H  A  N  N  A     M  E  N  T 




11. FEJEZET


( Szerző: Dreska Ildikó)



Sulyok Vince

Minthogyha

Minthogyha lenne választásra mód,
minthogyha másutt s másképp
is élhetnék, kívánnom kellene
s akarnom csak, s lehetnék gazdagabb
és sikeresebb, jöhetnék és mehetnék
egy másik kertben, más égtáj alatt,
másfajta virágok és fák között;
minthogyha én választhattam volna ezt is
itt, mintha nem egy messzi
Nagy Akarat tologatna az élet
sakktábláján, apró kis figurát;
minthogyha sejtjeinkbe beépülve
(s beépülve mindenbe) nem létezne
valami Törvény, megmásíthatatlan
s felfoghatatlan, mit csak az eszmélés
rövidke perceiben sejthetek,
villanásnyi időre csak: amíg
fejem - kínban - fölemelem a porból
s rácsodálkozom vizekre-egekre -
fényvillanásnyi pillanatra csak,


            mielőtt porrá omlok vissza újból.





Tartalom:

Így változtat meg mindent a külföldre költözés, Szexfésűs muslica fiú keresi - szűz - nőstény muslica lány társát, Miért pont Amerika? (Amerikában élő magyarokat kérdeztem), Mi volt a legmegdöbbentőbb dolog amivel Amerikában találkoztál? ( Amerikában élő magyarokat kérdeztem), A világ legidősebb olimpia bajnoka magyar és Amerikában él, 3000 metrókocsit dobtak az óceánba, 10 veszélyes élelmiszer!, Amerikában be van tiltva a Kinder tojás, Pestis New Yorkban?




Így változtat meg mindent, a külföldre költözés

A tudasfaja.com oldalon egy igazán szép és teljes összefoglalót találtam Russell Wardtól arról, hogy mennyi minden megváltozik legbelül, és a környezetünkben is, ha külföldre költözünk. 

Vannak pillanatok, amikor nehezen értem meg a lányomat, nem tudom hova tenni a megnyilvánulásait, a gondolkodását. Hiába. 
Más utakon járunk. Mások lettünk. 
Nem anya mellett vált felnőtté, hanem egyedül. Idegenben.
Ezért nagy hévvel cuppanok rá az ilyen jellegű gondolkodós, lélek-zseb kibontós témákra.
Miért?
Hogy megértsem.
Annak ellenére, hogy tudom, néhány dologban ő pont másképp érez és tesz, mint Russel Ward. 
Nem vagyunk egyformák.


"Csak egy tanulmányi útként kezdődik, esetleg a jobb pénzkereseti lehetőség gondolatával, de végül sokan hosszú időre vagy akár örökké külföldön kötnek ki. Aztán az életet élve, egyszer csak azt vesszük észre, hogy azok, akiket ismersz furcsán néznek rád, azt mondva, hogy „megváltoztál!”

"1.) Nem az vagy, aki voltál

A külföldön élés egy igazán nagy vállalkozás. Nem csak egy munkahelyváltás, vagy költözés. Több. Ilyenkor változik a táj is, amit az ablakodból kinézve látsz, továbbá minden és mindenki, amit és akit eddig ismertél; arról nem is beszélve, hogy mindez a személyiségedre is nagy hatást gyakorol. Úgy formál, hogy alig vesszed észre, hogy változtál. Ez utóbbi tényt csak akkor fogod fel igazán, amikor már egy bizonyos idő eltelt.

Míg te kint élsz valahol, fejlődsz és továbblépsz a kisebb, nagyobb kurdarcokon. Mindazon dolgok, amik régen fontosak voltak, azok eltűnnek, fontosságukat vesztik, míg a korábban kevésbé fontosnak tartott dolgok értéke megnövekedik. Például semmit sem veszel már biztosra és magától értetődőnek; jobban odafigyelsz az emberi kapcsolatokra, amiket eddig kialakítottál. A barátaid jobban megbecsülöd, fontosabb lesz a barátság, míg az ismerősök és velük együtt a fogalom maga is egyre távolabbi, míg nem elfelejtett fogalommá válik.

A külföldre költözés arra is hamar ráébreszt, hogy ez az egész elköltözősdi mégsem egyenlő a boldogsággal, mint ahogyan azt korábban remélted vagy sejtetted.

Viszont emiatt újra átgondolod a dolgokat, mintegy újradefiniálva a saját ötleteidet, amikről úgy gondoltad korábban, hogy sikeresek lehetnek, esetleg az ötletek által te is.

A külföldre költözés egy olyan utazás, melynek során nem csak az adott országban élő népről, annak nyelvéről, valamint kulturális hasonlóságokról, illetve különbségekről tanulhatsz, hanem magadról is. Egy idegen terepen, idegen emberek közt többet megtudhatsz magadról, hogy mint azt gondolnád.

Kihívásokkal nézel szembe, s közben megismerjed egy olyan részed, aminek a létezéséről korábban még csak tudomásod sem volt. Ez tetszik majd és csodálva tekintesz magadra és amivé lettél; majd a világra, amiben élsz és ami segített megismerni azon részed, mely eddig valahol háttérbe szorulva elnyomva volt.

2.) Nem mehetsz haza

Azaz, ha nagyon szeretnél, akkor persze haza is mehetsz. De ez nem lesz egyszerű…

Be kell majd látni, hogy a dolgok látszatra úgy állnak, mintha a többiek már túlléptek volna rajtad, mintha más pályákon mozognátok. És ez – sajnos -, így is van.

A barátok korábbról családalapításba kezdtek vagy egyszerűen csak élik az életüket, mint mindenki más, s mint ahogyan azt tetted te is. Ennek folytán mindenkinek kialakulnak a saját szokásai, amik eléggé eltérőknek tűnhetnek.

Azt is lehetne mondani, hogy valamilyen szinten túlléptetek egymáson, habár sokáig úgy tűnik, hogy minden változatlan, csupán csak a távolság van jelen a kapcsolatokban.

De ennek az életstílusnak mondhatni ez az ára; tiéd lehetnek a kalandok, az izgalom, amikor bejárod egy város utcáit új lakosként. Ezeket már nem teheted azokkal, akikkel eddig korábban együtt róttátok az utakat. Talán minden hiányzik a korábbi életből, ami korábban a tiéd volt, de most már valamilyen szinten kívülálló vagy, aki a pályaszéli vonal mellől nézi a többieket, s ahogy azok az életüket élik.

Ekkor jöhet a felismerés, hogy ha nagyon akarnánk, akkor sem tudnánk visszajönni. Meglehet próbálni és vannak olyanok is, akiknek ez összejön, de a probléma ott van, hogy míg minden szerettünk élte az életét, addig mi is azt tettük, s így tulajdonképpen nem csak ők léptek túl rajtunk. Elfogadták, hogy már nem vagy ott nekik folyamatosan, fizikailag, de ugyanez megtörténik a mi részünkről is. Ez a túllépés kölcsönös.

Megritkulnak a telefonhívások, az emailek, s talán már te is kevesebbszer és más stílusban adsz hírt magadról. Mindettől függetlenül persze a családunk mindig a családunk marad és ez nincs másképp a barátokkal sem.

3.) A világod sokkal nagyobb lett

A világ hirtelen, mintha megnőne. Új illatokkal, ízekkel és tájakkal találod szembe magad, és a korábban ismert határaidat kijjebb tolod; egyre több dolog van a megszabott kereteken belül. Újra és újra felfedezővé akarsz válni. Lehet, hogy előtted már felfedezték több százan azt a bizonyos kis utat, ösvényt, de amikor te tetted ezt, úgy érezted, mintha csak nemrég fedezted volna fel az aktuális helyet – országot vagy várost – magát is. És részben ez így is van!

Nos, ettől a ponttól már nincs is nagyon visszafordulási lehetőség. Azt eddig is tudtad, hogy a világ ilyen hatalmas, de mindez csak fejben volt jelen, mert megtanultad. Viszont valahányszor, amikor külföldre mész és az első felfedezői lépéseidet teszed meg, akkor a dolgok változnak és már nem csak egy korábban megtanult dolog lesz a világ nagysága, hanem érezhetővé is válik és a gondolkodásodban is megjelenik.

Megízlelve a világban található csodák egy igazán kicsiny kis szeletét, elgondolkodsz; feladnád mindezt azért, hogy visszakapd a korábbi életed? Nem. Nem, mert ekkor már megindult benned egy folyamat, aminek folytán több és több kell.

A külföldi élet hatalmas előrelépést jelent a függetlenség és a felelősség terén!

Színre lép a tisztelet, valamint alkalmad lesz értékelni mindazt, ami, – és aki – akkor van neked! Mindezek olyan leckék, amik képesek átrendezni a személyiségedet, megváltoztatni téged. Ez az eredmény tetszeni fog. Mert jó.

4.)Bármi lehetséges

A legnehezebb részen már túl vagy. Az volt, amikor elmentél. Menni és hátra hagyni a megszokottat mindig a legnehezebb. De te ezen már túl vagy és pont ezért, most már bármi lehetséges! Csak gondolj arra, hogy mit csinálsz most, s mit tettél meg eddig.

Ne feledd, hogy változtál, s az, aki egykor voltál, az már csak egy távoli emlék. Akár messzebbre is mehetsz, megismerhetsz egy újabb kultúrát, nyelvet tanulhatsz, változatos ételeket főzhetsz. Mivel elfogadtál már egy másik kultúrát, ezért akár egy újabb is jöhet, új emberekkel, s ez menni is fog megint, csak nyitottnak kell lenni. Bebizonyítottad, hogy tudsz külföldön élni, túlélted!

Lehet kinyitottad Pandora szelencéjét, amit már nem tudsz bezárni, s még többre vágysz, de ez mind jó, mert eközben sokat tanultál. Nyitottabb, nyugodtabb, bölcsebb és boldogabb vagy. Egyszerűen több, mint ami eddig voltál. És persze szabad; amit magadnak vívtál ki, több ezer kilométerre az otthontól, ahol annyira nyugodt, biztonságos és kényelmes minden.

Tehát boldogan engedj meg magadnak egy elégedett mosolyt, veregesd vállon magad, mert nem csak megcsináltad, de jól is csináltad."



Szitakötő szemüvegben, a kémia laborban


Szexfésűs muslica fiú keresi, szűz-nőstény muslica lány társát

Nagyon szereti a biológia és kémia laborokat, mert egy csomó érdekes kísérletet csinálnak. 
Nem biológus és nem kémikus anya révén, általában semmit sem értek az egészből, de most gondoltam utána olvasok/nézek az egyik témának, legalábbis részben, - csak egy szösszenetnyi betekintéssel-, mert a forrás anyag lapjának alján található újabb oldalakra lépre: rá kellett jönnöm, hogy ez felettébb érdekes, és felettébb kínai...

Vagyis beszéljünk arról, hogy a hím és nőstény Drosophila melanogaster-t , hogyan lehet megkülönböztetni: ...és a mutánsokat miképp lehet felismerni.
 
Szösszenetnyi bepillantás a genetika világába/ vagy, kezdeti lépések a genetika tudományába vezető úton:

"Az ecetmuslica a genetikusok egyik elsőként alkalmazott modellállata. Az 1900-as évek elején Thomas Hunt Morgan és tanítványai használták először, és segítségével az öröklődés alapvető törvényszerűségeit (kromoszóma elmélet bizonyítása, nemhez kötött öröklődés, kapcsoltság) tárták fel. Morgan munkásságát 1933-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták, első olyan kutatóként, akinek nem volt orvosi végzettsége.

Az ecetmuslica rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyek a genetikai modellorganizmusokat, mint kísérleti objektumokat jellemzik: laboratóriumban könnyen fenntartható, tenyészideje rövid (25oC-on 10 nap), utódszáma nagy (egy szülőpárnak több száz utódja lehet), a hímek és a nőstények egyszerűen elkülöníthetők, vonalai jól keresztezhetők valamint a morfológiai sajátságok jól jellemezhetők, és nagy következetességgel öröklődnek.

A Dipterák közé tartozó Drosophila teljes átalakulással fejlődő rovar, azaz Holometabola. A megtermékenyített petékből 25oC-on kb. 24 óra elteltével kelnek ki az első stádiumú (L1) lárvák, melyek szintén kb. egy nap elteltével vedlenek, és második stádiumú lárvákká (L2) fejlődnek. Az L2 stádiumot újabb 1 nap elteltével vedlés és az L3 stádium követi, amely hozzávetőleg két napig tart. Az L3 stádium végén az állatok bebázódnak, majd kb. öt nap múlva kelnek ki a kifejlett imágók (3.1. ábra). Ezek az adatok a 25oC-on történő tenyésztéskor érvényesek. A hőmérséklet csökkentése a tenyészidőt növeli. Egy nőstény imágó a 10 heti élettartam alatt 3000 petét képes lerakni.

A Drosophila genom mérete 180 Mbp, a teljes genom szekvenciáját 2000-ben határozták meg. A muslica genom jelenlegi becslések szerint kb. 14000 gént tartalmaz, ami az emberben található gének számának a fele (jelenleg annotálva 13601). Az ecetmuslica 4 kromoszómapárral bír, három autoszóma- és egy ivari kromoszómapárral. Az 1. kromoszóma a metacentrikus X kromoszóma, mellette 2 nagy metacentrikus (a 2. és a 3.), és 1 kis akrocentrikus autoszómája van (4.). Az XX egyedek nőstények, az XY egyedek hímek. Az Y kromoszómán nincsenek a túléléshez esszenciális gének, azaz az Y kromoszómát nélkülöző (X0 genotípusú) hím egyed is él, de terméketlen (az Y-kromoszómán a hímek fertilitásához szükséges gének lokalizálódnak).







3.1. ábra: Az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) életciklusa és fejlődési stádiumai

A gyakorlaton bemutatott törzsek „tiszta vonalak”, amelyek nemzetközileg elismert törzsgyűjteményekből származnak. Vad típusként az Oregon vonalat használjuk (3.2. ábra). A vad típusú musli(n)ca testszíne sárgás-barna, szeme kerek, téglavörös színű, szárnya egyenes lefutású, ép szélű, jellemző erezettel, fekete színű szőrzete testre simuló.

A Drosophila hím és nőstény imágók közötti legszembetűnőbb különbséget a külső genitáliák mutatják (elsődleges nemi bélyeg). Ezen kívül a két nem egyedei egymástól jól megkülönböztethetők a potroh alakja és pigmentáltsága alapján. A nőstény potroha kövérebb, felülnézetben kerekebb, a végén kihegyesedő; a hím potroha keskenyebb, a vége pedig lekerekített. A hímek potrohának utolsó két háti lemeze teljesen fekete, ellentétben a nőstényekkel, ahol sötét pigmentációt csak a háti lemezek poszterior részén figyelhetünk meg. A hímek elkülönítésére használatos bélyeg a szexfésű is, amely a hímek első pár lábán található, kitin fogacskákból álló képlet; a nemek azonosítását sztereomikroszkóppal végezzük. A hímek és nőstények közötti különbségeket a 3.2. ábrafoglalja össze.







3.2. ábra: Vad típusú (Oregon törzsből származó) hímek, nőstények és szüzek elkülönítése. A külső genitáliák mutatják a legszembetűnőbb különbséget a két nem között. A hímek potroha keskenyebb, a vége pedig lekerekített. A nőstény potroha kövérebb, a végén kihegyesedő. A hímek potrohának hat, a nőstényekének nyolc íze van. A hímek potrohának utolsó két háti lemeze erősen pigmentált. A hímek első pár lábán található a jellegzetes szexfésű. A keresztezésekhez feltétlenül szűz nőstényeket kell gyűjteni.

Mutánsok felismerése és jellemzése

A Drosophila kutatása immár több mint 100 éves múlttal rendelkezik, ma a muslica az egyik legalaposabban elemzett modell rendszer. Hermann Joseph Muller, aki Morgan tanítványa volt, felfedezte és elsőként használta ki a Röntgen-sugár mutagén hatását: mesterségesen, laboratóriumi körülmények között mutánsok sorozatait állította elő (1946-ban e kutatásaiért Nobel-díjat kapott). Ezzel megteremtette annak a különösen gazdag Drosophila „mutáns parknak” az alapjait, amellyel ma világszerte kb. 15000 kutató dolgozik, és amelyeket különböző törzsgyűjteményekben tartanak fenn.

A gyakorlat során betekintést nyújtunk a muslica mutánsok morfológiai változatosságába. A bemutatott mutáns allélek többsége recesszíven öröklődő, funkcióvesztéses (loss-of-function) vagy csökkent funkciójú (reduction-of-function), azaz hipomorf allél. Néhány dominánsan öröklődő mutáns allélt is tárgyalunk. A mutáns alléleket az általuk okozott fenotípus alapján csoportosítjuk: eszerint találkozunk szemszín és szemalak mutánsokkal, testszín és testalak mutánsokkal, szárnymutánsokkal valamint szőrmutánsokkal.

Szemszín mutánsok

A vad típusú Drosophila összetett szeme téglavörös színű, amelyet háromféle pigment anyag, a drosopterin, a xantommatin és a sepiapterin együttesen alakít ki. A gyakorlat keretében, látványosabb hatásuk miatt a drosopterin és a xantommatin szintézisének folyamatában résztvevő gének mutáns alléljaival foglalkozunk. A xantommatin barna színű szempigment, amelynek termelését enzimek sorozata végzi (3.3. ábra). Ha az említett enzimek valamelyike az őt kódoló gén funkciójának kiesése következtében nem működik, xantommatin nem termelődik, ezért ezekben a mutánsokban csak a másik két szempigment van jelen, így szemük élénkpiros színű. A vermilion (v), a cinnabar (cn) és a scarlet (st) gének tehát a xantommatin útvonal egyes enzimeit kódoló gének. A vermilion gén az 1. (azaz X) kromoszómán, a cinnabar a 2., a scarletpedig a 3. autoszómán lokalizált. Mindhárom gén recesszíven öröklődő, a funkcióvesztéses mutánsai élénkpiros szemszínűek. Ezek a példák is mutatják, hogy a muslica gének elnevezése gyakran a funkcióvesztéses mutáns fenotípusára vezethető vissza.







3.3. ábra: A Drosophila szem pigmentjei és a szintézisükhöz kapcsolódó útvonalak. A muslica összetett szemének téglavörös színét három szem pigment, a drosopterin, a sepiapterin és a xantommatin együttesen alakítja ki. A drosopterin útvonal egyik enzimjét kódolja a sepia (se) gén, a vermilion (v), a cinnabar (cn) és scarlet (st) gének pedig a xantommatin szintéziséhez szükséges enzimeket kódolják

Ha a drosopterin szintézisében funkcionáló gének valamelyike nem működik, akkor a drosopterin hiánya barna szemszínű mutánst eredményez, amelynek szemében csak xantommatin van jelen (3.3. ábra). A drosopterin útvonalban funkcionáló gének a 2. kromoszómán elhelyezkedő brown (bw), illetve a 3. autoszómán található sepia (se). A bw gén recesszív, funkcióvesztéses allélje vörösesbarna, a sepia gén kiesése pedig csokibarna színű szemet okoz. Ha olyan kettős mutánsokat állítunk elő (például st/st; bw/bw), amelyekben mind a xantommatin mind a drosopterin szintézise gátolt, akkor fehér szemszínű állatokat kapunk, amelyeknek szemében egyáltalán nem található pigmentanyag (3.4. ábra).







3.4. ábra: A drosopterin és a xantommatin útvonalakban funkcionáló gének kiesése következtében kialakuló mutánsok fenotípusai. A xantommatin útvonal génjeinek (pl. scarlet, st) funkcióvesztéses mutánsai élénkpiros szeműek. A drosopterin útvonalban működő brown (bw) gén kiesése barna szemhez vezet. Ha mindkét útvonal sérül (pl. mind a stmind a bw gén működésképtelen), akkor fehér szemű kettős mutánst kapunk.

Fehér szemszínt eredményez Morgan és tanítványa, Calvin Bridges híres génjének, a white-nak (w) a funkcióvesztése is. Awhite génnel folytatott kísérleteik szolgáltatták az első meggyőző bizonyítékokat az X kromoszómához kötött öröklődésre. Mai tudásunk szerint a white gén egy ABC transzportert kódol, amelynek esszenciális szerepe van a szem pigmentek transzportjában. A w mutáns fehér szemű fenotípusa annak köszönhető, hogy a szem pigmenteknek a szemsejtek pigment granulumjaiba történő transzportja sérül. Megismerkedünk a white gén egy másik, hipomorf alléljával is, a white-apricottal (wa). A wa mutánsok szemszíne barackszínhez hasonlít, ezt a fenotípust a copia nevű transzpozon white génbe való beépülése okozza, amely csökkent transzporter funkcióhoz vezet. Érdemes a különböző szemszín mutánsokat egymással és a vad típussal összehasonlítva vizsgálnunk, a köztük lévő különbség igazán így látványos (3.5. ábra).





3.5. ábra: White, brown és vermilion mutánsok szemszíne összehasonlítva a vad (+) típussal

Szemalak mutációk

Az X kromoszóma 16A régióban található Bar régiónak a duplikációja homozigóta formában egy jellegzetes szemalakot, résszemet eredményez (erről már volt szó a citogenetika blokkban, Citogenetika, 3.11. ábra). A homozigóta Bar nőstények összetett szemében a facetták száma akár a tizede is lehet a vad típusú állatok facetta számának (ehhez hasonló a hemizigóta Bar hímek résszeme is). A duplikációt hordozó Bar allél domináns a vad alléllel szemben, jóllehet a heterozigóta (B/B+) nőstények szeme köztes fenotípust mutat (babalakú), és a facetta szám is a vad és a homozigótán megnyilvánuló résszem közé esik (3.6. ábra). Újabb kutatások szerint a Bar régióban a BarH1 gén duplikálódik, amely a fotoreceptor differenciációt gátló homeobox jellegű transzkripciós faktort kódol.







3.6. ábra: Az X kromoszóma Bar régiójának duplikációja résszemet hoz létre. A homozigóta Bar (B/B) nőstények szemének facetta száma átlagosan közel a tizedére csökken a vad típusú (B+/B+) állatok szemében található 7-800 facettához képest. Heterozigóta (B/B+) nőstények szeme babalakú, facetta száma a vad és a homozigóta mutáns közé esik. Az Ultra-Bar mutáns nőstények (BD/B+) egyik X kromoszómáján a Bar régió normális dózisban található, a másik homológon viszont megháromszorozódott.

Az első, H. J. Muller által előállított balanszer kromoszóma az ún. Muller-5 balanszer (M5) volt (a balanszereket lásd alább). Az M5 homozigóták wa és B fenotípusúak, azaz résszeműek és a szemük barackszínű. Az M5 törzsben az X kromoszóma inverziók sorozatát hordozza, ezáltal gátolja a rekombinációt az X kromoszóma mentén. Azóta minden kromoszómának elkészültek a balanszeres változatai (kivétel a 4., az annyira kicsi, hogy alig kell rekombinációjától tartani). X-kromoszómás balanszeres kromomoszóma az FM (First Multiple) család tagjai, 2. kromoszómás a CyO és az SM (Second Multiple) család tagjai. 3. kromoszómások a TM-sorozat tagjai, melyek közül a leggyakrabban a TM3-t, és a TM6-t használják a kutatók. A balanszer kromoszómák sajátsága tehát, hogy azon a kromoszómán (vagy kromoszóma szakaszon), ahol genomi átrendeződést (inverziót, transzlokációt, stb.) tartalmaznak, elnyomják a crossing overt (pontosabban nem magát a crossing overt akadályozzák meg, hanem a crossing over után létrejött meiotikus termékek életképtelenek). Ezért a balanszer kromoszómák jól felhasználhatók letális mutációk (vagyis a csak heterozigóta formában életképes törzsek) fenntartására, hiszen balanszert alkalmazva a letális mutáció nem „veszhet el” a rekombináció során. Emellett a balanszer kromoszómák néhány kivételtől eltekintve (pl M5) homozigóta letálisak, és legtöbbször domináns marker mutációjuk (vagy mutációik) révén a balanszert hordozó egyedek azonosíthatóak. A M5 esetében a Bar marker mutáció az, ami megkönnyíti a balanszert hordozó (balanszírozott) egyedek felismerését és szelektálását.

Szemalak mutációk közé tartozik a Glazed domináns mutáció, ami tulajdonképpen a wingless/Wnt jelátviteli útvonal ligandumát kódoló génnek, a 2. autoszómán lokalizálódó winglessnek egy domináns, funkciónyeréses allélja (wgGla-1). A Glazed mutánsok szemalakja ovális, a szem mérete a vad típusnál valamivel kisebb (a facetta szám is alacsonyabb), a szemfelszín fényesnek tűnik az ommatídiumok összeolvadása miatt. A Glazed mutáció csak heterozigótaként tartható fenn, mivel ez a domináns mutáció homozigóta formában letális.

A Drosophila legkisebb méretű, 4. autoszómáján helyezkedik el a szemfejlődés egyik mestergénje, az eyeless. Az eyelessgén funkciójának teljes kiesése embrionális letalitást okoz, mivel a gén nemcsak a szemfejlődéshez, hanem az embriogenezis folyamán zajló más folyamatokhoz is szükséges. Szemfejlődésben betöltött szerepét a vad típushoz képest szemméret csökkenést okozó hipomorf, azaz funkciócsökkenéses alléljának vizsgálatával érhetjük tetten (3.7. ábra).







3.7. ábra: Az eyeless gén egyik hipomorf allélja (ey2) az Oregonhoz viszonyítva kisebb szemet eredményez.

Testszín mutációk

A muslica testszíne, pigmentációja alapvetően összefügg a melanin termelésével. Három melanin szintézist befolyásoló gén recesszíven öröklődő, funkcióvesztéses mutánsát vizsgáljuk a gyakorlaton (3.8. ábra). Az X kromoszómán elhelyezkedő yellow (y) gén terméke segíti a melanin kialakulását, kifejeződési szintje és mintázata korrelál a sötét pigmentációval. Funkcióvesztéses mutációja melanin hiányhoz vezet és sárga testű állatokat eredményez. A melanin szintézis gátló faktorait termelik a 2. autoszómán lokalizálódó black (b) és a 3. autoszómán található ebony (e) gének, amelyek funkcióvesztése következtében sötét testű mutánsok alakulnak ki. Különösen sötéten pigmentáltak az ebony mutánsok (nemcsak a test, hanem a szárnyak is feketék).







3.8. ábra: Testszín mutációk: melanin hiány mutatkozik a yellow funkcióvesztéses mutánsokban (sárga test és sárgás szárny), míg az ebony mutánsok a melanin túltermelés miatt feketék.

Szárny mutációk

Számos gén befolyásolja a szárny fejlődését. A 2. autoszómán található vestigial (vg) gén funkciójának kiesése csökevényes szárnyakat eredményez. A homozigóta recesszív vg mutáns legyek nem tudnak repülni. A szintén 2. kromoszómás domináns Curly (Cy) mutáció felkunkorodó szárnyakat okoz. (A Curly gén első azonosított mutáns allélja domináns volt, ezért a gén neve nagy kezdőbetűvel írandó.) A Curly mutáns legyek heterozigóták, mivel a Curly mutáció homozigóta formában letális. A 3. kromoszómás domináns Dichaete mutáció -hasonlóan a Curly-hez- csak heterozigótákban tartható fenn, homozigótán pedig letális. A Dichaete mutánsok szárnytartása tér el a vad típustól, szárnyaikat 45o-ban széttárják.

Szőrmutációk

A 3. kromoszómán lokalizált Stubble (Sb) gén mutációi homozigóta állapotban embrionális illetve lárvális életképtelenséget eredményeznek. A mutációra heterozigóta muslicák szőrei (a fejen és a toron) rövidebbek és vastagabbak a vad típusnál megfigyelhetőhöz képest.

A Humeral (Hu) mutáns állatok jellegzetessége, hogy a humerusukon nagy számban találhatók szőrök. A mutáns bélyeg azAntp gén AntpHu alléljának köszönhető (az Antp 3. kromoszómás gén).

A Sternopleural (Sp) mutánsokban a tor egy részén, a sternopleuriton több illetve hosszabb szőr található, mint a vad típusban. A Sp mutáció a wingless génben következik be (wgSp-1), a mutációra homozigóta egyedek nem életképesek. Awingless gén a második kromoszómán található.

A vad típusú állatok torpajzsán (scutellumán), négy hosszú szőrszál található. Vannak olyan mutánsok, amelyekben négynél kevesebb szőr van jelen, ilyen Scutoid (Sco) mutáns, mely a snail gén egy allélja (snaSco). A szőrfenotípus heterozigótákban figyelhető meg, a mutáció homozigóta állapotban letális. A snail a második kromoszómán lokalizált.

Testalak

A Tubby (Tb) génben bekövetkezett mutáció rövidebb és vaskosabb állatokat eredményez a vad típusnál. Ez különösen L3-as lárvastádiumban és bábkorban szembetűnő. A Tb a harmadik kromoszóma jobb karján helyezkedik el.

A gyakorlat kivitelezése

Vad típusú (+) imágókat és az említett mutánsokat tartalmazó egy-egy kémcső áll mindenki rendelkezésére. Minden kémcsőben egy pár állat, egy hím és egy nőstény található. Néhányszor ütögessük puha felülethez érintve a kémcsöveket, hogy a muslicák a cső aljára kerüljenek. Közben csepegtessünk néhány csepp étert a kémcső vattadugójára (annak a belső, a kémcső alja felé néző oldalára), így altassuk el az állatokat, majd csempére téve vizsgáljuk meg őket sztereomikroszkóp alatt. Az elkábított muslicákat ecsettel tudjuk mozgatni, megfordítani. Különítsük el a nőstényeket a hímektől. Figyeljük meg a külső genitáliákat, a potroh eltérő alakját és pigmentációját a két nemben, valamint azonosítsuk a szextüskét a hímek első pár lábán. Figyeljük meg az említett morfológiai bélyegeket az egyes mutánsokon.

Ezt követően egy több egyedből álló kevert tenyészetet kap mindenki. Éteres altatás után meg kell határozni az egyedek fenotípusát, (ahol lehet: pontos, ahol nem: potenciális) genotípusát és nemét."




Miért pont Amerika?


Megható, elgondolkodtató, kedves, vagy éppen vicces élet történet - szösszenetek...
Ismét, az USA-ban élő, magyarokat kérdeztem.
( Köszönöm a sok segítséget )



"George Mallory 1921-ben az első brit Mount Everest-expedíció tagja volt. Amikor megkérdezték, hogy miért akarja megmászni a csúcsot, azt a választ adta: "mert ott van"."






"Láttam egy Cadillacot,  7 évesen...azt mondtam: nekem ilyen kell.."

"Minél messzebb a régi életemtől ....Váltani akartam, és nagyban gondolkodtam..."

"Gyerekkori álom. 13 évesen tudtam, hogy itt fogok élni."

"Nyelvtanulás, kaland. Aztán lett belőle, szerelem és házasság."

"28 éve nem láttam apámat. Amerika volt a feltétele annak, hogy láthassam."



"1956 novembere végén csak menekülni akartunk Kádár Magyarországából. Akárhova. 
Ausztriában aztán elkezdtünk apámmal gondolkodni, hogy hova kérjük a bemenetelt. 
Én meg voltam győződve, hogy apám, - aki a 2. világháború előtt pár gyönyörű évet töltött Párizsban, ahol a magyar követségen dolgozott -, Franciaországba akar menni, hiszen tökéletesen beszélt franciául. 

Meglepetésemre azt mondta, hogy semmiképen ne menjünk a franciákhoz, mert ott még az unokánk unokája is idegen marad. 
Példának felhozta a magyarországi németeket, akiket 250 évnyi tartózkodás után,  egyik napról a másikra kitelepítettek.

Apám szerint három ország eshetett szóba. Mind a három bevándorlásra felkészült, bevándorlók által épített ország: Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok. 

Mindhárom konzulátuson beadtuk a jelentkezésünket.
Az Egyesült Államok jelzett vissza először, és így azt választottuk. 

1957 január 16-án érkeztünk New Yorkba, amerikai csapatszállító hajóval. A brooklyni katonai kikötőből,  Camp Kilmerbe vittek bennünket (New Jersey), ahol megtörténtek az orvosi vizsgálatok, háttér kutatás,  és azonnal kézbe kaptuk a zöld kártyáinkat. 
Amint megvolt az állás ajánlat, vagy egy rokon jött..., kiengedtek a katonai táborból. Ha jól emlékszem,  4 napot voltunk ott.

1956-ban,  az is hozzájárult a gondolkozásunkhoz, hogy Európa, 11 évvel a második világháború után, fenyegetve volt a Szovjetunió által. Így nem tűnt biztonságosnak.
Hruscsov üvöltözve verte az asztalt a cipőjével az ENSZ-ben, és fenyegetett, hogy elássa a nyugatot.
Egymás után kereste a konfliktusokat Berlinben, és máshol is szította a nyugati kommunista pártokat,  országaik demokráciái megdöntésére. 
Már csak ezért is akartunk minél messzebbre kerülni.

1957 után pedig,  a Kádár rendszer atrocitásai,  kiöltek bennünk minden gondolatot, hogy hazatérünk. 
Mire a lagymatag kommunizmus megérkezett, mi már megszoktuk, és megszerettük az Egyesült Államokat és gyökereket eresztettünk. "



"Én imádtam az amerikai filmeket, sorozatokat, és mindig kész csodának tartottam ezt az országot! 
Otthon elvesztettem a munkámat és interneten keresgélve találtam egy aur-pair ügynökséget, ahol egy californiai  és egy new yorki család keresett aur-pairt! 
Mivel,  nagy Szex és New York rajongó vagyok/voltam, egyértelmű, hogy New Yorkot választottam. Megígértem magamnak, hogy egyszer kijutok! Sikerült! "

"Talán két fő okból...az első,  mert óceánon túl,  nagyon közel van USA
..a másik az lehet,  hogy amíg tartott a komcsi szisztéma, annyira kritizálták, hogy éppen az ellenkezőjét érték el vele.
Az USA halad a korral, ad lehetőséget a saját személyes fejlődésre, ellenben Mo. hátramaradt minden szempontból, nem garantálja a lehetőségeket."

"Azért,  mert Magyarországon lehetetlen élni !!!!! És véletlenül, eddig vettem vonat jegyet."

"Én meg azért,  mert véletlenül megnyertem a Zöldkártya lottót!"

"Messzire akartam menni.   Ide olcsóbb volt a repjegy,  mint Ausztráliába és könnyebb volt anno ide jönni.  Ez volt 1998 januárjában."

"Én nem akartam, nem is készültem ide. A pasi akibe szerelmes lettem már itt élt. "


"Én nem választottam Amerikát , eszembe se jutott hogy itt éljem le a fél életem. Így alakult."

"Főiskolára jártam távol az otthontól. Egy bolondos hétvégének egy gyerek lett a vége. A szüleim azt mondták ez van, ezt kell elfogadni.

Az amerikai katona,  mikor hazatért, hozott magával egy magyar feleséget és egy kislányt. 18 év, és még egy gyermek után úgy döntöttem, hogy szerelem nélkül ennyi elég volt. Elváltunk és megismertem a mostani férjemet aki, nem csak hogy engem szeret, hanem a gyerekeim, és Magyarországot is. "



"Nekem 17 éves koromban borult az agyamba Amerika. Mindenki győzködött,  hogy menjek Németországba vagy Angliába, de engem csak Amerika vonzott. És innentől kezdve, bár főiskolára készültem, valójában csak az izgatott, hogy leérettségizzek, betöltsem a 18-at, és kijöhessek. Így is lett. Eredetileg csak egy évre gondoltam, de aztán az egy évből kettő lett, majd zöldkártya lottó, és a többi már történelem. "


"Amerikában én mindig szabadabbnak éreztem magam. Ezt képviseli számomra Amerika (annak ellenére, hogy tisztában vagyok vele, hogy a szabadság itt is csak egyfajta látszat, de mégis valahogy valóságosabb, mint sok más országban a Földön). Imádom, hogy ez az ország ilyen hatalmas, és 50 államból választhatok, hogy hol akarok élni. Imádom annak a lehetőségét,  hogy ha akarom foghatom a családomat, ingóságaimat, és útnak indulhatok. Letelepedhetek bármikor, egy teljesen más éghajlaton, teljesen más kulturális környezetbe cseppenve, stb. Imádom, hogy csak rajtam múlik mi lesz belőlem, és milyen sokra viszem. Nem érzem, hogy a kormány fojtogatna, vagy megakadályozna ebben.

Nem egy ismerősöm van akik 45-50 évesen, vagy később fejezték be az orvosi, ügyvédi diplomát, vagy egy számukra teljesen új szakmát, és kezdtek sikeres karrierbe. Bár Amerika nyomja a maga propagandáját, és a média hipnózisban tartja itt is a lakosságot, úgy mint minden másik országban, mégis ha valaki kutatja az igazságot,  talán semelyik országban nem fog rátalálni olyan könnyen, mint itt. "

"Bár Amerika történelme tele van diszkriminációval, nincs szerintem sok ország a földön ahol ennyire befogadóak lennének az emigránsokkal szemben. Soha nem éreztette velem senki, hogy nem idetartozó vagyok. Az átlag amerikai annyit kommentál "Olyan aranyos az akcentusod, soha ne veszítsd el!" Nem próbálok úgy tenni, mintha amerikai lennék, mindig magyarnak fogom érezni magam. De, Amerikában. "

" Tetszik Amerikában, hogy minden képzettség vagy különösebb anyagi háttér nélkül bárki elmehet takarítani, füvet nyírni, pizza futárnak, stb. és pár év kemény munkával és spórolással közben felépíthet egy teljesen más karriert (elmehet egyetemre v. valamilyen szakmát kitanulni, stb.)Egyetem alatt baby-szitteltem, aztán az utolsó évben már egy könyvelőnél dolgoztam. Aztán 5 évet számvitel területén, és ezután fogtam magam,  és kitanultam ingatlanosnak. Ha holnap úgy döntenék hogy valami teljesen mást szeretnék csinálni, azt is megtehetném. Bennem az amerikai filmek, tévé sorozatok ültették el a vágyat. Starskey és Hutch, Charlie Angyalai, Dallas, San Francisco utcáin...A nagy autók, a nagy városok, felhőkarcolók, és a látszólagos gazdagság és jólét. Az illúzió elvarázsolt gyerekkoromtól kezdve. Aztán 17 évesen...jönni akartam."

" Nem választottam. A férjem akkor már nyolc éve itt élt,  és mivel már házasok voltunk, így vele akartam élni. "


...és egy kis vicc, szintén az amerikai magyaroktól:


 "...ha magyar honba érkezve valaki azt olvassa, hogy "Shalom"..csak azért van mert Hegyeshalomhoz érkezve a tábla felett,  kiégtek a körték."
:)







Mi volt a legmegdöbbentőbb dolog, amivel Amerikában találkoztál?

Ismét az USA-ban élő magyaroktól kérdeztem.


"Nagyon furcsa volt a kerítés és a járdák hiánya. "

"Ami megdöbbentett az a Kindertojás mizéria. Lehet tizennyolcezer lőfegyvered a házban, de Kindertojás az nem, mert veszélyes a gyerekekre..."

"Pozitív meglepetés: az emberek közvetlensége és nyitottsága. Nekem többnyire, mondhatni "extrém" megjelenésem van, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Otthon ennek pont az ellenkezője volt jellemző. Itt dicséretet kaptam a színes-vagy éppen raszta hajamra. Teljesen idegen emberek szólítanak le, megfogdossák a hajam, sőt, egy nő le is akart fényképezni, hogy megmutassa a lányának. Egy másik alkalommal Market Basket-ben böködött meg valaki, hogy milyen klassz a stílusom. Máskor egy tök idegen pali fényképezte le a platform bakancsomat. Vagy a kedvencem, amikor egy 80 körüli néni volt odáig a zombis harisnyámért." 

"A rengeteg terhes kiskorú! A gyerekekkel kapcsolatos "hülye" törvények , a sok logikátlan ember, na meg a déli párás levegő:" 

" A rengeteg fény, mindent két perc alatt el lehet intézni telefonon, a mosolygó emberek!"

"Megdicsérik a cipőmet, majd még 10 percet beszélgetünk. Aztán rákérdez az akcentusomra, és megkérdezi a gulyás receptjét." 

"A nagy szabadságérzet! Minden olyan tágas: az utcák, a házak, egész Amerika). A mosolygó emberek."

"Nekem minden 81-ben,  óriási kontraszt volt. A supermarketek, a mall-ok, a rengeteg zöld. Az állatok szabadon mászkálnak a házak között, és senki nem bántja őket. Egy kis városban mindenki köszön, és rád mosolyog. A kegyetlen kórházi számlák, és a házadó hiába van kifizetve, olyan mintha még egyszer megvenném."

" Mindjárt volt telefon, autó, színes tévé, amiről otthon csak álmodoztam. És igen, az is, hogy megdicsérnek."

"Sok a dél amerikai."

" Mindenhol azzal kezdik: - Hogy vagy? Bevásárlásnál,  segítenek szatyrozni."

" Eleinte pozitív, hogy mindenki boldog, kedves, mosolygósnak tűnik. Mára már ez álca, de nem zavar annyira ... Imádom a lehetőségeket. Itt szinte mindent lehet, ami nem Tilos. 
Senki nem néz meg kirívóan , nem kritizál ,nem kell " megfelelni " érzésekkel küzdeni. Papírok nélkül is lehetsz kiemelkedően sikeres , kezdhetsz vállalkozást.
Nagyon nehéz barátkozni, bármennyire igyekszünk, a kedvesség egyoldalú , többnyire csak "kapni akarok" viszonyok. De mindent összegezve, itt érzem otthon magam."

"Bunkók az itteniek. Az egyik azt kérdezte tőlem, hogy Magyarország melyik része Mexikónak?"

"LSU-n (Louisiana State University) megkérdezte tőlem egy "coed" (diáklány): "Do you speak foreign?"

" Én azt hittem a reptéri WC-nél, hogy az összes elromlott,  mert annyi víz volt benne."

"Minden hatalmas volt. Értem itt a hűtőgépet, mosó- és szárítógépet, autót, stb.
Nincs óvoda, vagyis nem úgy, mint otthon. Az orvosi ellátás, szintén nem ugyanolyan. Nincs táppénz. Akkor lehetsz csak beteg, ha megengedheted magadnak. A karácsony és Húsvét,  csak egy napos. Két hét szabadság van. De az emberek barátságosak, a környezet tiszta, a megélhetés könnyebb."

" A tejszínhab, az műanyagból van."

"A postás csak leteszi a csomagot a bejárati ajtó elé, és az ottmarad akár napokig is. Senkinek eszébe sem jut elvinni, pedig kerítés sincs.
Én múltkor bevittem a szomszéd csomagjait, mert már egy hete ott álltak az ajtajuk előtt, és jött a hóvihar. Mint kiderült elutaztak."


"Engem például először a Halloween lepett meg. Azt hittem mindenkinek elmentek otthonról."

" Minden kaja édes. Az átlag tudás, nagyon alacsony. Common sense nagyon nincs. Sok a természetes környezet, sok nemzet él az országban." 

"Megdöbbentett, hogy milyen drága a bölcsődei ellátás, és minden más szolgáltatás. Hogy itt szinte semmit nem szoktak megjavíttatni, mert többe kerül mint újat venni. Hogy felnőttek gond nélkül járhatnak 18 évesekkel együtt suliba, és ezen senki nem lepődik meg... hogy 60 éves is jár még college-ba, ami szintén természetes."

" Amerikában nem mindenki milliomos, mint Jockey Ewing. Sőt vannak nyomor negyedek, ahol a lakosság nagy része munkanélküli, és állami támogatásból,  foodstampeken él."

"Millió mókus él a nagyvárosok közepén. És az utcán, parkokban szaladgálnak. "

"Rengeteg őrült van az utcákon, nincsenek elzárva elmegyógyintézetekbe. Köztünk élnek."

"Az amerikai otthonok egy része nagyon koszos, rendetlen, és időnként undorító. NYC-ben rengeteg lakásban megszokott, hogy több száz csótány lakik. Amikor ingatlan ügynök lettem, akkor kezdtem igazán belátni az emberek otthonaiba. Nem általánosítás,  de sajnos gyakran látok olyan lakásokat,  házakat, ahol előfordulhat, hogy 10 éve nem porszívóztak, mostak fel. Matracokon alszanak, és a 3-4 kutyájuk a lakás közepén pisil, kakil, és azt sem takarítják el. "

"A postában meg lehet bízni 99.99999% -ban. Annak az esélye, hogy a postád nem érkezik meg, kb. 0.00001%. Van aki készpénzt küld borítékban az unokájának  a szülinapjára." 

" Az amerikaiak nagyon sokat dolgoznak és nagyon keveset vannak szabadságon. 6 nemzeti ünnep, és fizetett szabadság 0, 5, 10 nap egy évben. Ha nagyon jó állásod van,  akkor talán 15- 20 nap."

"Könnyű Amerika egyes részein olyan helyzetbe kerülni, hogy közterületen, metrón, hivatalban kisebbségnek érzed magad mint fehér ember. Pl. 20 ember közül 2-3 fehér. A többi indiai, hispanic, fekete, ázsiai, stb."

"Idegenek szóba elegyednek veled: Hivatalban, utcán, parkban." 

"Egy átlagos amerikai nyugdíj, nem annyi, amennyiből egy átlagos idős meg tud élni. Magyarországon az van a köztudatban, hogy egy amerikai nyugdíjas egész évben utazik a nyugdíjából.
Az is meglepő, hogy hiába van havi 40-500 dollárért health insuranced, ha elküld a házi orvos 4-5 tesztre, akkor még 2-3 ezret bevasalnak rajtad."

"Nem nevelik a gyerekeket."

"Itt az embernek kell egy jó kis idő arra, hogy megtanulja az itteni szisztémát. Az élet minden területén. Mire belejössz, észre sem veszed, hogy jó párszor átvernek a tudatlanságodért."


"Ha elmész egy vidám parkba, vízi parkba, Disney Land-be, állatkertbe..., vannak helyek, ahol ott lehet hagyni a babakocsit, vagy az értéktárgyaidat. Amíg pld. a hullámvasúton, csúszdán, kisvasúton vagy.  Az emberek ott hagyják, és senki nem aggódik, hogy ellopja valaki."

"A munkahelyen a sok elismerés (nem feltétlenül anyagi). Állandó pozitív visszajelzés, és ennek elvárása."







A világ legidősebb olimpiai bajnoka magyar, és Amerikában él:

Tarics Sándor 100 éves, ( született: Budapest, 1913.09.23.)1936-os olimpiai bajnok magyar vízilabda csapat tagja és San Franciscóban él.Kálmán László Los Angeles-i főkonzul adta át.

2011. augusztus 2. óta a legidősebb élő olimpiai bajnok a világon.



Amerikában, 3000 metrókocsit dobtak az óceánba, hogy védjék a vízi élővilágot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése