ez versenyhelyzetet teremt. Mindenki önálló lesz, és felelősséget vállal saját eredményeiért.
  • Think global! A legtöbb egyetemen multikulturális közeg. Nemzetközi projektek.
  • Nagy tudású professzorok, kiválóan felszerelt laborok.
  • A terhelés az első héttől az utolsóig viszonylag arányosan oszlik el, vagyis a félév végére nem marad megemészthetetlen mennyiségű tananyag. A gyakorlatban így egy hét helyett 14 héten keresztül foglalkozik az ember a kurzus témájával, ami nem csak az elmélyülést, de a kritikai szemléletmódot is sokkal inkább ösztönzi.
  • Egy szakon belül több - tudást mélyítő - extra kurzus van.
  • és mindig van valami névre szóló meglepetés: 

Alumni honors banquet
https://college.lclark.edu/offices/alumni/honors/banquet/



Ezen az esten, mint szervező tevékenykedett. Egy ilyen alkalommal rengeteg híres emberrel ismerkedhet meg az ember, és az esti beszélgetések alkalmával elképesztő élettörténeteken lehet egyik ámulatból, a másikba esni.
Például itt találkozott azzal Cheryl Strayed-el, aki a saját életéttörténetét írta meg A Vadon c. könyvben, melyből Oscar díjra jelölt film is készült.



"Cheryl Strayed, miután azt gondolta, mindent elvesztett, maga mögött hagyja romokban heverő életét. Ezerszáz mérföldes, magányos túrára indul a vadon mélyére. 
A Strayed kalandjairól szóló bestseller-memoár jóval több mint beszámoló egy tapasztalatlan túrázó őrült, kimerítő gyaloglásáról, amely a Mojave sivatagból a Pacific Northwesten át tartott. A vadon hívó szavát meghalló, felnőttkorba lépő, punk szellemiségű, modern, fiatal nő vibrálóan őszinte portréja rajzolódik ki előttünk. Az úton megtapasztalja, mi a szomjúság, a hideg, a forróság, találkozik vad és elvadult állatokkal, és ami a leggyötrelmesebb: szembe kell néznie saját félelmeivel. Végig kell mennie újra saját, bánatkővel kirakott, kísértetjárta múltján is.
Strayed nagy sikerű könyvének filmváltozatát az Oscar-jelölt Jean-Marc Vallée rendezte meg, a forgatókönyvet a szintén Oscar-díjra jelölt Nick Hornby írta, a főszereplő pedig korunk egyik legjelentősebb színésze, az akadémia díjával szintén kitüntetett Reese Witherspoon volt. 

Közös gondolatukká és akaratukká vált filmre vinni, és feltárni azt a történetet, ami nagyrészt egy nő lelkében megy végbe. Emlék-örvények, félelmek, ötletek, dalok, versek, harag és félelem gyors váltakozásával, miközben fizikailag is hatalmas utat jár be.

A Vadon - mondja Witherspoon rengeteg olyan dologról szól, ami megérinti az embereket. Az életről, a szerelemről, a veszteségről és a családról. Egy nőről, aki teljesen összetört, de megtalálja a módját, hogyan segítsen önmagán. 

A történet főszereplője meg akarja változtatni az életét, amihez drasztikus módot választ, úgy dönt, hogy végigmegy a Pacific Crest Trail (PCT) több ezer kilométeres túraútvonalán. - magyarázza Vallée, a rendező. 

Nagy út, ami alatt felfedezi önmagát, szembenéz saját életével és feltesz magának néhány igen kemény kérdést. Útja a megváltás útja is. Ez a lényeg."

Ha cserbenhagy az erőd, győzd le önmagad. 

(Emily Dickinson 292 sz. verse, amiből Cheryl Strayed idéz a PCT Útinaplójában)

"A Vadon Cheryl Strayed személyes története egy nőről szól, aki még mindig nem heverte ki a hirtelen elhunyt anyja halálát, egy hajótörést szenvedett a házasságról és a mértéktelen önpusztításról. Egy nőről, aki úgy dönt, hogy megállítja az őt körülvevő őrületet, kilép és látszólag abszurd kalandba kezd. Minden tapasztalat nélkül, súlyos hátizsákkal nekivág a leghosszabb, legnehezebb és legvadabb turistaútnak, keresztül az Államokon, teljesen egyedül. Vándorlása első pillanatától tulajdonképpen tisztának tekinthető, lejön a szerről, de ő kitart, s a néhány hónap alatt, félelem, kimerültség és a veszedelmek közepette megtalálja újra az örömöt, bátorságot és szépséget. 

Hatalmas fizikai vállalkozás volt számomra, hogy elinduljak erre 94 napos, de számomra nagyon fontos spirituális útra - emlékszik vissza Strayed. Amikor elveszettnek, kétségbeesettnek éreztem magam, amikor nem tudtam, hol vagyok, hogyan tovább, mindig jött valaki, aki segített. Az ösvény megtanított arra, hogy néha nincs más választás, mint szó szerint egyik lábat a másik elé rakni, újra meg újra. 

Strayed számára fontos volt, hogy megírhatta történetét, de nem láthatta előre, hogy írása milyen mélyen megérint más embereket is, felszínre hozza vágyaikat, vágyukat egy mindent újraértelmező és átalakító élmény iránt. Amint a Vadon (Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail) megjelent 2012-ben, azonnal a bestseller-listák élére került és felkeltette a kritikusok figyelmét is, megindítóan őszinte stílusának és a benne megfogalmazódó sajátos kalandvágynak köszönhetően. A New York Times Book Reviewaz irodalom és ember diadalá-nak nevezte Cheryl Strayed írását. 

Reese Witherspoon, az Oscar-díjas színésznő és producer, aki nemrégiben alapította meg saját filmes cégét, a Pacific Standardot Bruna Papandrea producerrel, néhány hónappal a megjelenése előtt olvasta a kéziratot. Én nem tudom, ki ez a Cheryl Strayed, mondtam magamnak a repülőgépen könnyek között - emlékszik vissza Witherspoon, de azonnal szükségem van a számára. Nem sokkal ezután már a film jogairól tárgyaltak."

Mesélj a négy évről - filmszerepben

Újabb Hanna fejlődési szakasz! 
Az egyetem egy rövidfilmet forgat az iskoláról, és Őt, mint végzőst kérték meg arra, hogy meséljen az itteni benyomásairól, mit jelentett számára az itt töltött négy év.
Elvállalta. 
A filmet egy vacsorán vetítik le majd először, és bízom benne, hogy utána én is fel tudom tölteni a blogba.

Kémia tanszék - diák navigátor

Ahogyan most Ő látogatja - PhD. képzés - kapcsán az egyetemeket, úgy jönnek a felvételi előtt álló diákok az L.C-re. 
A kémia tanszék Őt kérte fel, hogy az ezen tudományterület iránt érdeklődő hallgatóknak mutassa be az iskolát, és meséljen a tanszékről. 
Biztosan nagyon lelkes lesz. Van miért...a Lewis&Clark kiváló egyetem, felbecsülhetetlen tudást és  rengeteg élményt adott Hannának. 


 Madárhátról: Colorado csodái


Nil sine numine (latin) - Semmit az isteni gondviselés nélkül


Az állam a nevét a spanyol „colorado” szóról kapta, amivel a 16. századi spanyol felfedezők az itt található vörös sziklákra utaltak.

Hivatalos madara a prérisármány, virága a coloradói kék harangláb, fája az ezüstfenyő.


"Colorado az USA egyik legmagasabban fekvő állama, legalacsonyabb pontja is 1010 méteren van. A Sziklás-hegységben ötven 4000 méter feletti hegycsúcs található, a legmagasabb a Mount Elbert (4401 méter). Colorado határait négy vonallal húzták meg, az állam egy majdnem tökéletes téglalap, természetes határa nincs. Itt ered az Arkansas, Platte, a Rio Grande és a Colorado folyó. A Colorado-medence egyik része után kapta nevét a rajzfilmbeli South Park városa. A hegyek lábánál húzódó városias övezet legnagyobb települése: Denver. Colorado éghajlata a hegyek miatt speciális, minden térségé más és más."


Az első fejlett civilizáció a pueblo indiánoké volt, akik sziklaotthonokat építettek maguknak (a Mesa verde az UNESCO világörökség része). A franciák és a spanyolok gyarmatosították a területet, majd az amerikaiak megvették. Végleg a mexikói-amerikai háború után került az USA-hoz és rögtön fel is osztották a környező területek között. Az arany és ezüst felfedezése után megindult a betelelepülés Coloradóba. 1861-ben vált önálló területté, ekkor kapta spanyol eredetű nevét, amely a Colorado folyó vöröses-barna árnyaltú vizére utal. 1893-ban, elsőként az USA történetében Colorado engedélyezte a nőknek is a szavazást.

Colorado, az USA kifogyhatatlan csodákban, természeti szépségekben bővelkedő állama.







 

Madárhátról: Chicago

Chicago-ról már született egy blog fejezet: KATT IDE!







Fodrászkodás

A legújabb hobbija a hajvágás. 
A youtube-ről megnézett egy oktató videót, azóta szorgosan gyakorolja. 
Már kint az egyetemen is szárnypróbálkozott, és elégedetten távoztak a kísérleti alanyok.
Amikor hazajön, itthon is Ő vágja a család hajazatát, többek között az enyémet is.
Ha nem válik be a kutató-vegyészmérnöki pályafutás, akkor jöhet egy kreatív szakma: a fodrászat, amiben még a művész hajlam is testet ölthet akár. 
Végül is az olló olyan, mint egy ceruza, szénkréta vagy festőecset.



Champurrado- zás


"Mexikóban és Közép-Amerikában nagyon népszerű és sokféle módon készülő ital az úgynevezett atole, aminek legfőbb alapanyaga a kukoricakeményítő. Mindig forrón fogyasztják, mert hűlés közben besűrűsödik, sokan reggeliként is ezzel indítják a napot, barna, finomítatlan nádcukorral – piloncillóval – édesítik, különféle ízesítőkkel gazdagítva, készítik vaníliásan, fahéjjal, gyümölcsökkel, de talán a csokoládés változata, az úgynevezett champurrado a legnépszerűbb.

A legautentikusabbnak tartott alaprecept szerint vizet forralnak fűszerekkel – fahéjjal, csillagánizzsal –, amit 10-15 percet pihentetnek, majd barna nádcukorral és kukoricakeményítővel (étkezési keményítő valójában, de nálunk létezik burgonyakeményítő is!) folyamatosan keverve pár perc alatt összeforralnak, majd apróra vágott csokoládét adnak hozzá. Amint feloldódott, egy speciális fából készült habverővel, az úgynevezett molinollóval habosítják, krémesítik. Ezután már lehet is poharakba önteni és inni.

Természetesen adható hozzá tej vagy tejszín is, hogy még selymesebb legyen, de akár egy kis csilit is őrölhetünk bele, hogy még jobban átmelegítsen.
Mexikói forró csokoládé (champurrado)

Hozzávalók:
3 bögre víz
2 rúd fahéj
1 csillagánizs
1/4 bögre kukoricakeményítő
2 bögre tej
barna nádcukor ízlés szerint
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vizet egy edénybe öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a fahéjat és a csillagánizst, majd a tűzről levéve 10 percet állni hagyjuk, hogy a fűszerek átadják aromáikat a víznek, majd kivesszük belőle a fűszereket. 

Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, habverővel simára keverjük, majd a nádcukrot, az apróra vágott csokit és a tejet is hozzáadjuk, és állandóan keverve, habosítva jó krémesre főzzük.

Forrón poharakba öntjük, és azonnal tálaljuk."


Frozen Yoghurt-ozás






Marokkói étteremben





Kultúrsokk és fordított kultúrsokk
Egy nagyon jó és elgondolkodtató cikk: http://schrammelivett.blog.hu/2018/02/03/kultursokk_es_forditott_kultursokk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése