H   A   N   N   A     M   E   N   T 




48. FEJEZET 


(Szerző: Dreska Ildikó)

" Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.”
Tartalom: 
PhD. képzésre jelentkezés  fény- és árnyoldalai az USA-ban. 
Megvan a következő öt éves terv és hozzá az egyetem.
American Chemical Society kémia díját kapja meg hamarosan.

ITT! ebben a fejezetben már részletesen beszámoltam arról, hogyan zajlik a PhD. képzésre való jelentkezés. 
A mostaniban megírom a lányom élményeit, tapasztalatait, repüléseit, zuhanásait és az egész felvételi ceremónia tanulságait.

Ajánlom ezt a blog bejegyzést minden PhD.- ra készülő diáknak! 

Sok sikert, kitartást és mindenek előtt türelmet hozzá!


Nagyjából olyan simának, és korrektnek gondoltuk a PhD. - re való felvételi történéseit, mint ahogyan anno négy évvel ezelőtt az alap képzésre való jelentkezés zajlott.

Az iskolák szépen, lassan..., de mindenképpen időben, elég gondolkodási időt hagyva, tisztességesen válaszoltak és megküldték az ösztöndíjra vonatkozó ajánlataikat.

Hát ez a PhD.-nál sajnos egyáltalán nem így alakult. 


Amikor ezt a blog bejegyzést írom, már javában eltelt április 15.-e, ami egy fontos dátum. Azért fontos, mert ez az utolsó nap, amikor a diák eldöntheti, hogy azon egyetemek közül ahova felvételt nyert, melyiket választja. 

Ezt a határidőt követően: bezár a bazár.
...sajnos a mai napig négy egyetem nem adott életjelet magáról, nincs tőlük semmilyen válasz, csak a bizonytalanság, és az idegtépő napok amit okoztak ezzel. Az egészen biztos, hogy befogadásra került a felvételi anyaga, mert erről igazolással rendelkezik.

Négy híres, kiváló egyetemről van szó, akik a ranglistákon az első sorokban szerepelnek:  Pittsburgh University, New York University (NYU), University of California Irvine (ICU) és köztük van egy Ivy league, a Cornell University. 

Ezekre az egyetemekre tisztességgel, fáradtságos munkával elküldi a jelentkezési anyagát a diák, befizeti a szépen megkért felvételi díjait (regisztráció+GRE vizsga elküldési díja) és bizakodik, hogy Ők is ugyan ilyen örömmel foglalkoznak az anyagával és megtisztelik annyival, hogy kiértesítik, mint ahogy a többi iskola is megtette, és ahogy az elvárható.

A helyzetet még elkeserítőbb azáltal, hogy  Hanna több alkalommal írt levelet azon kapcsolat tartóknak, akiket megjelöltek számára, és egyiktől sem érkezett, egyetlen esetben sem válasz. Gyakorlatilag ignorálták.

A NYU-nál annyi történt, hogy visszadobták hiány pótlásra a felvételi anyagát - február végén, március elején- azza, hogy ki kell töltenie egy angol tesztet (?????) mert nemzetközi diák, és feltétlenül meg kell bizonyosodni arról, hogy megfelelő szintű -e az angol tudása. (az angol nyelv olyan, mint az anyanyelve+szakmai,  hat éve tanul-él kint, négy évvel ezelőtt csinált egy 114 pontos TOEFL nyelvvizsgát...no comment). 
Azt hittük  ez valami vicc, de nem az volt!
Megcsinálta. Max. pontos lett. Megnyugodtak.
Három-négy hét türelmet kértek a felvételivel kapcsolatos válasz adásáig. Majd egy hónap múlva rájuk írt, akkor is ugyan az a "három-négy hetes" sablon válasz érkezett.. Azóta semmi....
Nagyon sok mindent gondolok, és nagyon sok mindent érzek..., az biztos, hogy soha többé nem jelentkezne ezekbe az egyetemekbe, mert így négy helyet kilőttek számára, és ha ezt előre tudja, akkor inkább korrekt, az előírásoknak megfelelően működő intézményekre adja le a voksát, akikre érdemes időt szánni, mert ők is időt szánnak rá.

Nem tudom ez mennyire szabály követő? Attól tartok: semennyire!
A felvételi szabályzatban foglaltak mindkét félre érvényesek, ahhoz mindenkinek kötnie kell magát.

Az ICU-ról még annyit szeretnék elmondani, hogy amikor a lányom jelentkezett, már akkor azzal kecsegtették, hogy az eredményei alapján 98%, hogy fel van véve. Azóta eltelt közel négy hónap, és szintén eltűntek az éterben.

Nem Ő az egyedüli!!!

Létezik egy fórum, ahol a masterre és PhD.-ra jelentkező diákok cserélhetnek információkat. A fent említett egyetemekkel nem csak mi jártunk így, hanem nagyon sokan! Folyamatosan ment az eszmecsere, tanakodás.

Az is érdekes, hogy valamikor dönteniük kell. Vagy mindenki kiiktatásával már döntöttek? Vagy jóval április 15 után döntenek, amikor már csak azok a diákok maradnak a kínálati listán akiket sehova nem vettek fel? 
Nagy-nagy kérdőjelek vannak a levegőben!

.... mindig, mindenki a ranking listákat bújja....rangsorolások alapján választ egyetemet. De mennyire hitelesek ezek a statisztikák? Korrektséget nem pontoznak? Kéne! 

DE SEBAJ!

Négy évvel ezelőtt felírtuk  a tükörre azt az álmot, amit most elért. Azt a célt, amiért tanulással, sokszor hajnalokba nyúló munkával, és elképesztő szorgalommal, kitartással annyit küzdött.

Az egyetem ahol a következő öt évét tölteni fogja, végül a Duke University lett, Durhamban, Észak-Karolinában.

A civil-és környezetvédelmi mérnök PhD. szakon fog kutatni. 
A Duke University ezen szakja az USA-ban a 6. legjobb helyen áll, a világon pedig a 11. helyen. (na tessék én is rankig-olok :) 


Hanna, Dr. Mark Wiesner professzor szárnyai alatt fogja végezni a munkáját, aki egyetlen embert keresett a csapatába. A prof azt írta neki, hogy első találkozásuk alkalmával hozta meg a döntését és nem is gondolkodott B variáción. 

A PhD.- nál rendkívül fontos, hogy az adott kutatási lehetőségek testhezállóak legyenek, illetve a professzorral együtt tudjon dolgozni az ember. A kutatásnak - bár nem vegyészmérnöki szakon belül van a Duke Universityn -,  mindenképpen a kémia az alapja. A csoporttársai vegyészek, vegyészmérnökök mindnyájan, ahogy Ő is. A kutatások főként a  környezetkémia, illetve megújuló energiaforrások felé összpontosítanak.

A professzorról rajongással beszéltek a jelen és volt diákjai. Egy más, meglátogatott egyetem X professzora szerette volna ha Hanna az Ő  intézményüket választja, és a személyes beszélgetés alkalmával szóba került a Duke is, mint opció.  

A sors fintora, hogy a professzor pont Dr. Wiesnernél töltötte PhD.-s éveit. 

Őszinte volt: Ő csakis Dr. Wiesnert  és a Duke-t ajánlotta, még úgy is, hogy tulajdonképpen maguk ellen beszélt.
Az egyetemek többségénél a diák kiválasztásakor nem derül ki pontosan, hogy melyik professzor lesz a jövőben a mentor, és így az sem, hogy melyik kutatásban lehet résztvevő. Ezt az első év végén pontosítják, ám addig semmi garancia sincs arra, hogy valaki a kedvenc professzorához és kedvenc témájához kerül. 

A Duke University ebben is más, hiszen itt közvetlenül és azonnal megtörténik a kölcsönös kiválasztás, és leszerződnek egymással. A kutatási téma még nem fix, a professzor többféle kutatásából lehet választani, illetve arra is van lehetőség, hogy egy teljesen független, a diák önállóan kiválasztott kutatási témáját támogassák.

Hannának többféle elképzelése van , egy év múlva dönt, addig  van lehetősége mindegyikbe belekóstolni. 
Mivel jár a Phd?

A PhD. rengeteg, és még annál is több munkával és tanulással jár. A természettudományos kutatók élő - és létező helye a labor. 
Azt mondták, nem is kell igazán albérlet, ott úgyis csak a cuccait fogja tárolni.

Mind kutatásban, mint tanulmányokban hozni kell a megfelelő eredményeket. Tanulmányokban ez itt minimum 3,8-as átlagot jelent (az USA-ban, a legjobb átlag a 4.00, tehát írhattam volna azt is magyarítva, hogy 4,8). Ami valljuk be: kemény!

Aki nem hozza az elvárásokat, attól megvonják a teljes ösztöndíjat.

/"a természettudományos kutatások egy külön "állatfaj", a többi szak kutatásaival nem összehasonlítható sem követelményben, sem munkában...itt nem te osztod be az idődet, hanem a csapattársaid és a kísérleteid.../
(idézet egy vegyészmérnök PhD.-s diáktól)
A PhD. anyagi része:


Durham - a többi, opcióként felmerülő egyetemi város közül - talán a "leggazdaságosabb" hely. Ennek ellenére nagyon szép ösztöndíjat kapott Hanna (egyébként máshol is közel hasonlót, csak itt valószínű több ami megmarad).

Az első évben 93.400 usd-t folyósítanak (ez kb. 26.600.000Ft). A többi évben ez az inflációhoz és a tanktg. emelkedéséhez igazodva változik. 
Ebből kell fizetni a tandíjat, a szállást (kollégium nincs, albérletet kell keresni), étkezést, utazást. A biztosítást az egyetem fizeti. Nagyjából 31-32.000 USD ami egy évben tisztán marad, ha levonjuk a tandíjra eső részt. Ebből kell megélni és gazdálkodnia egy PhD. hallgatónak.
Az ösztöndíj egy része adóköteles, nálunk (elvileg) az adót az egyetem magára vállalta. 
Amit extraként kapott az ösztöndíj mellé:


A saját kurzusain kívül tetszőleges számú és témájú kurzust vehet fel. Tehát ez azt jelenti, hogy ha ideje és kedve tartja, akkor bármit tanulhat. (nyelvet mindenképpen tervez).


Sőt ha szeretné akkor szintén maximális támogatással a PhD.-ja mellé még egy mastert is ingyen elvégezhet.

Ezen felül az egyetem konferenciákra fogja küldeni az USA-ban, illetve - főként - Franciaországba, Ausztriába és Németországba, mert a professzornak itt van erős kapcsolati tőkéje.  A konferenciák utazási és ellátási ktg-ét az egyetem szintén magára vállalja.

Továbbá van lehetőség egy-két hónapos vendég kutató pozíciót betölteni a fent megjelölt helyeken, amit anyagilag támogat az egyetem.

Azt gondolom ezt az egészet így egyben, nagy hiba lett volna visszautasítani. 

...és bízom abban, hogy Hanna nagyon jól választott és boldog lesz a Duke-n! 
eszkimó kunyhót is lehet építeni....

Szerintem a fotók magukért beszélnek...a Duke gyönyörű!
...és meg szeretnék osztani még egy egészen fantasztikus dolgot. 
A Duke tanulója Péter, aki Hanna felett járt anno - pár évvel-  a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumba. Ő közgazdász PhD. szak hallgatója. 
Hát ennyire kicsi a világ!
Úgyhogy hajrá Székesfehérvár! Hajrá Duke! 



















...és a város:Durham


Én pont a Duke-s látogatásakor lettem 46 éves, úgyhogy a durhami hóban ezt meg is örökítette










Ahova még felvételt nyert:

Johns Hopkins University - Baltimore - Maryland
Nem csak az USA-ban, de a világon is nagyon híres egyetem. 
Itt vegyészmérnök PhD.-ra jelentkezett. Az egyetem azt írta vissza neki, hogy nagyon szűkösek voltak a PhD.-s helyek (1-2 fő/kutatás) és óriási volt a túljelentkezés. A PhD.-re nem jutott be, viszont az eredményei és munkái alapján felvették a vegyészmérnök master képzésre, majd utána mehetett volna tovább a PhD.-ra. 
Mivel az II-II. szemeszter tanköltsége 73.000 USD!!! lett volna és masteren itt első évben nincs semmi támogatás, ezért ezt a lehetőséget nagyon - nagyon fájó szívvel, de elvetette. Még úgy is, hogy a második évben a tandíj 80%-át átvállalta volna  az egyetem.

Sajnos a master nem szól másról, csak pénzről. Olyan, hogy teljes ösztöndíj, vagy nagyon jó részleges ösztöndíj (olyan nincs)....

Vanderbilt University - Nashville -Tennessee

Az egyik legjobb mérnök-kutató egyetem  az USA-ban, jól felszerelt, érdekes kutatások, kedves professzorok, Nashville egy igazi élő város. 
Nagyon hangulatos, és a zenéről szól minden.
Itt döntötte azt el, hogy Nobel díjas professzorhoz azért nem megy kutatni, mert annyira elfoglalt egy ilyen prof. , hogy nem jut elég ideje a diákjaira...
Az egyetemi toleranciáról csak annyit, hogy Hanna máshova utazott amikor ide meghívták...így átrakták egy másik időpontra a találkozót. Azon a napon Ő volt az egyedüli látogató, mégis rendelkezésére állt mindenki és mindent megmutattak neki. 

























 Iowa State University - Ames - Iowa

Erről az egyetemről talán az összes közül a legjobbat kell, hogy írjam. Legalábbis hozzáállásban. 
Szintén az USA legjobb kutató egyetemei közé tartozik, bár Hanna először ide készült talán a legkevésbé. Egészen addig, amíg nem látogatott el Amesbe.


Elképesztő törődés, kedvesség, odafigyelés várta. Minden professzor, még olyanok is akikhez nem tervezett jelentkezni, mindent tudtak róla. 
Nagyjából öten csaptak le azonnal rá, és már egy kész, felépített tervet adtak elő, hogy miért lesz jó, ha hozzájuk csatlakozik.
Tudták, ismerték az extra és széleskörű témában elvégzett kurzusait, és nagyon nagyra értékelték ezeket, mert pont ilyen embert szerettek volna. Éppen öten. (ebből volt olyan professzor is, akinek a kutatását nem tervezte be magának Hanna...de a látogatás után azt mondta, hogy erősen gondolkodna rajta.) 

Hanna ezen az egyetemen is komoly ösztöndíjat kapott, ezen felül neki ajánlották fel  a legjobb női kutatónak járó extra ösztöndíjat. 
Az egyetem egyszerűen fantasztikus, a felszereltség lenyűgöző. A labor Hanna szerint a legcsodálatosabb, amit valaha látott. Olyan gépek, műszerek találhatók benne, amelyekből a világon is csak nagyon kevés van. 
A professzorok, és az Őt kísérő-igazgató diákok hozzáállása nagyon pozitív.  Kifejezetten szeretik a nemzetközi diákokat. 
A kutatásokban erős a kooperáció más kutató részlegekkel.

Több céggel leszerződött az egyetem, így már azt is közölték vele, hogy a PhD. után terveznek vele. 
Egyszóval az Iowa State University egy fantasztikus egyetem!
Apró hátránya (persze nem mindenkinek hátrány ez a hátrány):

Az én lányom egyetlen "káros" szenvedélye a kirándulás, túrázás. Neki kell a folyó, a tó, a tenger, a hegyek, a völgyek. Számára elengedhetetlen a természet. Még akkor is, ha valószínűleg a PhD.-s idők alatt nem lesz erre sok ideje....

Az egyetem egy kicsi városban van. Nagyjából az egyetem az egész város (így is fogalmazhatnánk) ....azon kívül: amerre a szem ellát, és még azon is túl az égvilágon nincs semmi csak kukorica, és kukorica.
Van néhány természeti szépség, de igen messze. Ez az állam nem túl izgalmas, nem túl érdekes egy ilyen "káros szenvedélyekkel töltött" lány számára.
Amikor több, nagyon jó lehetőség közül választ az ember, akkor mérlegelni kell és tényleg minden lehetséges hasonlítási szempont alapján szűrni.

Egy kedves ismerősöm azt mondta, ez olyan mint a párválasztás. Az elején bízik benne az ember, hogy minden jó lesz, de aztán a végére dől el, hogy valóban úgy volt-e. Lutri az egész.
Bízom benne, hogy - főként az Iowa esetében - okosan döntött. 


A látogatása utolsó napján szakadt a hó, tömegbaleset volt a reptérre vezető autópályán, és majdnem lekéste a gépét...de csak majdnem.......






The University of Maryland - College Park - Maryland

Nekem ez az egyetem volt a favoritom. Benne van a világ legjobb 25 kutató egyetemébe. Óriási. Nagyon komoly felszereltséggel, nagyon sokféle kutatással. A mérnöki PhD. részlege kifejezetten kiemelkedő, és ez volt a leg-legjobb helyen: Washington DC. külvárosi részén. A fővárosban.

Az egyetem előtt áll meg a metró, ami egyenesen bevisz Washingtonba.

A kutató laboratóriumok felszereltségéről inkább csak neten tudott informálódni (majd mindjárt leírom miért), és ott derült ki az is, hogy számos külsős laboratóriummal és céggel le vannak szerződve a fővárosban, így ha bármi hiányozna, akkor tárt karokkal várják a PhD-sokat.
Az én külső rajongásom ellenére, ez az egyetem tetszett a legkevésbé a lányomnak, és valószínűleg a vendégségbe hívott diákok többségének ez volt a véleménye.

Ez az egyetem egészen sajátosan, egészen szűkmarkúan szervezte és bonyolította a PhD.-s diákok látogatási ceremóniáját.
Míg más helyen háztól-házig szállították, kísérték, lakosztálya volt, minden professzorral, nagyon sok szakja béli diákkal tudott beszélni a három napos invitáció alatt....addig itt nagyon szűk két napban bonyolították ezt le (amiből tulajdonképpen érdemben fél napot tudott jelen lenni)és csak egy napi szállást álltak.

Ez azt jelentette, hogy Ő a nyugati partról csütörtök hajnalban kellett, hogy elinduljon, hogy a keleti partra Marylandba érkezzen majdnem éjfélre. Ezt az első éjszakát tölthette ott. Másnap kicsekkolás. A hátizsákok, bőröndök cipelése mindenhova a város nagyságú egyetem épületei között. Gyalog.
Nem volt kísérő, kaptak egy tájékoztató térképet és ment ki-merre látott. 

Délelőtt általános - közös tájékoztató volt, délben ebéd, utána lehetett volna menni szanaszét - a városnyi épületek között - a professzorokhoz. Hátizsák a háton, bőröndöt húz az egyik kéz, másikban térkép. 
Közben délután fél háromkor indult vissza  repülőgépe a nyugati partra...a reptér másfél-két órányira...
Úgyhogy nem látott egyetlen labort, és kb. pár percet tudott beszélni néhány diákkal, és egy vagy kettő professzorral.

Lóhalálában taxiztak ki a reptérre a társaival, akik szintén távolabbról érkeztek.

Kiderült, hogy délután három - négy magasságában volt a közös labor látogatás....ami érdekes, mert az egyetem pontosan tudta, hogy kinek mikor indul vissza a gépe, szóval jó lett volna a fontos dolgokat előrébb sorolni, és hátrébb hagyni a másodlagosokat.
Komoly hiányérzettel, nagyon kevés infóval, és egy csomó kérdőjellel érkezett vissza a nyugati partra. Csalódott volt.
Utána próbált infót gyűjteni mindarról amire nem kapott választ, de ez már így elég keserű.
Egy természettudományos PhD.nál képtelenség távolról, közvetetten dönteni, nagyon fontos a személyes megtapasztalás. 
Lehet, hogy  aztán ez a leg-legszuperebb egyetem (sőt biztos!), de ezzel a káosszal és szervezetlenséggel úgy nagyjából minden agyon lett csapva.

Nekem őszintén szólva mindegyik egyetemért fáj a szívem, amit vissza kellett mondani.
A legjobb az lett volna, ha mindenhol eltölthet egy-egy évet.

És akkor jöjjenek a fájó visszautasítások:

Colorado University - Denver : a nagy álom, ahol kevés volt a 22 éve, és kevés volt a négy évnyi munkája meg az egy év kutatása. 

Stanford University - Stanford: ahol több mint ezerszeres volt a túljelentkezés, és egyetlen hely volt kiadó az Ő kutatási területén. Ahol több fordulós felvételi volt, egészen speciális lépésekkel.
És ahol megint kevés volt a 22 éve, és a kutatással töltött gyakorlata.


Emory University - Atlanta : Megnéztük az egyetem statisztikáját. Átlag életkor PhD.- n: 26 év, felvett diákokból a lányok száma: 1 fő! és nem nemzetközi.

Általánosságban elmondható:

Piszkosul nehéz PhD.-ra bejutni, sokkal nehezebb, mint masterra. 
Hiszen itt mindent ktg. az egyetem terhe, és a 93.400 dollárx5= 467.000 USD (133.095.000Ft) =Úristen!

Masteren és PhD.-n is előnyt élveznek a fizetős diákok, vagy azok akik külső ösztöndíjat, vagy egyéb ponzorizációt kapnak.

Hogy miért? Mert masteren - csak az tud részt venni a képzésen aki ezt meg tudja finanszírozni, vagy finanszíroztatni....

PhD.-n pedig ha a diák külső forrással rendelkezik, akkor a választott egyetemnek kevesebbet kell rá költeni, több marad az alap kutatásra. PhD.-nál egyébként előírás is, hogy ha valaki esetleg rendelkezik egyéb ponzorációval, akkor azt köteles bejelenteni az egyetemen, mert a kapott összeg csökkenti az ösztöndíját.


A PhD.-n hátrányban vannak a nemzetközi diákok, mert az USA elsősorban a saját állama diákjait támogatja (ami érthető), és van hely nemzetközi diákok számára, de szűkösen, illetve van ahol egyáltalán nincs.

- Természettudományos PhD.- nál - és ez nem is titok - nagyon sok egyetemen hátrányt élveznek a lányok. (szerencsére van kivétel, a Duke pld. szereti a női kutatókat)


 - 22 évesen egyáltalán nem könnyű bejutni PhD.-ra, amikor az átlag életkor 26-31 év között mozog, és sokak több évnyi kutatói múlttal és nagyobb tapasztalattal rendelkeznek a jelentkezők közül.

- A PhD. előnye, amiről senki sem szeret beszélni, de azért mindenki elmondja:  2 év master és 3 év PhD. évből áll. 

Ha valaki úgy dönt - általában minden egyetem engedélyezi ezt - hogy két év után leteszi a szakvizsgáját és nem kívánja a master után folytatni a PhD.-s tanulmányait, akkor abba lehet hagyni. Nincs semmiféle tartozás, kötelezettség az egyetem felé. 

Sajnos többen élnek is ezzel a lehetőséggel, mert így óriási összegeket megspórolnak (hiszen ingyen lett egy master-ük).
Nálunk ez nem opció! A tervek tovább tartanak.


Amire fel kell készülni: - ahogy már korábbi fejezetekben írtam- , amikor az egyetemek meghívják a felvételt nyert diákokat, akkor állják a meghívás minden járulékos költségét.
DE! a diáknak kell a legtöbb helyen megelőlegezni a repülőjegyet, szállás, étkezési, fuvarozási ktg-et, ami nyugati partól-keleti partra utazás esetén akár 1000 usd is lehet / egyetem.
Öt egyetem esetén 5000 Usd. (Gyakorlatilag az egész éves keresete a jelen egyetemén!)
A visszafizetés ideje akár fél évbe is beletelhet! Kell számolni ezzel a megelőlegezéssel és - nehéz -, de türelmesen kell várni a törlesztésre.


Újabb díjra jelölték 


Izgalommal várjuk az egyetem díjátadójának napját. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb szakmai díját ítélte neki - fizikai kémiából - American Chemical Society.

Telnek-múlnak a napok. Zajlanak az események:

Április 24.-én lesz a diploma védés.
Május 5.-én ballag.
Augusztus közepén utazik a Duke Universityre, hogy megkezdje a PhD.-sok életét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése