H A N N A     M E N T 


44. FEJEZET


(Szerző: Dreska Ildikó)

Bízom benne, hogy Karácsonykor egy kicsit megállsz, behunyod a szemed, hátradőlsz és beszippantod a körülötted zajló csodákat.
Bízom benne, hogy nem vagy egyedül.
Bízom abban, hogy Neked is tartogat Karácsony estéje egy apró ajándékot. Egy olyan ajándékot aminek nem számít az értéke, nagysága és csillogása. Csak az számít, hogy tiszta szívvel kapd és Te is ugyan ilyen tiszta szívvel tudj örülni neki.
Remélem, hogy csupa finom étel kerül majd az asztalodra.
Bízom benne, hogy szeretet, nyugalom és béke vesz körül és örökre elengedsz minden félelmet, szomorúságot ami eddig hátráltatta és gúzsba kötötte az életedet. Bízom benne, hogy minden Karácsonnyal egy kicsit jobb leszel, egy kicsit befelé - és aztán kifelé figyelőbb.
Bízom benne, hogy a Karácsony nem csak rólad szól majd, hanem gondolsz másokra is.



Lócikával...

Tartalom:
Felvették  doktori (PhD.) képzésre, Vizsgák, Szakdolgozat írás sajátosságai az USA-ban, VIII. szemeszter kurzusai, Master és PhD. szintű továbbtanulási információk kiegészítése, Karácsonyi pillanat morzsák, Oregonban idéntől önállóan lehet tankolni, 


Felvették doktori (PhD.)képzésre

2018. január 3. napja azzal indult, hogy kapott egy értesítést azzal: felvették PhD. képzésre és minden költséget vállalva szeretettel meghívják egy hosszú hétvégére.

Amikor visszament a téli szünet után Portlandbe, akkor az első napja szintén úgy indult, hogy kapott egy értesítést azzal: felvették egy másik egyetem PhD. képzésére és minden költséget vállalva szeretettel meghívják egy hosszú hétvégére + neki adományozták a legjobb női kutatónak járó PhD. ösztöndíjon felüli extra ösztöndíjat, amit csak egyetlen női diák érdemelhetett ki.

A kettő egyetem közül, az egyik benne van a világ top 10 legjobb mérnöki PhD. képzést adó egyeteme között, és nagyjából ez volt a második nagy álma.

Mindenki aki teheti, élje át ezt az érzést, amikor megtapasztalható az a már-már földöntúli öröm és boldogság ami ezzel jár. Nagyon jó érzés megélni, hogy a "miként lesz tovább... " eddig homályos alagútja kivilágosodott és tudjuk, hogy elindulhat azon az úton amire annyira vágyott.
... és ez azt is jelenti, hogy újabb minimum öt évre elköteleződik Amerika felé.

Ez az esemény, élmény nagyon hirtelen és nagyon váratlanul érkezett, mivel sok egyetemen csak december 31.-én zárultak le a jelentkezési határidők, és azt hittük majd tényleg valamikor március - április eleje körül jönnek a visszajelzések.

Az egyetemek nevét jelen esetben nem közölhetem hivatalosan, főleg mert még 8 további egyetem válaszára várunk. Ebből kifolyólag Hanna döntése még semmiképpen nem lezárt azzal kapcsolatban, hogy pontosan merre lesz az arra..., de természetesen amikor minden bizonyossá válik akkor lesz mindenről egy összefoglaló fejezet. 

Lewis&Clark College udvar részlet...

VII. szemeszter kitűnővel zárva

Az utolsó előtti szemeszter máris véget ért. Ismét kitűnő lett, amire nagyon büszkék vagyunk. A kutatásával nagyon szépen halad (általában a maradék szabad időket is ennek szánja és nem csak azért, mert időigényes, hanem mert imádja ), szakdolgozat készülőben.

A következő szemeszterben, párhuzamosan egy másik professzorral is kutatni fog, gyakorlatilag ugyan ebben a kémiai témában, csak más megközelítésből (is).
... és természetesen a következő szemeszterben végeznie kell a szakdolgozatával.

Lefekvés előtt mindig olvas, itt éppen Agatha Christie-t
 bővebben arról, hogyan működik az USA-ban a szakdolgozat írás... 

A szakdolgozat írás, és egyáltalán a diploma megszerzése teljesen másként működik az USA-ban, mint Magyarországon.
Míg Magyarországon mindenkinek kötelező szakdolgozatot írnia ahhoz, hogy megkapja a diplomáját, Amerikában bizony nem mindenki ír, illetve nem is mindenki írhat.
Csak egy meghatározott tanulmányi átlag felett lehet szakdolgozatot írni. 
Kutatni sem lehet automatikusan, arra pályázni kell, és a professzorok döntik el, hogy a pályázók közül ki csatlakozhat. (itt is megvan, hogy milyen tanulmányi átlag felett lehet egyáltalán megpróbálni)
Valamint olyan is előfordul, hogy van aki kutat, de nem ír szakdolgozatot.
Ez minden amerikai egyetemre egységesen, és minden szakra vonatkozóan igaz.

Itt tehát az is kaphat diplomát, akinek nincs szakdolgozata, az már más kérdés, hogy mit tud kezdeni vele?
Valószínűleg így is el tudnak helyezkedni a szakmájukban egy bizonyos szintig. Egyébként meglepően sokan megrekednek ezen a ponton. Hannáéknál pld. összesen öt ember fog szakdolgozni a kémia szakon.
Aki tovább szeretne tanulni, annál az viszont elengedhetetlen.

A Lewis & Clark College kémia tanszékén lehetőség van olyan extra kurzusok teljesítésére, melyekkel elérhető, hogy a diploma az American Chemical Society által is plusszban elismert, akkreditált legyen.
Ezzel mindenképpen nagyobb értékű egy diploma, ami továbbtanulásnál sem elhanyagolható.


Oregon, Portland

VIII. szemeszter kurzusai

CHEM 480 Senior Research : A kémia jelenlegi fejlett témájával kapcsolatos kísérleti és / vagy elméleti kutatás. Az Ő kutatási témája nagyon röviden: Víz tisztítás titanium dioxiddal. Azt vizsgálja, hogy a természetben előforduló körülmények, hogyan befolyásolják a titanium dioxid hatékonyságát (PH, különböző természetes anyagok és molekulák jelenléte).
- Szakdolgozat, diploma védés

- Spanyol nyelv 

- Arab nyelv

- Rajz (grafika) Úgy döntött, hogy ha már anno, négy évvel ezelőtt visszamondta a híres Ringling  ART College teljes ösztöndíját (és választotta helyette a Lewis&Clark-ot), akkor most az utolsó évben jelentkezik egy grafikai kurzusra és ismét beleveti magát a képzőművészet karjaiba. Azaz: halmozzuk az élvezeteket!
- Pilates jóga


Lewis&Clark College-Portland


További információk a mester és Phd. képzésekről (USA)
Az előző blog fejezet kapcsán, melyet elolvashatsz : ITT! érkezett néhány érdekes kérdés, melyeket  most remélem sikerül megválaszolni.
  •  Ha valaki Magyarországról szeretne ezekben a képzésekben részt venni, akkor a blogban írtak szerint kell eljárni a felvételnél?
Válasz: Nem a blogban írtak szerint, hanem az egyes egyetemek elvárásai szerint! Nulla információm van arról, hogy magyar diploma után mik a teendők master és PhD. képzésre való jelentkezés esetén.

  •  Elég csak az alapdiploma követelményeinek megfelelő, kötelező kurzusokat felvenni a szakhoz, amiben szeretnék tovább tanulni mester vagy Phd. szinten?
Válasz: Ez nálunk is sarkalatos kérdés volt, hiszen adott szakon belül van jó pár extra kurzus, amik viszont nem kötelezőek. Elég nehéz beosztani a maximálisan felvehető kurzusokat úgy, hogy mindenre jusson: a kötelezőre, a másik szak kurzusára, esetleg nyelvekre vagy ezekre az extra kurzusokra. 
Hiszen hiába van extra kurzusod, ha még egyéb más feltételt nem teljesítettél (pld. nemzetközi diákoknál az alapból kötelező un. elvárt kurzusok (többféle tudomány ágban, melyek egyáltalán nem kapcsolódnak a választott szakhoz, viszont ezek teljesítése nélkül nincs diploma). 
Nagyon nehéz eldönteni azt, hogy hány diplomát csinálj, mi fér bele a kurzus és egyben idő keretedbe és mi a neked tetsző kurzusok közül a fontossági sorrend.
Számtalan olyan kurzus van, amit nagyon szívesen felvenne, kipróbálna az ember gyereke..., de még sincs ezekre lehetőség a előbb írtak miatt.

A másik amire nagyon-nagyon oda kell figyelni, hogy mester és PhD. szinten,  szinte minden egyetem mást, és mást vár el extra kurzusok terén. 
Itt elengedhetetlenek - szakon belül - tehát ezeknek a teljesítése, mert  az Ő megítélésük alapján ez  a továbbgondolkodást, belemélyülést és elkötelezettséget is jelenti.

Pld. egy kémia kurzusnál, főleg ha valaki majd mérnöki szinten gondolkodik lehetetlenség matematikából, fizikából, programozásból, kémiából csak az előírt kurzusokat elvégezni és semmi olyat ami magasabb szintű vagy extra. De sima kémián belül is el kell dönteni az embernek, hogy mégis mi érdekli, merrefelé szakosodik. Nem csak hasznos, de szükséges is felvenni un. mélyítő vagy szakosító kurzusokat.

Ez egészen biztosan így van bármilyen tudományterület esetében. 

Ha kutatni szeretnél, akkor szintén elvárt az, hogy mélyítsd a tudásodat pld. a témáddal kapcsolatos területen. Sőt addig nem is tudsz kutatni, amíg nincs az elméleti tudás a birtokodban.  

Mester és Phd. szintű tanulmányok felvételijére való hangolódás folyamán, alap feltétel minden egyes egyetemmel elismertetni a kurzusaidat, és könnyen meglehet, hogy lesz aki kurzus pótlást ír elő, a másik viszont nem. A harmadik pedig nem is érdeklődik majd utánad, mert azt látja, hogy csak az alapokat érintetted és nem tettél semmilyen további erőfeszítést a szakod vonalán.

  •  Mester és Phd. szintű tanulmányokra való jelentkezés után mi történik?
Válasz: A történés elég változatos. 
Elvileg április 15.-ig dől el, hogy kit és hova vettek fel, ezen belül milyen feltételekkel. (kurzuspótlás, summer felkészítő program, mennyit pénzt kapsz a tanulmányaidra és egyáltalán az életedre stb...).
Még csak az elején vagyunk de azt látjuk, hogy minden egyetem teljesen másként jár el.

Van ahol egyértelműen megmondták - rendkívül hamar -, hogy az egyetem érdeklődik a jelentkező iránt, skypen tartottak egy szóbeli felvételit. A konkrét terveire, kutatására, rugalmasságára és egyáltalán összességében rá voltak kíváncsiak. Még azt is megkérdezték, hogy esetleg PhD. után maradna-e az USA.-ban?

Van olyan is, hogy az egyetem meghívja - minden költséget fedezve - a hallgatót egy hosszú hétvégére, ahol találkozhat az adott szak PhD. hallgatóival, a professzorokkal, megmutatják neki a sulit. Ismerkednek. 

....és az is előfordulhat, hogy meghívnak valakit, de nem vállalja magára az egyetem az utazás és ott tartózkodás költségét. Ez is erősen jelentheti azt, hogy felvették, de akár azt is, hogy csak érdeklődnek utána, és szeretnék személyesen is megismerni. 

.... és van olyan is, ahol mindenféle utólagos beszélgetés vagy találkozás nélkül közlik az illetővel, hogy felvételt nyert /vagy nem. 

Tehát ilyenkor nincs más teendő, mint a türelmes várakozás és bizakodás egy új és szuper jövő reményében :)

  • Tudok-e bármilyen teljes ösztöndíjat ami ezeket a képzéseket támogatja?
Válasz: Erről írtam már az előző blog fejezetben. Röviden csak annyi a válaszom, hogy akiknek magyar az állampolgársága (beleértve a saját lányomat is), és az állandó lakóhelyük Mao. területén van: számukra sajnos nem tudok mesterre szóló teljes ösztöndíjat. Nem tartozunk a támogatott nemzetek sorába.
A PhD. (mester és PhD. összevont változata) pedig mindenki számára azonosan működik.

  •  Sport ösztöndíjakról van-e információm?
Válasz: Néhány ismerősöm gyermeke Amerikában tanul (de alapképzésen, vagy csak alap részképzésen) sport ösztöndíjjal. Egyikük esetében sem teljes az ösztöndíj, csak a tanulmányi díjat fedezi, szerencsés esetben némi megélhetési ktg.-et. 

  • Nálunk mi a "B" variáció? Tehát mi történik, ha nem veszik fel a lányomat PhD. képzésre?
Válasz: Mivel a vízuma megengedi, így még egy évet kint maradt volna kutatni Amerikában. Ez az idő semmiképpen nem számít plusz vagy kieső időnek, hiszen rendes munkaviszony már. Értékes gyakorlatot ad, és mindenképpen plusz pontot a PhD.- re való bemenet kapcsán.
Az összes diák így jár el, vétek lenne elveszíteni egy ilyen lehetőséget.
Utána lehet újra próbálkozni a továbbtanulással, az esélyek mindenképpen nőnek.

  •  A tanári ajánlásokat láthatja a diák?
Válasz: Itt a rendszer úgy működött, hogy az ajánlásokat a három professzor saját maga töltötte fel az egyes egyetemek oldalára, ami a felvételiző diák számára láthatatlan.
A lányom soha nem kérdezte meg Tőlük, hogy mit írtak róla: egyrészt ez nem illő, nem hiszem hogy szeretik, másrészt meg azt feltételezzük, hogy az igazat. Ha pedig ez így van, akkor nem lehet semmi gond.

  •  A szakmai önéletrajzba foglaltak hitelességét ellenőrzik?
Válasz: Amikor egy - magyar anyuka - feltette nekem ezt a kérdés, azonnal az ugrott be: tipikus hazai ügyeskedés...
Jobb hitelesen, saját erőből megmászni egy hegyet, mert akkor fogjuk tudni élvezni az arcunkon csoportosuló izzadság cseppeket. A lebukás itt nem az  ejnye-bejnye...
Valamint érdemes megtisztelni azt az államot, országot, iskolát, professzorokat akik azért adnak nekünk egy esélyt, mert hisznek bennünk.
Legyen precíz, pontos, hiteles az önéletrajz, minden vetítést kerülj el! 

  •  Ha valakit több PhD. képzésre vesznek fel, az mit csinál?
Válasz: Ő a szerencsés!? Vagy nem? mert lehet, hogy borzasztó nehéz számára dönteni a pont ezt szeretném - meg a pont ezt szeretném között?
Hm...azt hiszem ilyenkor keresztbe-kasul elemezni kell.  Mérlegelni. Mindent. 
Kutatást, professzort akivel minimum öt évig együtt fog dolgozni, lehetőségeket, elvárásokat, feltételeket. Nem elhanyagolható az új otthon elhelyezkedése, éghajlata, közbiztonság, az ott élő emberek habitusa-szokásai-jelleme, milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak, milyen drága ott az élet...stb.stb....számtalan kritériumot lehet vizsgálni, elemezni, pontozni, osztályozni. Fontossági sorrend!

  •  Melyik egyetemre lehet felvételi díj nélkül jelentkezni?
Válasz: Erre nem lehet konkrét választ adni. Bármennyi egyetemnek lehet írni és kérni a felvételivel járó jelentkezési díj elengedését. 
Van ahol erre van lehetőség, van ahol egyáltalán nincs.
Ahol megoldható, ott bekérik a tanulmányi átlagodat, illetve az egyéb eredményeidről, munkáidról egy összegzést. 
Ha látnak benned fantáziát (ez már amolyan első szűrő is egyben ) akkor nyert ügyed van, és dollárt spórolsz. (és bizony nem is keveset!)

  •  Melyik egyetem felvételének örülnék a legjobban?
Válasz: Őszintén szólva bármelyiknek, mert mindegyik kiváló egyetem. 
Talán 3 van ami az elhelyezkedése miatt nem annyira lesz szerethető, ahogy ismerem a lányomat. Még akkor is ha világelsők. Nála szerintem tartalékok. 
Ez lehet furcsa, de mégsem az. 
Fontos, hogy a hely ahol majd az élete újabb - minimum öt évét éli - boldogságot adjon.  Egészen biztosan lényeges tényező a környezet és ennek minden velejárója (természetközelség, tágasság, szellősség, levegő, szabadság, biztonság ). 


Karácsonyi pillanat morzsák

... és eltelt a téli szünet, eltelt a Karácsony, elérkezett egy újabb év.
Mindenképpen be volt tervezve, hogy hazajön mivel a nyár a tanulmányok miatt elég bizonytalan.
Jókor érkezett - szükség volt rá -, és hamar kelt ismét útra.
De azt hiszem hat év alatt kénytelen voltam felnőni ahhoz a tényhez, hogy meg kell tudni elégedni az együtt töltött idővel, bármennyi is jut nekünk.



Nyitott szemmel-nyitott szívvel: Dana fotók

Miska huszár, Pákozd

Szúnyog sziget, Velencei tó












Belvárosi füzérfény

Kókusz golyó


A kis unokaöcsi: Lócika

"A gyermek lelke olyan, mint a tükör, mely váltakozva fordul új és új irányba s fényt keres, napok, holdak, csillagok, vagy pislogó gyertyák fényét, mit önmagáról visszatükrözhessen."






Anya imádott macskája: Ernőke







Pákozd & Velence: Hanna szemmel








Oregonban idéntől önállóan lehet tankolni



"Az Egyesült Államok fura hely. Memphisben például még a hetvenes években is érvényben volt az az autózás korai időszakában hozott helyi rendelet, mely szerint a nők csak akkor vezethettek, ha a férjük a kocsi előtt sétálva egy piros zászlót lengetve figyelmezteti a járókelőket a rájuk veselkedő veszélyre. New Jersey-ben és Oregonban pedig törvény tiltja, illetve az utóbbiban már csak tiltotta, hogy az autósok maguk tankolják meg az autójukat.

Oregonban a helyi törvényhozás májusban fogadta el az új szabályozást, amely alapján a legfeljebb negyvenezer lakosú oregoni megyékben élők akár maguk is megtankolhassák az autójukat. Ennek akkor nem volt nagy visszhangja, de amikor a medfordi tévéadó, a KTVL a december 30-i híradójában riportot közölt a hétfőtől hatályos törvénymódosításról, kirobbant a botrány.

Mint kiderült, az oregoniak úgy tekintenek a tankolásra, mintha legalábbis egy atomreaktort kellene maguktól beüzemelniük. 

"Egész életemben ebben az államban éltem, és NEM VAGYOK HAJLANDÓ magamnak tankolni. Egyszer Kaliforniában magamnak kellett tankolnom, majdnem bele is haltam. Ez olyasmi, amit csak szakképzett embereknek szabadna csinálniuk. Én szó szerint addig fogok parkolni a kútnál, amíg valaki oda nem jön megtankolni a kocsimat. Szóhoz se jutok" - írta például teljes pánikban Mike Perrone.

Cathy Dahl a fogyatékkal élőkért, idősekért és a gyerekkel autózókért aggódik, különös tekintettel arra, hogy tankoláskor "ki kell szállni a kocsidból a sok átutazó vendég között", ami valami borzasztóan veszélyes dolog lehet, mert szerinte ilyen helyzetben senki se érezheti magát biztonságban.

Tina Good szociális megfontolásokból ellenezte a törvényt, mert "rengeteg oka van annak, hogy a személyzet tankoljon, például az, hogy nekik is kell munka". Perrone-hoz hasonlóan ő is egészen fondorlatos, nagy műszaki tudást és szakértelmet igénylő feladatnak érzi, hogy behelyezzen egy csövet egy nyílásba, és meghúzzon egy kart. "Sokan nem is tudnak tankolni, vagy nincsenek tisztában a veszélyeivel, ha rosszul csinálják" - írta Good, aki úgy képzelheti, hogy a csőből csak úgy záporozik szanaszét a benzin, mert attól is fél, hogy tankolástól benzinszagú lesz a ruhája.
A törvény amúgy nem arról szól, hogy a gyéren lakott oregoni megyék lakóinak ezentúl kötelező lesz maguknak megtankolniuk a kocsijukat. Több benzinkutas már jelezte is, hogy az alkalmazottaik a jövőben is szívesen segítenek a tankolásban, ahogy teszik azt 1951 óta, amikor az államban megtiltották, hogy az emberek maguk tankolják a kocsijukat. Néhányan pedig arra is készek, hogy megtanítsák a rettegő oregoniakat tankolni."
Karácsonyi kémia melléklet:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése