H  A  N   N   A       M  E  N   T


47. FEJEZET

(Szerző: Dreska Ildikó)


“Akárhol is vagy, légy ott teljesen!” 

                               (Eckhart Tolle)

  Egy hét - 5440 km - öt állam 

Ha tavaszi szünet, akkor vedd nyakadba a világot! Tedd le a tankönyveid, hagyd magára a laboratóriumot, tedd félre a PhD-s felvételi izgalmait! 
Menj, láss, és élvezz minden pillanatot... mert Amerika gyönyörű!

Tavaszi szünet előtt három nappal még teljesen bizonytalan volt minden az utazással kapcsolatban ...aztán béreltek egy autót, és ketten egy hét alatt levezettek 5440 km-t. Az "öt államon át egy szál autóval", rögtönzött szállás-kirándulási helyekkel és programokkal nekiindulni a nagyvilágnak különleges élmény. Sok olyan dolgot él át az ember, amit a felhők között egy repülőn, sosem tapasztalna meg.
Ennek is megvan a maga varázsa.

Emellett költség hatékony, mivel két főnek mindennel együtt kevesebbe került, mint 2 főre szóló retúr repülőjegy Portland (Oregon) és Arizona között, a tavaszi szüneti árakkal kalkulálva.

Tartalom:
PORTLAND (OREGON) - NAMPA (IDAHO) - SALT LAKE CITY (UTAH) - ARCHES NATIONAL PARK (UTAH) - GLEN CANYON (UTAH-ARIZONA) - CAMERON (ARIZONA) - GRAND CANYON (ARIZONA) - LAS VEGAS (NEVADA) - HOOVER GÁT (NEVADA) - WILLOW SPRINGS (CALIFORNIA) - LAKE TAHOE, ELDORADO NATIONAL FOREST (NEVADA-CALIFORNIA) - EUGENE (OREGON) - PORTLAND (OREGON) 

UWC-s pulcsiban a kalandvágyó lányom
Az élmények gépre csattogtatása...
IDAHO - ÚTON

csigaház variáció-amerikai módra...
"Kicsi csiga család
Csúszik a zöld fűben,
Hátán hordja házát
Egész esztendőben.

Maga mögött húzza
Hosszasan a nyomát,
Szemeit kinyújtva
Kémleli világát.

Eső után reggel
Útra kél a csiga,
Megérkezik egyszer
vajon valahova?"
"Berreg a traktor,
pöffen a füstje,
dübörög az úton,
indul a földre."
  


Azért itt a vihar sem "csiribiri".

UTAH - ÚTON


























Salt Lake City - UTAH

Utah az USA 45. állama; 1896. január 4. vették fel az unióba. 
Az Utah-ban lakók közel 80%-a él Salt Lake City körül. Ezzel szemben az állam hatalmas területe majdnem lakatlan, miközben a népesség a 6. legelvárosiasodottabb az USA-ban.

 A "Utah" név az indián Ute szóból származik, jelentése hegyek emberei.

 Utah a leghomogénebb állam vallás szempontjából. Lakosságának 58-72%-a  Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (a mormon egyház) tagja. 
Az állam a szállítás, informatika és a kutatás egyik központja és jelentős turistacélpont. 
A többnejűség elfogadásáról elhíresült vallásalapító (Joseph Smith, 1805-1844) utódai hozták létre szorgos munkával Salt Lake City-t, a mormonok fővárosát. 

Minden férfi köteles volt csőre töltött puskát hordani magával vagy a kocsiján, hogy támadás esetén egy pillanat alatt elő tudja venni. Éjszakára a szekereket kör alakban helyezték el, karámot formálva a marháknak és a lovaknak. Sabbat napon nem volt szabad utazni és dolgozni. A reggeli és esti ima általános gyakorlat volt.

Magának Smith-nek több mint 60 asszonya volt, míg utódja: Brigham Young 20 feleséggel és 57 gyermekkel büszkélkedhetett.
Az ilyen engedékeny szabályok miatt természetesen az amerikaiak többsége bűnösnek tartotta ezt a vallási irányzatot, olyannyira, hogy 1844-ben Smith-t meg is gyilkolták.

A mormon fiataloktól kötelezően elvárt két éves külföldi hittérítés következményeként ma már nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világban sokfelé elterjedt ez a vallás, különösen az amerikai kontinensen és Európában.
A Mormon könyv egyik alaptétele szerint minden egyénnek le kell mondania individuális jogairól a közösség javára.

Bár a korai mormon egyház néhány alapvetése mai szemmel már valóban furcsának hathat, az kétségtelen, hogy a mormonok hitének hatalmas szerepe lett a mindennapi élet szervezésében és összefogásában. 
Ez adott a híveknek erőt ahhoz a hihetetlen nagy munkához, melyet a városok megalapítása, az öntözőrendszerek kiépítése és a gyárak létrehozása igényelt.



A bevásárló központjuk egy részlete
A mormonok már korábban csatlakozni kívántak az Egyesült Államokhoz, a többnejűség miatt ezt megtagadták tőlük, mígnem 1890-ben – a poligámia eltörlése után – Utah néven az USA  tagállamává lehettek.

A mormonok betelepítő munkájának minőségéről F. S. Dellenbaugh, a Nyugat betelepítésének nagy ismerője így ír: „El kell ismerni, a mormonok a vadon meghódítását magas fokon művelték. Nemcsak feltörték a szűzföldet, hanem folyamatosan művelték azt: szeszfőzés és szerencsebarlangok helyett, fejlődésüknek szegletköveként, és a bennszülötteknek mutatandó példaként a fehér ember fölényéről, a mormonok gyümölcsösöket, kerteket ültettek, farmokat, iskolákat és békés otthonokat építettek.
Young expanzionista nézeteket vallott. Az általuk benépesített területet Deseretnek hívták, ami  A Mormon könyve szerint egy ősi szó, melynek jelentése ’’mézelő méh’’. Ezt szimbolizálja az állam zászlóján látható méhkaptár és az állam mottója is.




 Brigham Young egykori lakóháza (Beehive House) 

2002-ben a városban rendezték meg a téli olimpiai játékokat, valamint itt található az USA ipari bankjainak központja.


A mormon templomokba kizárólag egyháztagok léphetnek be, s nekik is írásos engedélyre van szükségük ehhez. Jelenleg 130 működő mormon templom van a világon. Templomokon kívül vannak istentiszteleti gyülekezeti házak, ezekben folynak a nem-titkos egyházi szertartások, mint pl. a vasárnapi istentisztelet, az élők keresztelése és egyéb események, a gyülekezeti házakba bárki bemehet. A családfakutatás minden egyháztag fontos kötelessége, ennek célja a halott felmenők felkutatása, majd megkeresztelése.
A mormonok  összejöveteleinek helye, a Konferencia Központ.
A legnagyobb helyiségében tartják az egyház vezetőinek féléves világtalálkozóit.

 Itt található a  7667 sípos, óriási orgona,  a 21000 ember befogadására alkalmas ülésterem, amely mind méretében, mind építészeti megoldásaival egyedülálló és lenyűgöző a maga nemében: alátámasztás nélküli amfiteátrum-belső, vízesés és a környék flóráját bemutató park az épület tetején, lélegzetelállító kilátással a várost övező hegyekre és a templomra.







Tabernacle körkupolás épülete, amely a világhírű Mormon Kórusnak ad helyet. A 360 tagú, kizárólag önkéntesekből álló, Grammy- és háromszoros Emmy-díjas kórus fennállása óta minden vasárnap aktív részese az istentiszteletnek.



Utah State Capitol


Utah legnagyobb része kietlen sivatag vagy félsivatag, jobb esetben erdős magashegyvidék. Területének zöme lefolyástalan, a kis számú vízfolyás nem éri el az óceánt, hanem a Nagy-Sós tavat táplálja vízével. Utóbbi az erős párolgás miatt a világ második legsósabb állóvíze, északi medencéjének sótartalma 7-8 szorosan, déli medencéjéé 4-szeresen haladja meg a tengerek átlagos sótartalmát. (A különbség azóta számottevő, mióta két, összesen nagyjából 45 km hosszú kilométeres vasúti töltést vezettek át a tavon.)
A Salt Lake City környéki települések kis túlzással egy mesterséges oázissorként terülnek el a hegyek lábánál, ahonnan a legtöbb folyó éri el a tavat. A meglehetősen elzárt és száraz környezetben igen nagy szervezettségre és erőfeszítésre volt szükség a várossor létrehozásához.
Amikor a mormon telepesek megérkeztek a Salt Lake völgybe, a liliomfélékhez tartozó Calochortus nuttallii hagymáival csillapították éhségüket. Ez a növény később Utah állam egyik szimbóluma lett.
További érdekességek a mormonokról: https://maxval1967.wordpress.com/2012/05/13/mormonok/
 20. században az egyház gazdasági hatalma is nagymértékben megnőtt: a hívek jövedelmük 10%-át az egyház javára befizetik, és sokan még önkéntes munkát is végeznek az egyház számára. 
Az egyház vezetői részben sikeres üzletemberek voltak (egyikük a Union Pacific vasúttársaság igazgatója is volt egyben), módszereiket az egyház működtetésébe is átültették, így ma már számos szociális és gazdasági tevékenységet végző fiókszervezettel is rendelkeznek. Rákkutató központot és kórházat is működtetnek. 

Itt található a világ egyik legnagyobb külszíni rézércbányája, az ércfeldolgozó kéménye és meddőhányói pedig a várostól nyugatra, az egyik  fürdőhely fölött magasodnak.
A Delta légitársaság központja is itt van.

A városban a környékén folyó bányászat nélkül is komoly probléma a légszennyezés: a hegység lábánál fekvő városban könnyen "megszorul" a levegő, így nem meglepő, hogy a városvezetés  viszonylag nagy összegeket áldozott az autómentes közlekedés feltételeinek kialakítására.

Utah földrajzi szempontból nagyon diverz állam. Ezt annak köszönheti, hogy három különbüző geológiai formáció találkozásánál foglal helyet: Sziklás hegység, Nagy-medence, Colorado fennsík. Területén egyaránt megtalálhatók száraz sivatagok és dús hegyi fenyőerdők.

Az állam északi harmadának középső részén észak-déli irányban a Wasatch-hegység húzódik, amelynek magassága megközelíti a 3700 métert. Az állam északkeleti részén az Uinta - hegység húzódik, amelynek magassága a 4000 métert is meghaladja. Itt található Utah legmagasabb pontja, a Kings Peak (4123 m). A Wasatch-hegység nyugati lábánál található az úgynevezett Wasatch Front, ami völgyek és medencék rendszere.

Utah nyugati régiója nagyrészt sivatag. Itt található a Bonneville sós síkság, valamint a Nagy-sóstó és más tavak, amelyek valamennyien az ősi Bonneville-tó maradványai, ami egykor a Nagy-medence keleti részét borította.

Utah déli és délkeleti részének látványos formációit homokkő alkotja. Ezt vájta ki mellékfolyóival a Colorado, létrehozva ezáltal az ország egyik leglátványosabb vidékét. Az eső és a szél szintén részt vett a lágy homokkő formálásában az évmilliók alatt.


Arches Canyon -  UTAH

Utah az USA azon kiváltságos államai közé tartozik, ahová a természet a legszebb kincseit összegyűjtötte. Föld alatti járatok, kanyonok, természetes boltívek, tanúhegyek, színes oszlop sziklák, és más megannyi egyedülálló geológiai csoda díszíti az állam teljes területét. Akár melyik oldalról lépjük át az államhatárt egész biztos olyat láthatunk, amit korábban még sehol. 
Az állam mintegy háromnegyede természetvédelmi terület, nem meglepő hogy egymást érik a nemzeti és állami parkok. 
Az Arches Nemzeti Park (angolul Arches National Park) természetvédelmi terület az Amerikai Egyesült Államokban, Utah állam délkeleti részén, a Colorado mentén fekvő félsivatagban. 
A 310 km2 területű nemzeti park eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól - természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól - híres. 
Nevét a mintegy kétezer természetes kőhídról (angolul arch, többes számban arches) kapta. A terület 1929-ben kapta meg a nemzeti emlékhely (national monument) besorolást, 1971 óta pedig nemzeti parkként működik.





"A terület tengerszint feletti magassága 1245 és 1723 méter között váltakozik, legmagasabb pontja az Elephant Butte. 

Az átlagos éves csapadékmennyiség meglehetősen alacsony, 250 milliméter körül mozog.

Az Arches Nemzeti Park alatt helyenként az ezer méteres vastagságot is elérő sóréteg található, amelyre mintegy 300 millió évvel ezelőtt kezdett rátelepülni a Colorado-fennsík a területet elöntött tenger üledékéből.

A tenger elpárolgását követő évmilliók során a terület felszínét a széljárás és a többszöri időszakos víz alá kerülés tovább alakította, újabb üledékrétegek képződtek, míg végül ez a mezozoikumi kőzetréteg elérte az 1,6 kilométeres vastagságot. 
E hatalmas tömeg nyomásának az alatta húzódó sóréteg nem volt képes ellenállni, így a só tömörülésével és átrendeződésével a kőzet több helyütt beszakadt, s törések, vetődések, hasadékhálózatok keletkeztek. 
E mozgások következtében a fiatalabb és kevésbé szilárd felszíni kőzetek elaprózódtak, a hasadékokba áramló víz és jég pedig a kőzetanyag további mállásához, pusztulásához vezetett.
A szél a regolitot (mállási terméket, kőzettörmeléket) elszállította, s nyomában csak az ellenállóbb kőzetek, a ma ismert bizarr homokkő alakulatok maradtak vissza. 
A felszíni  erózió ma is végzi munkáját, s 1970 óta több mint harminc kőhíd vált a természet pusztító erejének martalékává.

A több ezer sziklaalakzat közül a legnevezetesebbek:

Az Utah állam egyik szimbólumává vált, 16 méter magas Delicate Arch.

A 39 méter magas sziklatorony, a hatalmas sziklát egyensúlyozó Balanced Rock.

A Double Arch néven ismert kettős kőhíd.

A föld egyik leghosszabb természetes kőhídja, a 30 méter magas és 88,4 méter hosszú a Landscape Arch."
























A 39 méter magas sziklatorony, a hatalmas sziklát egyensúlyozó Balanced Rock.
A Vadnyugat ikonjainak: a cowboyoknak a körében baljós előjelnek tartották, ha napközben baglyot láttak, és gyakran hordtak a jó szerencséjük érdekében kis aranyrögöt, pumafogat vagy nyílhegyet a nyakukban. 

Az utóbbi – hitük szerint – akkor volt különösen hatásos, ha azt korábban ember vagy állat húsából húzták ki…





A parkban több mint 2000 természetes sziklaív található.
A boltívek sziklatarajokból keletkeznek. 
Ezek a vékony, de magas és hosszú sziklák a párhuzamos repedések mentén alakulnak ki, és ezekből formálja az erózió a boltíveket. Ha a legfelső réteg keményebb, ellenállóbb, mint az alatta levők, akkor mikor télen a megfagyó víz apró repedéseket hoz létre a sziklákban, melyek lassan szétfeszítik a puhább követ, és azok kiesnek a felső réteg alól. 
A szél és a víz évmilliók alatt elhordja a törmeléket és amennyiben jól egyensúlyban van a felső réteg, egy  boltív marad a helyén. 
Ha bármi miatt nincs meg a szikla egyensúlya, akkor a teteje is beomlik – nem lesz boltív. 

Az idő múlásával egyébként minden most látható boltív el fog tűnni, hiszen a természet most is végzi lassú, de biztos munkáját. Ha nem elég vékony a sziklataraj, akkor sem lesz boltív. Tényleg nagyon össze kell játszani minden körülménynek ahhoz, hogy ezek a látványos képződmények létrejöjjenek.




 Double Arch néven ismert kettős kőhíd. Északi és déli ablaknak neveznek.
 A dupla-boltív egészen különleges, mert két boltív indult ugyanabból a pontból, itt egy természetes kupola szakadt be sok-sok évvel ezelőtt.





Akarva akaratlanul is megérinti az embert a tudat hogy ez a rozsda vörös kősivatag úgy 300 millió éves földtörténeti korszakot tud maga mögött, és ki tudja hány dinócsontváz hever a méretes kövek alatt.







A természet ereje saját szabályait követi, hogy épít vagy épp pusztít csak idő kérdése. Amíg több százezer év kellett a sziklaívek kialakulásához, addig közel 40 év alatt legalább 30 boltív vált a ugyanezen erők martalékává.


Az őslakosok szerint a sziklahidak szent helyek.  Azt vallják, őseik ezeken a “kapukon”keresztül léptek át más világokba. 

















Akár a filmekben...






Utah állam különös törvényei:

Törvényellenes ló hátáról horgászni.
Illegálisnak minősül nem inni tejet.
Illegális felrobbantani bármilyen nukleáris fegyvert.
A férj a felelős a felesége által elkövetett minden bűncselekményért, amit a jelenlétében tesz.
Vétség szándékosan rálépni az állam országútja járdájának az útburkolati kövei között levő repedésre.
Legális éttermeknek bort felszolgálni az ételhez, de csak akkor ha a vendég kér bor listát.
Támadásnak minősül bálnára vadászni.
Senki sem szexelhet egy mentő hátuljában ha az közben egy helyszínre siet.
Vészhelyzet idején alkohol árusítása tilos.
Magánszemély nem tárolhat sört 2 literesnél nagyobb konténerben, kivéve ha forgalmazó.
Tiltottak az olyan box meccsek amiken engedett harapni.
Illegálisnak minősül katasztrófa okozása.
Az út az Antilop kanyonhoz vezetett volna. 
Nem túl ötletesen van szervezve a kanyon látogatása, mivel csak túravezetővel látogatható. Már hetekkel -sokszor hónapokkal előtte kell helyet foglalni. 
Két héttel az utazásuk előtt tele volt minden csoport.
Bíztak abban, hogy ha a helyszínre mennek, akkor két fő még csatlakozhat bármelyik túravezetőhöz.  Sajnos nem ez lett a történet vége. 
Nem nagyon értem, hogy az Antilop kanyon miért nem tud ezen a problémán felülkerekedni? :( ? A belépő ára is igen borsos, tehát megérné a megoldáson tanakodni.

Glen Canyon - ARIZONA


Itt éppen a német UWC-s pulcsiban, amit a haverjától kapott karácsonyra.
Arizona az USA 48. tagállama 1912. február 14.-e óta. A délnyugati részen található. Nagyrészt sivatagi éghajlatú, a nyarak nagyon forrók, a telek enyhék. Északi területén fenyvesek találhatók. Az állam legnagyobb városa s egyben a fővárosa is Phoenix.

A Glen Canyon a Colorado folyó olyan szakasza a Grand Canyon felett, ahol a folyó 200-250 méter mély, de igen keskeny kanyont vájt ki a navaho homokkőből.

A Glen Canyon jelentős részét a Glen Canyon gát építése után ellepte a felduzzadó Powell - tó. 
A kanyon ma is fennmaradó részei a gáttól és a gát kapcsán kialakult Page városkától délnyugatra, a folyásirányon lefelé találhatók és a szűk szakaszai csak mintegy 15 mérföldet tesznek ki.

"A gátnak kettős szerepe van: a Colorado folyó szabályozása és a villamosáram-termelés. A gáthoz kapcsolódó tároló a Powell-tó, mely az ország második legnagyobb mesterséges tava és egyben a Colorado folyó meghosszabbítása Utah államba. 

A gát építése 1956-ban kezdődött és 1966-ban fejeződött be. Az 1983-as nagy árvíz idején majdnem összedőlt. A gát jelentősen megváltoztatta a Colorado folyó alsó szakaszát és a környezetet. A tárolóból nagy mennyiségű víz párolog el, átlagosan 1,06 km³ , ami a Colorado folyó víztömegnek 6-8%-a.
Az építkezés során az építőanyag szállításokhoz szükség volt egy hídra. 1967-ben megépítették a Glen Canyon hidat, amely egy acél ívhíd és építése idején a legmagasabb volt a világon. 
A gát mellett két alagutat is építettek, amelyek elkerülik a gátat és a folyó szabályozására használhatók.
 A gátnál épített vízerőmű un. cash register erőmű, ami azt jelenti, hogy az itt termelt áram eladásából fedezték az építések költségeit, illetve finanszírozzák az erőmű karbantartását.
Az erőmű csúcserőműként is funkcionál, ami azt jelenti, hogy hirtelen megnövekedett fogyasztáskor „besegít” a normális áramellátásba."
A gát az alaptól a pereméig 220 méter magas, hossza 480 méter .

A folyó alsó szintje feletti magassága 178 m.

A gát az alapjánál 91 m szélességű.

A gát tengerszint feletti magassága 1132 méter.

A gátat két túlfolyó és négy nagynyomású alagútműtárgy védi az ártól. 

A vízerőmű kapacitása 1296 megawatt.
































GRAND CANYON - ARIZONA



A  Grand Canyon (“Nagy szurdok”) a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok. A Colorado folyó valószínűleg 17 millió év alatt hozta létre. 
446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége 1200 és 1800 méter közötti. Nagy része a Grand Canyon Namzeti Parkban fekszik, mely egyike az első nemzeti parkoknak az Amerikai Egyesült Államokban A Grand Canyon a világ hét természeti csodáinak egyike.




Ez a vidék 1893-ban  erdőrezervátumként került védelem alá, méghozzá Benjamin Harrison elnök hathatós közreműködésével. 
1908-ban Theodore Roosevelt alapította a Grand Canyon Nemzeti Emlékművet, és 1919-ben alakult meg maga a nemzeti park, amelynek területét 1975-ben kibővítették. 
A park déli része egész évben, az északi május közepe és október között látogatható. A meredek ösvényeken le is lehet jutni a folyóig, ahol nyáron akár 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, kényelmes tempóban egy-egy napba is telik a le- és feljutás.

A kanyon egy részén ma is a hualapai  indiánok felügyelete alá tartozik, a meredek falakba vájt barlangokban laknak. 

Az első expedíciót John Wesley Powel vezette 1893-ban, részletesen felderítette és a Colorado vad zuhatagain le is  hajózott, úti beszámolója nyomán vált népszerű turista célponttá. 
2007-ben különleges látványossággal bővült a park, a Skywalk (Égi séta) kilátóval, mely a folyó felett 1200 méter magasan a peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai üvegből vannak. 








Ez is egy unalmas, megszokott napként indult...
Egészen addig, amíg meg nem pillantotta a piros kabátos lányt, aki nem a megszokott úton érkezett...
...Az áldóját! - gondolta magában. Szemei kipattantak álmos bágyadságukból és ez volt az a pillanat, amikor kis canyoni barátunk megélte a nap fénypontját...







A kutatók számára a kanyon igazi kincs és rejtély. 
Megdöbbentő, mert körös-körül minden lapos, és a kanyon peremétől még 30–40 méterre is azt hiheti az ember, hogy milyen unalmas ez a táj. 
Ha viszont teszünk még néhány lépést, és lenézünk a szakadékba, hirtelen kitárul előttünk az egész gigantikus völgy.

Évszázadok óta szakrális tisztelettel tekintenek a kanyonra. A kanyon egy nagyon spirituális és jelentős hely.


A kanyon falait alkotó kőzetrétegek több milliárd év alatt jöttek létre. 
Minél mélyebbre ereszkedünk, annál messzebb jutunk vissza a múltba. 
A legfiatalabb kőzetek vannak felül és a legősibbek a völgytalpnál. 
Mintha csak a feje tetején állna a Grand-kanyon: felül fosszíliák egy ősi tengerből, alul pedig egy régi hegylánc maradványai.











Minden érdekesség a canyonról:
 I. rész
II. rész
III. rész
NEVADA 



 Általában ilyen egyszerű, de nagyszerű, útszéli motelekben szálltak meg. 
 Erkély a saját folyó felett...
 Ez a nászutas szekér, benne az egyetlen lényeges dolog: a francia ágy.










  


   




  



  












  


HOOVER gát - NEVADA

Nevada 1864-ben lett az USA 36. tagállama.

A név jelentése spanyolul „hóval borított”. Az államot a „harcban született” (Battle Born) néven is emlegetik, utalva arra, hogy Nevada a polgárháború idején lépett be az Unióba. Fővárosa Carson City, legnagyobb városa Las Vegas. Az állam beceneve „az ezüst állam” (The Silver State), mivel sok ezüstlelőhelyet fedeztek fel itt. 

Nevada a hetedik legnagyobb állam, amely magában foglalja délen a Mojave-sivatagot és északon a Great Basint (Nagy-medence). 
Az állam területének megközelítőleg 86 százaléka a központi kormány tulajdonában van, 

mind polgári, mind katonai szempontból.

Az állam jól ismert a könnyen köthető és könnyen felbontható házasságokról, a legális szerencsejátékokról, és prostitúcióról.

Nevada vidékét homokos sivatag, félsivatag, hóborította hegycsúcsok, erdős hegyoldalak és füves völgyek jellemzik. 

1951. január 11-én Las Vegastól 100 kilométerre északnyugatra jelölték ki a Nevadai kísérleti terepet, ahol nukleáris fegyvereket teszteltek. 
A körzet a sivatag és a hegyvidék területén van, s megközelítőleg 3496,5 km². Az első kísérleti atombombát 1951. január 27-én dobták le. A legutolsó légköri robbantások 1962. július 17-én voltak, s a föld alatti kísérleteket 1992. szeptember 23-án szüntették be. 

Később kimutatták, hogy a sivatagban végzett kísérleti robbantások radioaktív csapadéka fehérvérűséget okoz. A tanulmányok igazolták, hogy a nevadai légköri atomkísérletek során 1951 és 1958 között az amerikai gyerekek 15–79-szer nagyobb sugárzásnak voltak kitéve, mint azt feltételezték. Nevada területének 80%-a a központi kormány tulajdona.

"A világ 8. csodája

A Hoover-gát amerikai jelkép. Az Egyesült Államok Vízgazdálkodási Hivatala az 1930-as években építette, és a mai napig a modern gátépítés mintaképeként tekintenek rá. Az épület három célt szolgál. Munkára fogja a vad Colorado folyót, és árvízvédelmi feladatot lát el, továbbá víztárózóként üzemel, hogy öntözzék a hatalmas sivatagi termőföldeket és csillapítsák a Los Angeleshez és Las Vegashoz hasonló növekvő városok szomját. Végül pedig a délnyugati területeknek biztosít tiszta és állandó energiát, amely a történelemben páratlan népességrobbanást tett lehetővé.

Mindennek megvalósításához hatalmas mérnöki teljesítményre volt szükség."

Részletes leírás itt!





LAS VEGAS - NEVADA
Egyetlen városban, az egész világ!



"Las Vegas (spanyolul „A rét”) a világ egyik legnagyobb szórakoztatási, bevásárlási és szerencsejáték-központja. A város otthont ad rengeteg kaszinónak, és ehhez kapcsolódó szórakoztatási egységnek.

1905-ös létrehozását követően 1911-ben lett bejegyezve.



A város mindig is toleráns volt a felnőtt szórakoztatási formák iránt, ezért kapta a „Sin City” (Bűnös Város) megnevezést is, és emiatt ad otthont számos népszerű filmnek és sorozatnak.

Az űrből nézve a világ legfényesebb környéke, mert a város mindig ki van világítva.
 Minden elképzelhető és elképzelhetetlen megtalálható ezen a helyen.

A szállodák egymásba vannak építve, egyikből a másikba át lehet sétálni anélkül, hogy kilépnénk az utcára. 


Vegasban nagyon sok kéregető, hajléktalan van. Nem erőszakosak, de elég nagy kontrasztot mutatnak a bulizó, kiöltözött, kifestett tömeggel szemben.




- A kaszinókban a csalások, lopások 34%-át a dolgozók követik el.

- A Flamingo kaszinónak tulajdonosa, a maffiózó Bugsy Siegel adta a nevet barátnője után, akinek lábai szintén olyan kecsesek voltak, mint a névadó madáré.

- Elvis Presley 837 teltházas koncertet tartott a Las Vegas Hiltonban.

- Las Vegasban kb. 24.000 tonna garnéla fogy el naponta az éttermekben.

- Több, mint 20.000 kilométernyi neoncső díszíti a kaszinókat.






- Napi 300 esküvőt tartanak a híres vegasi kápolnákban, hiszen itt 60$-ért, fényképes igazolvánnyal bárki megházasodhat, még aznap, amikor bemegy.

- Évi 41.000.000 látogatója van a városnak.
- A Luxor piramis tetején lévő fénycsóva számlája 51$ óránként.
- Howard Hughes 1966-ban érkezett meg a Desert Inn-be, ahol hónapokat töltött a szálloda penthouse lakosztályában. Mivel nem adta jelét, hogy távozni akarna, megkérték, hogy költözzön ki. Hát, másképp döntött: megvette a szállodát, majd még öt másikat.
- A Stratosphere torony tetején kb. 250 méterról ugorhatsz a mélybe, vagy 50 méter magasra lőheted ki magad, esetleg 10 méterre a toronytól beülhetsz a semmi fölé 270 méter magasan, de hullámvasutazhatsz is a világ tetején.




- A város alatt alagútrendszer van, itt állítólag ezren lakják.
- A Paris Hotel előtti Eiffel-tornyot az eredeti méretben akarták megépíteni, de ez a közeli reptér miatt nem valósulhatott meg.
- 130.000 hotel szobát találunk Las Vegas szállodáiban, kilencven százalékuk általában foglalt.
- A kaszinók bevételeinek 60%-át a félkarú játékgépek adják.






- Las Vegas a lehetőségek és az álmok városa. Nem ismer lehetetlent.











LAKE TAHOE - NEVADA


A Sierra Nevada a Pacifikus-hegységrendszer elemeként a Nyugati-Kordillerák belső vonulatának része az USA nyugati részén.
A Csendes-óceánhoz viszonylag közel, mintegy 650 km hosszan, 80–130 km szélesen húzódik  Kaliforniában, Nevada állam határától nem messze. 

Északi vége a Mount Shasta, legmagasabb pontja a Mount Whitney csúcs (4404 m).

 A vonulatot három részre tagolják: az északi rész középhegységi jellegű, a középső (a Tahoe tótól a Yosemite Nemzeti Parkig) 3–4000 méteres, a déli rész csúcsai pedig gyakorta 4000 m fölé nyúlnak. 
A hegyláncok között, 2076 méter magasan búvik meg a Tahoe-tó.


Keleti letörése a Nagy-medence felé meredek, nyugati lejtője lényegesen szelídebb. A Parti-hegységtől az Amerika gyümölcsöskertjének számító San Joaquin-völgy választja el. A hegységtől délre a Mojave-sivatagot, délnyugatra a  Halál-völgyet találjuk.


Az 1879 méter magasan Sierra Nevada-ban  fekvő Tahoe alpesi tó, 501 méteres mélységével az USA második legmélyebb tava.  




A Tahoe-tó 2-3 millió évvel ezelőtt keletkezett a Pluto-vulkán kitörésekor, mely gátat épített a Sierra Nevada északi oldalán lefutó folyók előtt. Az így kialakult tó vízfeleslegét, mely a hóolvadásból és a csapadékból keletkezik, a Truchee folyó csapolja le.



A Tahoe-tó környékén eredetileg a vasó (washoe) indián törzs élt. A tó neve is a vasó nyelvből származik.


Az első európai ember, aki 1844-ben meglátta a tavat, John C. Frémont volt. 1864-ben Kalifornia és Nevada megegyezett, hogy a tó közepén legyen az államhatár.



Tisztasága rendkívüli, 23 méter mélyre is le lehet látni.

A Tahoe tó csodája 















CALIFORNIA -  ÚTON







Az út vége: OREGON




























Ha minden igaz, akkor ez egy axolotl (vizikutya). 
A kétéltűek (Amphibia) osztályába azon belül a farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe és a harántfogúgőte-félék (Ambystomatidae) családjába tartozó faj. 
Az axolotl ragadozó életmódot él, rákokkal, kisebb halakkal, rovarokkal és kétéltűekkel táplálkozik. Kannibál hajlamú. A zsákmányt vákuumerővel szippantja a gyomrába. Szürkületkor és éjjel aktív.

Az axolotl elnevezés a nahuatl (azték) nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a  halál és egyben az újjászületés  kutya alakú istenéhez köti őket. 
Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra az embereket. 
Jelentése vízi kutya (atl=víz, xolotl=kutya).


A mexikói axolotl őshazája Mexikó, lelőhelye Xochimilco csatornái, az itt lévő tavakban korábban nagy mennyiségben volt megtalálható. 
Ma már a veszélyeztetett fajok közé tartozik. 2006 óta az IUCN a faj helyzetét kritikus állapotúnak minősítette. 2009-ben a vadon élő egyedek számát 700-1200-ra becsülték.


Az axolotl a természetben általában vad színű (szürke, fekete pöttyökkel), a kereskedelemben viszont rengeteg színben (albínó, arany, fekete stb.) kapható. Az állat ivarérett korára is megőrzi lárvakori kopoltyúit (neoténia). 
Ha viszont a tó, amelyben az axolotl él, kiszárad, az állat elveszti kopoltyúit, és átáll a tüdővel való légzésre. A kifejlett állatok hossza akár a 30 cm-t is elérheti, s akár 25 évig is élhetnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése