H A N N A    M E N T



15. FEJEZET



(Szerző: Dreska Ildikó)

"Az igaz szeretet nem más, mint arra irányuló vágy, hogy a másiknak segítsünk azzá válni, ami ő valójában.

Akkor is, ha a másiknak ez az igazi énje nem annyira felel meg nekünk.

És akkor is, ha megtalálva azt az igazi énedet, talán nem engem választasz, hogy együtt folytassuk az utunkat."


(Jorge Bucay: A találkozás útja)






Kertészkedés közbeni kígyós-barátkozás


Tartalom:
Húsvét Amerikában, Murphynak tök mindegy csak foglalkozzanak vele, Crater Lake National Park, Házépítés Amerikában


Húsvét Amerikában

Az USA-an élő magyarokat kérdeztem, milyen hagyományai vannak a Húsvétnak az Amerikai Egyesült Államokban?


Igen, valahogy így képzeltem el kint a Húsvéti dekorációt.

Tücsiék nyuszija hozta...




Nem volt Amerikában sem Húsvét hiánya a gyermekemnek, Tücsiék erről is gondoskodtak. Még tojás keresés is volt. 


"A keresztyén templomok Nagypénteken du. háromkor megemlékeznek Jézus haláláról. Vasárnap a templomokat feldíszitik fehér liliomokkal és több istentiszteletet tartanak. Jellegzetes a vasárnap hajnali és általában kint a természetben tartott istentisztelet. (Ezt a Habsburg birodalomból elmenekült morvák kezdték Amerikában , 1772-ben). Roppant népszerű a tojás keresés, akár a családi kertben, de különböző szervezetek és közösségek szervezésében. Húsvét előtt sok családban tradíció a tojás festés, bár ez inkább kemény tojások színezését jelenti, nem kifújt tojások cicomázását. A színes tojásokat aztán a Húsvéti ebédhez tálaljak fel. Húsvet hétfő nem állami ünnep és nem egyházi ünnep. Locsolkodásról pedig nem is hallottak. "

New Orleans-ban a Húsvét

" A New Orleans-i Húsvéti parádéhoz hasonló nem nagyon van az USA-ban. Viszont sok helyen (különösen régebben) szokás volt a Húsvétra kiöltözött, szép kalapokat viselő hölgyek templom utáni sétáját "Easter Parade"-nak nevezni. Még egy nagyszerű filmet is csináltak ezzel a névvel. http://en.wikipedia.org/wiki/Easter_parade "


Húsvéti parádés kép, NYC.2007-év 

" A Húsvéti kosár,- reggel mikor felébrednek a gyerekek- , ajándék a nyuszitól. Általában van benne egy plush nyuszi, játékok, csoki nyuszi,és többféle húsvéti csoki. A házban a szülők elrejtenek tojást( műanyag ) és az is csokival van töltve, de van olyan aki aprópénzt rak bele, vagy matricát. Előtte való nap, vagy hétvégén lehetnek partyk a barátokkal, ahol tojást festenek, díszítenek.
A templomoknál húsvéti mise után gyerekeknek szórnak el műanyag tojásokat egy füves részen, és minden gyerek rohan hogy minél többet összegyűjtsön . Templom után ebédelni mennek, vagy a háznál van baráti összejövetel.
Sonka, tojás, kenyér stb .az otthoni party főétel."


"...sokan gift kártyát is tesznek a gyerekeknek szánt ajándék kosárba: Starbucks, Jamba Juice , iTunes stb..."

"A város is sok helyen rendez húsvéti tojás keresést , egy parkban. Meghirdetik az újságban."



"... az Istentisztelet legkedvesebb része, amikor a pap vagy papnő előre hívja a gyerekeket és beszél velük röviden, és számukra érthető nyelven, az ünnep lényegéről."


Húsvét Floridában ezt önkéntesek szervezik minden évben.







és...Húsvét a Fehér Házban:











Murphynak tök mindegy, csak foglalkozzanak vele


Kutya-jódolgában



Elhízott test, pipaszár lábak... 



Szeret fürdeni, akár a pocsolyában is... 



Crater Lake National Park

Tücsiék meglepetésnek szánták....öt óra volt az út...az időjárás "kicsit" másképp alakult, mint amilyennek Portlandből tűnt...

A Crater Lake National Park gyöngyszeme: a Crater Lake. A víz nagyon tiszta, és mélykék.
A tó részben megtölti a 655 méter mély kalderát (A kaldera vulkáni eredetű felszíni képződmény, a kráterhez hasonló horpadály, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre. Tévesen gyakorta egyfajta vulkáni kráternek tekintik. Neve az ’üst’, ’kazán’ jelentésű spanyol: caldera szóból ered. A kaldera 7.700 (± 150) évvel ezelőtt alakult ki a Mount Mazama tűzhányó beomlásakor.

A tónak nincs se befolyó vize, sem kifolyása, vízszintjét az időjárás befolyásolja, párolgás és eső-/hóvíz utánpótlással.

A mérések szerint 250 évente kicserélődik a tó vize. 

A legnagyobb mélysége 592 méter, mellyel az USA legmélyebb , és a világ hetedik legmélyebb tava.

A tó ismert a „A tó öreg embere” elnevezésű fáról, mely közel 100 éve áll a tóban függőlegesen.
A víz alacsony hőmérséklete lelassítja a fa korhadását.

A tóban két sziget található: a Wizard Island és a Phantom Ship Island, ahol hét különböző fafaj is megél, emellett számos vadvirág is található a kis szigeteken.

Őshonos hal nincs a tóban. 1888 és 1941 között számos halfajt telepítettek be, ezek közül néhány önfenntartóvá vált.

A tó 8 x 10 km területű.

Crater Lake National Park honlapja




Sofőrina






A tó és környékének klímája szubalpin. Magas fekvése miatt a nyári klíma enyhe és száraz, a tél hideg.
Hatalmas mennyiségű hó esik, átlagosan 13,3 méter/év. Ez a hó csak július közepén kezd elolvadni.
1949-1950 telén 22,5 m hó hullott le. A napi csúcs 1971-ben volt 90 cm-rel.








Számos tényező miatt, de leginkább azért, mert a tónak nincs befolyó vize, az egyik legtisztább vizű tó Észak-Amerikában, mert nincs szennyező forrás.

20-30 méter mélységig mértek igen tiszta vizet, a rekord 43 méter volt.

A tónak viszonylag magas a sótartalma, a lúgossága és a vezetőképessége.
Az átlagos pH érték: 7-8.








A helyi őslakosok, a klamath törzs, akik feltehetően látták a Mount Mazama összeomlását és a Crater Lake kialakulását, régóta szent helynek tekintik a tavat.
Legendájuk szerint a jó és a gonosz istenek itt verekedtek össze, és ennek a következménye lett a hegy összeomlása.



Elvileg ott van a tó... valahol a köd mögött...

és ezt kellene látni...




térkép/műhold/madárnézet













Az idő nem volt túlságosan kegyes hozzájuk...konkrétan szakadt a hó, és köd ült mindenen...

































visszaút Portland felé...































Házépítés Amerikában

(Az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarokat kérdeztem)
"Itt csak fából készül lakóház, a földrengések miatt. A tégla épület roppan, ezért életveszélyes . Más érzés, mint egy kő házban élni. Nem rideg. Villámkezű mexikó-i melósok sec- perc alatt felrántják. Fenyőből építik, amit Canada-ból vesznek."


" Ezek a házak bírják a trópusi viszonyokat, bírják Alaska zord világát, minden időjárásnak ellenáallnak. Csak a tornádónak nem."




"A házakat 30 év kölcsönre vesszük általában. 5-10 százalékot kell letenni, és a többi részlet . Plusz költség a property tax (adó) és ház biztosítás (appartmentben élőkhöz képest).
A kamat most kb 4.5 -5 százalék? De ahhoz, hogy házat vegyél, kb 2-3 szorosát kell keresni a havi részletnek."


" A kertben nálunk van fű, pár gyümölcsfa , és díszfa. A ház előtt pár rózsa és bokor. Mivel Californiában most drought condicio van hírdetve , senki se fog nagy kertet, vagy veteményest üzemeltetni. De van sok ismerősöm aki csinál egy kisebb zöldséges részt , ahol paradicsom, pár tő paprika, zöldség terem."







" Itt a ház, nem csak otthon, hanem kereseti lehetőség is. A házak árai emelkednek, jól el lehet adni. Amerikában a ház ott van, ahol a munka, és fizetés. Egy átlag amerikai, élete során átlagosan 12-szer költözik. Ha nem kötődsz semmihez, mehetsz amerre látsz, ahol jól érzed magad. A házak legtöbbje fa szerkezetű. Van szigetelt, előre gyártott vb. beton paneles mód is. Vettünk egy ilyen házat, a floridai Royal Palm Bch-n . Rendkívül jól volt szigetelve, a havi elektromos energiából futotta yakuzzira, két nagyméretű hűtőszekrényre, és fűtött medencére is. A víz melegítése napfény panelokkal történt. "



"Californiában nincsenek szigetelve a régi házak , pedig jó lenne. Az áram drága nálunk, és nincs aircondi . Télen fűtünk, amikor 5-10 fok van kint."

" Az ingatlanok eladásának átfutási ideje átlagosan pár nap Portlandben. De nagyon könnyen megesik az is, hogy meghirdeted a házadat délelőtt és délután már költöznöd kell."

" Lehet akármilyen építésű a ház, ha jön egy tornádó és elkapja, akkor sajnos annyi. Mi vidéken élünk, és erre jó nagy telkek vannak. Kertek, farmok. Ebből élnek az emberek. Gyönyörű, nyugodt.
A városban sokszor az emberek egymás szájában élnek.
Mi is gyors építésű házban élünk."



"Amerikában valóban ez a legnépszerűbb építkezés, mert olcsó és van bőven fa. Könnyen szigetelhető, a belső villany, és cső hálózatokat sokkal könnyebben szerelik, és bármikor változtatják. Nagyobb, és több emeletes épületeknél - ahol nagyobb teherbírásra van szükség - acélszerkezeteket használnak."

" Egy átlagos amerikai családi ház 2,000-3,000 négyzetláb (200-300 négyzetméter, kb). 3-4 hálószoba, 1-2 teljes fürdőszoba, és talán egy külön wc.
Ahol megoldható, alagsor is van, ott található a kazán, léghűtés, melegvíz tartály, mosókonyha. Gyakran az alagsort, kialakítják játszóteremnek, televízió-videó szobának.
1-2, ritkán 3-4 kocsinak van a házon belül garázshelye."




"A ház adója, a telektől, és a háztól függ. Része a school tax is, ami az iskola körzetnek megy, függetlenül attól, hogy jár-e oda gyereked vagy nem. A miénk $13000 felett van, vagyis több, mint 1000 usd/hónap."

"Az 55+ community... olyan tervezett lakótelep (általában condominiumok, de van ahol családi házak is vannak), gyakran külön bejárattal, itt csak olyan egyén, vagy házaspár vehet otthont, ahol legalább egy személy 55 éven felül van. Ezek a lakótelepek idős emberek számára vannak tervezve, olyan helyeken, ahol sem az iskola közelsége (és az azzal járó magas adó), sem a munkahelyek közelsége nem fontos, hiszen általában nyugdíjasok a lakók. Orvosok, kórházak viszont kellenek, és időseknek alkalmas aktivitások (golf, tenisz, torna, stb.) Kérdéses, hogy az előny vagy hátrány, hogy nincsenek zsibongó gyekerek, nincsenek munkába járó fiatal szülők. Van aki rajong értük, van aki nem.
Itt található, egy érdekes megvilágítás, mindkét oldal véleményére vonatkozóan" http://www.baby-boomer-retirement.com/.../advantages-and...





"A 200nm-es házakban általában egy generáció lakik. Bár vannak olyan házak, ahol van egy külön bejáratú lakás, ahol a nagyszülők laknak. De ez ritka. Manapság egyre gyakoribb azonban, hogy a felnőtt gyerek otthon lakik a szülőkkel. "

" A legtöbb családnak, legalább 2 autója van. Hiszen minden felnőttnek el kell jutnia munkába, bevásárolni, dolgokat intézni. Nagy városokat kivéve, szinte sehol nem lehet autó nélkül élni. A garázs előtt áll a többi kocsi, ha nem férne be. Van olyan is, hogy az egyik garázs raktár, de láttam olyat is, hogy a két kocsis garázs tele volt lommal, így a kocsik kint parkoltak. "




" Nálunk pld. vétel ár után fizetnek adót, egy 400 ezer $ ház, 6,5 ezer , míg egy 800-900ezer $ ház 12.000Usd/év. A mi ház biztosításunk pld. 1200usd/év."

" Ingatlan adó: az USA-ban minden falu, város, az ingatlanokra kivetett adóból fedezi a költségeit. Sok helyen az iskolák is (az önkormányzattól függetlenül) ön finanszírozók. Az államok és a szövetséges kormány, nem járul hozzá a mindennapi ktg.-ek fedezéséhez, csak nagyobb projectek esetén (pld. út építés). A demokrácia tehát nagyon fontos mindenkinek. A helyi választások nagyon fontosak, sok esetben az egyénnek sokkal nagyobb a beleszólása a saját sorsába, helyben. Mi minden évben szavazunk az iskola ktg-vetéséről, és van úgy, hogy leszavazzuk. Az emberek otthont változtatnak, attól függően, hogy hol mennyi az adó. Vannak akik szívesebben fizetnek magasabb iskola adót, azért, hogy a gyerekeik jobb iskolába járjanak. A mi megyénkben van néhány, amerikai szinten is vezető iskola körzet, ahol a szülők akkor vesznek házat, amikor a gyerek iskola köteles korba lép. Ha a gyerek egyetemre megy, akkor tovább állnak oda, ahova megy a gyerek. Logikájuk szerint, olcsóbb egy magasabb iskola adót fizetni, mint máshol talán valamivel alacsonyabb iskola adó mellett, drága magán iskolát."



átlagos


öregebb





több száz éves

" Ezen a linken ház tervrajzokat árulnak. De nagyon jól bemutatja, a ma is népszerű ház stílusokat, alaprajzokat: " http://www.houseplans.com/


USA eladó és kiadó ingatlanok, naprakészen: http://www.trulia.com/home_prices/


"Átlagos telek a mi környékünkön kb. 6000 sqf (kb. 600 m2). 3 szoba+2 vagy 3 fürdő. Az átlagos ház nagyság: kb. 2500 sqf (kb.250m2)."

" A mi házunk az átlagnál kicsit nagyobb: 4 háló+3,5 fürdő+basementben 1 háló+1 fürdő. A férjem befektetésként gondolkodott, így basementet is csináltunk.
Az egész építkezésnél szigorú előírásoknak kell megfelelni, főleg a földrengések miatt, de az elektromosság biztonsági, energia takarékossági előírások is elég szigorúak. "







" Vannak akik mobil házban laknak. 3 szoba+2 fürdő+nappaliból állnak. Sokan basement-re rakatják, költöznek államról-államra, és viszik magukkal. "



http://www.zillow.com/.../41.309792,-73.881125,41.../13_zm/
http://www.huffingtonpost.com/2012/03/29/retirement-homes-for-89000-and-up_n_1385464.html




Ezen a weblapon, térképen vannak a házak, a becsült értékeik, és a házakra klikkelve mutatja a részleteket is.

http://www.zillow.com/.../43.024155,-89.505371,43.../17_zm/
Kizoomolva, pedig csak az éppen eladó házak jelennek meg:



Az egyes körzetek ingatlan árait lehet tanulmányozni:
http://www.trulia.com/home_prices/
Pld. New York környékén, a sötétbarna körzet 1.000.000Usd feletti közép árfolyam, a világos zöld pedig 100.000Usd.






A portlandi múzeumban
ART galery
























A világ iskoláztatása- a fehér ember utolsó terhe

Oregon állam és a méhek


Amerikában egyszer, betiltották a szeletelt kenyeret

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése