H   A   N   N   A      M   E   N   T 



33. FEJEZET


(Szerző: Dreska Ildikó)


"A világ nem a könyveidben és térképeidben van, hanem odakint."

Boldogan...
Tartalom:
Hálaadás Idahoban (Coeurd'Alene-Pend Oreille Lake-Seven Stars Alpaca Ranch), Amerika a lehetőségek hazája? ... én valamit mégsem értek, Alvó iskolai klubok tömkelege, Lewis&Clark tehetségkutató, Portland színei novemberben-decemberben, Korcsolyázva karácsonyra hangolódás, Vegyészek álom-dühöngője, Kajás gyönyörpillanatok

Még boldogabban...

Legboldogabban...


Hálaadás Idaho-ban


Idaho címere
A nőalak a női választójog szimbóluma, illetve a szabadságé és az igazságé (a fején frígiai sapka, a kezében mérleg).
A bányász Idaho legfontosabb gazdasági tevékenységére utal; a fa a jelentős mértékű fa kitermelésre.
A szántó vető és a gabona a mezőgazdaságot jelképezi, a bőségszaru pedig a kertművelést. A szarvasfej arra utal, hogy az állam törvényei védik a jávorszarvasokat.
...a Thanks giving fantasztikusan telt a barátaival...a szomszédos államba, Idahoba látogattak el közösen. Jó dolga volt, mert a fiúk megterveztek, megszerveztek mindent, - és egyetlen lányként-  neki, tulajdonképpen csak hátradőlve habzsolnia kellett az élményeket.

Coeurd'Alene 

Idaho állam, Az USA északnyugati részén helyezkedik el, fővárosa és legnagyobb városa Boise.
Idaho beceneve Gem State, „drágakő-állam”. Ezt a címet azért érdemelte ki, mert ásványkincsekben igen gazdag. 

Idaho hegyes, erdős terület, ahol a Sziklás-hegység északnyugat-délkeleti irányban húzódik. A hegyek legnagyobb részét fenyves erdők borítják. Hósipkával borított hegycsúcsai, zuhatagai, gleccserek által kivájt tavak s meredek lejtők, kanyonok tarkítják a tájat. 

A Snake folyó által vájt kanyon a Hells Canyon, ami a legmélyebb szakadék az Egyesült Államokban. 
A Shoshone Falls(vízesés) magasabb a Niagara vízesésnél is.



Idaho legmagasabb pontja a Borah Peak, (tengerszint feletti magassága 3859 méter); legalacsonyabb pontja Lewiston-nál ( 213 m.)

Idaho :1890.július 3.-án lépett be az Egyesült Államokba, a tagállamok közül negyvenharmadikként.


Idaho északi északnyugati és nyugati részén a Nez Perce, a déli részén pedig a soson indián törzs lakó- és vadászterületei voltak.

A fehér ember erre a területre csak későn érkezett. 


A 19. század elején  Lewis&Clark expedíciója próbálta felmérni a területet, hogy utat nyisson a Csendes-óceán partjai felé. 

Itt ment keresztül a híres Oregon Trail, de a pionírok, telepesek csak áthaladtak a nehezen járható, hegyes-völgyes vidéken. 
Az  1870-80-as években, az arany- és ezüstbányák felfedezése hozott fordulatot, s megindult a bevándorlás. 

A fehérek letelepedése indián ellenállást váltott ki. 
A legutolsó felkelést az 1890-es években verték le, amelyet a Nez Perce indiánok főnöke vezetett. Ezután nyílt meg minden út a fehér ember számára.




Idahoi érdekességek:

➤Gooding városában található a világ egyik legnagyobb sajtüzeme. Évente 120 000 tonna hordós sajtot (barrel cheese) állítanak elő.

➤Az idahói burgonya világhíres. Idaho állam nagy részét vulkánikus bazalt borítja, ami talaját a világ legtermékenyebbjei közé emeli. Kiváló talajának, ideális időjárásának és a szakértő gazdálkodásának köszönhetően az USA kimagasló zöldségellátója.
Abszolút első a krumpli, lencse és téli borsótermesztésben.

➤Első helyen áll az USA pisztráng ellátásában ( az USA 72%-át kiszolgálja )

➤Harmadik helyen áll az USa komló, széna, cukorrépa, menta és szilvatermesztésében.

➤Az Idaho National Laboratory egy állami laboratórium, ahol nukleáris energia kutatással foglalkoznak, itt található a világ első atomreaktora.

➤Hegyeiben a létező drágakövek szinte mindegyike megtalálható. (pld. garnet, jasper, opal, jade, topaz, zircon, tourmaline, stb..) 72 féle drágakövet termelnek ki.
A legnagyobb, közel 20 karátos gyémánt, amit valaha is találtak az USA-ban,  McCallból származik.

➤Egyedi geológiai adottságai miatt Idaho gránitsziklái a geológusok álma. A láva fantasztikus formákat öltő alakzatait Hold-krátereknek nevezték el a kutatók. Az ún. "Craters of the Moon National Monument" területe az űrhajós tréning része volt.

➤Idaho világhírű a forró vízű forrásairól is, melyek közül a legismertebb a Lava Hot Springs. Ez nem csak a fürdőzők kedvence, de a Bannock és Shoshone Indianok rituális zarándokhelye is.

➤Idaho, még a lélegzetelállítóan szép természeti csodái ellenére sem nagyon vonzó lakóhely a gyakori természeti katasztrófák, áradások, földcsuszamlások és földrengések miatt. 
Itt van az USA egyik legaktívabb földrengési gócpontja. 
A kisebb (5-ös erősségig terjedő) földrengések mindennaposak errefelé.
 

➤Idaho a 9. amerikai tagállam, ahol az úgynevezett "alkotmányos fegyverviselés/constitutional carry" szabályozás került a jogrendbe.
Ez azt jelenti, hogy a fegyverek nyílt vagy rejtett viseléséhez semmiféle engedélyre nincs szükség az olyan büntetlen előéletű, becsületes polgárok számára, akik magát a lőfegyvert legálisan birtokolhatják. 
Jelen esetben 21. évesnél idősebb és Idaho-i rezidensnek kell lenni, de a CCW, azaz viselési engedély továbbra is kiváltható marad, mert azt más államok elfogadják, megkövetelik. 


Különös törvények Idahoban:

 ➥Illegális egy férfinak 22 kilogrammnál könnyebb súlyú doboz édességet adni a kedvesének.
➥Tilos teve hátáról horgászni.
➥Tilos felülni sergő/körhintára vasárnap.




Coeurd'Alene érdekességek

A Coeur d’Alene tavon található a világ legextrémebb, első úszó golfpályája.
A pálya 11. lyuka olyan, hogy csak hajóval (Putter) megközelíthető és eltalálható. 
A mesterségesen kialakított területen számítógép mozgatja a találati helyet, annak függvényében, hogy hölgyek, vagy férfiak használják-e azt. 
A gyengébbik nem 65-130 yard hosszan próbálhatja ki magát, míg az erősebbek a 110-210 yardos távon bizonyíthatnak.





https://www.youtube.com/watch?v=3TU1daTjz1s

https://www.youtube.com/watch?v=UayZLtmWcrE&index=4&list=PL1ckje5bWub-ws5VU2YN-Nanjpg3Ty2rC




Idahóban több, mint 2000 tó található, ezekből 1228 rendelkezik névvel is. 
Legnagyobb és legmélyebb (347m) tava: a Pend Oreille Lake



rengeteg elpusztult hal...ki tudja miért?












Seven Stars Alpaca Ranch
http://sevenstarsalpacaranch.com/



Az alpakák a párosujjú patások rendjébe és a tevefélék (Camelidae) családjába tartoznak. Dél-Amerikai rokonai a láma, vikunya és a guanakó, Dél-Amerikán kívüli rokona pedig a kétpúpú teve és a dromedár teve.
Dél-Amerikában elsősorban Peruban, Chillében, Bolíviában és Aregentínában tartják a gyapjúja és a húsa miatt. Az Andok hegységben az alpaka alkalmazkodott a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a gyér növényzethez.




Az alpaka súlya 40 és 80 kg között van, testmagassága körülbelül 100cm, de a hosszú nyaka miatt majdnem embernagyságú. A feje aránylag kicsi a testéhez képest. 
Jellemzője még a hasított felső ajka. Metszőfogai csak alul vannak. 
Kérődző állatok, a gyomruk három részből áll. 

Az alpakáknak két megjelenési formája van. A Huacaya alpaka a legelterjedtebb, gyapjúja rövid szálú, tömött és meleg tapintású. 
A Suri alpakából sokkal kevesebb van, gyapjúja hosszúszálú, egyenes, könnyebben megmunkálható és hűvös tapintású. A Suri alpakák gyapjúja értékesebb mint a Huacaya gyapjúja.



Táplálékuk friss fű, amihez legszívesebben legelés útján jutnak hozzá.
Ha ez nem elegendő akkor szárított szénával lehet etetni őket, valamint a kereskedelemben kapható táplálékkiegészítő alpaka száraz eledel amiben a szükséges vitaminok és ásványi anyagok vannak.


A nőstény alpakát kancának, a hímet pedig csődörnek hívjuk. Az újszülött alpaka a csikó, mint a lovaknál vagy más néven cria (olvasd : kria). Az alpaka kanca 11 hónapos vemhesség után egy csikónak ad életet.
Ezután 2 héttel az alpaka nőstény újra megtermékenyíthető, így egy nőstény évente egy csikót ellik.
A csikó 6 hónapig az anyja mellett marad, ezután történik az elválasztás.



Csordában élnek, ha egyedül maradnak az végzetes lehet számukra a magányosság miatt. Más állatokkal nagyon jól megférnek ezért könnyen tarthatók más háziállatokkal (kecskék, bárányok, lovak) együtt. 
Kedves, nagyon kíváncsi, békés állatok viszont nagyon félénkek, nem hagyják magukat könnyen megfogni vagy simogatni. Meglehetősen stressz érzékenyek, szállítás, nyírás, környezetváltozás eléggé megterhelő számukra. 
Ugyanúgy mint a láma az alpaka is tud köpni, ha felidegesítik, de előtte általában figyelmeztet.
Az alpakák csendes állatok, ha jól érzik magukat akkor leginkább csendben vannak. Párzáskor, harc közben vagy ha fenyegetve érzik magukat adnak ki jellemző hangokat és az anya és a csikója közötti kommunikáció is bizonyos hangok kíséretében történik.



Rendkívül tiszta állatok, nem büdösek. Az ürüléküket nagyjából egy helyre ürítik és ez megkönnyíti a tisztántartásukat. Szeretnek homokban meghemperegni, ez jót tesz a gyapjújuknak is, de ügyelni kell arra, hogy olyan homokfürdőjük legyen, amelyik könnyen eltávolítható a gyapjúból.
Faforgácsot nem javasolt az ól aljára szórni mert ezt nagyon nehéz a gyapjúból eltávolítani és ez sokat csökkenthet a gyapjú értékén.
Az ólat kaszált és szárított szénával kell beborítani.



Nyírás - az alpakákat évente egyszer a nyár elején nyírják. Ez egy nagyobb csordánál nagy esemény, legtöbbször az egész család részt vesz benne. Az állatok ugyanis nem szeretik a nyírást
Az állatot kikötözve nyírják, de mégis két ember kell hozzá. Az alpaka megpróbál felállni annak ellenére, hogy ki van kötözve. Ha gyengéden lefogjuk a fejét akkor egy második személy könnyebben meg tudja nyírni.

Néha a fogait is le kell csiszolni valamint meg kell pedikűrözni, azaz a patáit is le kell vágni, ha szükséges.









Itt a macskákat is nyírják...





világ-vége hosszúságú vonat




Karácsonyi hangulat - Coeurd'alene városában













Édességboltozás







Amerika a lehetőségek hazája? ... én valamit mégsem értek...


...érdekes, bárkivel találkozom és szóba jön, hogy hol élt/él a lányom, hol, - és mit tanul, az emberek rögtön azt mondják: - Ó akkor nagy jövő vár rá, óriási lehetőségek, nem lesz sosem gondja az elhelyezkedésben!stb...

Bár lehet ilyenkor dobnom kéne egy önelégült mosolyt, és elmorzsolni egy : "Hát igen!-t"
Én azoban ilyenkor, kurtán csak azt szoktam válaszolni, hogy egyáltalán nem így gondolom..., az élet elég kifürkészhetetlen...


mert bár...
Amerikában tanul, egy nagyon jó egyetemen, és nagyon jó, keresett szakokon, DE itt még nincs vége. A mindent elértünk és megtettünk mondat végére még nem kerülhet pont.
Ez nagyjából az út közepe, az igazi siker, az álom munkahely, a jó fizetés még olyan nagyon messze van, hogy valójában nem is látszik.

Az elején mi is azt hittük...

 hogy aki Amerikába kerül annak onnantól fogva csupán az a dolga, hogy vörös szőnyegen sétál az álmai felé, élvezi a temérdek lehetőséget, bármit elérhet, mindenből a legjobbat kapja, mert minden ami itt van, az - az amerikai álom.

Ahogy egyre múlik az idő...

, ahogy közeledik az itt töltött négy év vége, úgy szembesülünk elképesztő sokszor azzal, hogy nagyon sok lehetőségtől kell elbúcsúznia annak, aki nem zöldkártyás, nem amerikai állampolgár, hanem csak nemzetközi diák.

Míg te három állásban dolgozol szigorúan a campus falain belül - mert a szabály, az szabály -, addig az amerikai szaktársad 20x annyi fizetésért szuper gyakornoki állásban van Amerika legjobb kutató intézeteiben/nagy vállalatainál.

Nemzetközi diákként a legjobbak: tanár segédek, asszisztensek, és a maximum ami kihozható a csúcson: csoportos, vagy önálló témában,  kutatást végző hallgatók lehetnek, ahogyan írtam szigorúan a campus falain belül. (Ez is csak akkor működik, ha rátalál az ember arra a professzorra, aki járatos a hőn megálmodott témában. De inkább fordítva megy, vagyis adott néhány kutatási téma, amihez 1-3 fő csatlakozhat, kizárólag a legkiválóbb diákok közül.) 

A nyári gyakorlatról már többször írtam, szintén siralmasak a lehetőségek.
Millió, álomszinten mozgó, világhírű cégeknél/kutatóintézeteknél teljes ösztöndíjas lehetőség van, pontosan olyanok amilyenekkel életében csak egyszer találkozhat össze az ember..., de sajnos, egyik sem nemzetközi diákoknak.


Amit nem értek...

Ha Amerika éves szinten 20 millió forintot feccöl bele egy nemzetközi diákba (négy évre ez 80 millió forint!!!), akkor miért nem segítik őket a lehetőségek megtalálásában?
Amerikának mi haszna van a nemzetközi diákokból, ha nem akarják őket a továbbiakban sem támogatni, sem itt, ezen a földrészen munkához, és lehetőségekhez juttatni?
Nem értem az egésznek a logikáját,  a miértjét.
Mit profitálnak így belőlük?

Ami még tény: azok a nemzetközi diákok akik ide kerülnek, nyilván bemeneti síkon hoztak Amerikának egy igen magas színvonalat, a legtöbb nemzetközi diák egyszerre több diplomát csinál, és igen sok nemzetközi diák rendkívül magas szinten teljesít, ezzel emelve az amerikai egyetemek hírnevét és színvonalát.
Példaként szoktam említeni, hogy Magyarországon mindenki szakdolgozatot ír a diploma megszerzéséért. 
Amerikában csak az írhat szakdolgozatot aki majdnem csak kitűnő tanuló volt végig, de minimum jeles (átfordítva).
Mesterképzésre, Phd képzésre a nemzetközi diákok szintén, csak és kizárólag ilyen magas eredményekkel juthatnak be. (amihez a  tanulmányi eredményeken kívül, elvárt: a gyakorlat, az önkéntes munka, és minél több extra).



Itt az tanulhat, akinek van pénze...

Eltekintve az ösztöndíjaktól, itt (de szerintem most már bárhol a világon), az tanulhat akinek van erre kerete.
Sajnos Amerikában a mester képzést nem támogatják, elvétve vannak részleges ösztöndíjak erre vonatkozóan. 
(... senki ne jöjjön ilyenkor azzal, hogy de Európa más, mert az EU-s állampolgároknak pár országban ingyenes az oktatás. Mert az oktatási ktg-eken kívül ott van a megélhetés minden egyes tétele, ami rendkívül magas!!!. Egy szemeszter Európában nem jön ki 4-4.5 millió ft alatt sehol sem/Amerikában ez ennek az összegnek többszöröse (de Kanadában, Ausztráliában is).
Tehát egyáltalán nem hurrázhatunk, ha tandíj mentes oktatásban lehet részünk, ha minden más önköltséges.

Amerikában az egyetlen amit támogatnak (esetleg), az pedig a Phd. képzés, ami a négy év alapképzés után még általában 7-10 évet jelent.
Ami rengeteg...és sokszor nem is megoldás...hiszen a Phd. vonal kutatási-egyetemi oktatói irány, és tegyük fel aki mérnöknek készül, azt tévútra is viszi.
Ha vegyész Phd. vonalon tanulsz tovább, akkor az egésznek a végén nem leszel vegyész mérnök. 
A Phd. vegyész NEM=vegyészmérnökkel.

Volt aki azt tanácsolta, hogy Phd. képzésre kell jelentkezni, amit a mester szintjén abba kell hagyni.  Ez megint csak nem megoldás, hiszen a vegyész mester az nem mérnöki irány + kötve hiszem hogy ha egy ösztöndíjat 8 éves, kizárólag Phd. képzésre hirdetnek meg, akkor bárki szankciók nélkül negyed úton, csak úgy kiszállhat.

Tehát

igen nagy dilemma a továbbtanulás, és lehetőségek kérdése. 
Dékáni dicséretek ide/vagy oda...lehet, hogy álom marad a MIT/Yale vagy Stanford, vagy akár bármilyen kevésbé neves egyetem (ha nem akarunk nagyvonalúak lenni magunkkal).

"A pénz beszél, a kutya ugat!"

...és van aki azt mondja: De van a diák hitel! 
Sok évig bankárként dolgoztam, abból amit ott láttam, tapasztaltam csak azt tudom válaszolni erre: "addig nyújtózzunk ameddig a takarónk ér! picivel sem tovább!"

Akinek van pénze, az bármit elérhet!
Aki gazdag, annak a lábánál, vágyakozva tobzódnak a lehetőségek!
Aki gazdag, annak nem kell okosnak lennie!
A csóró, de okos akkor jut be a legjobb egyetemekre, ha óriási szerencséje van - míg
a gazdag, és sokkal kevésbé okos útja egyenes!

Ez a rohadt nagy igazság!




Úgyhogy...

Drága sokszor emlegetett, és mellettünk álló Gondviselés, légyszíves továbbra is gondviseld a morzsa lányomat!
A tükörre - hogy bevonzódjon - már ki van írva szemceruzával: 
hogy "Hanna kap egy full master scholarship-et...", a helyet direkt nem jelöltem meg, mert Ő erre úgyis azt mondja: "Nagyjából mindenhol,-  azaz bárhol élnék egy ideig".

Tudom, hogy látod azt:

💪 Megérdemli 👌


Alvó iskolai klubok tömkelege

A suli honlapja érdekesebbnél, érdekesebb klubok tömkelegét kínálja. Az ember gyereke (minden tanévben) nagy lelkesen felregisztrál egyre, kettőre, többre..., szeretne, akarna, részt venne...ír, kérdez, választ vár... elmegy egy email, kettő email...válasz semmi, történés semmi, klub élet semmi..., ha mégis ébredezés jele észlelhető egy program kapcsán, akkor az ember gyereke jelentkezik, aztán jön az üzenet, hogy elmarad, majd két nap múlva," Ja! nem mégsem", két óra múlva meg egy újabb üzenet egy "bizonytalan, hogy lesz-e" -vel.

Most akkor Van? vagy Nincs? Ez itt a kérdés...





Lewis&Clark Tehetségkutatón, fotós

Ügyesek, érdekesek, sokszínűek, tehetségesek...








































Portland színei novemberben-decemberben



a narancsból-rózsaszínbe és zöldbe forduló

...sárgából-zöldbe fordulás

pirosból-rózsaszínbe és onnan zöldbe fordulás

Piaci pillanatok...


...amikor a fák és bokrok, egész nap csodálják magukat a víz tükrében...

...reggel mikor kinéztem és láttam...
...amikor a felhők csodálják magukat a víz tükrében...

...amikor a túlparton kiborul, és összekeveredik a zöld és sárga festék...a nap pedig ettől kacagni kezd...

... amikor Isten, eső után, színezős kedvében van...
"A kemény jég számára a pára nem látható. Nincs is talán. Pedig nemcsak édestestvére, hanem ugyanaz, mint ő: víz. Csak más valóságban élnek. Ajégkockának, ha olvadni kezd és elpárolog, lehet, hogy halálfélelme van. Azt hiszi szegény, hogy semmivé válik. "
Porcok

Tüskésjég

Sóhajba zárva...

Gémberedett bolyhok

Örökkévalóságba cseppenve

College

Jéglevél

Levéllé jegesedve

mosolyogva jött a halál...

a college kertjének útján csak én járok...

Zúzmarásodás

Ködösbe borulva

 ...fehérben egy sárga...
...nyom-sétálók...
vizsgák utáni, karikás szemű mosoly.. 
 ...pad-traccs-party...
 ...big money out of politics...
lisztes-utcarészlet... 
 ...fehér házak, fehér utak, fehér kertek...
... hóba dermedés... 
...el tudnám képzelni ház...
Korcsolyázva, karácsonyra hangolódás

gömbtávlatban...



...aki betöltötte a 21-et, az már nem, hogy fogyaszthat bort Amerikában, hanem egyenesen palackozzák is...

Vegyészek álom-dühöngője


"Half the humans are girls and women, so we want half the engineers and scientists to be girls and women.” 
(Bill Nye the Science Guy)

https://www.youtube.com/watch?v=9pVYKYWuN6o




















... a vegyészek Télapója sürög-forog a labor-konyhában...
Saját sütés-főzés, és suli konyha mámoros gyönyörpillanatai











.... vége az V. szemeszternek,  vizsgák letudva, elkezdődött az egy hónapos téli szünet...


"It could happen any time, tornado,
earthquake, Armageddon. It could happen.
Or sunshine, love, salvation.

It could, you know. That's why we wake 
and look out - no guarantees
in this life.

But some bonuses, like morning,
like right now, like noon,
like evening. "
(William Stafford)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése