H   A   N   N   A        M   E   N    T






41. FEJEZET



(Szerző: Dreska Ildikó)


Tartalom:

Hitvallása, Volt egyszer egy nyár..., GRE vizsga, Californiai hét, Eljött a szeptember, Alumni&Parent Program koordinátor, Nők a tudományban és matematikában című dokumentum filmben, VII. szemeszter kurzusai, 5 munkahely, Közösségi élet, 22. születésnap



                                                               Hitvallása:


...My mind always had a hard time trying to obey the rules set by our society and our world. With "What if?" and "Why?" questions speeding through my encephalic highway between the safety corridors of rationality, I became interested in creating my own answers to these questions. Art became my escape route from the limitations, allowing me to pin down a fragment of my imagination on a sheet of paper. This can be challenging sometimes, because my fantasy can only be tamed by her own image, so I need a paper that gives a reflection so perfect that you may mistake it for a mirror. Hence I make sure to spend time driving on the actual road and develop my skills by conventional practices to live up to these high standards.

Currently my main themes embrace animal-right, human-right and environmental concerns that we face nowadays as a society. I think we became so distant from nature that we do not even think we are part of it anymore, ignoring our impact as a result. I want to show that we still belong to nature. We may cover our bodies with clothes, remove our body hair and have intellectual conversations, but we are built from the same elements as every living thing on this Earth. I want to give voice to the oppressed, show their perspective and raise awareness of their exploitation by our society.

Most of my influences come from my own experiences: being vegetarian since I was born, working on animal shelters, loving to glance at this intimidatingly perfect world we are part of. Just think about it: how beautiful and unique are those patterns on the tip of your fingers? And that is just one out of a billion things I appreciate every day...



                                                                                                                                  (Varga Hanna) 
  
Varga Hanna honlapja



Legújabb munkája: Vágta, Székesfehérvár belvárosában...

Volt egyszer egy nyár...

...volt egyszer egy nyár, amiről azt hittük szép, hosszú lesz...végül, valahogy az idő egészen picire zsugorodott benne...a napok felfalták egymást. 
... és elkezdődött a 6. "távolegymástól" évünk.

Ez a nyár, egy nagyon nehéz időszak kellős közepén érkezett, nem voltam elég jókedvű, lelkes. 
Az utóbbi - vagy mindig, csak nem vettem észre - időben, kicsit sokfelé szakadtam, túl sok helyen akartam megfelelni, túl sok mindent vállaltam be. Aztán volt egy csúnya balesetünk... De ami a legjobban megviselt: az a nagymamám körüli gondok és aggodalmak. 

Hanna, a mi kis dédikénkkel
...Matil néni, a Bakony bányaszagú, százszorszéppel telehintett falujában született és öregedett meg.
Hajdanán, Ő főzte a legfinomabb bablevest, csirkepörköltet nokedlivel, és az Ő keze alól került ki a legmennyeibb házirétes. A spayz polcain elégedetten ölelkezett, a sárgabarack befőtt, málnaszörp, és az ecetes uborka.
Mamiék, - ma már szunnyadó, hatalmas kertje-, egészen az erdőig nyújtózott. Mesebeli volt, és elvarázsolt, telis-tele gyerekfejből születő csodákkal. A csodák mellett pedig megtermett benne minden, amire egy családnak szüksége lehet. A ház körül megunhatatlanul zajongott a baromfiudvar aprónépe, és a disznóólban: Kese.
Mamikám ügyesen varrt, sorban kötötte az unokáinak a pulóvereket, és esténként csupa harangvirágos-margarétás-pipacsos terítőt hímzett.

Amikor mamikámra visszaemlékezem, még mindig egy csupaszív, derűs, erős, határozott és bölcs asszonyt látok...

De az én mamikám, arany szívem, mára már megöregedett.
A néhai erős és határozott asszonyból, egy picike és bizonytalan madárka lett, olyan, mint aki kiesett a fészkéből, és egyre bizonytalanabbul keresi a helyét.
Lassan 16 éve, elvesztette a párját is..., és az én kis mamikám már csak nagyon homályosan emlékszik mindarra, ami egykor körülvette. Az emlékek szétfolytak, összekeveredtek..., és néha már az unokák nevét is keresgélni kell.

Mamikám, ebben az összekuszálódott világban azonban, még mindig csodálatosan énekel. Amikor együtt nótázunk, nagyon vissza kell fognom magam, hogy ne szakadjon ki belőlem keservesen az a féltés és szomorúság, ami abból fakad, hogy a kis madárkánk megöregedett.
Mamika számomra egy olyan ember, aki gyermekkorom, - sosem akarom elfelejteni - nyarain, apró kis horgolótűjével belekötötte a szívembe, a szívét. A nagyszüleim nélkül..., a bakonyi piciny falu varázslatos emlékei nélkül, ma csak fél ember lennék, és semmi sem lenne ugyan az...


... a nyár feladat, - és ténykedésdús volt...

...Hanna most sem lógatta a végtagjait: 
- Végigdolgozta, végigtanulta, végigösztöndíjazta a nyarat,
- Levizsgázott spanyolból,
- Megoldotta az összes, létező gyakorló GRE tesztet, kétszer végigcsinálta/végigtanulta a GRE könyvet,
- 3x átvariálta a következő szemeszter tárgyait,
- Elkezdett felkészülni a kutatására,
- Töménytelen mennyiségű emailt váltott, következő állomásként szóba jövő egyetemekkel,
- Nekiállt összekoordinálni mindazt a hihetetlen mennyiségű kívánalmat, kérelmet, benyújtandót ami a továbbtanulásához szükséges.

/A következő blog fejezetekben részletesen fogok írni a külhoni, alapképzés utáni továbbtanulás - master vagy Phd szinten - lehetőségeiről, útjáról, módjáról.../

Munkája: Természetes csücsörítés ... címmel


GRE vizsga kipipálva

Graduate Record Examinations


A nyár végén megcsinálta a GRE vizsgáját, nagyon szuper eredménnyel. Ez a vizsga, a master és Phd képzésre való jelentkezés alapfeltétele a legtöbb egyetemen. 
Az egyetemek szakválasztás szerint közlik a felvételizni szándékozó diákokkal, hogy hány pontot szükséges elérni. 
A legjobb egyetemekre 1-5 pontos pontvesztés a maximálisan megengedett, ami elképesztő koncentrációt, odafigyelést és gyorsaságot igényel, ezen a négy órán át tartó vizsgán. Így tisztában volt vele, hogy tripla hózentrógerrel kell felkötnie a nadrágját. 

GRE vizsgaközpont a világ több országában létezik, rendkívül szigorúan megszervezett körülmények között folyik. A központban detektoros kapun kell átmenni, kamerák árgus szeme rögzít és figyel. Semmilyen tárgy (ceruza, számológép, pulóver, füzetlap, táska, mobiltelefon, de még egy palack víz sem!!!) vihető be a terembe. 
A vizsga számítógépen történik, és a végén mindenkinek kidobja a gép - az ugyan még nem hivatalos, de azért már biztos - eredményét.
Tündérkirályfi Lócikával :)
...Az iskolaév megkezdése előtt egy hetet ismét Californiában töltött, Mártinál és Béla bácsinál. Ez a hét a pihenésről szólt: vidámkodásokkal, élmény parkkal, filmforgatással, főzőcskézéssel, fagyizással, óceánparti sétával. 

CALIFORNIA

"Ki géppel száll fölébe, annak térkép-e táj..."

Ausztria felett...











Óceánparti ismerkedések...


 


Tesla lesifotó, apának...



Knott's berry farm 

















... majd eljött szeptember, é s a VII. (utolsó előtti) szemeszter...

Picit visszakanyarodva az előző tanév végére...

Büszként mondhatom el, hogy a VI. szemesztert dékáni dicsérettel fejezte be, és Ő kapta a legjobb kémiásnak járó William J. Ingram Endowed kitüntetést és ösztöndíjat.

Döcögős kezdet:

Rémes volt itthonról szembesülni az amerikai természeti katasztrófákkal... A hurrikán szezon az eddigieknél erősebben pusztított. Szerencsére a nyugati partot elkerülte és jellemzően elkerüli. 

Itt más pusztított.
Egész Oregonban, óriási erdő tüzek égettek porrá mindent, ami az útjukba került. A nyár száraz és meleg volt, itt pedig hatalmas erdősségek húzódnak. 
A legmagasabb fokú riasztás mellett nyílt meg az iskolai tanév, a füstöt vágni lehetett.



Rövid bemutatkozás a suli honlapján, az újabb megbízatás előtt




Nők a tudományban és a matematikában dokumentum film 
(3:13-nál Hanna is látható)




VII. szemeszter kurzusai

CHEM 480 Senior Research : A kémia jelenlegi fejlett témájával kapcsolatos kísérleti és / vagy elméleti kutatás.
Az Ő kutatási témája nagyon röviden: Víz tisztítás titanium dioxiddal. Azt vizsgálja, hogy a természetben előforduló körülmények, hogyan befolyásolják a titanium dioxid hatékonyságát (PH, különböző természetes anyagok és molekulák jelenléte).

CHEM 405 Szeminárium : Szeminárium előkészítése és átadása kísérő absztrakttal és bibliográfiával.
Azt jelenti, hogy önálló előadásokat kell tartania. Ez számára nagy kihívás, sosem volt az a szónokoló fajta. De mivel volt már ilyenben része, így vélhetően megint csak elkezdeni lesz nehéz...

CHEM 305 Vízi kémia: A természetes vizek összetételét szabályozó folyamatokra alkalmazott kémiai elvek. A szervetlen vegyületek (például a karbonát és a szilikátok) koncentrációját szabályozó oldékonysági egyensúly, az ásványi anyag-növekedés és -oldódás kinetikája, a savas-bázis reakciók és a redox-egyensúly szerepe.
Nagyon érdekes tárgy, neki kifejezetten hasznos a kutatásához.

CS 172 Informatika-programozás: Adatstruktúrák és algoritmikus technikák, amelyek alapvető fontosságúak a komplex problémák megoldásában. Absztrakt adat típusok, listák, halmok, sorok, fák, grafikonok. Array-alapú és kapcsolt struktúrák. Az iteratív és rekurzív algoritmusok használata és egyszerű elemzése. Bevezetés az objektumorientált programozásba.
Nem könnyű tárgy, viszont rendkívül hasznos. Annyi leckét kapnak belőle, hogy 6-8 órán át kell vele/alkalom még otthon foglalkozni. De "valamit, valamiért!" (idéztem tőle)

MUS 136: Világ zene: Ázsia ( Nemzetközi kötelező kurzus )
"Anya neked biztosan ez lenne a kedvenc kurzusod!" mondta nekem az egyik skypes beszélgetés alkalmával. Ő is nagyon szereti.

Arab nyelv
Már egy ideje nagy vágya, hogy megtanuljon arabul. A motiváció=erősen, erős.



5 munkahely



 Kutató gyakornok

 Alumni koordinátor

 Kémia korrepetítor tanár
 Kémia labor asszisztens
 Konyhai kisegítő munkás




Közösségi élet

...Picit féltettem, mert végzett az összes barátja, akikkel eddig együtt lógott. 
DE az előző három év annyira szerencsésen alakult, hogy ennek az utolsónak is jónak kell lennie...!

Az új lakótársával vannak közös programok, az ázsiai világzene kurzuson remek a társaság, az alumni koordinátori szerepben már volt (csapat összekovácsolós nap+vacsora+tanácskozás+amerikai foci) és még lesz is jó néhány közös projekt (nagyon jó kis közösség), előbukkantak máris új ismerősök, és a világ végére elszállingózó barátaival is napi szinten beszél. 

Azt látom, jól érzi magát, kiegyensúlyozott és élvezi a feladatait, tanulmányait.

Rengeteg terve van, szépen kitűzte és lépésről-lépésre összeállította őket. 
Már elkezdődtek a továbbtanulással kapcsolatos procedúrák.
...izgalmas, feladatokban bővelkedő utolsó két szemeszterre számítunk, ahol az eddigieknél is erősebben lesz szükség a Gondviselésre.


22. születésnap

Most már 22 éve annak, hogy megszülettél. Pici, törékeny Morzsikából, valamennyire nagyobb Morzsává cseperedtél. Eddigi életed sokszínű, eseménydús, érdekes, kalandos, izgalmas, különleges. Kívánok Neked hasonló folytatást, ezzel a töretlen akarással, erővel, céltudatossággal, ami benned van.

Érj el mindent - amit szeretnél, juss el mindenhova - ahova csak szeretnél, valósíts meg mindent - ami a terveid között szerepel. A saját, csodálatos utadon járj egészséggel, hittel, szeretettel, jósággal, és mindig legyenek melletted azok az emberek: akik értenek, akiknek fontos vagy és őszintén szeretnek.

... és ami a legfontosabb: őrizze minden lélegzetedet és lépésedet a Gondviselés.

Mindig itt leszel a szívemben: Anya








Gyermekeid nem a te gyermekeid. 

A saját maga után sóvárgó Élet fiai és leányai. 

Általad, de nem belőled jöttek a világra. 

Bár veled vannak, mégsem a tiéid. 
És nekik adhatod szeretetedet, ám a gondolataidat nem. 
Mert saját eszméiket követik. 
Hajlékot nyújthatsz testüknek, a lelküknek azonban nem, 
Mert az a holnap házában lakozik, melybe te még álmaidban sem 
léphetsz.

Törekedhetsz szeretni őket, de viszonzást ne várj ezért. 
Hisz az élet nem néz vissza, mit sem törődik a tegnappal. 
Te vagy az íj, melyből gyermekeid eleven nyílként röppennek tova. 
Az íjász látja a jelet a végtelen ösvényen, és hatalmával meghajlít 
Téged, hogy nyilai sebesen és messzire szállhassanak. 
Legyen hajlásod a boldogság az íjász kezében; 
Mert bár szereti a kiröppenő nyilat, de nem kevésbé szereti az íjat is, 
mely helyt marad. 


(Kahlil Gibran)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése