H   A   N   N   A       M   E   N   T    





36. FEJEZET



(Szerző: Dreska Ildikó)

“Mindig messze keresik valahol az Istent, a nagy dolgokban, mintegy távcsővel és nagyítóval, a csillagok, felhők és végtelenségek között. De én már tudom, hogy biztosabban megtalálom Őt az egészen kis dolgokban, a véletlenekben, a jelentéktelenségben..."

Tartalom:
6. szemeszter tantárgyai-halmozottan kémiás, Lewis&Clark 150. születésnap, Influenza, A behajtó cég újra zaklat, Minden bizonytalan, Fény fesztivál-Portland, Art Museum-Portland, Egy elegáns est az oregoni szimfónikusokkal


6. szemeszter tantárgyai 
- avagy halmozottan kémiás


CHEM 310.
Fizikai Kémia: termodinamika és kinetika
Termodinamika első, második, és harmadik törvényei; fázisegyensúly; dinamikus egyensúly; kinetikai elmélete és gyakorlata; reakció sebesség.

CHEM 355. Kísérleti módszerek a fizikai tudományokban
Kísérleti módszerek, és műszerek a fizikai tudományokban. Tervezés, kísérletek, konstrukció, műszerek,  mérések, elemzések, adatok értelmezése, következtetések.

Modern kísérleti technikák, analóg és digitális elektronika, érzékelők, számítógépes adatgyűjtés, spektroszkópia (atom-, fluoreszcencia, és infravörös), tömegspektrometria, kromatográfia, interdiszciplináris vizsgálatok.

CHEM 365. Fizikai Kémiai Laboratórium
Termokémia, fázisegyensúly, kinetika, spektroszkópia, és félvezető tanulmányok technikák használatával, mint például kalorimetria, UV-látható, IR, NMR, tömeg spektroszkópia, diffrakciós módszerek.


CHEM 464 Biomolekuláris NMR-spektroszkópia
A nukleáris mágneses rezonancia, spektroszkópiában alkalmazott témák, különös tekintettel a strukturális biológiai alkalmazásokra. Alapvető NMR elmélet, többdimenziós módszerek, heteronukleáris kísérletek, korrelációs spektroszkópia, nukleáris Overhauser-hatás, kémiai csere, fehérje-szerkezet meghatározása, fehérje dinamika.


CHEM 420. Részletes Szervetlen Kémia
Modern koncepciók szervetlen és átmenetifém-kémia, hangsúlyt fektetve a kötés, szerkezet, termodinamika, kinetikai és mechanizmusok, kapcsolatok. Atomi szerkezet, kötés elméletek, szimmetria, molekuláris formák (pont csoportok), kristály geometria, a sav-bázis elméletek, bór-hidrid, szilárdtest anyagok, nómenklatúra, kristálytér, molekulapálya elmélet, izoméria, geometriai , mágneses és optikai jelenségek, spektrumok, szintetikus módszerek, fémorganikus vegyületek, ketreces struktúrák, klaszterek, lantanida aktinidák.



... néhány fotó a tanórákról...amiket egyébként imád...és aki egyben matek szakos is, az most - amikor a többiek vért izzadnak - látja nagy-nagy előnyét annak, hogy annyit, de annyit szorgalmasan tanulta/tanulja a matekot :) 

A testtartás: maximális koncentrációra utal...













150. születésnapját ünnepli a Lewis&Clark College



Vissza a múltba

Lewis&Clark College történelem










Errefelé sosem unalmas az élet...
Még csak most kezdődött el a következő tanév, de már most ránkzuhantak a történések...

Amikor bedurvul az influenza...

Gyakorlatilag még ki sem gyógyult a téli szüneti igen súlyos betegségéből - így valószínűleg egy padlóra küldött immunrendszer miatt - teljesen ledöntötte a lábáról az influenza. Nem volt a testén olyan rész, ahol nem okozott gyulladást, fájdalmat. 
Még jó, hogy amikor éppen a legjobban tombolt akkor jött a hétvége, és nem kellett suliba, meg dolgozókba menni.

A behajtó cég újra zaklatásba kezdett...
Pont így érzem magam=Unom!

Aki folyamatos blog olvasó, az tudja, hogy 2015. augusztusában egy hirtelen kialakuló szem problémával, Kalifornia egyik kórházában kötött ki Hanna.

Volt érvényes, teljeskörű biztosítása.

Ennek ellenére a M.A. biztosító ( a világ - nyugodtan mondhatom- legnagyobb biztosító társasága ), és a kórház nem tudtak megállapodni egymással, a fizetés teljesítését illetően. 
Nem az összeget vitatták, hanem a kórház nem tudott egy átkozott bankszámla számot adni, ahova teljesíthető a tartozás. 

Végül 9 hónap alatt!!!, valahogy egymás között megegyeztek, és 2016. májusában a követelés kiegyenlítésre került.

Utána néma csend következett. Az idegszálak kisimultak. Mindenki hátradőlt, feltette a western csizmás lábát az asztalra és a Micimackó c. gyerekkönyv alá dugta a revolverjét.


Most pedig, 2017. februárjában "kiújult" a kórház követelése, csak éppen egy másik behajtó céget bíztak meg a zaklatással.  Amerikásan: Átadták az ügyet!


Maradjunk abban, hogy kint néha elvesztik a szálat az ügyintézők, információk tűnnek el az éterben...de a mi biztosítónk sem döngetheti a mellét, mert a hozzáállásuk a béka feneket alatt volt/van/és ha így folytatják: lesz!


A kórház, és a behajtó cégek ez idáig Hannát zaklatták, a sulis postaládája hetente tartogatott egy kis meglepetést,  annak ellenére, hogy már több alkalommal közölte, a M.A. biztosítót keressék közvetlenül.
Én pedig itthon, magyar földön, áthárítottam a zaklatást a M.A. biztosítóra. Ha ezt nem teszem, akkor még mindig megoldatlan lenne az ügy.


A mostani megkeresésre, válasz képpen elküldtek egy OTP-s, légy ürülék nagyságú betűkkel nyomtatott, fekete filccel - az aktuális tétel kivételével - kihúzgált, magyar nyelvű!! banki kivonatot.

Először azt hittem, hogy ez csak valami igénytelen előzetes tájékoztatási módszer , és majd jön egy szuper-hivatalos változat.
De nem jött. Vagyis de! Mert szerintük ez volt a szuper-hivatalos, amit lobogtathatok Amerika felé.
Közbeszólt a bankos múltam, és tájékoztattam őket arról, miként lehet belépni az OTP online felületére, ráklattyintani a napi teljesített tranzakciókra, és a vitatott tételre koncentrálva nyomni egy Print-et. Ha esetleg ez nehézséget okoz, akkor az OTP-től kérjenek egy banki igazolást. Átfutási idő: max. 1 nap. (jobb helyeken ez angol nyelven is megy, hogy az OTP jobb hely-e, azt nem tudom teljes pontossággal).

A válasz hamarosan megérkezett, tudatták velem, hogy nem lehet 2016. márciusi banki anyagba belemenni. 
....és csatoltak egy igazolást (megint magyarul), ami csupán azt a tényt bizonyítja, hogy a kárszakértő anno helyben hagyta a kárigényt, és engedélyezte a kifizetést. 

Ha nem járok egyre zordabb anyatigrisként a nyakukra, akkor itt meg is állt volna a mutatvány. Levakarhatatlanságom eredményeként, felvették a kapcsolatot a kórházzal és a behajtó céggel. (egyszerűen nem volt más választásuk) Akik visszaigazolták, egy kb " - Megment az utalás anno Joe? -  Ja, megment ! "stílusban íródott levélben, hogy rendben mentek a dolgok 2016 májusában.
Remélem Joe most már biztosan, és végérvényesen lenyugszik. 

Western csizmák ismét az asztal lapján koppannak, revolver Micimackó alatt nyugszik. Töltve van!

Tanulság képpen, a történetről elsőként ITT!, aztán ITT! végül teljes terjedelmében: ITT!        olvashattok!

...és egy jó kis cikk a Határátkelőről: http://hataratkelo.blog.hu/2015/09/30/az_amerikai_egeszsegugy_csapdai

Minden bizonytalan...

Nyilván mindenki olvas, hallgat híreket és tisztában van vele, hogy Amerika most leginkább egy önmagából kifordult darázsfészekre hasonlít... Nagyjából minden bizonytalan.

Úgyhogy egyelőre mi is csücsülünk ennek a bizonytalanság-kupacnak a tetején, és várunk, hogy mi-merre-hogyan formálódik.




A karácsonyra küldött levelek még  mindig nem értek oda...


December 10.-én adtam fel, Kaliforniába címezve, a karácsonyi üzenetünket Hannának és Mártiéknak. Egyedileg megkomponált, kidekorált, "csak nekik" szóló, fontos üzenetek...Elsőbbségivel, emelt postai díjjal.

2017. február közepét írunk. Járt arra a postás, csak éppen levelet nem vitt. 

Bezzeg Amerikából! egy hét alatt, eddig mindig hiánytalanul ideért minden levél.


Művészkedős hétvége



Fény fesztivál-Portland


















Art Museum-Portland



Egy elegáns est, az oregoni szimfónikusokkal

Arlene Schnitzer concert hall







http://www.orsymphony.org/

Itt most az időjárás is kiszámíthatatlan

Az időjárás igen szeszélyes. Egyszer hó van (ami itt nem jellemző), másszor ónos eső és csupa korcsolya pálya minden, aztán kisüt a nap... a campus ennek megfelelően bezár-kinyit-bezár. 












Főzőcskézések
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése